G4Media.ro

Ce face Parchetul European, unde Kovesi ar putea ajunge șefă: ar putea…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce face Parchetul European, unde Kovesi ar putea ajunge șefă: ar putea prelua, de exemplu, un caz precum Tel Drum în care Liviu Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene de 27 de milioane de euro

Selectarea fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, pe lista scurtă cu candidații la șefia Parchetului European (EPPO) de către juriul de selecție aduce în discuție atribuțiile, competențele și puterile acestei instituții. Parchetul european va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene și/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, însă, în cazuri specifice, Camera permanentă competentă din cadrul EPPO va decide dacă un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european în funcție de gravitatea sau complexitatea lui.

Cum este organizat Parchetul European. Biroul Public al Procurorului Uniunii Europene (EPPO) va fi operaționalizat în 2020 sau începutul lui 2021. Doar 20 de țări europene participă în cadrul acestei instituții: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovenia. În mai 2018, Olanda a notificat Comisia Europeană că vrea să adere la EPPO.

Potrivit regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 privind instituirea Parchetului European, EPPO va funcționa la două niveluri: central și descentralizat (național).

La nivel central, EPPO este condus de un procuror șef (selectat de CUE și PE) și adjuncți. Va avea un sediu central ce urmează să fie stabilit. Parchetul central este alcătuit și din colegiu, camerele permanente, procurorii europeni și directorul administrativ. În colegiu, fiecare țară membră își va desemna un reprezentant.

”După alegerea procurorului șef european, urmează alcătuirea și numirea colegiului procurorilor europeni: până la sfârșitul lui martie 2019, fiecare stat membru trebuie să desemneze 3 candidați care vor fi audiați și unul va fi ales de comisia de nominalizare. Dacă nici unul dintre cei 3 nu corespunde, statului respectiv i se va cere altă listă de candidați”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei pentru G4Media.ro. Macovei este europarlamentarul care a avut inițiativa înființării Parchetului European. Ea a avut ideea și s-a ocupat din punct de vedere legislativ de înființarea Parchetului European.

Camerele permanente vor decide, de exemplu cu privire la cazurile ce vor fi investigate sau deciziile de trimitere în judecată.

La nivel național, vor funcționa procurori europeni delegați în statele membre, unul, doi sau mai mulți după caz. Ei vor face investigațiile propriu zise, ajutați de structurile de procuratură și poliție din statele membre. Procurorul delegat european va fi supravegheat de un procuror european însărcinat cu supravegherea și va urma instrucțiunile camerei permanente competente.

Ce cazuri poate să investigheze Parchetul European. EPPO va investiga fraudele cu fonduri europene, de amploare sau gravitate și/sau care au un caracter transfrontalier.

”S-ar putea considera că un anumit caz are repercusiuni la nivelul Uniunii, printre altele, atunci când o infracțiune are un caracter și o amploare transnaționale, atunci când o infracțiune implică o organizație criminală sau atunci când tipul specific al infracțiunii ar putea reprezenta o amenințare gravă la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputației instituțiilor Uniunii și a încrederii cetățenilor Uniunii”, se arată în documentul citat.

Potrivit actului de constituire al EPPO, dacă Parchetul European preia un caz, autoritățile competente naționale, cum ar fi DNA, trebuie să facă un pas în spate. În plus, autoritățile naționale trebuie să informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competența sa.

Exemple. De pildă, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum în care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene de 27 de milioane de euro, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Chiar dacă nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentând ”o amenințare gravă la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputației instituțiilor Uniunii și a încrederii cetățenilor Uniunii”.

Un alt exemplu ar fi un caz similar dosarului Proinvest, despre care G4Media.ro a scris aici pe larg.

În dosarul Proinvest, Marian Fişcuci, prieten din copilărie cu liderul PSD Liviu Dragnea şi primul patron Tel Drum, este acuzat că importa utilaje agricole din Franța, Germania sau Olanda, însă înainte să le vândă, le exporta în Bulgaria, prin interpunerea unor firme fantomă, ca să nu plătească TVA. Potrivit DNA, Fișcuci ar fi simulat tranzacții intracomunitare.

Cine va judeca dosarele Parchetului european. Potrivit regulamentului de funcționare al EPPO, ancheta va fi făcută de procurorul european delegat din țara considerată de camera permanentă a EPPO ca fiind ”centrul infracțiunii”. Acesta se va adresa instanțelor naționale cu cereri de control judiciar, arestare, etc. Dacă unul dintre suspecții vizați are imunitate, atunci procurorul șef al Parchetului European va solicita Parlamentului Național sau European ridicarea imunității respectivului suspect. Cazul va fi trimis în judecată la instanța națională competentă, însă camera permanentă a EPPO va decide, de exemplu, dacă va trimite în judecată un caz similar Proinvest la o instanță din România sau din Bulgaria.

