Ce înseamnă să mănânci sănătos și exemple de activități fizice pe grupe de vârstă – lansate de Ministerul moldovean al Educației, ca ghid pentru copii, profesori și publicul larg
Ce înseamnă să mănânci sănătos, care sunt principiile unui stil de viață echilibrat și de ce contează să fim atenți la starea noastră fizică și mintală? Stilul de viață al unei persoane îi influențează în proporție de 50% sănătatea, iar educarea nutriției, mișcării și rutinei zilnice cresc “rezistența organismului în fața bolilor transmisibile, cum ar fi infecția cu COVID-19”. Informațiile fac parte dintr-un ghid lansat săptămâna aceasta de ministerul moldovean al Educației, care vine cu exemple concrete de activități, pe grupe de vârstă: pentru copii de la 0 la 11 ani, adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, adulții cu vârsta de 18-64 ani și adulții cu vârsta de peste 65 de ani.
Oficialii de la Chișinău au publicat joi, 30 aprilie, „Repere metodologice cu privire la menținerea unui stil de viață sănătos în perioada de carantină„. Școlile din Moldova sunt închise de pe 11 martie 2020, din aceeași zi ca în România, iar autoritățile de la Chișinău au reușit de atunci să ridice o platformă digitală cu lecții filmate pentru elevii de toate clasele (de la clasa I, până la clasa a XII-a), cu materiale didactice construite de profesori, dar și resurse pentru părinți.
- Într-un alt document care reglementează activitatea profesorilor în perioada în care școlile, Ministerul moldovean al educației a pus la dispoziția cadrelor didactice informații cu privire la proceduri de securitate online, precum și scenarii orientative pentru o lecție bazată pe comunicarea la distanță.
- Între timp, în România ordinul aprobat de Minister conține strict „instrucțiuni” și măsuri obligatorii, fără a ghida profesorii.
Stilul de viață al unei persoane are o influență de 50% asupra sănătății sale, în timp ce mediul înconjurător și factorul ereditar influențează în procent de 20 sănătatea persoanei, iar medicina – 10%, susține OMS, potrivit ghidului citat. Specialiștii Organizației internaționale atrag atenția că aproximativ 70% din toate bolile netransmisibile sunt cauzate de un mod nesănătos de viață: consumul excesiv de alcool, fumatul, alimentația incorectă, lipsa activităților fizice, stresul, nerespectarea igienei somnului.
“Adoptarea unui stil de viață sănătos este necesar nu doar pentru a preveni erodarea organismului și prevenirea bolilor netransmisibile, dar și pentru a crește rezistența organismului în fața bolilor transmisibile, cum ar fi infecția cu COVID-19”, se arată în ghidul lansat de ministerul moldovean al Educației.
Ce înseamnă stil de viață sănătos:
- regim alimentar echilibrat
- activitate fizică
- igienă generală a corpului
- întărirea organismului
- abandonarea obiceiurilor nocive
- echilibrul psihologic
Regimul alimentar echilibrat – ce înseamnă și cum se obține
“În Republica Moldova, factorii de risc alimentari au cea mai mare contribuție la povara globală a multor boli”, arată Ghidul, care precizează că “excluderea unor grupe de alimente din dietă nu aduce beneficii pentru sănătate, ci dimpotrivă, uneori poate genera carențe sau chiar dezvoltarea unor stări patologice. O alimentație echilibrată și variată se poate asigura prin includerea în dietă a tuturor grupelor de alimente în proporții optime”.
Principiile alimentației sănătoase:
- Moderația = înseamnă să mănânci cât ai nevoie, fără a forța. Este recomandat să te ridici de la masă cu o senzație ușoară de foame
- Limitarea consumului de zahăr și grăsimi = grăsimi saturate sub 10% din aportul energetic, restul fiind înlocuite cu grăsimi polinesaturate; grăsimi trans – cât mai reduse, preferabil deloc din alimentele procesate și mai puțin de 1% din aportul energetic pentru cele naturale
- reducerea consumului de sare = maximum 5 g sare/zi
- creșterea consumului de fructe și legume (proaspete, dar și prelucrate termic) = 200 g fructe/zi (2-3 porții-standard), 200 g legume/zi (2-3 porții-standard), 30-45 g fibre/zi, din cereale integrale, fructe și legume
- Diversitatea = presupune echilibrul dintre grupele de alimente, astfel încât să nu lipsească niciunul dintre nutrienții necesari organismului. Niciun produs alimentar nu conține toate proteinele, grăsimile, glucidele, vitaminele și mineralele de care organismul uman are nevoie pentru a fi sănătos, de aceea, trebuie să fie consumată o gamă cât mai variată de produse alimentare.
Cum calculăm cât mâncăm? Echilibrarea aportului nutritiv: proteine 1,5 g/kg corp, grăsimi – 1 g/kg corp, şi glucide – 5 g/kg corp. “Renunțarea la unul din componentele indicate (în scopul de a pierde în greutate) duce în timp la consecințe negative asupra sănătății, cum ar fi: reducerea considerabilă a carbohidraților provoacă letargie și iritabilitate; lipsa de proteine sau aportul redus al acestora va încetini regenerarea țesuturilor şi a celulelor, prin urmare, poate afecta multe organe și sisteme și reduce rezistența organismului în lupta cu infecțiile; excluderea completă a grăsimilor va bloca asimilarea de către organism a vitaminelor, care sunt absorbite doar în prezența grăsimilor. De asemenea, grăsimile sunt o sursă bogată de energie (de două sau mai multe ori decât alte resurse” – se arată în documentul “Repere metodologice cu privire la menținerea unui stil de viață sănătos în perioada de carantină”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank