Ce este Dry january? Ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu mai bei alcool timp de o lună
Dry january, sau abținerea de la băutură alcool pentru întreaga lună, a devenit o rezoluție populară de Anul Nou. Provocarea, inițiată în 2013 în Regatul Unit de organizația caritabilă Alcohol Change Uk, devine din ce în ce mai populară, scrie Corriere della Sera.
În Regatul Unit caproximativ 15,5 milioane de persoane au indicat că doresc să ia parte la provocare. În 2013 au fost doar 4.000.
O pauză de la alcool după sărbătorile de Crăciun și Anul Nou poate avea numeroase beneficii în diverse aspecte ale sănătății și bunăstării generale, care se manifestă destul de rapid. La nivel biologic, o lună de abstinență este asociată cureduceri ale grăsimii hepatice, glicemiei șicolesterolului sanguin.
O lună de abstinență de la alcool poate avea o serie de beneficii psihologice, după cum arată un studiu reportat de The Conversation realizat de Universitatea din Sussex sub îndrumarea profesorului de psihologie Riccardo de Visser pe baza datelor din 2018.
Studiul a examinat chestionarele trimise unui număr de 4 232 de adulți care s-au înregistrat pentru a participa la Dry January.
Participanții au fost intervievați chiar înainte de începerea provocării și în prima săptămână din februarie. Peste jumătate dintre participanți (56%) au declarat că au îmbunătățit calitatea somnului. 52% au afirmat că se simt mai energici, în timp ce 50% au afirmat că se simt mai bine în general. În plus, 63% dintre participanți au declarat că Dry january i-a ajutat să economisească bani.
Într-un un alt sondaj din 2019 realizat pe câteva mii de persoane, 59% dintre respondenți au afirmat că au băut mai puțin în cele șase luni care au urmat Dry january , în timp ce 32% au declarat că se simt mai sănătoși din punct de vedere fizic.
Aceste beneficii au fost constatate în rândul tuturor participanților, dar au fost mai pronunțate în rândul celor care au încheiat luna de abstinență;
Aproximativ jumătate dintre persoanele care întreprind Dry january revin la nivelurile lor anterioare de consum de alcool, dar susțin că au mai mult control. Aproximativ 40% aleg să facă cmodificări mai ample ale consumului lor de alcool, băutând mai puține zile pe săptămână sau bând mai puțin în zilele în care consumă alcool.
Abstinența temporară pare să fie contagioasă și, așa cum s-a scris, renunțarea la alcool timp de o lună produce efecte imediate asupra sănătății.
Dar impactul pozitiv durează în timp? Aceasta a fost întrebarea cercetătorului Wired care a dedicat un articol acestui subiect.
”Nu cred că s-a dovedit că o dezintoxicare de o lună poate constitui un fel de „curățenie de primăvar㔑, spune Gautam Metha, profesor asociat de hepatologie la University College London. Cu toate acestea, oamenii par să dobândească o mai mare înțelegere a relației lor cu alcoolul’.
Nu este sigur, totuși, că o pauză de o lună de la alcool va permite organismului să se refacă complet de efectele consumului de alcool.
Revista Wired aduce exemplul a doi medici britanici gemeni homozigoți care, în 2015, au efectuat un experiment pe ei înșiși. După o lună de abstinență, testele au arătat că ambii aveau ficatul sănătos. În a doua fază a studiului, cei doi au consumat 21 de unități alcoolice pe săptămână (o unitate alcoolică corespunde aproximativ unei cutii de bere sau unui pahar de vin sau unui shot de lichior). Ulterior, în Marea Britanie, recomandarea privind consumul de alcool a fost redusă la 14 unități de alcool.
Cei doi gemeni, însă, au băut în moduri diferite. Primul geamăn a consumat trei unități pe zi timp de o lună, în timp ce celălalt consuma alcool doar o dată pe săptămână, dar a consumat cele 21 de unități în total. La sfârșitul lunii, ambele aveau inflamarea hepatică crescută. O pauză de șase zile între pahare, așa cum a făcut al doilea medic, nu a dat timp ficatului să se refacă.
Respectarea unor perioade scurte de abstinență nu pare să scadă riscul de cancer. Oamenii de știință sunt aproape toți de acord că nu există o doză sigură de alcool. Mai mult, potrivit unei analize a studiilor, consumul de băuturi alcoolice, chiar și în cantități moderate, crește riscul de sșapte tipuri diferite de cancer.
Aderarea la Dry january poate, totuși, să ducă la o schimbare și să obișnuiască oamenii să învețe să bea mai puțin. Cert este că, dacă, după o abstinență de 31 de zile, se revine la consumul abundent de alcool, cu greu se va vedea vreun beneficiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.