Ce fac astăzi personajele principale din 10 august
Protestul Diasporei din 10 August 2018 s-a încheiat cu sute de persoane rănite sau bruscate în timpul unor scene violente prin care Jandarmeria a încercat să reprime manifestația. Autoritățile au folosit gaze lacrimogene, tunuri cu apă, iar zeci de protestatari au fost bătuți de oamenii legii. Ministerul de Interne, în subordinea căruia se află Jandarmeria, era condus de Carmen Dan, apropiata lui Liviu Dragnea, șeful PSD la acea vreme. Parchetul General, care era condus de Augustin Lazăr, a deschis un dosar penal, preluat apoi de DIICOT, dar care nu a fost trimis încă în judecată. Cătălin Sindile, Sebastian Cucoș și Laurențiu Cazan, trei dintre șefii Jandarmeriei în 2018, sunt cercetați penal pentru violențele din 10 August. După niște permutări formale, toți trei au revenit în diferite funcții în cadrul Jandarmeriei.
Liviu Dragnea, șef al Partidului Social Democrat și al treilea om în stat pe 10 august 2018, a fost primul politician care a lansat teoria unei tentative de lovituri de stat.
(sursa foto: Inquam Photos/ George Călin)
Ce declara Liviu Dragnea pe 21 august 2018: „Sunt suficiente elemente ca să putem vorbi de o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanțate, se pare că și din extern. Eu sunt absolut convins că săptămâna viitoare vor ieși informatii despre modul că s-au finanțat aceste proteste, despre faptul că au fost organizat tip paramilitar, despre faptul că, și s-a vazut asta de fapt, că au vrut să ocupe sediul Guvernului și au provocat în permanență jandarmii.”
Declarația sa a dus la citarea în calitatea de martor, la Parchetul General, în ancheta violențelor de la protestul Diasporei. Surse judiciare au precizat pentru G4Media.ro că în fața anchetatorilor a spus că nu are probe pentru a-și susține ipoteza. De altfel, Liviu Dragnea a negat întotdeauna implicarea în orchestrarea intervenției jandarmilor. Dragnea este acum în spatele gratiilor, la Penitenciarul Rahova, unde a fost trimis la sfârșitul lunii mai pentru angajarea ilegală a două femei la DGASPC Teleorman.
Susținută de Liviu Dragnea pentru preluarea fotoliului de premier, Viorica Dăncilă era în concediu pe 10 august 2018. Între timp s-a dezis public de Dragnea, dar a preluat teza acestuia de tentativă de lovitură de stat.
Carmen Dan, ministru de Interne, în subordinea căreia se afla Jandarmeria pe 10 august, a avut o reacție mai rezervată privind evenimentele din Piața Victoriei.
Spre deosebire de Liviu Dragnea, Dan și-a cerut scuze celor care au avut de suferit, însă a aruncat vina pe galeriile de fotbal. Ulterior a admis că au existat și câteva situații de abuz ale jandarmilor împotriva celor care au manifestat pașnic. Tot Carmen Dan a refuzat desecretizarea integrală a documentelor legate de intervenția forțelor de ordine, necesare în dosarul deschis de Parchetul General. „Nu ministrul dispune clasificarea. Am respectat întru totul prevederile HG atunci când s-a solicitat la minister, mă refer la documentele care s-au solicitat de la nivelul aparatului central al MAI şi au fost cerute opt documente. A fost o comisie care a analizat şi a propus declasificare totală sau partială. Ar fi un abuz din partea ministrului să nu respecte deciziile comisiei. MAI a făcut tot ce a trebuit pentru a ajuta ancheta, nu pentru a o bloca. Sunt la dispoziția organelor de cercetare penală.” a explicat aceasta pe 11 iunie 2019.
Carmen Dan a plecat din fruntea Ministerului de Interne după 11 luni de la violențele din Piața Victoriei, în urma unui război intern în PSD, pe fondul încarcerării lui Liviu Dragnea.
Speranța Cliseru, pe atunci prefect al Capitalei, a fost prima învinovățită de Jandarmerie, care a susținut că la ordinul ei, în jurul orei 23, s-a intervenit în forță. Gabriela Firea, apropiată de Cliseru a combătut teoria și a acuzat Jandarmeria că ar fi scris ordinul, iar semnătura prefectului a fost una formală. Așa a apărut conflictul Gabriela Firea versus Liviu Dragnea și Carmen Dan. Fostul ministru a demis-o pe Speranța Cliseru, însă Gabriela Firea a luat-o consilieră la Primăria Capitalei, funcție la care a renunțat în luna mai.
Trei șefi ai Jandarmeriei sunt cercetați penal în dosarul 10 August: Cătălin Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș și Laurențiu Cazan.
Cătălin Sindile, adjunctul Jandarmeriei Române la momentul protestului, a fost uns șef pe 15 august 2018. Pus sub învinuire o lună mai târziu pentru complicitate la abuz în serviciu și la participație improprie la purtare abuzivă, Sindile a fost lăsat fără această funcție de ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, pe 5 august 2019. S-a întors ca numărul doi în instituție.
(sursa foto: Inquam Photos/ George Călin)
Sebastian Cucoș, șeful Jandarmeriei Capitalei pe atunci, a fost numit adjunct al Jandarmeriei Române pe 23 august 2018. Acuzat și el de aceleași fapte ca ale lui Ionuț Sindile, Cucoș a revenit pe funcția inițială pe 6 august 2019.
(sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
Laurențiu Cazan, adjunctul Jandarmeriei București pe 10 august 2018, a preluat șefia instituției la câteva zile după protest, în locul lui Cucoș.
Coordonatorul intervenţiei violente a jandarmilor la manifestația din 10 august, maiorul Laurențiu Cazan, a declarat pe 26 septembrie, la Parchetul General: „Dacă mâine ar fi 10 august, aș fi procedat la fel”, adăugând că nu poate spune dacă la protest a fost o tentativă de lovitură de stat. El a fost pus sub acuzare în dosarul violențelor de la mitingul diasporei. În ziua revenirii lui Sebastian Cucoș la cârma Jandarmariei Capitalei, el a revenit ca adjunct al său.
foto: Carmen Dan și Liviu Dragnea/ sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii