G4Media.ro

Ce facem cu copiii în vacanța mare, prima fără nicio restricție de…

Sursa foto: Pixabay

Ce facem cu copiii în vacanța mare, prima fără nicio restricție de la începutul pandemiei? Bunicii, after-school-urile și taberele rămân soluțiile cele mai la îndemână / Cum își petrec adolescenții timpul liber

Mai este doar o săptămână din anul școlar în curs și începe vacanța mare. România are una dintre cele mai lungi vacanțe din Europa, de fix 12 săptămâni în această vară, prima fără nicio restricție de la începutul pandemiei. Cu concedii care variază în general între 2 și 4 săptămâni, părinții sunt preocupați să găsească soluții pentru petrecerea timpului copiilor, în cazul celor mai mici având nevoie de supraveghere permanentă.

G4Media.ro a stat de vorbă cu părinți ai copiilor de diferite vârste, de la grădiniță și până la liceu. Ce faceți cu copiii toată vara? Cum își vor petrece copiii voștri vacanța de vară? – sunt întrebările la care ne-au răspuns mai mulți părinți.

O mică parte din vacanță, copiii și-o vor petrece cu părinții, în perioada de concediu a acestora. În general, vor călători fie în țară, fie spre alte destinații.

În rest, bunicii, after-school-urile și taberele rămân soluțiile cele mai la îndemnă.

Copiii de grădiniță și școlarii trebuie să fie supravegheați aproape tot timpul, nu pot rămâne singuri în casă cât părinții sunt la serviciu. Când au bunici la țară sau în alte orașe, își petrec mare parte din vară cu ei. Dacă această variantă nu există, părinții plătesc bone, after-school-uri sau, acolo unde există, își duc copiii la puținele grădinițe de stat care rămân deschise și în cursul verii.

„Noi îl ducem la grădinița de vară. Câteva grădinițe de stat din oraș vor rămâne deschise și vor primi copii de la celelalte grădinițe. Programul e lejer, nu fac activitățile clasice din timpul anului, în principiu se joacă, stau mult pe afară. Nu sunt cine știe ce activități, dar sunt supravegheați”, ne-a spus tatăl unui băiețel de 5 ani.

„Fetița noastră de 6 ani va merge la bunici, care locuiesc în alt oraș, în ultima vacanță înainte să înceapă școala”, spune mama acesteia.

„Băiatul meu de 5 ani va merge mult la înot. Avem și avantajul că locuim într-un complex de blocuri cu mulți copii, se joacă împreună, deci nu va sta mult în casă”, povestește un alt tată.

Alți părinți, care au copii înscriși la grădinițe private, ne-au spus că cei mici vor merge și în vacanță la grădiniță. Costurile sunt aceleași ca în cursul anului școlar, dar activitățile sunt distractive, se organizează și excursii.

Și școlarii își vor petrece timpul cam la fel: la bunici sau after-school-uri. De pe la 7-8 ani merg și în tabere, fie organizate de școală, fie tabere tematice organizate de firme private.

Însă cam de la vârsta de 10-12 ani, activitățile de la after-achool-uri, adaptate în general celor mici, nu mai sunt pe placul copiilor. Încep să se plictisească și la țară, la bunici sau alte rude, mulți dintre ei acceptând cu greu să mai petreacă măcar 2-3 săptămâni acolo. Așa că o parte din vacanță rămân singuri acasă, cu telefonul și computerul la dispoziție.

„Până acum, în fiecare vară, de la 3 ani încoace, mergea la after-school. Anul acesta are 10 ani și posibil să nu mai vrea, va merge la after-school doar dacă merg și prietenii lui. Altfel, îl las acasă singur, cu condiția să iasă în parc cu vreun alt copil”, spune mama unui băiat care de la toamnă trece la gimnaziu.

„Fata noastră va sta acasă în cea mai mare parte a vacanței. Cel mai probabil va merge și într-o tabără și sper să mai vrea să meargă puțin și la bunici”, spune tatăl unei fete de 12 ani.

Mallul ca destinație de vacanță

De altfel, și alți părinți cu copii de 12-15 ani ne-au spus că taberele sunt o variantă. În rest, copiii încep să își organizeze singuri programul, împreună cu prietenii.

„Fiica mea are 13 ani, pentru ea este vacanța dinainte de clasa a VIII-a, care va fi grea și cu mult stres. Vara aceasta va merge într-o tabără, dar va sta destul de mult acasă. Va citi, dar își va ocupa mult timp cu siguranță cu jocuri video. În rest, se va întâlni cu prietenele. Avem un mall mare în apropiere și de obicei își petrec timpul pe acolo”, ne-a spus o mamă.

„După evaluarea națională, fiică-mea a zis că două săptămâni le dedică jocurilor video. Va merge și într-o tabără, face și înot”, ne-a povestit tatăl unei fete care a terminat clasa a VIII-a.

Liceenii, cu gașca. City breaks în România, noua modă printre adolescenți

„De la 15 ani, nu prea îi mai prinzi pe acasă”, recunoaște un părinte.

Taberele rămân în continuare o opțiune. Evadările împreună cu gașca de prieteni, 2-3 zile în diferite orașe din țară sunt la modă printre liceeni, mai ales că se anunță o vară plină de evenimente, după doi ani de restricții.

„Fiica mea face 17 ani la vară. Își petrece tot timpul cu prietenii și se îndură să mai meargă cu noi în concediu, pentru ultima dată, așa ne-a anunțat. Va merge și într-o tabără de cățărat și în city breaks prin țară, mai ales că circulă gratuit cu trenul. Brașov, Sibiu, Cluj sunt destinațiile preferate”, ne-a povestit tatăl unei adolescente.

„E cu băieții de la liceu mai toată ziua. Și acum sunt la fotbal, merg apoi la o terasă”, ne-a spus tatăl unui băiat de 15 ani.

Copilul tău cum își petrece vacanța de vară? Scrie-ne în comentariile la acest articol.

Notă: G4Media.ro va publica în curând un articol cu idei despre cum își pot petrece copiii vacanța de vară – oferta de tabere, școli de vară, cursuri de programare și altele.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ma bucur ca ati abordat subiectul. In multe din orasele mari nu se mai poate lasa un copil mic singur pe afara din varii motive pe care le stie toata lumea. Parintii pot sa aibe concediu, dar si acela destul de scurt. Vacanta de vara este mult prea lunga si toata lumea apeleaza exact la solutiile mentionate. Intr-o situatie ideala, scolile ar trebui sa ramana deschise pentru diferite activitati destinate copiilor. Toate firmele care organizeaza diferite activitati si cursuri pe timpul verii ar putea sa beneficieze in mod gratuit de acele spatii, poate asa am avea si reduceri la tarife si copii un loc in care sa isi ocupe util timpul. 35 de saptamani se inghesuie programa scolara sa fie memorata, dupa care o vara intreaga se pierd toate cunostintele acumulate si in cea mai mare parte a copiilor, se pierde degeaba timp pretios.

  2. casa pionierului are nume chiar scarbos in limba ocupantului actual, „afta”