Ce găsim în Târgul de Crăciun de la Sibiu: de la figurine aduse din Betleem, până la ciocolată Dubai
Târgul de Crăciun, ediția 2024, a fost deschis vineri, 15 noiembrie. Căsuțele de lemn și-au deschis obloanele începând cu ora 11 și Piața Mare din Sibiu a prins iz de sărbătoare. Anul acesta sunt și producători noi, iar la standuri se găsesc de la ciocolata Dubai, la produse făcute manual, produse cosmetice și terapeutice, produse de apicultură și până la secvența nașterii lui Iisus făurită de creștini din Betleem, scrie Turnul Sfatului.
Roxana vine de 15 ani la Târgul de Crăciun tocmai din Maramureș. Baia Mare, mai exact. Anul acesta a ales să schimbe designul căsuței în care își prezintă marfa și acum ai impresia că deasupra și dincolo de tejghea este o altă lume. Ceva legat de mistic și spațiu. Comercializează bijuterii, multe dintre ele făcute chiar de ea din pietre semiprețioase, apoi are elemente de decor sau accesorii pentru îngrijirea pielii. Este o îndeletnicire moștenită din familie de la bunici și părinție. Fiecare articol are în spate o proprietate și o poveste.
Prețurile sunt de la 5 lei, la 65 de lei sau chiar la 500 de lei atât cât costă un înger fabricat din Labradorit, o piatră de foc, cu proprietăți terapeutice.
„La noi, în Maramureș, sunt mine de flori. Florile acelea de mină, cu siguranță ați auzit… și bunicii noștri au fost mineri. Așa au lăsat peste generații acestă îndeletnicire”, povestește cu mândrie Roxana. O găsiți la căsuța 99.
Rahat adus din Turcia, alături de doboș și albinița
Câteva căsuțe mai încolo este Mirela, care vine din Argeș cu un stand plin de culoare și de dulce. Spune că, pentru a da culoare prăjiturilor, folosește colorant natural, iar mare parte dintre acestea sunt făcute manual.
Mai puțin rahatul, care este adus chiar din Turcia. Spune că vedeta standului de dulciuri este cotroversata ciocolată Dubai, care are la Târgul de Crăciun prețul de 30 de lei pe suta de grame. Este cel mai scump produs al căsuței. Dar produsele pe care le recomandă cu tot dragul sunt doboșul și prăjitura albinița, la care sunt folosite rețelete originale. Prețurile se învârt în jurul sumei de 10 lei suta de grame. O găsiți la căsuța 96.
În Sibiu, din Betleem, Palestina
Fadi Lama este stabilit de aproape cinci ani în România. Locuiește în Maramureș și a venit la Târgul din Sibiu pentru a aduce produse lucrate manual de familii.
Spune despre România că este o țară foarte frumoasă, cu oameni prietenoși. Singurul lucru care nu-i place este frigul, dar face eforturi să se acomodeze. Vorbește bine și limba noastră, fără a fi făcut cursuri.
Citește restul articolului pe Turnul Sfatului
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.