Ce faci când ai COVID? Ambulanța te duce și te ia de la spital dacă nu rămâi internat, însă poți aștepta câteva ore. Mașinile transportă mai mulți pacienți, astfel că va fi o călătorie cu opriri pe traseu
Peste 600 de cazuri sunt confirmate zilnic cu COVID-19 în București și Ilfov, iar toate aceste persoane, indiferent de simptome, trebuie să ajungă la spital pentru analize. În funcție de acestea, medicii decid dacă pacienții trebuie internați sau pot să meargă acasă, unde să stea în izolare. Drumul dus-întors la spital poate fi făcut doar cu mașini de la Ambulanță și ISU, care transportă mai mulți pacienți și care vin și după câteva ore, pentru că urgențele și salvarea unor oameni aflați în stare gravă au prioritate, a explicat pentru G4Media.ro managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu.
Alis Grasu a precizat că, din 13 septembrie, când numărul de cazuri zilnice a început să crească mult, la nivelul Ambulanței București-Ilfov a fost organizat un dispecerat dedicat pacienților cu COVID-19, în care sunt două dispecere și un asistent de la Ambulanță, un medic de la DSP București și unul de la DSP Ilfov. Aici, pe fluxul de date 112, sunt primite listele cu pacienții depistați pozitiv și datele de contact.
Pe de o parte, dispeceratul ține legătura cu spitalele COVID, ca să știe unde pot fi duși pacienți și câte persoane, astfel încât să nu supraaglomereze spitalele.
Pe de altă parte, de la acest dispecerat sunt sunați pe rând toți cei depistați pozitiv:
„Sună fiecare pacient, vorbește cu el să îl convingă să meargă la spital pentru evaluare. Unii nu răspund, sunt sunați de 4-5 ori. Fiecare este întrebat despre starea de sănătate, dacă tușește, are febră, despre comorbidități. Dacă sunt semne de gravitate, sunt transferați în urgență și fișa merge la celălalt dispecerat, pentru că la pacientul respectiv trebuie să ajungă urgent un echipaj”, a explicat Alis Grasu.
În funcție de cât de aglomerate sunt spitalele și de adresele pacienților, se fac traseele pentru preluarea acestora și transportul la spital. Transportul se face cu mașini de ambulanță A1, în care intră doi pacienți, mașini A2 – maximum 5 pacienți, microbuze de la ISU și mașini pentru victime multiple, care de asemenea pot transporta mai multe persoane.
„Pacienții sunt preluați în ordinea adreselor și duși la evaluare la spitale. Sunt lăsați acolo”, a precizat Grasu.
Potrivit reglementărilor legale în vigoare, pacienții cu COVID nu pot merge cu mașina proprie la spital și nici nu se pot întoarce acasă cu mijloace de transport proprii.
Managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov a subliniat că preluarea de acasă, atunci când este vorba despre persoane asimptomatice sau cu forme ușoare, poate dura până la maximum 24 de ore. Alis Grasu a precizat însă că niciun pacient nu este uitat, dar că este vorba despre sute de cazuri zilnice, că și resursele Ambulanței sunt limitate, există și aici angajați bolnavi de COVID-19 și alții care trebuie să stea în izolare, iar principala menire a serviciului este salvarea vieții celor care sunt urgențe fie COVID, fie cu orice altă boală.
Persoanele cu COVID-19 care nu trebuie internate și pot să meargă acasă după evaluarea de la spital vor pleca tot cu mașinile Ambulanței sau ale ISU. Transportul se face similar cu cel spre spital: mai mulți pacienți într-o mașină duși spre case. Mașina nu va veni ca un taxi, ci tot într-o oră sau mai multe.
„Există timp de așteptare, dar trebuie să înțeleagă că nu sunt urgențe. Un lucru este cert: niciun pacient nu este abandonat, nu este lăsat fără să primească îngrijire medicală”, a subliniat Alis Grasu.
Aceasta a făcut un apel la populație să respecte regulile de protecție sanitară: să se spele pe mâini cât mai des, să poarte mască și să evite aglomerația.
„Dacă umbli cu bancnote, pui mâna pe bara din metrou sau autobuz și apoi mănânci fără să te speli, riscul de a te îmbolnăvi crește”, a adăugat Grasu.
Citește și
Ce faci când ai COVID? Pașii care trebuie urmați, potrivit Direcției de Sănătate Publică
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.