G4Media.ro

Ce înțelegere majoră vrea Biden să ofere Israelului pentru era post-Hamas

sursa foto: Captură Google

Ce înțelegere majoră vrea Biden să ofere Israelului pentru era post-Hamas

Israelul va obține relații normalizate cu Arabia Saudită în schimbul acceptării unei căi ireversibile către un stat palestinian, permițând în același timp Autorității Palestiniene să aibă un rol în Fâșia Gaza după eliminarea grupării teroriste Hamas. Acestea sunt liniile principale ale unui plan pe care administrația președintelui Joe Biden îl pregătește în prezent, sperând că israelienii – reticienți să-l accepte în acest moment – îl vor îmbrățișa în cele din urmă.

Un plan post-Hamas

Publicația Axios, care este apropiată de Casa Albă democrată, a scris duminică despre acest plan, citând oficiali din Administrația Biden. Potrivit acestora, președintele american intenționează să continue să facă presiuni pentru o înțelegere majoră în Orientul Mijlociu pentru perioada care va urma războiului din Gaza. Speranța celor din Team Biden este că înțelegerea s-ar putea finaliza înainte de alegerile din noiembrie 2024 din Statele Unite, în ciuda opoziției Israelului, au afirmat sursele citate.

Conform detaliilor planului conceput de Team Biden, Israelul urmează șă își normalizeze relațiile cu Riadul, în schimbul acceptării unui drum ireversibil către un stat palestinian. De asemenea, guvernul israelian va permite Autorității Palestiniene să aibă un rol în Gaza după încheierea conflictului cu Hamas.

Oficialii americani au insistat că planul nu este o modalitate de a pune capăt războiului actual dintre Israel și Hamas ci este orientat mai mult spre configurarea a ceea ce urmează după sfârșitul ostilităților.

Axios a scris că președintele Biden este din ce în ce mai frustrat de refuzul premierului israelian Benjamin Netanyahu de a se angaja în cum va fi reconstruită și condusă Gaza după ce israelienii vor distruge Hamas. În ciuda suportului masiv pe care Statele Unite l-au oferit Israelului după atacul brutal al teroriștilor Hamas din 7 octombrie, șeful executivului de la Ierusalim și membrii cabinetului său au respins constant solicitările americanilor legate de conflictul din Gaza. Acest lucru i-a înfuriat pe Biden și pe consilierii săi.

Zilele trecute, Netanyahu a promis de altfel în mod public că se va opune oricărui acord care oferă Autorității Palestiniene controlul asupra Gazei.

Așa că oficialii americani lucrează cu premierul israelian și cu alții la o înțelegere majoră pentru a stabiliza în cele din urmă regiunea. Administrația Biden crede că Gaza trebuie să fie condusă de o „Autoritate Palestiniană revitalizată” și că o nouă alianță oficială Israel-Arabia Saudita ar putea ajuta la stabilizarea tensiunilor din zonă.

Detaliile proiectului

Oficiali din Administrația Biden – inclusiv secretarul de stat Anthony Blinken și consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan – s-au folosit de participarea la reuniunea de la Davos de săptămâna trecută pentru a-și expune „mai clar ca niciodată” opiniile despre acest plan, într-un efort de a atrage de partea lor opinia publică mondială.

De exemplu, Sullivan a spus că strategia Administrației Biden pentru Gaza postbelică este de a lega normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită de crearea unei cai pentru înființarea unui stat palestinian.

Sullivan a prezentat patru principii pentru strategia SUA cu privire la un acord politic pentru perioada post-război: Gaza nu este niciodată folosită pentru atacuri teroriste impotriva Israelului; pacea între Israel și țările arabe din regiune; un stat pentru palestinieni; și asigurări de securitate pentru Israel.

„Știu că este greu de imaginat în acest moment, dar aceasta este singura cale care oferă pace și securitate tuturor. Se poate face. Piesele sunt acolo pentru a fi puse împreună,” a spus el.

Ambasadorul saudit în SUA, Prințesa Reema bint Bandar Al Saud, a declarat ulterior că orice potențial acord de normalizare cu Israelul va fi condiționat de încetarea focului în Gaza și de crearea unei „căi irevocabile” către un stat palestinian.

Ea a spus că Arabia Saudită și-a întins mâna pentru a face pace cu Israelul, dar că are are și o responsabilitate pentru palestinieni. „Poporul palestinian merită un stat… ei merită o cale care este irevocabilă… Recunoaștem nevoia ca Israelul să se simtă în siguranță, dar acest lucru nu poate fi în detrimentul poporului palestinian,” a adăugat ea.

Prințesa Reema a mai spus că regatul recunoaște că atacul Hamas din 7 octombrie a fost „oribil și josnic,” dar există traume și dureri de ambele părți „Ceea ce putem face este încetarea focului acum.”

La rândul său, Blinken a afirmat că poporul israelian și fiecare israelian „care este în funcție” va trebui să ia decizii grele cu privire la această potențială inițiativă diplomatică postbelică. Șeful diplomației americane i-a transmis lui Bibi Netanyahu că Arabia Saudită dorește să normalizeze relațiile cu Israelul după încheierea războiului din Gaza, dar nu va accepta niciun acord dacă guvernul israelian nu se angajează să respecte principiul unei soluții cu două state.

Blinken le-a spus, de asemenea, oficialilor israelieni că Arabia Saudită și alte țări arabe nu se vor implica în soluții post-război pentru Gaza – în principal reconstrucția – fără o cale către un viitor stat palestinian. Aceasta este de altfel o idee care a apărut constant în ultima perioadă.

