Ce este teoria „stâncii de sticlă”: De ce petrec femeile mai puțin timp în funcții de conducere decât bărbații
Femeile se confruntă cu o „diferență de mandat în bază de gen”, rămânând în funcțiile de CEO la companii cotate la bursă pentru perioade mai scurte de timp decât bărbații, potrivit unor noi cercetări care ar putea susține ideea că liderii de sex feminin sunt supuși unei „stânci de sticlă” greu de escaladat, scrie The Guardian.
Analiza companiilor listate la 12 burse din întreaga lume, inclusiv FTSE 100 și FTSE 250, arată că din 2018 femeile au rezistat în medie 5,2 ani ca directori executivi, comparativ cu 8,1 ani pentru bărbați.
Laura Sanderson, directorul companiei Russell Reynolds, care a efectuat cercetarea, a declarat că diferența de mandat este explicată parțial de faptul că unii bărbați ocupă poziții de directori executivi de zeci de ani, inclusiv unul care este în funcție de 39 de ani.
„Deși dimensiunea eșantionului este prea mică pentru a fi semnificativă, trebuie să luăm în considerare și dacă datele ar putea susține teoria stâncii de sticlă”, a spus ea.
Conceptul stâncii de sticlă este acela că femeile au mai multe șanse să fie numite în funcții de conducere atunci când o organizație se află într-o perioadă de criză, astfel încât poziția lor este văzută ca fiind mai precară decât omologii bărbați.
Cercetătorii de la Universitatea din Exeter, Michelle Ryan și Alexander Haslam, au descoperit în 2005 că femeile aveau mai multe șanse să fie numite membri ai consiliului de administrație a unei companii în perioadele în care prețurile acțiunilor companiei erau în scădere.
Michelle Ryan, care este acum director al Institutului Global al Femeilor Lideri de la Universitatea Națională Australiană din Canberra, a declarat pentru Observer că analiza Russell Reynolds a fost „solidă și adăugată la corpul de lucru în acest domeniu”.
„Dacă femeile sunt mai predispuse să-și asume roluri de conducere în perioade de criză, atunci rezultă că timpul lor în funcție va fi probabil stresant, mai atent criticat și mai scurt”, a spus ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank