Ce fel de politică va duce România în Republica Moldova?
(analiză publicată pe portalul Sinopsis, autor Marian Chiriac)
La prima vedere, pare un semnal important adresat guvernului de la Chișinău. Pe 5 decembrie, la Bratislava, cu ocazia Consiliului Ministerial OSCE, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a avut o întîlnire cu omologul său moldovean Aurel Ciocoi, în cursul căreia a anunțat o schimbare de abordare. Astfel, principalele idei ale MAE român, conform comunicatului oficial, ar fi:
– schimbarea de guvernare de la Chişinău, determinată de Partidul Socialiştilor a fost contrară intereselor pe termen mediu şi lung ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi.
– de aceea, sprijinul României pentru Moldova va fi ”reevaluat și recondiționat strict”. Astfel, sprijinul României va ocoli autoritățile centrale de la Chișinău și va fi direcționat către proiecte la nivel local. Sprijinul va fi ajustat în funcţie de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiţia şi administraţia, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice şi ale statutului de drept.
– sprijinul României va continua să urmărească, cu prioritate, interesele cetăţenilor Republicii Moldova, se va concentra la nivel local şi va viza, pe de altă parte, continuarea realizării proiectelor bilaterale strategice de interconectare.
– România rămîne interesată de rezolvarea conflictului din Transnistria, cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova
Spre deosebire de guvernul PSD, noua putere de la București a început să aibă contacte mai serioase cu actuala opoziție de la Chișinău. Săptămîna aceasta fostul premier Maia Sandu a fost în România, iar în cadrul unei întîlniri informale cu experți și jurnaliști, a transmis mai multe idei care vin în legătură cu mesajul de mai sus al MAE.
– de la România se așteaptă sprijin pe bază de condiționalități. Principalele domenii de interes ar fi reforma justiției, proiectele pe infrastructură (gazoductul Ungheni-Chișinău și linii electrice, repararea podurilor de peste Prut, o eventuală autostradă a Unirii) dar mai ales sprijin pentru administrația publică locală
– Cum alianța ACUM nu mai este la putere, aceasta se va concentra în perioada următoare pe politici la nivel local, de aceea este nevoie de sprijin concret (fonduri, mai exact) pentru primarii opoziției. M. Sandu a spus că a solicitat inclusiv Uniunii Europene un instrument nou de finanțare a administrației locale
– ACUM își propune să facă opoziție nu doar în Parlament, ci și la ”firul ierbii” încurajînd oamenii simpli, societatea civilă, oamenii de afaceri să susțină ideea ”bunei guvernări”. ”Doar dacă avem un regim democratic, bună guvernare vom reuși să ridicăm și nivelul de trai”, a spus Sandu. Altfel, ca obiective politice pe termen scurt rămîn consolidarea unui pol de centru-dreapta (o eventuală apropiere de PD este văzută doar dacă fostul partid al lui Plahotniuc se va ”reforma cu adevărat”), se ia în calcul, dar fără prea mari speranțe, forțarea de alegeri anticipate și, în cele din urmă îndepărtarea de la putere a lui Igor Dodon (la finele anului viitor au loc alegeri prezidențiale în R. Moldova).
– Maia Sandu nu are deloc o abordare ”geopolitică” a situației din R. Moldova, fiind interesată exclusiv de reformarea statului, deoligarhizare și lupta anticorupție. Crede că ”dacă se va face ordine pe malul drept [al Prutului – n.e.] se va auzi și pe malul stîng[în Transnistria – n.e.]. Pentru rezolvarea conflictului din Transnistria ”e nevoie de o oportunitate geopolitică, iar acum aceasta nu există”.
Interesant este și faptul că actuala putere de la Chișinău încearcă o relativă apropiere de România (de fapt de PSD), mizînd pe acțiunile civice, utile pentru oameni și încercînd să nu aibă un mesaj geopolitic.
După ce Igor Dodon a participat la festivitățile de sărbătorire a 1 decembrie, la ambasada României la Chișinău, unde a transmis un neașteptat mesaj de prietenie către ”frații români” (detalii aici), săptămîna aceasta s-a aflat la București primarul de la Chișinău, Ion Ceban. Deși s-a speculat că acesta din urmă se va întâlni chiar cu primarul general Gabriela Firea (detalii aici), Ceban a stabilit proiecte comune, de cooperare, cu primarii a două sectoare (vezi aici și aici).
Citește articolul integral pe Sinopsis
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.