Ce înseamnă pentru România victoria lui Orban în Ungaria
Victoria zdrobitoare înregistrată de Viktor Orban și Fidesz împotriva opoziției unite din Ungaria va avea efecte imediate, dar și pe termen mediu și lung în România, unde trăiește o importantă comunitate maghiară. Un prim efect și poate cel mai grav va fi adâncirea neîncrederii între majoritate și minoritate într-un context regional tensionat de războiul din Ucraina.
Văzut drept calul troian al lui Putin în Europa, blamat până și de aliații de ieri din grupul de la Vișegrad (Polonia, Cehia) pentru atitudinea pro-rusă, Orban a exploatat cu succes în campania internă tema războiului. Prin deciziile sale, Orban s-a rupt din nou de Europa și s-a apropiat și mai tare de Moscova. Pe Zelenski, președintele Ucrainei, l-a plasat chiar în timpul discursului de duminică seara, când și-a proclamat victoria, în tabăra numeroșilor inamici externi cu care s-ar fi luptat în aceste alegeri.
Susținătorii lui Orban vor trece și ei drept pro-ruși, din moment ce i-au aprobat poziția de neimplicare totală în războiul din Ucraina. Aceasta a devenit principala ofertă electorală: cine votează Fidesz alege pacea, cine votează Opoziția vrea război. Sperietoarea a funcționat perfect, dar acum Viktor Orban și susținătorii săi vor plătiți un preț mare ani de zile pentru această defazare istorică.
Orban este deja tratat ca un paria la întâlnirile liderilor Occidentali, văzut ca trădătorul Europei, omul cu care nimeni nu mai vrea să se așeze la aceeași masă. Cum vor fi văzuți susținătorii săi, alegătorii săi din Transilvania? Vor ajunge din minoritari marginali? Suspecți că la o adică, în cazul unui conflict cu Rusia, maghiarii vor fi primii care ne vând?
Care este poziția maghiarilor din România care au votat masiv cu FIDESZ și Orban în ce privește războiul din Ucraina? Nu uitați că Orban a câștigat inclusiv pe baza discursului revizionist, la fel cum prietenul său de la Moscova a invadat Ucraina făcând recurs la revizionismul istoric. Prietenia revizioniștilor nu are cum să fie bine primită în România, nici cei care-i susțin.
Liderii UDMR fac eforturi vizibile să compenseze prin poziționări radicale anti-Putin și anti-război pe care nu le-am auzit însă de la idolul și finanțatorul lor politic, Viktor Orban, pentru care au făcut o asiduă campanie electorală în Transilvania. Nu i-am auzit pe liderii UDMR să se delimiteze o secundă de poziția rușinoasă a Budapestei în chestiunea războiului. Prin urmare cum gândesc ei cu adevărat? Dacă nu sunt de acord cu Orban și pozițiile sale pro-ruse, de ce l-au ajutat cu atât de mult elan în campanie? Și apropo, ce le-au spus alegătorilor maghiari pe tema invaziei rusești la mitingurile de campanie? Au condamnat la fel de dur Rusia cum o fac în comunicatele transmise publicului românesc?
UDMR se află la guvernare, iar Bucureștiul se poziționează ferm pe tema războiului de partea Ucrainei, găzduiește importante trupe aliate, batalioane de luptă NATO, condamnă ferm invazia Rusiei, pledează pentru sancțiuni economice extinse. Ajutându-l pe Viktor Orban și Fidesz în campanie, care a făcut, subliniez, din tema neimplicării în războiul din Ucraina principala ofertă politică, liderii UDMR au subminat poziția statului român, pe care de altfel îl reprezintă în actul de guvernare. Ce poate fi mai schizoid decât atât? Cum se împacă una cu alta?
Pe scurt, prin victoria zdrobitoare de duminică, Viktor Orban și Fidesz riscă să transfere capitalul de neîncredere acumulat în Europa și în rândul aliaților NATO și asupra susținătorilor din Transilvania. Riscul pe termen lung este ca, într-o țară cu profunde sentimente anti-rusești ca România, etnicii maghiari să și liderii UDMR să fie văzuți ca o veritabilă coloană a cincea a Moscovei.
Este de așteptat apoi ca Viktor Orban să continue și mai agresiv politica sa de refacere a națiunii maghiare în interiorul bazinului Carpatic, prin investiții masive făcute de Budapesta în infrastructura din Transilvania, menite să consolideze sentimentul apartenenței la marea națiune maghiară care se întinde peste granițele fizice trasate la Trianon.
Care va fi contra-oferta statului român? Cum va reuși să-i convingă pe maghiarii din România că Bucureștiul are soluții pentru comunitățile lor, nu doar Budapesta? Ce va face statul român pentru a le aminti maghiarilor din Secuime sau din Mureș că trăiesc în România, nu în Ungaria sau într-un ținut autonom? Toate aceste probleme, care existau deja pe masa problemelor bilaterale dintre cele două țări, se vor acutiza. Din păcate, România va fi tentată să facă și mai puține concesii în chestiunea drepturilor minorităților, care de acum vor fi tratate în cheia revizionismului agresiv promovat de Viktor Orban și, mai grav, de Vladimir Putin.
Confruntați cu imaginile crimelor îngrozitoare din Ucraina, născute din revizionismul istoric, orice partid responsabil din România trebuie să înceteze imediat orice promovare a unor politici autonomiste, unioniste sau de punere în discuție a granițelor din Europa, într-o forma sau alta, și asta este valabil inclusiv pentru unele partide Românești.
În fine, este de așteptat ca UDMR să se comporte mai departe ca anexa Fidesz în România, ca un vehicul pentru importarea ideilor și temelor iliberale de la Budapesta. Supra-legitimat de popor, s-ar putea ca Viktor Orban să-și dorească radicalizarea partidului anexă UDMR în acest al patrulea mandat, care va trebui totuși să aleagă în cele din urmă dacă face politica Bucureștiului sau a Budapestei.
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
140 comentarii