G4Media.ro

Ce este noradrenalina, substanța-cheie din dosarul de la Spitalul Pantelimon din București:…

sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Ce este noradrenalina, substanța-cheie din dosarul de la Spitalul Pantelimon din București: tratament de urgență pentru creșterea tensiunii arteriale

Noradrenalina este substanța-cheie din dosarul de la Spitalul Pantelimon din București. Procurorii acuză doi medici de la Pantelimon că ar fi redus ilegal doza de noradrenalină pentru pacienți aflați în stare gravă, ceea ce ar fi dus la moartea acestora.

Noradrenalina este utilizat in tratamentul de urgenta in situatiile in care este necesara cresterea imediata a tensiunii arteriale pana la valori normale, deoarece noradrenalina actioneaza ca un vasoconstrictor, potrivit informațiilor științifice disponibile.

Noradrenalina este vitală în situații de urgență pentru menținerea tensiunii arteriale. Utilizată pe termen scurt doar la adulți și sub strictă supraveghere medicală, joacă un rol esențial în terapia intensivă. Funcționează ca vasoconstrictor, micșorând vasele de sânge pentru a ridica presiunea arterială. Deși produsă natural de organism, suplimentarea este necesară în context de urgență. Injectomatele sunt dispozitive medicale avansate, similare cu seringi automate, care administrează medicamente pacienților într-un mod programat și controlat. Aceste aparate permit livrarea precisă a medicamentelor în cantități mici, reglate în mililitri pe oră, și sunt dotate cu memorie internă pentru a înregistra toate dozele administrate.

Prețul pentru o cutie cu 10 fiole de câte 4 ml este de 412 lei, potrivit unui site de specialitate.

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă arată într-un comunicat de presă că ”noradrenalina este un medicament vasopresor folosit in stările de șoc in anumite doze recomandate iar ținta terapeutică este menținerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puțin 65 mmHg. În cazul in care nu se atinge ținta suntem în fața unui ȘOC REFRACTAR la tratamentul vasopresor și se acceptă creșterea temporară (ore) a NA chiar la doze mamut sau asocierea unui alt medicament vasopresor de linia 2. Dacă nici așa nu se atinge ținta se revine la doza recomandata de ghiduri pentru ca este dovedit că mortalitatea crește proporțional cu dozele exccesive de NA administrată. Pe de altă parte neatingerea țintei de TAM pe o perioadă de câteva ore, prezice o mortalitate de 100%”.

Procurorii susțin că cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon ar fi provocat decesul unui pacient prin reducerea dozei de noradrenalină. În replică, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă respinge acuzațiile.

Comunicatul integral al Societății Române de Terapie Intensivă:

În lumina evidențelor din literatura științifică și a ghidurilor internaționale de bună practică medicală, NORADRENALINA (NA) este un medicament vasopresor folosit in stările de șoc in anumite doze recomandate iar ținta terapeutică este menținerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puțin 65 mmHg. În cazul in care nu se atinge ținta suntem în fața unui ȘOC REFRACTAR la tratamentul vasopresor și se acceptă creșterea temporară (ore) a NA chiar la doze mamut sau asocierea unui alt medicament vasopresor de linia 2. Dacă nici așa nu se atinge ținta se revine la doza recomandata de ghiduri pentru ca este dovedit că mortalitatea crește proporțional cu dozele exccesive de NA administrată. Pe de altă parte neatingerea țintei de TAM pe o perioadă de câteva ore, prezice o mortalitate de 100%. Din datele puse la dispoziție de Parchet rezultă clar că este vorba despre o cunoaștere incompletă a laturii medicale a cazului și că de fapt era vorba de un pacient profund hipotensiv (TAM 33-45 mm.Hg) cu șoc refractar aflat sub doze mamut de NA (15-20 ml / oră!) la care s-a revenit la o doză recomandată (1 ml/oră). Deci în nici un caz NU poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare. Desigur, aceste argumente științifice trebuie integrate în ansamblul datelor medicale despre pacient (diagnostice de internare, complicații, patologii cronice coexistente, scoruri de severitate ale afecțiunilor, alte tratamente și intervenții, etc.) pentru o analiză medicală corectă și completă care să ofere organelor de justiție toate informațiile necesare pentru stabilirea adevărului. Corpul medical își dorește colaborarea cu sistemul de justiție pentru o analiză comună, transparentă și profesionistă atât a malpraxisului cât și a unor astfel de cazuri și regretăm absența în România a unui grup de experți medicali acreditați de sistemul de justiție care să poată oferi expertiză magistraților. Poate acest moment extrem de neplăcut va face ca și în România să fie adoptate reglementările legislative absolut necesare, prezente în legislația majorității țărilor europene, referitoare la acest domeniu extrem de sensibil. O asemenea abordare pe viitor va reduce emoția socială, senzaționalul și oroarea cu orice preț, neîncrederea în sistemul medical, demonizarea și implicit timorarea și demotivarea medicilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Franta are legea Leonetti din 2005 care permite medicilor sa ia decizii de a nu iniția sau de a opri tratamentele care doar prelungesc chinurile mortii si le permite pacientilor fara sanse sa aiba o moarte demna. Oare toti cei care striga „puscarie pe viata” le-ar convenit ca ei sau cineva drag, atunci cand ajung la finalul vietii sa dea peste un anestezist care de frica de a nu fi acuzat sa-i tina intr-o resuccitare continua si in loc ca moartea sa se instaleze in 3 minute ca la orice om la ei sa dureze vre-o cateva saptamani de durere groaza si chin pentru a avea in final acelasi rezultat?