Ce este sindromul „inima în vacanță” care provoacă aritmii cardiace / Mese generoase, lipsă de activitate și alcool
Între Crăciun și Revelion mor mai mulți oameni din cauza atacurilor de cord decât în orice altă perioadă a anului. Prea mult exces în această perioadă ne expune riscului de fibrilație atrială: ce este, care sunt simptomele și cine trebuie să fie mai atent, explică medicii italieni, relatează Corriere della Sera.
Mai mulți oameni mor de infarct între Crăciun și Anul Nou decât în orice altă perioadă a anului, atât de mult încât în SUA a apărut termenul „Holidayheart” pentru a desemna ceea ce putem numi „sindromul cardiac de sărbători”.
De la mesele de afaceri, la aperitivele cu prietenii, de la Ajunul Crăciunului la Crăciun, la Revelion și dincolo de acesta, merită să ne gândim la cantitatea mai mare de alcool care va fi consumată, mai mult decât de obicei.
Consumul de băuturi alcoolice este atât de normalizat, încât pare ciudat ca cineva să nu sărbătorească cu un toast, astfel încât de multe ori uităm că alcoolul este o substanță toxică pentru organism. Chiar și în doze mici și mai ales pentru inimă.
Dacă sărbătorile se prelungesc și consumul de alcool crește, putem avea efecte nedorite ale unor sărbători prea „vesele”.
„În general, dozele excesive de alcool exercită o acțiune excitantă asupra celulelor inimii”, confirmă profesorul Claudio Tondo, director al Departamentului de aritmologie de la Centro Cardiologico Monzino, IRCCS, „și poate duce la o creștere a ritmului cardiac și poate facilita apariția aritmiilor cardiace, cum ar fi fibrilația atrială. De asemenea, trebuie amintit faptul că aportul cronic de alcool în doze semnificative poate duce la dezvoltarea cardiomiopatiei dilatate, care determină o creștere a volumelor camerelor cardiace (atrii și ventricule) și o reducere a contractilității: două condiții esențiale pentru apariția fibrilației atriale. Și atenție: anomaliile de ritm induse de alcool apar adesea în același timp cu o alimentație mai abundentă, așa că moderația vizează și cantitatea de alimente introduse”, spune medicul.
Un studiu a arătat că o singură băutură pe zi poate crește riscul de fibrilație atrială cu până la 16%. Dacă într-o zi obișnuită șansa de a suferi de fibrilație atrială este de una la 1.000, cu un pahar de bere sau de vin această probabilitate poate crește la 3 la 1.000.
Prin urmare, fibrilația atrială este cel mai iminent pericol, dar ce este? Este o anomalie a bătăilor inimii, una dintre cele mai răspândite tulburări”, explică Tondo, „inima, bătând neregulat, nu poate pompa sângele în mod corespunzător, ceea ce ar putea forma cheaguri periculoase. Fibrilația atrială poate crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral și a fost, de asemenea, legată de demență șiinsuficiență cardiacă”.
În timp ce consumul de alcool este rău pentru toată lumea, în acest caz specific, există categorii care prezintă un risc mai mare de fibrilație atrială: la vârsta de 80 de ani, există aproximativ 10% șanse de a avea această tulburare. Alți factori de risc sunt obezitatea, istoricul familial de fibrilație atrială cu debut precoce și înălțimea (un studiu a constatat că persoanele mai înalte de 1 metru și 70 de cm prezintă un risc mai mare).
Cum să observați când există probleme? „Unii nu vor avea niciun simptom, iar alții pot avea palpitații cardiace, dureri în piept sau dificultăți de respirație, oboseală extremă și chiar leșin. Pentru unele persoane, fibrilația atrială apare pentru perioade scurte de timp, dar pentru altele afecțiunea poate deveni permanentă”, precizează expertul. De obicei, medicii diagnostichează fibrilația atrială prin intermediul unei electrocardiograme, dar, pe măsură ce ceasurile inteligente cu monitoare de ritm cardiac au devenit tot mai populare, acum este posibil să observați singuri schimbările în ritmul cardiac și să consultați un cardiolog.
Sfatul medicului este să ținem cont de cantitățile de consum de alcool considerate ”cu risc scăzut” (1 pahar de vin sau 1 cutie de bere sau 1 pahar mic de băuturi spirtoase pe zi pentru femei și vârstnici și 2 pentru bărbați), deși acest lucru nu înseamnă că sunt sănătoase și nici că reprezintă un obiectiv de atins.
În ultimii ani au apărut tot mai multe dovezi ale relațiilor cauză-efect între alcool și anumite tipuri de cancer și alte 200 de probleme de sănătate, ca să nu mai vorbim de accidentele de conducere. Singurul consum sigur de alcool este zero, scriu jurnaliștii italieni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank