Ce-i unește pe Alexandru Cumpănașu și Ică Voinea, omul care face jocurile în guvernul Dăncilă: legăturile cu firma Borsec – Romaqua, populată cu foști spioni DIE
Alexandru Cumpănașu și unul dintre cei mai controversați și influenți oameni ai momentului, Florea ”Ică” Voinea, consilier informal al premierului Dăncilă, au în comun legătura cu firma Romaqua Group SA, producătorul apei Borsec, după cum arată declarațiile de avere ale celor doi.
Astfel, Alexandru Cumpănașu a câștigat în 2018 un salariu de 78.983 lei de la Romaqua, soția sa a primit tot ca salariu 87.687 de lei, potrivit declarației de avere postate pe site-ul Biroului Electoral Central. De remarcat că în 2018 Cumpănașu a mai primit salariu de la alte trei instituții: SNSPA, Asociația de Acreditare din România și UEFISCDI.
Pe de altă parte, și Florea Ică Voinea a fost angajat la Romaqua Group în perioada 2009 – 2012 pe postul de consilier economic, potrivit CV-ului oficial. Relația lui Voinea cu Romaqua nu s-a încheiat însă în 2012. Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media.ro că acesta e extrem de apropiat de Octavian Crețu, președintele Consiliului de Administrație și cel care controlează, prin intermediul soției sale, 60% din acțiunile firmei, potrivit portalului Confidas. Ică Voinea a făcut constant lobby în guvern pentru Romaqua în ultimul an, potrivit surselor G4Media.ro.
În calitate de sfătuitor din umbră al lui Dăncilă, Ică Voinea a început să aibă influență asupra numirilor în funcții – cheie din ministere, companii de stat și agenții guvernamentale, precum și asupra tacticilor politice ale premierului. Informațiile G4Media.ro arată că Voinea a avut un cuvânt de spus în numirea șefului CNAIR și a fostului ministru de Interne, Nicolae Moga. Citește aici un portret complet al lui Florea Voinea.
Cine controlează Romaqua. Compania care produce și distribuie apa Borsec, cu o cifră de afaceri uriașă (823 milioane de lei în 2018, potrivit portalului Confidas) a fost populată de la momentul privatizării cu foști ofițeri ai Direcției Informații Externe (DIE) din temuta Securitate ceaușistă, după cum arată o investigație realizată de Mihai Munteanu pentru Evenimentul Zilei în anul 2008. Articolul a dispărut de pe site-ul Evz.ro, dar a fost copiat integral pe un blog.
Printre generalii DIE care l-au flancat pe acționarul majoritar Octavian Crețu se numără, potrivit investigației citate, Constantin Rotaru (pensionat în SIE, a fost director- adjunct al ICE Dunărea între 1986-1989, fost șef al Grivco International, fost director adjunct SIE, acum administrator al Romaqua Group).
Emilian Ivan a fost alt personaj – cheie în Romaqua, potrivit investigației citate: General în rezervă SIE, fost ofiţer în spionajul ceauşist, specializat pe spaţiul american, cu acoperire diplomatică.
Ioan Păun. General SIE. Ultima misiune: în China. Oficial, a fost consul general la Hong- Kong. Conform DNA, Ioan Păun a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri destinate familiei lui Adrian Năstase, în valoare de 611.000 de euro. La îndemnul lui Adrian Vilău, avocatul său în dosarul „Zambaccian“, Păun s-a autodenunţat.
Întrebat la acel moment cum a ajuns să lucreze cu trei foști ofițeri DIE, generali în rezervă, Octavian Crețu a declarat la momentul apariției articolului din EvZ că „Nu văd o problemă în a angaja ofiţeri. Ei n-au fost turnători. Nu am beneficiat de conexiunile lor externe din spionaj“.
Foto: Florea ”Ică Voinea (Agerpres) și Alexandru Cumpănașu (InquamPhotos)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.