G4Media.ro

Ce facem cu copiii în vacanță? Jucăriile STEM: Sience, Technology, Engineering, Math…

Ce facem cu copiii în vacanță? Jucăriile STEM: Sience, Technology, Engineering, Math sau învățând prin joacă (P)

Educația STEM (Sience, Technology, Engineering, Math) este un model de învățare a științelor exacte – matematică, fizică, chimie – într-un mod integrat, cu aplicații și exemple directe din natură sau viața reală. În acest fel copiii se pregătesc pentru o carieră reală și aplicată cerințelor societății tehnologice ale viitorului. În vacanță, jucăriile STEM pot fi o alternativă prin care copiii se joacă, dar și învață într-un mod distractic și interactiv.

În România, interesul pentru acest sistem de învățare se manifestă deocamdată în special în sistemul privat, însă timid acesta își face loc și în școala publică, mai ales la presiunea în creștere a părinților pentru adaptarea la cerințele actuale ale societății.

Oricum, părinții pot să le introducă celor mici noțiuni de bază STEM prin jocuri și jucării.

Există deja pe piața românească astfel de jocuri și jucării. Oferta este destul de consistentă, însă, în lipsa unor standarde internaționale sau europene pentru jucăriile STEM, unele dintre acestea pot fi încadrate greșit.

Învățarea în sistemul STEM în lume:

Australia. Din 2015, toți miniștrii educației australieni au fost de acord cu Strategia Națională de Educație Școlară STEM 2016-2026, care se concentrează pe dezvoltarea alfabetizării matematice, științifice și digitale și promovarea abilităților de rezolvare a problemelor, analiză critică și gândire creativă.

Strategia își propune să ofere îmbunătățiri în educația STEM și are două obiective principale:

  1. Să se asigure că toți elevii termină școala cu cunoștințe de bază solide în STEM și abilități conexe
  2. Să se asigure că studenții sunt inspirați să accepte discipline STEM mai provocatoare

Marea Britanie. Există diverse organizații care sprijină educația STEM în școli. Acestea includ STEM Learning, care oferă STEM CPD (Dezvoltare Profesională Continuă) și un program de ambasadori STEM, și British Science Association, o organizație caritabilă care dezvoltă rapoarte și resurse pentru sprijinirea învățării STEM.

SUA. Publicată în decembrie 2018, strategia americană pentru educația STEM stabilește o metodologie pentru o perioadă de cinci ani, bazată pe o viziune pentru un viitor în care toți americanii vor avea acces pe tot parcursul vieții la educația STEM de calitate. Statele Unite își propun să fie liderul global în alfabetizarea, inovarea și ocuparea forței de muncă STEM.

În decembrie 2020, Biroul pentru Politică în Știință și Tehnologie de la Casa Albă a emis Raportul de progres privind implementarea Planului strategic federal pentru educație STEM. Acesta descrie eforturile în desfășurare și practicile de implementare în cadrul Guvernului Federal, precum și pașii pentru îndeplinirea scopurilor și obiectivelor Planului Strategic.

China. În februarie 2017, Ministerul Educației a anunțat că va adăuga oficial educația STEM în programa școlii primare, fiind prima recunoaștere oficială guvernamentală a educației STEM.

Între 2016 și 2019, numărul studenților care intră în programe de doctorat STEM la universitățile chineze a crescut cu aproape 40%, de la 59.670 la 83.134.

Jucării STEM – scurt ghid

Primul criteriu în alegerea oricăror tip de jucării este vârsta copilului. Producătorii cu tradiție respectă cu strictețe acest criteriu atunci când etichetează jucăriile ca fiind potrivite pentru o anumită vârstă.

Jucării STEM pentru cei mai mici

Introducerea jucăriilor STEM poate începe încă de la vârsta de 2 ani. Jocuri cu blocuri magnetice, dimensionate special pentru cei mici cu care aceștia pot construi ușor și intuitiv precum cele de la producătorul belgian SMARTMAX sunt potrivite pentru această vârstă.

Începând de la 3 ani, copiii devin mult mai activi si odată cu vârsta și oferta de jucării STEM se diversifică. Jocuri de construit cu placi magnetice  oferă o infinitate de posibilitati creative de joacă. Branduri precum Picasso Tiles sau Magna Tiles, care activează de peste 15 ani pe piața jucăriilor au o ofertă deosebit de bogată de jocuri de construit, de trasee cu bile, vehicule și multe altele.

Jucării STEM pentru copii de peste 6 ani

De la această vârstă, copiii pot să construiasă structuri complexe, roboți sau mașinării propulsate de baterii sau de panouri solare. Abilitatea de a urmări instrucțiuni de construire se dezvoltă acum cel mai rapid, devenind prin joacă un tipar de învățare.

Roboți solari, insecte care merg pe pereți sau minicentrale eoliene sunt doar câteva exemple de seturi ce îi vor fascina pe copii, indiferent că sunt fete sau băieți.

Experimentele – un alt tip de jocuri STEM, potrivite de la 8 ani

De la această vârstă, copiii tind să experimenteze, vor să descopere fenomene noi, să înțeleagă cum funcționează electricitatea, magnetismul, reacțiile chimice sau fenomenele fizice. În domeniul jocurilor de tip experimente, unul dintre cei mai prestigiosi producători este KOSMOS distribuit în Romania prin Mara and Tom.

Tot la Mara and Tom găsiți o selecție de jocuri STEM pregătită după multe testări de produse și inspirată de ultimele trenduri globale.

Este important să alegeți întotdeauna jucării pentru care producătorul oferă garanția calitații, dar și siguranță atunci când copilul se joacă.

Jocuri și jucării STEM pentru copii de peste 10 ani

Lucrurile devin mai simple pentru părinți în procesul de alegere și asta pentru că în general copiii știu deja ce vor. Ce pot face părinții este să-și ghideze copiii către acele jocuri și jucării STEM cu valoarea educațională reală, cum sunt roboții complecși de construit ce pot fi programați să efectueze mișcări sau să strabată un traseu.

La această vârstă jucăriile STEM includ și dispozitive digitale, tablete, telefoane mobile sau computere. Roboții au aplicații dedicate în care poți învăța și programare, procese decizionale simple, noțiuni avansate de cod.

Una dintre cele mai avansate jucării STEM este Cubroid. Un start-up sud coreean care vine cu un set de blocuri de construit inteligente ce pot fi programate separat pentru a îndeplini diverse funcții: cameră de luat vederi, senzori de mișcare, motorașe pentru deplasare sau simple mecanisme. Particularitatea acestui kit este că poate fi folosit în cadrul laboratoarelor STEM din școli, fiind gândit să fie folosit în echipe de lucru.

Beneficiile jucăriilor STEM

Pentru copii, cea mai simplă metodă de a învăța este cu siguranță joaca. Atunci când această joacă este ghidată atent de jucării create special cu acest scop, învățarea devine mult mai eficientă.

Beneficiile educației STEM sunt deja cunoscute și acceptate de întreaga comunitate educațională:

  • dezvoltă creativitatea
  • îmbunătățesc abilitățile de gândire critică
  • îmbunătățesc abilitățile cognitive

Este adevărat că jucăriile STEM nu sunt chiar ieftine, pentru că dezvoltarea lor necesită ani de cercetare și inovație tehnologică și echipe mutlidisciplinare de ingineri, tehnicieni, pedagogi și psihologi. Doar așa pot acestea să aducă valoare în jocul celor mici și să îi pregătească pe copii pentru un viitor în care tehnologia va fi omniprezentă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează