G4Media.ro

De ce în România nimeni nu îi aplaudă pe medici. Presa britanică…

sursa foto: Facebook

De ce în România nimeni nu îi aplaudă pe medici. Presa britanică face legătura dintre corupție și faptul că spitalele au ajuns focare de infecție cu coronavirus

În timp ce se scria acest articol, în România, numărul deceselor datorate noului coronavirus ajunsese la 133, depășind ușor cele 27 de victime înregistrate în Ucraina, cele 32 din Ungaria, cele 71 din Polonia sau cele 57 din Republica Cehă, în pofida numărului asemănător de victime înregistrat în aceste ultime două țări. Spre deosebire de Italia, Spania sau New York, spitalele nu sunt supraaglomerate – așadar, de ce se înregistrează în România mai mult decât dublul numărului de victime înregistrate în țările vecine, scrie publicația britanică Emerging Europe.

Asta se datorează faptului că, alături de coronavirus, o altă plagă macină țara. Această plagă este corupția și, spre deosebire de Covid-19, ea nu e o noutate. Corupția s-a încetățenit de multă vreme în România, iar spitalele sunt focare de infecție – un aspect care a devenit și mai clar în decursul actualei pandemii.

Un obicei nesănătos

Pe data de 26 februarie, România a confirmat primul caz de Covid-19. Trei zile mai târziu, Sorina Pintea, directorul general al spitalului de urgență din Baia Mare, un oraș din nord-vestul țării, a fost arestată. Fost ministru al sănătății, Pintea a fost acuzată că a primit o mită în valoare de 35.000 euro în legătură cu lucrările de renovare de la spitalul pe care îl conducea.

La aflarea veștii cu privire la arestarea sa, românii au dat cu toții din cap aprobator, deloc surprinși. Corupția din sistemul medical nu e ceva nou. Aproape exact cu un an în urmă, printr-o inițiativă care nu a avut nicio urmare, Pintea – pe atunci, ministru al sănătății într-un guvern condus de PSD, un partid faimos prin corupție – a anunțat o nouă campanie anticorupție care, în urma unei serii de scandaluri din sistemul de sănătate, viza spitalele românești.

Lucrând sub conducerea unor apropiați ai partidului numiți pe criterii politice într-un sistem slab finanțat, se știe că mulți medici români fie le cereau bani în mod direct pacienților sau familiilor acestora, fie le cereau pacienților să-și cumpere singuri medicamentele și echipamentul necesar tratamentului lor. Alții își îndrumau pacienții care puteau plăti spre clinicile private unde lucrau – o formă indirectă de mită.

Corupție și infecție

Întrebați pe oricine a avut ghinionul să stea un timp în vreun spital de stat din România și toți vor recunoaște că este vorba de o loterie, chiar dacă accepți să dai mită. Prețul acestei loterii este asistența medicală adecvată și ocolirea infecțiilor intraspitalicești.

Loteria este îndreptată împotriva pacientului. În 2016, un scandal a dezvăluit că o firmă românească de dezinfectanți, HexiPharma, își dilua cu până la o mie de ori produsele pe care le vindea spitalelor de stat, obținând profituri masive și făcând ca aparatura medicală să fie dezinfectată cu un lichid puțin deosebit de apă.

Deloc surprinzător, patru ani mai târziu, un sondaj releva faptul că 60% dintre români au puțină încredere în spitale, dacă nu chiar deloc.

Acesta este mediul în care a fost descoprit noul coronavirus în România, iar răspândirea lui nu face decât să scoată în evidență un sistem medical corupt și politizat.

În județul Suceava, din nord-estul țării, cel mai infectat din țară, procurorii au constatat că directorii spitalului județean împreună cu diriguitorii sănătății publice testau preferențial anumite persoane chiar dacă asta însemna că angajații spitalului și îngrijitorii veniți în contact direct cu pacienții infectați rămâneau netestați.

În prezent, în Suceava sunt înregistrate 27% din infecțiile cu Covid-19 din România și multe din decesele provocate de acest virus. Întreaga regiune se află în carantină, iar principalul spital a fost pus sub administrație militară.

Putred începând de la vârf

Suceava nu este o excepție, dar este prima verigă ruptă dintr-un lanț deja erodat.

Cele 42 de direcții regionale de sănătate publică din România – câte una pentru fiecare județ – sunt linia întâi a frontului de luptă împotriva virusului Covid-19, gestionând investigații epidemiologice pentru a depista persoanele infestate și pe cele cu care acestea au venit în contact, astfel încât să poată preveni o mai mare contaminare a populației.

În plus, aceleași instituții hotărăsc cine și când vor fi testate persoanele, precum și intrarea în carantină a unor persoane.

Dar tocmai aceste direcții au demonstrat în mod repetat că sunt veriga slabă a actualelor eforturi pe care România le depune în lupta împotriva pandemiei, ele având slabe resurse financiare, un sistem defectuos de comunicare și demonstrând o lipsă de transparență care îi pune în pericol pe medicii siliți astfel de superiorii lor să lucreze fără echipamentul necesar.

Numiți de oricine s-a aflat sau se află la putere, aproximativ 60% din oamenii care conduc aceste direcții și-au obținut posturile fără un proces concurențial transparent și competitiv. Aproape jumătate dintre ei nu au nici cele mai vagi studii de ordin medical.

