Ce este o femeie? Instanța australiană se pronunță într-un caz istoric
O persoană transgender din Australia a câștigat un proces de discriminare împotriva unei aplicații de socializare destinate exclusiv femeilor, după ce i s-a refuzat accesul pe motiv că este bărbat, scrie BBC.
Curtea Federală a constatat că, deși Roxanne Tickle nu a fost discriminată în mod direct, ea a fost victima unei discriminări indirecte – care se referă la situația în care o decizie dezavantajează o persoană cu un anumit atribut – și a ordonat aplicației să îi plătească 10 000 de dolari australieni (6 700 de dolari) plus costurile legate de proces.
Este o hotărâre istorică în ceea ce privește identitatea de gen, iar în centrul cazului se află întrebarea tot mai controversată: ce este o femeie?
În 2021, Tickle a descărcat „Giggle for Girls”, o aplicație comercializată ca un refugiu online în care femeile își puteau împărtăși experiențele într-un spațiu sigur și în care bărbații nu erau primiți.
Pentru a obține acces, ea a trebuit să încarce un selfie pentru a dovedi că este femeie, care a fost evaluat de un software de recunoaștere a genului conceput pentru a elimina bărbații.
Cu toate acestea, șapte luni mai târziu – după ce s-a alăturat cu succes platformei – calitatea de membru i-a fost revocată.
Ca persoană care se identifică ca femeie, Tickle a susținut că avea dreptul legal de a utiliza serviciile destinate femeilor și că a fost discriminată pe baza identității sale de gen.
Ea a dat în judecată platforma de social media, precum și CEO-ul acesteia, Sall Grover, și a solicitat daune în valoare de 200 000 de dolari australieni, susținând că decizia Grover i-a provocat „anxietate constantă și gânduri suicidare ocazionale”.
„Declarațiile publice ale lui Grover despre mine și despre acest caz au fost stresante, demoralizante, jenante, extenuante și dureroase. Acest lucru a determinat persoane să posteze online comentarii pline de ură la adresa mea și, indirect, să încurajeze alte persoane să facă același lucru”, a afirmat Tickle într-o declarație sub jurământ.
Echipa juridică a lui Giggle a susținut pe tot parcursul procesului că sexul este un concept biologic.
Aceștia recunosc că Tickle a fost discriminată – dar pe baza sexului, mai degrabă decât a identității de gen. Refuzul de a-i permite lui Tickle să utilizeze aplicația a constituit o discriminare sexuală legală, spun ei. Aplicația este concepută pentru a exclude bărbații și, deoarece fondatorul acesteia o percepe pe Tickle ca fiind bărbat, ea susține că refuzul de a-i permite accesul la aplicație a fost legal.
Dar judecătorul Robert Bromwich a declarat în decizia sa de vineri că jurisprudența a constatat în mod constant că sexul este „schimbător și nu neapărat binar”, respingând în cele din urmă argumentul Giggle.
Tickle a declarat că hotărârea „arată că toate femeile sunt protejate împotriva discriminării” și că speră că acest caz va fi „vindecător pentru persoanele trans”.
„Din păcate, am primit hotărârea pe care o anticipam. Lupta pentru drepturile femeilor continuă”, a scris Grover pe X, după pronunțarea deciziei.
„Tickle vs Giggle” este primul caz în care o presupusă discriminare bazată pe identitatea de gen a fost examinat de instanța federală din Australia.
„Toată lumea m-a tratat ca pe o femeie”
Tickle s-a născut bărbat, dar și-a schimbat sexul și trăiește ca o femeie din 2017.
Atunci când a depus mărturie în fața instanței, ea a spus: „Până în acest moment, toată lumea m-a tratat ca pe o femeie”.
Dar Grover crede că nicio ființă umană nu și-a schimbat sau nu-și poate schimba sexul – acesta fiind pilonul ideologiei critice de gen.
Când avocata lui Tickle, Georgina Costello KC, a interogat-o pe Grover, ea a spus: „Chiar și în cazul în care o persoană care a fost desemnată bărbat la naștere se transformă în femeie prin intervenții chirurgicale, hormoni, scapă de părul facial, suferă o reconstrucție facială, își lasă părul lung, se machiază, poartă haine feminine, se descrie ca femeie, se prezintă ca femeie, folosește vestiare feminine, își schimbă certificatul de naștere – nu acceptați că este o femeie?”.
„Nu”, a răspuns Grover.
Ea a mai spus că va refuza să i se adreseze lui Tickle cu „doamnă” și că „Tickle este un bărbat biologic”.
Grover s-a autodeclarat „TERF” – un acronim care înseamnă „feministă radicală trans-excluzivă”. Opiniile TERF-urilor cu privire la identitatea de gen sunt considerate a fi ostile persoanelor trans.
„Sunt acționată în instanță federală de un bărbat care pretinde că este femeie pentru că vrea să folosească un spațiu creat de mine numai pentru femei”, a postat ea pe X.
„Nu există nicio femeie în lume care ar trebui să mă dea în judecată pentru a folosi acest spațiu destinat exclusiv femeilor. Este nevoie de un bărbat pentru ca acest caz să existe”.
Ea spune că și-a creat aplicația „Giggle for Girls” în 2020, după ce a suferit o mulțime de abuzuri pe rețelele sociale din partea bărbaților în timp ce lucra la Hollywood ca scenarist.
„Am vrut să creez un spațiu sigur, numai pentru femei”, a spus ea.
„Este o ficțiune juridică faptul că Tickle este femeie. Certificatul său de naștere a fost modificat din bărbat în femeie, dar el este un bărbat biologic și va fi întotdeauna.”
„Luăm atitudine pentru siguranța tuturor spațiilor destinate exclusiv femeilor, dar și pentru realitatea și adevărul de bază, pe care legea ar trebui să le reflecte.”
Grover a declarat anterior că va face apel la decizia instanței și va lupta în acest caz până la Înalta Curte din Australia.
Un precedent juridic
Rezultatul acestui caz ar putea stabili un precedent juridic pentru soluționarea conflictelor dintre drepturile privind identitatea de gen și drepturile bazate pe sex în alte țări.
Pentru a înțelege acest lucru, este esențială Convenția privind eliminarea discriminării împotriva femeilor (CEDAW). Acesta este un tratat internațional adoptat în 1979 de către ONU – efectiv o declarație internațională a drepturilor femeilor.
Apărarea lui Giggle a susținut că ratificarea de către Australia a CEDAW obligă statul să protejeze drepturile femeilor.
Prin urmare, hotărârea de astăzi în favoarea Tickle va fi semnificativă pentru toate cele 189 de țări în care CEDAW a fost ratificată – de la Brazilia la India și Africa de Sud.
Atunci când vine vorba de interpretarea tratatelor internaționale, instanțele naționale se uită adesea la modul în care au procedat alte țări.
Interpretarea legii de către Australia într-un caz care a beneficiat de acest nivel de atenție din partea mass-mediei este susceptibilă de a avea repercusiuni globale.
Dacă, în timp, un număr tot mai mare de instanțe se pronunță în favoarea cererilor privind identitatea de gen, este mai probabil ca alte țări să urmeze exemplul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii