G4Media.ro

Ce faci când ai COVID? Pașii care trebuie urmați, potrivit Direcției de…

sursa foto: Pexels

Ce faci când ai COVID? Pașii care trebuie urmați, potrivit Direcției de Sănătate Publică

În cazul în care ai simptome de COVID-19, ești contact al unui caz suspect sau chiar ai fost deja testat pozitiv, există câteva reguli care, teoretic, ar trebui urmate. În toate situațiile, direcția de sănătate publică are principalul rol, însă numărul mare de cazuri înregistrate în prezent face ca uneori să nici nu poată fi contactat DSP-ul, după cum au semnalat cititori G4Media.ro.

Pe site-ul propriu, Direcția de Sănătate Publică București, detaliază pașii care trebuie urmați de o persoană, în funcție de situația în care se află:

Reguli generale

Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv va fi sunată de personalul responsabil cu efectuarea anchetelor epidemiologice din cadrul DSP care va efectua ancheta în baza rezultatului la test;

  • Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv este transportată doar cu ambulanța la o unitate sanitară specializată în vederea evaluării de către un medic specialist.
  • Medicul specialist, după evaluarea clinică și paraclinică, recomandă, după caz:

– continuarea izolării la domiciliu până la 14 zile;

– internarea în unitatea sanitară până la 14 zile.

  • Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv pentru care s-a stabilit continuarea izolării la domiciliu anunță medicul de familie pentru a putea fi monitorizată și pentru a i se putea emite concediu medical.
  • În situația în care persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv refuză măsura izolării la domiciliu sau măsura prelungirii internării/izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, DSP, care va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izolării recomandate de medic.
  • Prin excepţie, persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată acestea pot opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.

SITUAȚIA 1

CAZ SUSPECT – Există simptomatologie de infecție respiratorie sau alte semne.

  • Rămânem acasă în izolare.
  • Sunăm la medicul de familie și îl informăm despre starea medicală.
  • Anunțăm DSP urgent prin e-mail sau telefonic.
  • Așteptăm să vină Ambulanța trimisă de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2.
  • DSP va emite o Decizie prin care suntem obligați să stăm izolați la domiciliu sau la altă adresă declarată.
  • Dacă starea de sănătate se agravează, sunăm 112, pentru consult medical și eventuala internare.
  • Dacă rezultatul este pozitiv, atunci DSP va emite o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică, care durează maximum 48 de ore. Prezentarea la spital se face apelând 112 (de către DSP/pacient), menționând Decizia primita de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomanda izolare în spital/la domiciliu/într-o altă locație, în funcție de rezultatele evaluării. DSP va emite o decizie care să cuprindă recomandarea medicului cu perioada de izolare, în baza căreia pacientul va putea primi concediul medical.
  • Măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată, pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.
  • Dacă rezultatul testării este negativ, atunci, de la data primirii rezultatului, Decizia de izolare la domiciliu își pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infecție respiratorie non COVID.

SITUAȚIA 2

Contact direct cu o persoană despre care aflăm că are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv

  • Rămânem în izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre această situație. Dacă avem posibilitatea, rămânem singuri în izolare. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolați în altă cameră față de restul familiei, folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim, curățăm bine suprafețele din spațiile comune (baie și bucătărie).
  • Persoanele care locuiesc la aceeași adresă, alături de noi, nu stau acasă, nu intră în izolare, nu sunt considerați contacți ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical!
  • Imediat anunțăm medicul de familie pentru monitorizare.
  • Anunțăm la DSP, prin e-mail, pentru a primi Decizia de carantină necesară eliberării concediului medical, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată olograf /digital, cu informații complete (Nume și prenume, adresa de domiciliu, adresa de izolare – dacă e diferita de cea de domiciliu, nr telefon sau nr telefon persoană de contact, adresa e-mail personală sau la care este acces, nr fax – dacă există, descrierea situației de caz, data contactului direct, data la care am aflat, orice alte informații relevante).
  • Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul perioadei de carantină (cele 14 zile de la data contactului fizic), se anunță medicul de familie și/sau apel 112, pentru consult medical.
  • Dacă, urmare a testării, persoana devine pozitiv, se urmează pașii menționați la SITUAȚIA 1.
  • Testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar pacienților care au fost contacți direcți și prezintă semne de boală.

SITUAȚIA 3

Pacient asimptomatic care își face test COVID la cerere cu rezultat pozitiv

  • Dacă rezultatul este pozitiv, pacientul rămâne în izolare la domiciliu. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolați în altă cameră față de restul familiei, folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim, curățăm bine suprafețele din spațiile comune (baie și bucătărie).
  • Persoanele care locuiesc la aceeași adresă, alături de noi, sunt considerați contacți ai persoanei pozitive, vor sta în izolare și beneficiază de concediu medical.
  • DSP va emite și va comunica pacientului o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică și sunt urmați pașii de la SITUAȚIA 1.

Citește și Ce faci când ai COVID? Oana Dimofte povestește experiența familiei sale, după ce soțul ei și-a făcut un test la cerere și a fost confirmat pozitiv

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mă puteți ajuta cu legislația în vigoare de pe care s-a realizat articolul?
    Întreb pt că la mine s-a întâmplat cam deloc fata de cum ar fi normal și de cum este prezentat de către dvs:
    – DSP ( când într-un final răspunde la telefon) mă trimite către 112, iar aceștia către DSP; într-un final a ajuns un echipaj trimis de SAJ care doar mi-a spus că vor veni alții a doua zi pt a mă testa;
    – medicul de familie, când l-am anunțat, m-a trimis pe cont propriu la infecțioase;
    -dsp mi-a emis greșit decizia de izolare pe baza căruia ar trebui sa mi se emită concediul medical;
    Etc.

    Mulțumesc anticipat.
    Etc