G4Media.ro

Ce este ”nostalgia bait”, fenomenul care readuce la viață trendurile și filmele…

Ilustrație: Delia Dascălu

Ce este ”nostalgia bait”, fenomenul care readuce la viață trendurile și filmele din anii 80’, 90’ sau 2000 / Cum arată ”nostalgia” pe TikTok-ul românesc și cum poate fi folosită ca manipulare

Fenomenul “nostalgia bait” apare tot mai des în social media, dar și în filme, muzică și reclame, și pare să aibă efect pentru majoritatea oamenilor din generațiile “Millenials” și “Gen Z”. Acesta s-ar traduce drept “momeală nostalgică”, și reprezintă, de fapt, o strategie în care se face apel la diverse elemente și concepte din trecut, pentru a obține efectul de nostalgie pozitivă care să-i facă pe oameni să considere conținutul a fi mai bun, tocmai datorită faptului că este mai familiar, arată Urban Dictionary. 

Nostalgia bait este prezent, într-o formă sau alta, și în marketing și reclame. Probabil cel mai popular exemplu îl reprezintă reclamele cu tirul de Crăciun de la Coca Cola, care datează, din anul 1995, și până în prezent. 

@generatiacucheialagat Reclama veche Coca-Cola – Sărbătorile vin! Probabil cea mai tare reclama vazuta in perioada sarbatorilor! #viral #tiktok #cocacola #fy #christmas ♬ original sound – GeneratiaCuCheiaLaGat

Totuși, cel mai des întâlnite exemple în care apare ideea de “nostalgia bait” sunt pe rețelele sociale, mai ales pe TikTok, în videoclipuri sau live-uri cu reclame, jocuri sau dispozitive vechi.

În România, unul dintre cei mai cunoscuți creatori de conținut pe această temă este “retrobog88”, care postează, atât pe TikTok cât și pe Youtube și Twitch, diverse videoclipuri și live-uri nostalgice, în special cu jocuri pe calculator sau cu colecția sa de telefoane vechi. 

Pe contul principal de TikTok, cel în limba română, “retrobog88” are aproape 32.000 de urmăritori, peste 270.000 de aprecieri, iar la unul dintre videoclipuri acesta a adunat peste 1.9 milioane de vizualizări.

@comunitateanostalgicilor Replying to @Alexa Lexi #jocurilecopilariei #fyp #jocurivideo #nostalgie ♬ original sound – RetroBog88 (Bogdan)

@comunitateanostalgicilor #nostalgie #copilarie #comunitateanostalgicilor #nokian95 ♬ original sound – RetroBog88 (Bogdan)

De asemenea, există și pagini românești  de TikTok unde sunt promovate reclame sau emisiuni vechi. 

@dragosnecula11 #nostalgia #reclameromanesti #reclamevechi #mcdonalds #viral ♬ original sound – Dragos Necula🔓

@dragosnecula11 #nostalgia #reclameromanesti #reclamevechi #dosia #detergent #viral ♬ original sound – Dragos Necula🔓

Totuși, filmele se bucură de cel mai mare succes după urma “nostalgia bait-ului”, deși, uneori,  când nu este executată bine, momeala nostalgică poate fi percepută și ca o metodă slabă de a “câștiga” fani sau spectatori. 

Nostalgia bait în filme este folosită atunci când apar personaje sau actori din producții mai vechi, sau sunt reproduse scene sau referințe din creațiile anterioare, pentru a atrage publicul și a-i crea emoții pozitive și nostalgice. 

Un bun exemplu de film care a reușit să folosească nostalgia bait este filmul “Top Gun: Maverick”, din anul 2022. Apariția pe marile ecrane a personajului principal Pete „Maverick” Mitchell, jucat de Tom Cruise, după mai bine de 35 de ani de la filmul original, difuzarea melodiei „Danger Zone” de Kenny Loggins, dar și revenirea vestimentației din filmul original, sunt elementele care definesc cu succes “nostalgia bait-ul” pentru acest film. 

Nostalgia ca manipulare electorală și dezinformare

O analiză EduPedu arăta în 2024, după alegerile prezidențiale care l-au propulsat în turul doi, total neașteptat, pe anonimul la vremea aceea Călin Georgescu, candidatul pro-rus în cursa electorală, cum mai multe pagini de Facebook, care par administrate de boți și sunt înregistrate la aceleași adrese din străinătate, au început să inunde feedurile utilizatorilor, cu imagini generate deseori de inteligența artificială și mesaje care promovează nostalgii comuniste, ultranaționalism sau tradiții idealizate.

Aceste pagini distribuie frecvent linkuri către site-uri neasumate, care nu doar dezinformează, ci pot reprezenta un risc pentru securitatea dispozitivelor și datelor utilizatorilor. Fenomenul ridică semne de întrebare cu privire la amploarea manipulării digitale, mai ales după rapoartele desecretizate ale serviciilor naționale de informații care au confirmat că rețeaua chinezească TikTok a influențat prin algoritmi ușor de manipulat alegerile prezidențiale din România, arată EduPedu. 

Mai mult de atât, postările acestor pagini sau ale altor pagini cu regim similar de postări, care îmbină propaganda politică și cu imagini fără sursă, cu mesaje emoționale, care sunt menite să capteze atenția unui public format majoritar din adulți, ajung în grupuri dedicate profesorilor și personalului din învățământ, după cum semnalează mai mulți părinți și profesori pe adresa redacției. Citește analiza integrală pe EduPedu. 

G4Media a arătat într-o analiză din martie 2025 și cum nostalgia mai este provocată și de pagini de Facebook care rostogolesc mesaje tip: „Astăzi este ziua mea. Părinții mei nu sunt cu mine, dar bunica mi-a făcut acest tort”, „Pun mult efort în asta, dar, din păcate, nimeni nu apreciază acest lucru” – iar aceste descrieri sunt deseori însoțite de poze emoționante cu copii înlăcrimați, care țin un tort în brațe, sau cu „meșteri” care pozează lângă sculpturi din lemn, gheață sau alte materiale, ori cu diverse fotografii care pot provoca emoție în rândul utilizatorilor de Facebook. Acest tip de conținut a inundat feed-ul multor utilizatori de Facebook, dar despre ce este vorba de fapt și de ce devine atât de viral? Toate au rolul de a provoca nostalgie. Citește analiza integrală pe G4Media. 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.