Obiecțiile lui Bibi

Obținerea unei înțelegeri este deocamdată sub semnul întrebării în viitorul imediat, deoarece Netanyahu și majoritatea guvernului său se opun unui stat palestinian.

Biden a vorbit vineri cu Netanyahu pentru prima dată în 27 de zile. După convorbirea telefonică, Biden a spus că nu crede că o soluție cu două state este imposibilă în timp ce Netanyahu este la putere – și a insistat că Netanyahu nu i-a spus în timpul discuției că se opune soluției cu două state.

Chiar a doua zi însă, Netanyahu a respins opinia lui Biden printr-o declarație oficială, subliniind că i-a spus președintelui american că, după distrugerea Hamas, Israelul trebuie să dețină controlul deplin al securității în Gaza, „o cerință care contrazice cererea de suveranitate palestiniană.”

A fost o respingere publică a lui Biden și a strategiei sale privind Orientul Mijlociu, care nu a trecut neobservată de comentatorii americani. Aceșia au remarcat distanțarea tot mai mare dintre liderii american și israelian.

Potrivit oficialilor americani citați de Axios, israelienii nu sunt pregătiți să accepte un astfel de acord în curând. Dar s-ar putea să îl ia în considerare în cele din urmă pe măsură ce presiunile interne și internaționale, inclusiv din partea SUA, cresc în următoarele luni.

Biden trebuie să ia în considerare și să intensifice această presiune fără a-i înstrăina însă pe evreii americani pro-israelieni, au afirmat sursele citate.

Un acord posibil?

În ultimele câteva săptămâni, Administrația Biden a încercat să reînvie eforturile de a obține o înțelegere, în speranța de a folosi perspectiva unui acord între Arabia Saudită și Israel ca pârghie pentru a-l determina pe Netanyahu să îmbrățișeze planul SUA pentru ceea ce se întâmplă în Gaza după război.

Dacă Netanyahu este de acord, ar putea obține un acord istoric sub numele său. Dar dacă nu o face, probabil că el va fi pe un curs de coliziune cu Administrația Biden și ar putea fi lăsat singur să se ocupe de criza din Gaza, a scris Axios.

Eforturile reînnoite pentru un acord de normalizare de către Casa Albă se confruntă cu obstacole majore. Guvernul lui Netanyahu include ultranaționaliști care se opun chiar și unor concesii mici către palestinieni. Este extrem de puțin probabil ca ei să fie de acord cu o cale către un viitor stat palestinian.

Oficialii americani au recunoscut anterior că obținerea unui acord care să includă un orizont politic pentru palestinieni este „îndepărtat,” dar au spus că vor să prezinte o viziune alternativă la ceea ce mulți se tem că va fi un război fără sfârșit în Gaza.

În acest context, reamintim că, înainte de atacul Hamas din toamna trecută, statul evreu și Arabia Saudită încercau să-și normalizeze relațiile. Aceasta în condițiile în care eforturile de apropiere dintre Israel și statele arabe începusera inca din timpul Administrației Trump cu Acordurile Abraham în 2020. Inițiate de ginerele președintelui Donald Trump, Jared Kushner, aceste înțelegeri au făcut ca Emiratele Arabe Unite și Bahrain să semneze acorduri de recunoaștere a statului Israel pentru prima dată. Ulterior, Marocul și Sudanul au normalizat și ele legăturile cu Israelul.

Acordurile au fost o realizare semnificativă, deoarece din punct de vedere istoric națiunile arabe au citat constant tratamentul palestinienilor de către Israel pentru refuzul lor de a recunoaște statul evreu. De teamă că cauza lor va fi ignorată, palestinienii s-au opus vehement acordurilor semnate la Casa Albă. De altfel, un sondaj din martie 2023 a indicat că 64% dintre palestinienii chestionați s-au opus Acordurilor Abraham, iar o majoritate a respondenților au declarat că înțelegerile din 2020 au făcut Israelul “mai agresiv.”

Administrația Trump a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, ceea ce administrațiile anterioare americane nu făcuseră, într-un gest considerat provocator de palestinienii care revendică părți din Ierusalimul de Est. De altfel, la momentul respectiv, decizia liderului de la Casa Albă de a recunoaşte oraşul drept capitala legitimă a statului evreu a provocat proteste din partea aliaţilor, critici vehemente în majoritatea ţărilor de pe glob şi furie în rândul palestinenilor, care s-au confruntat cu forţele de ordine israeliene.

După instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden, administrația sa a continuat în mare măsură abordarea Administrației Trump; ambasada SUA a rămas la Ierusalim, iar Team Biden a încercat să intermediaze un acord între Arabia Saudită și Israel, care, spunea administrația de la Washington, ar duce la remodelarea Orientului Mijlociu și a arhitecturii de securitate chiar mai mult decât au făcut-o Acordurile Abraham.

Într-un interviu pentru FoxNews, prințul MBS a spus de altfel în toamna trecută: „În fiecare zi ne apropiem” de normalizarea legăturilor cu Israelul.” În schimbul înțelegerii cu statul evreu, saudiții urmăresc un pact de apărare cu SUA și ajutor în dezvoltarea propriului program nuclear civil. MBS a afirmat, de asemenea, că modul în care sunt tratați palestinienii rămâne o problemă „foarte importantă” de rezolvat.

Surse: Axios, New York Times, CNBC, state.gov

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...