”Cazul va fi trimis la instanța competentă dintr-o țară implicată. Implicată poate fi prin faptul că cele mai multe infracțiuni s-au comis pe teritoriul acelei țări, că banii fraudați se află pe teritoriul țării respective. Camera permanentă a EPPO decide instanța competentă”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei pentru G4Media.ro.

Ce se întâmplă în caz de litigii privind competența. Dacă EPPO vrea să preia un caz precum Tel Drum și DNA s-ar opune, de exemplu, atunci conflictul de competență va fi soluționat potrivit dreptului intern, adică de autoritățile interne, cum este procurorul general din România. Însă, totul ar putea fi tranșat în ultimă instanță de Curtea de Justiție a UE (CJUE), se arată în regulamentul EPPO.

Care sunt pașii, ce va urma de aici înainte în procedura de alegere a Procurorului șef european. Lista candidaților va fi înaintată Consiliului UE (CUE) și Parlamentului European (PE). Misiunea de a informa CUE prin JAI (miniștrii de Justiție ai țărilor membre) îi revine ministrului care prezidează JAI în această perioadă, adică ministrul român de Justiție, Tudorel Toader. Apoi, Consiliul UE prezidat de premierul român, Viorica Dăncilă, și Parlamentul European trebuie să ia o decizie în consens, prin majorități simple.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. ATAT!!!!! Livache, ai pus-o! 🙂 🙂
    So pe ei Codruta!

  2. Într-un fel am putea spune că gargamel și-o face cu mâna lui, din moment ce el are obligația de informare a Consiliului UE.

  3. Sunt curios cum voteaza Vasilica daca o aleg aia pe Kovesi. Fiind majoritate simpla nu cred ca au nevoie de toate voturile pentru, deci e foarte interesanta alegerea Pavianului…
    1. Sa fie singura care voteaza impotriva lui LCK, facandu-se de rahat in fata tuturor
    2. Sa voteze in favoarea LCK, ceea ce o sa ii provoace diaree mustaciosului..
    Pffff… grea alegere 🙂

    • se abtine. oricum, jenanti politicienii nostri. ai un roman acolo si tu nu esti de acord. dar tipi ca strainii nu ne lasa. looool.

    • Parlamentul European are 751 de membri, in consecinta majoritate simpla inseamna 376 de europarlamentari. Consiliul European cuprinde 28 de membri, majoritate simpla reprezinta 15 state, UK face parte inca din ambele organisme, si participa la votul care se va da in aceasta luna, intre 20 februarie si sfarsitul lunii.

    • Asta va fi interesant de vazut. Tocmai ce se straduie psdragnea sa incrimineze europarlamentarii care voteaza impotriva Romaniei.
      Hai s-o vedem pe madam hehe ce face?!
      Si ar fi cea mai tare lovitura, pentru dezastrul tudorel si toata sleahta de penali…..
      Abia astept…..

  4. Asta vrea sa plece si noi nu o lasam. Doamne fereste!

  5. Bravo, procuror Monica Macovei! Asta da, contributie a unui europarlamentar roman la structura si dezvoltarea UE. Bravo, procuror Kovesi, sper din tot sufletul sa fii primul procuror-sef al Parchetului European, sa scoti hotii flausati de urechi, de prin toate cotloanele UE, pe unde se ascund ei. Cred ca OLAF va lucra in mod direct cu Parchetul, este evident ca lupta anticoruptie de prin tarile UE n-a prea dat rezultate de-a lungul timpului, din moment ce se vine cu aceasta mana serioasa de ajutor european. Acuma, se ancheteaza de Parchetul European, dar se aduce la judecata in tara de care tine coruptul sau coruptii, de unde se vede clar cat de important este ca si structura de justitie din tara respectiva sa functioneze, iar legile din tara respectiva sa fie legi, nu panarame, cum le-au modificat psd-draknea-alde, sa scape toti. Da, mai e foarte mult de facut, foarte mult de refacut, dupa nemernicii astia. Anchetam european, judecam local, aici este o fractura! Un hot judecat dupa legile din Franta va spune ca este clar dezavantajat, vrea dupa legile din Romania, adica dupa legea mai favorabila.

    • Nu-i chiar o fractura de pricipiu, dar, pentru moment, ai dreptate! Ai dreptate atat timp cat directivele UE nu sunt transpuse la nivel national, cum e la noi acum, dar directivele UE tocmai asta urmaresc – armonizarea sistemelor tarilor membre UE astefel incat sa nu mai fie diferente relevante intre ele.
      Buna initiativa Macovei, vine in sprijinul dezideratului de mai multa integrare, iar in Romania procurorii nu se vor mai putea prostitua ca pana acum.

  6. Acum e momentul sa-si demonstreze patriotismul guvernantii.
    Noi nu exportam disputele noastre interne la Bruxelles, right?

  7. CUE, acolo nu cumva Iohanis se duce, parca el e tatuca, nu cred ca Veo sau 2Dorel va putea face ceva decat reclama negativa (care tot reclama e), Go Codruta…… cred ca ea va fi selectata, are cea mai buna notorietate/imagine…..