Aici nimeni nu-i aplaudă pe medici

Alte țări își aplaudă medicii, dar românii nu o fac. Ar însemna prea mult să-i aplauzi pe complicii indiferenți ai unui sistem care devenise mortal încă înaintea apariției pandemiei de coronavirus.

Complicii care acum demisionează sau “se pensionează“ în masă ca să evite consecințele unui mediu despre care ei știu prea bine că nu este steril, ale unei aparaturi despre care știu că este învechită, ale unor dezinfectanți despre care știu că sunt aproape egali cu apa chioară, pe colegii despre care știu că și-au obținut diplomele în dubiosele facultăți private care abundă în România, precum și pe managerii despre care știu că sunt niște politruci.

Combinate cu o capacitate de testare limitată la aproximativ 2000 de teste la nivelul întregii țări, realitățile din România demonstrează că jumătate dintre cei care au murit din cauza virusului Covid-19 până în ziua de 31 martie au fost diagnosticați pozitiv după deces sau chiar în ziua decesului.

În România lucrurile merg atât de prost, încât nici cei care mor nu sunt siguri că mor din cauza virusului Covid-19. Dar cel puțin pot să fie siguri că mor din cauza corupției.

Sursa: Emerging Europe/ Articol de Radu Dumitrescu/ Traducerea: Alexandru Danga

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. Pentru ca toata treaba asta cu ingerii in alb care te scoala din morti in Romania nu exista. Inca trebuie sa dam aceleasi spagi, aceleasi pungi de cafea pentru asistente, aceeasi mizerie ordinara in toate spitalele.

    Daca medicii vor respect vor trebui sa-l castige.

    • Ci de faptul ca nu au habar de medicatia pe care trebuie sa ti-o administreze, nu au compasiune pentru pacient, pentru ei suntem niste gandaci, ceva mai mari decat cei care circula prin saloane.

  2. Trist dar atat de adevarat. Medicii si personalul medical din Romania sunt atat de obisnuiti sa ia spaga incat nu le mai iese din sange. Nu mai conteaza cat au salariu. Efectiv sunt atat de corupti incat nu mai stiu altfel.

    • Total de acord cu tine referitor la cele afirmate . Sunt si io unul din milioanele de romani care a avut de a face cu sistemul medical putred. Astfel de aberatii nu se pot corecta doar prin tararea spagarilor in justitie ,tine de fiecare dintre noi de a adopta o conduita adecvata in momentul cand avem de a face cu asemenea lichele .

  3. O analiza foarte pertinenta asupra sistemului de sanatate romanesc. Ar fi mers sa fie mentionata si drama tinerilor din Colectiv, morti in spitalele romanesti, Banicioiu si Ponta liberi…
    Asadar, buni romani, mai usor cu sprijinul pt. clinici private prin indivizi precum penibilul Costache si PNL, ci curatenie in sistemul de stat si spitale noi si oaneni destoinici.
    …decit!

  4. Dureros si rușinos de adevărat.
    Portretul medicului roman nu este deloc măgulitor. Mai ales in orasele mici, unde se complac intr o indolența și o autoauficienta greu de descris.
    Dureros si rusinos.
    Ma intreb daca după toata aceasta perioada vor avea curajul si vointa sa schimbe ceva.

  5. Si eu am spus asta: Medicii au fost complici ai politrucilor care au adus Sistemul medical in prapastie!
    STIAU bine ce RISCURI uriase sunt in Spitalele Romaniei, pline de Bacterii periculoase, NEdotate, cu manageri INCOMPETENTI numiti politic, dar LUAU Spagi atat de MARI ca NU le-a pasat, le mergea bine!
    La TOI: si la personalul medical in frunte cu medicii, si politrucilor ajunsi in fucntii inalte unde taiau si spanzurau, vezi numirile dezastruoase in fruntea DSPurilor!
    NICAIERI, in nici un Spital din Romania NU se uita la tine un Medic pentru o Operatie sau Consutt serios DCA nu ii bagi in buzunar BANI multi!
    Cand Salariile le erau mici, crede careva ca Medicii sau Asistentele sau Infirmierele sufereau?
    NIci vorba, NU cred ca exista Medic specialist la vreun Spital din Romania care sa plece acasa de la Spital dupa Serviciu, FARA MINIM 2000 Lei/zi in buzunar(MINIM!)
    Am fost mult prin Spitale cu baiatul meu, stiu ce spun!
    NU se uita la tine nici infirmiera, un cearsaf de pat daca trebuie schimbat, COSTA!
    NU vine asistenta sa-i scoata bolnavului perfuzia Ore in sir, daca NU ii dai Bani!
    Iar Asistenta sefa care te ia in evidenta la inceput, din prima iti transmite cu ochisorii ca „vrea” Bani!
    Articolul descrie perfect Sistemul medical din Romania… a-propos, Sorina Pintea cred ca e bine, „izolata” la Viloiul cat un sat, de la marginea municipiului Baia Mare(cautati-l, merita sa vedeti mosia Sorinei!), viloi Netrecut in Declaratia de Avere, dar ANI nu mai exista, cum nu mai exista nici DNA… a REUSIT PSDragnea „mareata” performanta sa le „desfiinteze”, practic…

    • Vorbesc de Spitalele Publice, ca la Spitalele private, pe BANI Grei, bineinteles ca esti omul lor, stau mereu langa tine!
      Asa ar TRBUI sa fie si in Spitalele publice, BOLNAVUL are nevoie de aceleasi ingrijiri medicale!

