Ce-i lipsește învingătorului
Liderul PSD a câștigat categoric vineri la CEX bătălia cu propriul partid, dar marea miză pentru Liviu Dragnea rămâne preluarea controlului total asupra Guvernului. Sigur că a ieșit slăbit, evident că partidul sângerează în sondaje și că se complică teribil viața majorității în Parlament, se clatină inclusiv poziția de șef al Camerei Deputaților. Toate aceste efecte în lanț îl vor determina să acționeze rapid.
Dragnea știe că de acum încolo nu mai dispune de foarte mult timp pentru a convinge Guvernul să emită mult dorita ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere. Acesta este marele lui război, pe care încă nu a reușit să-l câștige.
La capătul celor 8 ore de luări de poziție plictisitoare, după ce le-a ascultat tuturor reproșurile și lamentările, Dragnea a revenit la singura tema care-l interesează cu adevărat, mai mult chiar decât șefia PSD.
”Ce facem cu probele obținute nelegal? Nimeni n-a putut să răspundă la întrebarea cum putem ridica presiunea după judecătorii care au dosare in rem sau in personam? Dacă răspunsul este amnistie, atunci să o dea Guvernul prin ordonanță. Dacă răspunsul este lege prin Parlament, susțin!”, a declarat Dragnea.
De notat că tema amnistiei și grațierii nu se mai discută în șoaptă, într-un cerc de inițiați, ci este abordată frontal, atât la ședințele de partid, cât și în public. Iată un progres, măcar știm cum stăm. Dragnea a evitat multă vreme să pună tema pe masă, așa cum o face azi, conștient că mutarea are șanse maxime dacă se face pe ascuns, de pe o zi pe alta, noaptea ca hoții dacă vreți, fără mare tam-tam.
De acum, însă, nu se mai ascunde nimeni. Până și dizidenții spun că vor tot ce vrea și Dragnea: anihilarea justiției sub pretextul luptei cu abuzurile, inclusiv o lege de amnistie și grațiere, dar se plâng că n-o pot promova tocmai din cauza liderului PSD.
Prin urmare, Dragnea se vede silit să acționeze în forță cât îi mai strălucește deasupra capului aura de invincibil. Din acest motiv, următoarele zile și săptămâni sunt, iarăși, critice, așa cum a fost și sesiunea extraordinară din vară, când OUG-ul a fost evitat la limită.
Aici nu mai încape nici o îndoială. Avem deja toate semnalele că lucrurile se vor precipita. Dragnea a pus în CEX problema înlocuirii secretarului general al guvernului cu fostul judecător CCR, Toni Greblă și forțează simplificarea mecanismului de avizare a OUG-urilor, astfel încât să nu se mai împiedice în avizele ministerelor sau de reticența unor funcționari din Guvern.
Mai știm că Viorica Dăncilă a avertizat în ședința CEX de vineri că România riscă sancțiuni drastice de la Bruxelles, inclusiv financiare, dacă mecanismul de avizare va fi schimbat. Mai știm că Stănescu a atras atenția tot în CEX că premierul Dăncilă riscă închisoarea dacă forțează un OUG pe amnistie. Dragnea a catalogat ulterior acest avertisment drept o prostie, invocând decizia CCR care oprește procurorii să ancheteze un OUG.
Vi se par suficient de clare intențiile liderului PSD?
Se mai spune că Dăncilă este decisă, din varii motive, să nu-și pună semnătura pe un astfel de OUG. Vom vedea cât mai rezistă. Dragnea a dovedit deja o tenacitate și perseverență ieșite din comun, plus o bună cunoaștere a mecanismelor puterii. Nu va renunța ușor, se va lupta până în ultimul moment să se salveze.
În concluzie, adevăratul război începe pentru Dragnea de luni încolo. Va pune o presiune teribilă pe Guvern, pe Dăncilă și pe ministrul justiției. Reacția publicului va juca, și de această dată, un rol important.
Dacă nu câștigă războiul pentru propria libertate, se poate spune că n-a obținut mare lucru vineri. Dacă însă va reuși cumva să publice fie și o singură zi în Monitorul Oficial o lege de amnistie și grațiere, atunci în ce-l privește nu mai are nicio importanță că partidul îl va mazili a doua zi.
Va fi câștigat deja totul, iar noi vom pierde tot ce s-a câștigat după integrarea în UE și NATO.
PS: La o oră după publicarea acestui articol, Liviu Dragnea a confirmat la Antena 3 că preocuparea sa majoră rămâne legată de amnistie și grațiere: ”Eu cred că trebuie adoptată o astfel de măsură. Eu nu o consider un act de clemență, eu consider un act de dreptate, de reparație. Noi vorbim de dosare, de procese făcute la mii de oameni pe șantaj, pe încălcarea legii. (…) Dincolo de alți oameni distruși, firme închise, îi dăm la o parte pe toți, măcar pentru judecătorii care sunt presați și intimidați. Că se dă în acest an, că se dă la anul, că se dă peste doi ani, o amnistie în România trebuie dată. După o asemenea perioadă neagră, nu cred că se poate exista alt instrument juridic.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii