Ce este „măcelărirea porcului”, escrocheria financiară globală despre care avertizează Meta pe toată lumea?
Dacă ați legat vreodată o relație de încredere cu cineva online care v-a forțat să intrați într-o schemă de investiții frauduloasă, este posibil să fi fost victima „măcelăririi porcului”, scrie Euronews.
“Măcelărirea porcilor” se află în centrul unei industrii în plină expansiune, cu pierderi în valoare de zeci de miliarde de euro, provenite în mare parte din escrocherii care apar în Asia și vizează mii de persoane din întreaga lume, conform unui raport din octombrie al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).
Odată ce „porcul” – victima înșelăciunii – a fost „îngrășat” prin construirea încrederii, escrocul începe să golească contul bancar al victimei.
Când banii au fost secătuiți, porcul este considerat „sacrificat”, iar banii dispar.
Gigantul social media Meta a declarat într-o postare la începutul acestei luni că a eliminat peste două milioane de conturi legate de aceste centre de escrocherie în Myanmar, Laos, Cambodgia, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Filipine.
Cum se întâmplă măcelărirea porcilor?
Primele cazuri raportate de “măcelărire a porcilor” datează din China în 2018, potrivit unui raport din mai al Institutului Statelor Unite pentru Pace (USIP), însă pandemia COVID-19 a condus la o „explozie” a acestui tip de infracțiune.
“Complexele de escrocherie” din Asia de Sud-Est ademenesc lucrătorii cu anunțuri de locuri de muncă false, doar pentru ca aceștia să fie forțați să lucreze ca escroci online, adesea sub amenințarea violenței fizice, a declarat Meta, care crește gradul de conștientizare asupra acestei infracțiuni.
Aproximativ 300.000 de escroci lucrează în Cambodgia, Laos și Myanmar, se arată în raportul USIP.
Aceste persoane se prezintă adesea drept persoane singure atrăgătoare, reprezentanți ai agențiilor guvernamentale sau personalități publice de încredere, a continuat Meta.
Una dintre tacticile acestor escroci este să distribuie masiv mesaje text generice către un număr mare de conturi, fie prin text, fie prin aplicații de întâlniri, fie prin intermediul rețelelor sociale, în speranța că cineva va răspunde.
Odată ce un utilizator răspunde la textul inițial al escrocului, se lucrează la un răspuns mai bine direcționat către fiecare utilizator pentru a construi încrederea „pe parcursul săptămânilor și lunilor”, a continuat Meta.
Apoi, escrocul va aduce în discuție în mod ocazional o oportunitate de investiție profitabilă și vă va încuraja adesea să „începeți cu puțin” pentru a evita orice risc.
Conversația se mută apoi la conturi cripto controlate de escroc sau la site-uri false de investiții. De asemenea, tipul de înșelătorie poate varia; de la investiții în criptomonede, la jocuri de noroc și împrumuturi false.
Ținta înșelăciunii ar putea primi înapoi mici sume din investiția inițială, astfel încât escrocul să mențină încrederea, a continuat Meta, dar odată ce aceasta intră în schemă, escrocii pleacă cu toți banii.
Cum poate fi oprită
Meta a împărtășit pentru prima dată strategiile pe care le adoptă pentru a contracara organizațiile criminale transfrontaliere care se află în spatele acestor înșelătorii de “măcelărire în masă a porcilor”.
Un element esențial al eforturilor gigantului social media este politica sa privind organizațiile și persoanele periculoase (DOI), care interzice accesul entităților pe platformele Meta și le supune unei „game largi de instrumente de aplicare”, în cazul în care sunt prinse conducând activități ilegale.
Meta îi urmărește pe cei care au o „misiune violentă sau instigatoare la ură” sau care sunt implicați în acte de violență pe platforme, se arată în document.
Ei identifică aceste entități cu o combinație de AI instruit care găsește conținut rău intenționat, cercetare și expertiză umană cu cele peste 40,000 de persoane despre care compania spune că lucrează la siguranță și securitate.
Meta lansează, de asemenea, avertismente pe Facebook Messenger și Instagram Direct Messages pentru a arăta ce ar putea fi o activitate suspectă sau un contact de la persoane pe care nu le cunoașteți.
Pe WhatsApp, de asemenea, va apărea o nouă fereastră dacă numărul dvs. de telefon este adăugat la un chat de grup de către o persoană pe care nu o cunoașteți.
Alte modalități prin care utilizatorii pot evita escrocheriile sunt adăugarea identificării cu doi factori sau selfie înainte de a se conecta la conturi, verificarea mesajelor pentru erori de ortografie și verificarea sursei a ceea ce ar putea părea o afacere profitabilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.