    • Corect. Trist dar adevarat. Medicii din Romania in proportie de 90 % sunt niste mizerabili.

  6. Mulţi români sunt ticăloşi, nu doar medicii.

    • Da, dar DACA cei care conduc Tara ar fi Exemple de CINSTE, Corectitudine, Profesionalism si Meritocratie, cum ar arata Romania?!
      Morala din fabula Lupul moralist, a lui Grigore Alexandrescu: „Cand mantaua domneasca este din piei de oaie, atunci judecatorii fiti siguri ca DESPOAIE”!!

      Cand avem de 30 de Ani in fruntea Romaniei Lenute smechere de la Plescoi, Veorici analfabete de la Videle, Ciolaci tractoristi de la Buzau, Badalai analfabeti de la Giurgiu, Dragnei infarctori de la Teleorman, Olgute isterice si populiste de la Craiova si Pontaci mincinosi, evident ca avem multi ticalosi in Romania, apar multi ticalosi care STIU sa se alieze cu astia numiti mai sus, sa profite si ei!
      Ticalosii NU se lipesc de oamenii curati, profesionisti si cinstiti, se lipesc de javre ordinare!

    • @ lili
      Imediat după „Revoluție” (sau revoluția confiscată) țara vota în proporție de 70-75% Iliescu; și asta, nu doar din ignoranță și/sau neîncrederea de atunci în fragilele partide ale Dreptei, ci și din simplul motiv că „tot românul era corupt”. Așa se trăia pe-atunci – și înainte de ’89 (dar și după): în corupție, mită, nepotism, șpăgi, minciună și alte ingrediente de genul (mai rău e că nici nu se recunoșteau, aceste lucruri…)
      În timp însă, românii înțelegând cum stau lucrurile – iar aici, libertatea cuvântului și de a călători au avut și ele rolul lor – au început să se deștepte, să înțeleagă apriori vreunui Colectiv, cum că corupția face rău, că îi dezumanizează deopotrivă și pe cei ce-o practică dar produce și victime în jur, etc, etc. Iar această înțelegere în conștiința românilor s-a văzut, tot în timp, și în evoluția votului exprimat de-a lungul celor 30 de ani.
      Acum – realitatea cu medicii (sau cum afirmă în comment’ul său antevorbitorul „Mulţi români sunt ticăloşi, nu doar medicii”) e că generațiile mai tinere capătă o mai bună înțelegere a valorilor apropiate Vestului – în contrast cu ceilalți, care au trăit în nomenclatură (și prin urmare, în corupție „ca peștele în apă”). Sau cum a spus recent un domn pe un canal de știri: „românii, au nevoie să „treacă” (se referea, să moară) această generație, de dinainte de ’89 și atunci vom avea o generație cu vederi noi: pro-occidentale, democratice; o generație de oameni eliberată de nomenclatură și deschisă la valorile Vestului” – încheiat citatul.
      Însă până atunci vor fi și victime colaterale, dar vor fi și ceva rezultate – parțiale, ce-i drept. Progrese se fac, dar sunt lente – și nu de puține ori, se vede că la noi, trebuie să moară oameni – ca lumea să se schimbe… Lumea se deșteaptă în România – iar corupția cadrelor medicale (că despre ei e vorba în articol) ca și alte aspecte rele, se vor mai potoli în intensitate. Până atunci însă, va mai curge multă apă pe Dunăre..
      Cu timpul așadar, lucrurile se așteaptă să fie mai luminoase – cel puțin în ce privește cazul de față – dacă nu vom intra într-o altă ciorbă: o dictatură globală (nemaiîntâlnită și/sau nevisată de mulți…)

  7. Ca ce chestie sa ii aplaud pe medici?
    E ca si cum as aplauda politicieni.

  8. Stați liniștit că a avut grija presa și televiziunile, sa-i ridice în slăvi pe medici. Vai ce îngeri sunt medicii, mai ales când ți se ia forțat plata pentru CAS în fiecare lună iar când te duci să îți faci niste analize, medicii îți spun sa vii luna viitoare că nu mai sunt fonduri. Si o țin tot asa pentru că ei nu au niciodată fonduri deși banii tai pentru CAS se duc lunar la stat.

    • Helau, trezirea! Banii din contributia fortata de care zici nu iti este luata de medici ci de catre sistemul de asigurari care ii redistribuie dupa cum vor guvernantii.

  9. Interesantă critica la adresa spitalelor noastre facuta de englezi. As fi curios de critica la adresa spitalelor proprii unde bugetele sunt uriașe comparativ cu ale noastre, iar rezultatele lor par modeste.
    Ca sa ne intelegem, avem multe probleme în sistemul nostru de sănătate, de la coruptie la incompetența, etc, însă nu putem să nu apreciem faptul că deși avem resurse bugetare infinit mai scăzute decât ale englezilor, ne prezentăm decent în criză asta.
    Nu trebuie sa va mai spun ca in UE e un deficit mare de medici, toate țările racoleaza de unde pot, asadar sunt direct interesate sa decredibilizeze sistemele de sănătate ale celorlalți si sa le promoveze pe cele proprii, pentru a atrage mai usor forță de muncă .