    Si de regula ce hotarasc comisiile astea de selectie cam aia e pe final….. PE si CUE nu e parlamentul RO sau guvernul RO

    Buborel a selectat-o pe Adina F, si tot o propune pana ….. asa e si cu LCK a fost selectata ea e

  8. Și dacă nu va fi aleasă/numită procuror șef la EPPO,existența acestei instituții e foarte-foarte binevenită:cazurile nominalizate mai sus vor putea fi anchetate în mod sigur,iar solicitări în acest sens vor exista.
    În rest,rămâne cum am stabilit,simpla prezență ca nr.1 eligibil a d-nei Kovesi,duce la icter negru,dacă nu chiar la ciroză,ficații multor borfași români și a slugilor lor băloase(gen Savaliuc ori deraiatul mintal M.Badea).

    • Badea a supravietuit cumva impactului cu genunchiul motociclistului, dar cred ca a ramas cu ceva sechele, iar acum vine peste el si blestemul asta cu Kovesi – Procuror Sef European!
      Chiar incepe sa-mi fie mila de el.

  9. Si sa vezi dracie cum Dorel si Analfabeta dau o OUG si desfiinteaza Parchetul European!!!!

    Dorele, nu te lasa!!! Contra ventilatorului (cu gura deschisa) in continuare!!!!

  10. Scrieti ca:
    „Doar 20 de țări europene participă în cadrul acestei instituții” iar „EPPO „este condus de un procuror șef (selectat de CUE și PE)”
    Sa intelegem ca in plenul CUE nu vor avea drept de vot decat cele 20 de tari care au aderat la acest organism?

    In alta ordine de idei…
    Eu zic sa nu vindeti blana ursului din padure.
    Pana cand (si daca) Kovesi va ajunge sefa Parchetului UE mai sunt cateva hopuri de trecut. La urma urmei, oricare din cei 3 „finalisti” poate sa castige cursa. Iar acest Parchet isi va incepe activitatea doar in 2020 sau 2021.
    Pana atunci „hehe” vorba unei maimute celebre…

    • oricare poate castiga, dar ea e pusa prima pe lista si nu intamplator. probabil are sanse mai mari.

  11. Continuare.

    Vad ca Ungaria, Polonia si inca alte 6 state membre UE nu agreaza aceasta noua institutie.
    Asta inseamna ca noul Parchet European nu va avea dreptul sa ancheteze eventualele fraude cu fondurile europene comise in statele respective?

    • Motivul declarat al neaderării Ungariei la Parchetul European este că astfel s-ar crea o ingerință nepermisă în treburile statului ungar. Cauza adevărată este însă faptul că ponderea hotărâtoare a fondurilor europene aterizează discreționar la ”constructori” din cercul restrâns al premierului, iar procurorul șef este omul lui Orban, ca dealtfel toți din posturile cheie care contează.

  12. Cum fostele țări comuniste din UE nu aveau capital privat, iar acesta s-a constituit sub protecția „anonimatului”, cam pe lângă lege, acum când începe să se „lege” ceva capital autohton, acesta va trebui stopat cumva.
    Ca urmare a rezultatelor deosebite în protejarea firavului capital occidental în fața rapacelui și puternicului capital român, LCK merită un post la „DNA-ul” european pentru a asigura același lucru și împotriva „puternicelor” capitaluri din țările membre UE, foste comuniste.
    Cât mai multe „succesuri” noului DNA european !

  13. Iar cu TelDrum, va rog sa nu ma starniti ca o sa-mi aduc aminte de toate necazurile….

  14. S-ar putea ca UE sa nu dea 2 bani pe persoana fizica Codruta Kovesi insa adevaratul motiv pentru care va fi aleasa (daca va fi) este acela ca sa le-o traga-n bot la gasca asta de haimanale care s-au erijat in conducatori de tara.

    • in schimb dau bani multi pe ea ca si jurist, se pare. in UE e irelevanta persoana fizica, relevant e ce stii sa faci. e prima pe lista de 3 persoane, probabil nu intamplator. se pare ca are cele mai mari sanse sa fie numita dintre cei 3. ca e cu dedicatie pt romani, ca nu, e irelevant.

  15. nu stiam de ce era infractorul dragnea extrem de nervos la ultima aparitie in public!

  16. Dragnea si infractorii afiliati necesita o cura cu vitamina K.

  17. Parlamentarii romani europeni vor vota cu siguranta impotriva nominalizarii dnei Kovesi , asta pentru a mira de ce natia romana este in Europa facuta de cacao !

  18. Succes Codruta!

  19. Naşterea Parchetului European, este un mare succes al democraţiei europene. Este dovada de netăgăduit al capacităţii Uniunii Europene, de a-şi perfecţiona mecanismele democratice de dezvoltate economico-socială a Europei moderne in ciuda incercărilor disperate a rămăşiţelor comuniste din Federaţia Rusă, care a mai bătut un cui in propria talpă prin delimitarea Facebook, la graniţele proprii.