G4Media.ro

Ce învață elevii la psihologie în clasa a X-a: Copiii la naștere…

Ce învață elevii la psihologie în clasa a X-a: Copiii la naștere și ”bolnavii psihici” nu sunt persoane

Noțiunea de persoană este aplicabilă doar omului, dar nu în general”, susțin autorii manualului de Psihologie pentru clasa a X-a, de la editura Aramis, aprobat de Ministerul Educației pentru retipărire în anul școlar 2019-2020 și aflat pe piață încă din 2005. Capitolul despre definiția persoanei arată că nu ar avea parte de acest statut copiii la naștere și bolnavii psihic.

Manualul de Psihologie este scris de Mielu Zlate – coordonator, Tinca Crețu, Nicolae Mitrofan, Mihai Aniței. Capitolul despre personalitate este scris chiar de coordonatorul Mielu Zlate.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Daca vreti altfel de invatamant, mergeti la vot.

    Daca vreti acelasi invatamant catastrofal, nu mergeti la vot.

    Aveti puterea de a alege, o puteti folosi, sau puteti ramane prosti.

    • Dupa cum probabil stii sunt mai multe nivele de autocunoastere:
      1 stii ca stii
      2 nu stii ca stii
      3 stii ca nu stii
      4 nu stii ca nu stii
      Am o banuiala ca multi romani se incadreaza la 4. : ei nu stiu ca nu stiu si de aceea sunt multumiti cu rahatul de viata din „Romanica”.

      P.S.
      Scuze doamna Gabi, cea care isi tot pune fustele in cap, daca te enervez din nou

  2. Stai sa o luam usurel.

    In primul rand, care e definitia persoanei?
    In al doilea rand, ce face o persoana sa fie o persoana?
    In al treilea rand, cam de la ce varsta se poate spune despre cineva ca are un EU?

    Hai sa ne lamurim asupra problemei si dup’aia vedem daca ce scrie in manual este o tampenie sau nu. Deci, care sunt argumentele autorului articolului ca propozitia ar fi evident falsa (si deci o tampenie)? Dar care sunt argumentele autorului manualului ca propozitia ar fi adevarata?

    Edupedu.ro, mai usor cu Dl. Cristoiu’ pe scari, ca se zdruncina gaina care a nascut pui vii … Ce facuram aici, tzac-pac, bum … artificii, si gata articolul?!?

  3. Nu știu de ce va băgați cu nasul unde nu va fierbe oala, sincer! Discuțiile astea de etică aplicată au dominat toată a doua jumătate a secolului xx! Da, Tooley la Cambridge(și alții) a dat niste definiții ale ființei umane, care exclud nou născuții sau nebunii, dar a făcut o pt a argumenta in favoarea dreptului femeii de a dispune de propria persoana, de a face avort! Evident, erau cretini(și mai sunt) care spun că fetusul e persoana! Tooley a zis că sunt mai multe criterii pt a stabili dacă cineva e o persoana in deplinatatea facultăților sau nu, de ex :”individul sa fie subiectul stabil al actelor și stărilor sale mentale”. Dar asta nu înseamnă că îi discriminezi pe cei care nu sunt!

    • Nu știu de ce ar trebui să fie monopolul psihologiei definirea termenului de persoană, având în vedere că teologia a precedat-o. În greaca veche era „prosopon” și se referea la un subiect – uman sau divin. De aceea și fetusul e considerat persoană, de către creștini cel puțin, pentru că este subiect, indiferent că are sau nu conștiință de sine. De altfel, nici nu se poate spune ceva despre starea conștiinței unui subiect, decât din manifestările sale; dar înlăuntrul său nu se poate pătrunde ca să se constate dacă există, sau nu, o conștiință acolo. De aceea, mi se pare un abuz să refuzi dreptul la existență al unui produs de concepție umană pe ideea că încă n-a ajuns la conștiința de sine. El este un subiect uman dependent în totalitate de corpul mamei sale, dar în același timp este altceva decât acest corp.

    • @Ciprian si @Prieten: discutia dintre voi (+ dezvoltata) trebuia sa reprezinte textul articolului (plecand de la „stirea” cu manualul) – nu mizeria de titlu si text de Click …

      Voi sunteti pe pozitii opuse, aduceti fiecare argumentele care vi se par cele mai puternice si adecvate, va tratati cu respect … s-a ajuns ca la foarte multe articole, cometnariile sa fie mai interesante/educative decat articolul.

      Asta e o nota de corijenta pentru jurnalistii care compun astfel de articole. Nu pare chiar teoria string-urilor sa pui in articol cine, ce a zis, in ce context, care sunt argumentele, ce zic detractorii, care sunt argumentele detractorilor, etc. 🙁
      Pai?! Ori suntem jurnalisti, ori nu mai suntem?! 🙂

    • Putem polemiza până mâine dimineață: nu e locul aici(eu nu sunt de acord cu tine, evident) și nici nu am chef! Și nu e monopolul psihologiei-eu sunt absolvent de filosofie, de ex. Ideea e că madam Pantazi, ne prezintă o perspectivă ultra liberală (in sens american al termenului), o perspectivă, evident, forțată. Și eu sunt de stânga – in sens american(ultra liberalii mi se par la fel de idioți ca extrema dreaptă)! Până la urmă, nu am citit acel manual de psihologie, nu am de unde să știu în ce context prezintă Zlate toate acestea. Zlate e un profesor vechi, destul de respectat în branșe – dacă nu mă înșel a fost și decan la psihologie. Tind sa cred că Raluca Pantazi a luat o ceva din context și ni-l prezintă ca pe chintesența manualului – doar așa se face trafic la articol, nu?

    • @Ciprian: macar am cazut de acord ca acest text slabanog, intitulat articol, nu ar fi trebuit sa existe! 💡

    • De acord:)

  4. Din titlul articolului se deduce că Draknea nu e persoană…!

  5. Prin „Persoana” banuiesc ca vor sa faca referire la „Constiinta”, care este definita in DEX:
    „Cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său”

    Apropo de fetus,:
    The cortex, the epicenter of human consciousness, starts to form by six months gestation. Neuroscientists suspect from studies that even within the womb, in the late stages of pregnancy, the fetus becomes familiar with the sound of its mother’s voice and may already be learning language

  6. Mielu Zlate e mort si ingropat de vreo 15 ani. Inseamna ca manualul nu reprezinta vreo noutate….