  10. Dragii mei,
    1. Articol scris de un roman, R. Dumitrescu, pentru Emerging Europe. De altfel, este singurul articol al acestui domn pentru Emerging Europe. Este foarte important ca nu lucrează în presa britanica, este PHD la Universitatea București, Fac de Științe Politice. Nu neg calitățile unui șef de promoție la licenta cu 9,92 (info plasată pe linkedin în CV), dar asocierea cu „Presa britanică” suna a click bait. Radu este membru a unui ONG apropiat al G4 si Pantazi;
    2. Articolul a fost preluat si tradus de G4Media si este semnat „Redactia”;
    3. Sunt informatiile (adevarate, de altfel) care tot au circulat în spațiul public românesc de ceva timp incoace, dar care acum sunt atribuite „presei britanice”;
    4. Din reacții, observ același aer de revolta al cititorilor, amplificat, poate, de faptul ca englezii sunt cu ochii pe noi si se intereseaza de soarta sistemului sanitar romanesc.
    Ce concluzii putem trage din premisele enuntate mai sus? Nu cumva cautati oamenii la emotiile cele mai sumbre, prin lipsa de informatii suficiente despre articol si asocierea acestuia cu presa britanica? O faceti pentru publicitate pe site sau aveti un alt scop? Dacă funcționati precum Romania tv, care e diferenta dintre voi si ei, in afara de culoarea politică si natura intereselor?

    • Presa britanica si cercetatorii britanici…o nesimțire de articol. Nici măcar nu a fost tradus aticolul cu o analiza de 2 bani de tip #rezist. L-au preluat in original direct de la autor. Grija lui a fost sa strecoare: psd, coruptie, Pintea. A zis si ceva de Suceava dar a omis cu buna știință: pnl, Gheorghe Flutur, etc ca altfel nu mai era #. Analizele astea se fac mai tarziu nu acum cand totul e in dinamica. Îi doare undeva pe britanici de noi cand prim ministrul lor mai are un pic si sucomba de virus

    • Care-i problema?!
      Contestati vreuna dintre afirmatiile din articol?!
      Una peste alta, articolul a fost acceptat de Redactia Emerging Europe, la Rubrica OPINII.
      Am citit, am consultat site-ul Emerging Europe, care e problema?!
      CE ati vrut sa spuneti, de fapt?!

    • Nu am negat informatiile din articol, va rog sa cititi ce am scris. Am ridicat o minte la fileu pentru amatorii de etică jurnalistică.
      Va dau un exemplu, ca sa aveti o imagine mai clara. La demiterea Laurei Liberi, Tudorel Toader a folosit stiri aparute doar pe canalele apropiate psd-ului, stiri fabricate. La vremea respectivă, G4 a blamat acest mod de a se pune problema, implicit a susținut ferm ca (1) Stirile fabricate capătă valoare de adevăr prin confirmarea acestora dr către MJ si (2). MJ a folosit informații aprobate doar de PSD&co pentru a demite șefa DNA. Am fost de acord cu G4 si sunt în continuare ref la subiectul respectiv. Acum, daca urmărim prin prisma eticii jurnalistice, avem o situație asemănătoare. O persoană apropiată redacției trimite un text la o publicație britanică, iar G4 preia mot a mot stirea atribuind-o presei britanice în interesul accesării acesteia de cat mai mult o oameni, având ca interes informarea cetățenilor, în teorie. Repet, informațiile din articol sunt adevarate, însă problema este la modul în care G4 acționează.
      Si nu in ultimul rand, faptul că sunt atent la chestiuni care tin de deontologie, nu inseamna ca PSD, Pintea sau coruptia generalizata se schimba in vreun fel si ca sunt de acord cu ce se intampla.
      Înțelegi, va rog, ca nu toata lumea este atat de lipsită de prezenta de spirit si atentie încât să nu fie demascate în niciun fel practicile lipsite de etică jurnalistică. Interesul meu este sa ridic acest soi de probleme pentru o mai buna informare si intelegere, mai ales pentru cei care cad prada accesatului de articole în funcție de titlu.

    • NU sunt de acord ca G4media, preia aiurea!
      Eu am citit INTAI pe ADEVARUL de azi, in articolul cu Titlul: „Criza coronavirus scoate la lumină corupţia sistemului de sănătate din România – presa internaţională”, publicat pe Adevarul la Ora 13:21.
      G4media NU mentioneaza Ora publicarii acestui articol pe Site, dar Primul comentariu e abia la Ora 5:12 pm, mi-e greu sa cred ca a fost pus pe G4 media cu mult inainte de aceasta Ora!
      Deci, Articolul de pe Emerging Europe a fost preluat bine mersi de Presa din Romania, cum acuzati G4media de bazaconii d-astea?
      Chiar eu am postat un comentariu pe G4 despre acest articol din Emerging Europe, AZI la ora 1:34 la Articolul cu Titlul: „Marcel Ciolacu: Atacarea la CCR a măsurilor iniţiate de PSD loveşte în români şi în firmele româneşti:.”(gasiti articolul pe G4 si comentariul meu care mentioneaza articolul din Emerging Europe!)
      Mai mult, Agentia de Presa RADOR, vad pe Google, l-a pus cu „18 Ore in urma”…asa scrie Google in acest moment…
      Dati GOOGLE sa gasiti ca a fost preluat de Presa din Romania cu MULT inaintea publicarii pe G4media!
      Acuzati si RADOR si ADEVARUL?!

