G4Media.ro

Ce este Hamas, ce se întâmplă în Israel și în Fâșia Gaza…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

Ce este Hamas, ce se întâmplă în Israel și în Fâșia Gaza și care ar putea fi urmarea atacului de la sfârșitul săptămânii

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând sute de locuitori locuitori și luând ostatici. BBC explică ce este Hamas și care este relația sa cu Israelul.

Ce este Hamas?

 Hamas este un grup militant islamist palestinian care controlează Fâșia Gaza. Hamas are intenția declarată prin carta sa de înființare din 1988 să distrugă Israelul și a purtat mai multe războaie cu Israelul de când a preluat puterea în Gaza, în 2007.

Între aceste războaie, a lansat sau a permis altor grupuri să lanseze mii de rachete asupra Israelului și a comis alte atacuri mortale. De asemenea, Israelul a atacat în repetate rânduri Hamas cu atacuri aeriene și, împreună cu Egiptul, a blocat Fâșia Gaza din 2007, în ceea ce afirmă că este pentru securitatea sa.

Hamas în ansamblul său sau, în unele cazuri, aripa sa militară, este desemnată drept grup terorist de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și de alte puteri. Hamas este sprijinit de Iran, care îl finanțează și îi furnizează arme și pregătire.

harta gaza-palestina-cisiordania
Sursa Foto: plecatdeacasa.net

Ce este Fâșia Gaza?

 Fâșia Gaza este un teritoriu lung de 41 km și lat de 10 km, situat între Israel, Egipt și Marea Mediterană. În această zonă locuiesc aproximativ 2,3 milioane de persoane și are una dintre cele mai mari densități ale populației din lume.

Israelul controlează spațiul aerian deasupra Fâșiei Gaza și a țărmului său și restricționează cine și ce bunuri pot intra și ieși prin punctele de trecere a frontierei. În mod similar, Egiptul controlează cine intră și cine iese prin frontiera sa cu Gaza.

Aproximativ 80% din populația din Gaza depinde de ajutorul internațional, potrivit ONU, iar aproximativ un milion de persoane depind de ajutorul alimentar zilnic.

Cisiordania, numită de coloniștii evrei Iudeea și Samaria, este condusă politic de partidul Fatah, naționalist și secular, rival al Hamas, condus de președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Ce este Palestina și ce legătură au aceste evenimente cu ea?

Cisiordania și Gaza, cunoscute sub numele de teritoriile palestiniene, precum și Ierusalimul de Est și Israelul, toate acestea făceau parte din teritoriul cunoscut sub numele de Palestina încă din epoca romană.

De asemenea, acestea au fost și teritoriile regatelor evreiești din Biblie și sunt considerate de evrei ca fiind patria lor străveche.

Israelul a fost declarat stat în 1948, deși locul este încă denumit Palestina de către cei care nu recunosc dreptul Israelului de a exista. Palestinienii folosesc, de asemenea, numele Palestina ca termen generic pentru Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

De ce se luptă Israelul și Hamas?

 Există o tensiune constantă între Israel și Hamas, dar atacul de sâmbătă al militanților a venit fără avertisment. Hamas a lansat mii de rachete asupra Israelului, în timp ce zeci de luptători au trwcut graniț granița și au invadat comunitățile israeliene, ucigând sute de civili și luându-i pe alții în captivitate.

Israelul a lansat imediat atacuri aeriene, afirmând că vizează locații ale militanților din Gaza.

Este fără precedent acest atac?

După cum scrie editorul internațional BBC Jeremy Bowen, aceasta este cea mai ambițioasă operațiune pe care Hamas a lansat-o vreodată din Gaza și cel mai serios atac transfrontalier cu care Israelul s-a confruntat în mai mult de o generație. Militanții au străpuns în mai multe locuri gardul de sârmă care separă Gaza de Israel.

Atacul fără precedent a avut loc la o zi după marcarea a 50 de ani de la atacul surpriză al Egiptului și Siriei din 1973, care a declanșat un război major în Orientul Mijlociu – Războiul de Yom Kippur. Semnificația acestei date nu va fi fost ignorată de conducerea Hamas.

Este acesta un eșec major al serviciilor de informații israeliene?

 Da, spune corespondentul de securitate al BBC Frank Gardner. Cu eforturile combinate ale Shin Bet, serviciile de informații interne israeliene, Mossad, agenția sa de spionaj extern și toate resursele Forțelor de Apărare ale Israelului, el spune că este de-a dreptul uimitor că nimeni nu a prevăzut acest lucru sau nu a acționat în cazul în care a avut un avertisment.

Israelul are, fără îndoială, cele mai extinse și mai bine finanțate servicii de informații din Orientul Apropiat, cu informatori și agenți în interiorul grupurilor militante palestiniene, precum și în Liban, Siria și în alte părți.

Pe teren, de-a lungul gardului tensionat de la granița dintre Gaza și Israel există camere de luat vederi, senzori de mișcare la sol și patrule regulate ale armatei.

Gardul acoperit cu sârmă ghimpată ar fi trebuit să fie o „barieră inteligentă” pentru a preveni exact tipul de infiltrare care a avut loc în acest atac. Cu toate acestea, militanții Hamas pur și simplu au trecut prin el cu buldozerul, au tăiat găuri în sârmă sau au intrat în Israel dinspre mare și cu parapanta.

Ce s-ar putea întâmpla în continuare?

 Comandantul militanților Hamas, Mohammed Deif, a făcut apel la palestinieni și la alți arabi să se alăture operațiunii militanților pentru a „mătura ocupația [israeliană]”.

O mare întrebare este dacă palestinienii din Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est sau din alte părți din regiune vor da curs apelului său, spune corespondenta BBC la Ierusalim, Yolande Knell.

Israelul vede, fără îndoială, potențialul unui război care s-ar putea deschide pe mai multe fronturi. Cel mai rău scenariu este că ar putea atrage puternicul grup militant libanez Hezbollah. Duminică dimineață, Hezbollah a lansat mai multe rachete și obuze asupra nordului Israelului, fără a provoca victime. Ca și Hamas, Hezbollah este sprijinit puternic, financiar și militar, de către Iran, un inamic declarat al Israelului.

Armata israeliană a ordonat o întărire masivă a trupelor. Pe lângă raidurile sale aeriene intense asupra Gaza, aceasta a indicat că plănuiește o operațiune terestră în această zonă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu-i văd bine pe arăbeți… nu-i văd bine deloc.

  2. Hamas este creatia Israelului ca sa le ofere justificare pentru purificare etnică

  3. Problemele din Fasia Gaza sunt de multi ani, eram mic acuma vreo 30 de ani si erau tot acolo.. nu vad o rezolvare nici in urmatorii ani.

  4. Se pare ca independenta g4media are limite, asta fiind una din ele, nu se pomeneste nimic de faptul ca hamas a fost sprijinita chiar de Israel atunci cand se opunea lui Arafat, nimic despre politica de apartheid a Israelului, nimic despre atrocitatile gruparii teroriste IDF