  11. Adica, dupa ce l-au plimbat pe tanarul acela din Prahova, fara Covid19, pana ce l-au omorat, eu sa-i aplaud pe medici!!!!!

    • Nu-i aplauzi, dar daca ajungi in Spital cu Covid 19, le pupi mana..
      Crede-ma..
      Am avut doar suspiciuni in familie, a fost gripa comuna, tip A, asa numita Gripa porcina la Bebele nostru mic de 2 ani, cu febra mare si mizerie in nas, durere in gat si nas infundat, respiratie dificila, greu de suportat la copilasii mici…crede-ma ca eram terminati… fiul meu la fel, cu tuse seaca si febra, REFUZAND sa mearga in Spitalele focar de infectie din Brasov…testat, nici AH1N1, nici Covid…NU a fost Gripa…probabil raceala…
      A fost disperarea absoluta.. au fost testati acasa, NU au avut COVID, nu ies afara, acum nora noastra, maica lui Bebe mic se chinuie cu o raceala urata, fara Febra..
      NU ii aplauzi pe Medici, dar sa ajungi in Spitalele unde la gramada sunt bagati in saloane aglomerate(nici vorba de Rezerve pentru 1 persoana!) Pacienti NETESTATI, adica Infectati sau Neinfectati, e CRIMA…chinul unui bolnav ajuns in stare grava e greu de descris, ce am citit, fereasca-ne Doamne Doamne…
      Sa-si faca Meseria, sa fie echipati corespunzator, avem nevoie de ei, sa isi faca Meseria!

    • La naiba. Mai Lili si cum naiba a venit acasa echipa de testare la Brasov? Si teste de covid? Esti sigura ca nu ai gresit orasul? Sau te intreb altfel, fara sa intru intr-o polemica, evident ca o gluma, sigur esti din Romania?

    • Echipa de testare NU a venit acasa, acasa a venit o persoana de la un Spital privat care FACE testari, a adus Testele.
      Nora mea lucreaza la un Spital privat!
      „Confirmăm că Laboratorul Central al Reţelei de sănătate Regina Maria, în regim de colaborare cu autorităţile statului şi numai la solicitarea acestora, prelucrează înca de săptămâna trecută teste Real Time PCR pentru depistarea infecţiei cu coronavirus. Probele sunt procesate în Laboratorul Central în condiţii de maximă siguranţă, pe un flux separat, de către personal instruit special şi echipat corespunzător”, potrivit reprezentanţilor Regina Maria.”
      https://www.forbes.ro/reteaua-regina-maria-inceput-prelucrarea-testelor-pentru-depistarea-virusului-covid-19-156102
      Erau toti 3 in Evidenta Autoritatilor, in legatura si LUATI in Evidenta pe telefon cu 112 si cu Medicul de familie si cu Spitalul de pediatrie pentru Bebele mic!
      Asa au fost testati, se poate!

  12. Romanii au stat luni de zile in strada,uneori la -20 de grade sa apere si sa sustina sistemul judiciar.Vedeti zilele astea cum cum isi bat joc de munca in dosare cu mare impact in populatie dat fiind gradul de pericol existent in ele.

  13. nu este vina medicilor ci a mentalitatii comuniste care s-a propagat pana azi cat si a partidelor care au condus tara asta pana azi, fara sa dau nume.
    Uneori medicii nu pot opera pentru ca nu ii ajuta anestezistii, asistentele si toti ceilalti din jur.
    Ganditi-va ca la privat sunt aceiasi oameni de care de data asta suntem multumiti. Da, de acord, sunt prea multi medici corupti in tara asta dar nu putem arunca cu noroi in toti, nu ar fi corect.
    Toti cei care nu vedeti padurea din cauza copacilor, faceti un pas in spate si reflectati.

    • „Medicii de alte confesiuni crestine”, realizezi, cel putin, ce dobitocii debitezi?

    • „fara sa dau nume” – unul din defectele poporului. De ce C Sharp? Numeste, asuma ce ai de asumat. Am capatat alergie la „sa faca… sa dreaga… s-a intamplat… nu spun cine, ca nu se cuvine”. Ei, as!

  14. La ora asta, in spitalele din Romania, se moare mai mult din cauza bacteriilor ultrarezistente si a incompetentei si nepasarii unei importante parti a personalului medical, decat din cauza COVID-19. Si autoritatile stiu, dar chestia asta cu COVID-19 le da posibilitatea sa ascunda proportia dezastrului in care se afla sistemul sanitar din Romania.

  15. Datul une sume de bani (sau contravaloare) nu a fost instaurat de regimul comunist, intre 1947 si 1990. Este un obicei stravechi, de pe vremea Imperiului Otoman. Timp de 400 de ani, cine dorea un post, o favoare, etc, platea. De la Domnitor, pana la ultimul slujbas. Bacsis, peskes, etc.

    Asadar, acest obicei s-a impamantenit si generalizat in moldova si Tara Romaneasca. Mai putin in Ardeal, insa a fost introdus imedit dupa Marea Unire.

    Romanii, odata iesiti (cadre medicale sau nu) de pe teritoriul Romaniei, stiu foarte bine ca nu se mai poate (peste tot si pentru orice) Se conformeaza imediat si realizeaza rapid ca nu este nevoie sa platesti/ceri ceva ce ai/este platit deja. O aberatie, de fapt.
    Ceea ce nu stiu, insa, este cum reactioneaza ei, revenind in Romania. Isi reiau fostele obiceiuri, sau raman consecventi modului de trai din Vest. Ar fi necesar un studiu sociologic.
    Personal (insa nu sunt nici sociolog, nici nu traiesc in Romania) tind sa cred ca este legat de perpetuarea modului otoman de viata, pe teritoriul actualei Romanii si nu de populatia romana.

    • Bingo! 🙂 Un punct de vedere foarte bine articulat, multumesc.

    • Se numeste forta contextului.
      Chestia aceea care ii face pe romani sa se poarte ca niste cetateni exemplari in vest si ca niste … orice altceva cand se intorc acasa, in patria hotilor si a plagiatorilor. Si a politrucilor de orice natura.

  16. In spitalele din Romania se moare in primul rand din cauza incompetentei corpului medical.
    Doctorii buni, cei care stiu meserie au plecat de mult din Romania, satui de mizerie, coruptie, impostura si nepotism.
    Au ramas „somitatile” cu cariere „universitare” construite pe plagiat si cu averi colosale adunate din spagi de la furnizori si din plicuri de la suferinzi.
    Pe langa astia roieste o adunatura de caratori de genti, baietasi care au luat examenele pe spagi si au facut medicina doar pentru ca la randul lor vor primi spagi.
    Impostura si incompetenta nu iarta: diagnostice gresite, tratamente gresite, oameni ucisi din prostie si nepricepere.
    Asa arata lumea lor, astia sunt „ingerii in halate albe”.
    Refacerea sistemului sanitar va dura foarte mult. In primul rand trebuie reformata scoala medicala prin eliminarea spagarilor si plagiatorilor, a „profesorilor” politruci si a dinozaurilor fosilizati. Acolo e sursa raului, de acolo sunt trimisi in spitale sfertodocti cu halat si stetoscop, gata sa riste viata nefericitilor care au ghinionul sa se imbolnaveasca.

  17. Presa britanica de fapt este un roman. Oh the irony! In fine, este clar ca halatele albe sunt niste spagari ordinari 99% din romani pot sa confirme acest aspect. In fapt notorietatea spagii din spitale este cel mai bun recrutor pentru orice forma de invatamint sanitara sau medicala din Romanica. Spaga ca recrutor!!!! Dar nu am incheiat, spagarii astia nenorociti sunt si hoti prin natura serviciului, zeci de mii de masti au fost furate din spitale, dezinfectanti, botosi, viziere. Unele dintre ele au ajuns in presa, altele urmeaza. Iar MInisterul Sanatatii este cuibul central al spagarilor nenorociti este clubul traficantilor de interese ale diferitelor entitati farma, importatori, producatori materiale medicale. In special este spatiul de manevra al sagetilor importatorilor. Intrebati de ce fabricile din Romania care deja au inceput productia de biocide si germicide inca nu au ajuns pe piata cu produsele lor? Chiar sunt curios daca un ziarist de investigatie va prelua acest pont. Il fac public acum: niste spagari ordinari pierd teren pe piata dezinfectantelor daca o firma din Ardeal intra pe terenul pe care l-au acaparat ei cu pile si pachete de excursii platite celor de la Ministerul Sanatatii. Hai sa bagam in smenuiala si niste politicieni, barcagii de DUMBovita si aveti imaginea clara a dezastrului care macina Romania, sectorul medical.
    Si hai sa mai livrez un pont: stiti cit costa o linie de productie masti chirugicale? Cit a spus idiotul ala consacrat cu nume de scena Sica Mandolina 5 milioane de euro???????? Ce idiot… Dar noi suntem profesionisti. Asa ca domnule Prim ministru „Tati tati eu vreau sa fiu prim ministru nu-l lasa pe Citu” va spun eu ca o linie costa 120.000 de euro. https://www.olx.ro/oferta/linie-automatizata-pentru-productie-masti-de-protectie-IDdwF8F.html#7556a3030c

    • Daca ar avea cum sa importe masinile si materia prima in timp scurt:
      https://www.alibaba.com/showroom/surgical-mask-making-machine.html

      Un exercitiu (simplist): trimit un avion comercial/militar in China si fac aranjamentele ptr toata logistica, achizitioneaza 10-15 astfel de aparate impreuna cu materie prima si rezolva problema lipsei mastilor. Asta, daca altii nu le-au luat-o inainte pana acum si mai sunt stocuri in China.
      Capacitatea pare a fi de 100 masti/minut/masina, adica 144k masti/24h. Cu 10 astfel de masini si materie prima, ar putea fabrica 700k-1mil masti/24h, luand in calcul si defectele sau problemele de QA. Ar fi suficiente ptr echiparea, in primul rand, a spitalelor si apoi ptr echiparea populatiei.
      Ar mai fi testele COVID si aparatele, care sunt si ele la mare cautare.
      Plus amenajarea unor spitale temporare si zone de carantina cu forta locala de munca si resurse interne.

      Daca-si pun mintile la contributie, ar gasi solutii ptr rezolvarea problemelor ce tin de logistica.

    • @ABC
      Chapeau bas..
      Ai dreptate preturile sunt mult mai mici. Inclusiv pentru liniile de productie a materialelor care, chipurile, nu se gasesc niciunde. Am descoperit si linii de productie combinenzoane. Nu inteleg de ce naiba noi le descoperim dar idiotii care ne conduc nu. Ei descopera ca ne costa 5 milioane euro. In ce film oare? Daca nu le plac chinezariile sa cumpere echipamente coreene.

  18. Oare unde e Citu? Bai „buffer record”, intreb si eu cite linii de productie masti puteai ma praf la nas, sa cumperi pina acum? Sau cite linii de productie pentru stratul 3, cel din bumbac care nu se gaseste, puteai sa cumperi pina acum? Nici macar nu trebuia sa te agiti prea mult ca bumbacul, stii chestia aia alba, care se cumpara la punga, in 2020 a inregistrat un declin de pret> aprilie 03, 2020 pretul per pound, juma de kilogram pentru tine, este chiar de $0.5098. Trendul pretului este urmatorul:
    2020 $0.6418 -26.17%
    2019 $0.6737 -4.36%
    2018 $0.8212 -8.18%
    Asa ca buffere sfatul meu sincer este sa faci ceva. Reduceti dracului cheltuielile de protocol la jumate si aveti banii pentru ceva de care ne vom folosi ani la rand!!!!

    • @danil
      Nu vreau sa contrazic nimic din ce-ai spus, dar cred ca trebuie o precizare: linia pe care ne-ai aratat-o tu nu pare sa produca masti chirugicale. Din cate am citit pe ici-colo nici nu suntem in stare sa le facem pentru ca o parte din mastile alea (al doilea, al treilea strat sau ce Mama Zmeilor o fi ala) nu se poate produce la noi. Daca se produce, se produce dupa sistemul „lasa ca merge si asa”, adica nu se poate omologa. N-am idee cat costa o linie de productie a mastilor chirugicale FFP2/3, dar nu cred ca e 200.000 de euroi. Acuma s-au apucat toti sa faca ventilatoare, masti, echipamente de protectie si tot soiul de alte avioane. Sunt bune, sunt utile si necesare, dar nu o sa fie omologate si nu se vor putea folosi in vremuri de „pace”. Sa multumim pentru starea de fapt Partidului-Stat, Partidul- Tatuc care da pomeni, dar nu poate construi nimic care sa tina (cu exceptia notabila a sistemelor corupte, impotente si imbecile). Strategiile din Romania sunt de tip „de pe o zi pe alta” si n-au nicio legatura cu viitorul. Iau masuri si pe urma vad ei ce mai fac, dupa ce vad ce iese. E o treaba specifica socialistilor: cu fiecare lege, decret si norma mai e nevoie de erate, clarificari, noi legi, modificari si completari, alte norme, manuale, tipizate si alte (multe) agentii guvernamentale care sa administreze toate astea. Ei centreaza, ei dau cu capul, ei hotarasc, ei modifica. In felul asta ne trezim ca avem nevoie de ei sa ne explice si cum sa trecem strada pentru ca sunt atat de multe interdictii si norme incat e periculos s-o mai treci de capul tau dupa ce-au „simplificat” ei traversarile. In alta ordine de idei: sistemul mafiot din sanatate nu-i construit de PNL, poate au inchis ochii, poate au fost complici, poate profita de 6-7 luni de el. Sistemul e construit de FSN/PDSR/PSD si e construit bine, cu migala si temei. Complicitate completa din interiorul sistemului (plin de nevolnici, analfabeti, adevarate nulitati in meseria lor, absolut necunoscuti cand trec granita) de la orice nivel si cu sprijinul deplin al sindicatelor.

  19. Vedeti cazul cu Maternitatea de la Timisoara si apoi, daca mai puteti, aplaudati-i voi pe medici ca eu i-as baga la inchisoare.

  20. Foarte corect articolul . Mama mea lucreaza in sistemul sanitar intr un oras de provincie, este infirmiera si are salariu 2250 de lei net . Stau si vorbesc cateodata cu ea si imi explica cum doctorii de la ea de pe sectie ( pediatrie ) interneaza pe banda rulanta si baga spaima in mame doar pentru a primi spaga . Nu toti medicii de pe sectie sunt la fel, in general vechea garda mi a spus ,cei trecuti de 45 50 de ani , adica cam jumatate din ei. E jenant de scarbos pentru constiinta lor , dar nu le pasa , banu iese ziua trece . Asta e realitatea din Romania . Am vazut comentarii ca articolul e tendentios si cauta sa favorizeze sistemul medical britanic in defavoarea sistemului romanesc. Gresit domnilor ce fac ei se numeste MIZERIE si eu lucrez si am lucrat pe un salariu in general de 2000 2500 de lei dar nu am sarit niciodata sa fac bani murdari desi pot , fara sa clipesc prea mult . Asta e oglinda sistemului romanesc de sanatate ( mizerie , spaga , gri , ceata si uneori si un pic de lumina )

  21. După ce am citit toate comentariile, am ajuns la o concluzie: nu-mi schimb opinia.
    Am și rude și prieteni medici (prietenii lucrează în Franța de 20 de ani), aceasta însemnând ca mai știu câte ceva și de la sursa.
    Nu pot să-i aplaud!

    • Probabil ca sunt printre ei si oameni cinstiti si capabili, dar nu-s destui si nici la varf. Pe aia i-as aplauda, asa cum i-as aplauda si pe cei care stau cuminti in casa.
      Pe restul nici eu nu i-as aplauda. Stiu despre sistem de la o ruda apropiata care a plecat sa practice in alta parte dupa ce a incercat sa reziste in jegul uman de aici. Nu stiu cum e la Suceava, Resita sau Arad, dar in Bucuresti poti sa-i legi sau sa-i concediezi din doi in doi si ai gresi doar o data pe an. Atata ticalosie cata e in sistemul medical mai e doar intr-un singur alt sistem pe care-l stiu eu: in invatamant.

  22. Mă dezamăgesc jurnaliștii de la g4media. Ei scriu așa : complicii care acum demisionează sau “se pensionează“ în masă. Pe bune? Au demisionat oamenii în masă ? Ce nenorociți.

  23. !lili

    eu zic ca nu aveti tras curentul la etajele superioare…viata sexuala v-a luat din minte!

    cea mai mare golaneala este sa justifici coruptia din spitalele noastre prin politic!

    protectia sanatatii face parte din fisa postului presedintelui Romaniei! Face! noi am avut presedinte de dreapta aproape 20 de ani si presedinte de stanga 10 ani!

    la nivel de guvernare am avut stanga la putere 15 ani si dreapta la putere aproape 15 ani!

    deci eu zic ca exista o clara coresponsabilitate politica impartita intre dreapta si stanga fata de situatia din sistemul medical!

    si apoi nu avem noi un presedinte cu probleme juridice? nu avem noi un PM cu probleme juridice? despre ce vorbim aici!

    degeaba incercam sa o politizam si o dam cu veorica, cu olguta…apropo….fosta PM are vreun dosar penal de accident si conducere sub influenta alcoolului sau de primirea de 50.000 mita pentru partid sau case luate prin golaneli juridice?

    si apoi cum poti crede in enormitatea ideii ca atunci cand vin ai nostri la putere totul functioneaza perfect, oameni cinstiti, cand vin ailalti, sistemul e corupt?

    asta e de la idioti pentru idioti, adica totul este in mentalul lui Jupan Dumitrache * e de-al nostru!*

    exista un adevar, nu exista adevar politic cum din cauza sexului bateti toba pe-acilea!

    ei bine aici trebuie sa vorbim despre coruptia din sistemul medical! despre modul in care acesti oameni s-au format in familiile lor, in sistemul educational, valorile pe care le-au imbratisat…

    indraznesc sa cred ca cea mai mare parte a lumii medicale este orientata spre valori materiale! textul religios spune clar: nu poti fi sluga la doi stapani..si lui Dumnezeu si Mamonei…iar in greaca semnificatia cuvantului Mamona este cel de Bani….aici este fondul problemei…

    balanta intre valori moral-profesionale si cele materiale inclina puternic spre cele din urma

    si aceasta problema se leaga cu coruptia generalizata din alte medii…

    pai sa ne uitam la Suceava…

    o comunitate profund corupta…procentele de promovare la Bac 96, 5 % ( 2002), 93, 32% ( 2003), 98, 48 % ( 2004), 95, 60% ( 2005), 93, 27 % (2006), 98, 32% ( 2007), 98,0 % ( 2008), 93, 87 ( 2009), 88, 94 % ( 2010) cu peste 20 % peste media nationala, pe care de altfel o influentau..

    a fost nevoie de hotararea ministrului Funeriu care a pus piciorul in prag si astfel promovarea in 2011 ajunge la 65,63%

    examenul se lua cu suta de euro….deci un profesor pleca de la bac, doar de la o clasa, cu 3000 de euro….elevi corupti, parinti corupti, profesori corupti, directori corupti…

    vorbeste lumea ca un post de asistenta se cumpara cu 10.000 euro, imi inchipui cate spagi se dadeau pe la directori, medici si asistente….resurse umane, juridic…

    criza aceasta ne arata cum suntem…ne-a dat chilotii jos …iar in golaneala domniei-voastre vreti sa ascundeti faptul prin politic?

    pana si articolul este scris prin golaneala….un articol are un autor…care este autorul?

    e din aia a lui Farfuridi: * Trebuie să ai curaj ca mine! trebuie s-o iscălești: o dăm anonimă! *

    sa mori de ras…..

    • Esti amuzant, Fanele. Ce gurvernari de dreapta am avut in Romania? Care-s partidele alea si cum de ai adunat tu 15 ani? Avem 30 de ani de Cleptocratie Pesedista fara nicio indoiala.
      Toti pesedistii sunt niste deosebiti, dar tu ilustrezi perfect zicala aia cu ” ‘amuzantul’ care e si fudul”. N-am citit restul comentariului tau. E clar ca n-are niciun rost.

  24. !Vali

    Pai ori e vorba de 15 ani ori e vorba de 30 de ani!

    va contraziceti…la o distanta de 2 cuvinte!

    in rest sunteti bine?