Ce-l așteaptă pe Radu Mazăre în România: detenție în regim închis și încă trei sentințe. Bonus: 4 dosare noi la DNA Constanța
Venirea lui Radu Mazăre în România este o chestiune de zile, după cum au declarat autoritățile din Madagascar și de la București. După ce va fi adus în țară, Mazăre va fi încarcerat imediat într-o închisoare cu regim închis. Fostul primar va ajunge, cel mai probabil, în penitenciarul din Tulcea, scrie Info Sud Est.
De ce va fi Radu Mazăre deținut în regim închis
Când va ajunge în România, fostul primar al Constanței va fi încarcerat imediat și va fi trimis într-un penitenciar. Radu Mazăre nu va ajunge la Poarta Albă, un penitenciar cunoscut pentru condițiile de lux de care beneficiază deținuții-vedetă, pentru că regimul detenției este semi-deschis. Or, fostul primar are o condamnare definitivă de 9 ani, care îl plasează direct în detenție cu regim închis.
Surse din penitenciarul Poarta Albă susțin că, cel mai probabil, fostul primar va ajunge la Tulcea, într-una dintre cele mai dure închisori din țară. Penitenciarul de maximă siguranță are regim închis și, spre deosebire de cel din Poarta Albă, este construit pe înălțime și nu pe suprafață întinsă. Tocmai acest lucru face foarte greu de suportat condițiile de detenție. Cei care își ispășesc pedepsele în Tulcea se pot plimba doar într-o curte interioară, fără spații verzi, flori sau copaci, sunt înconjurați doar de zidurile închisorii și pot vedea cerul doar prin plasa care acoperă clădirea. În schimb, la penitenciarul din Poarta Albă, deținuții se plimbă într-o curte largă, amenajată cu spații verzi și copaci și nu resimt presiunea clădirii.
Tocmai de aceea, penitenciarul Poarta Albă este locul preferat de mai mulți condamnați care și-au schimbat actele de identitate preventiv, cu puțin timp înainte de sentinețle definitive, pentru a putea beneficia de condițiile penitenciarului din județul Constanța. La Poarta Albă și-au ispășit pedepsele de lux Miron Mitrea, verii Becali, Cristian Borcea și alții.
Conform Legii 254 din 19 iulie 2013, referitoare la executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, regimurile de executare a pedepselor sunt cel de maximă siguranță, închis, semideschis și deschis. Conform aceleiași legi, regimurile de executare a pedepselor privative de libertate se diferențiază în ordinea descrescătoare a pedepselor.
Conform informațiilor furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor, regimul deschis se aplică persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an, cel semideschis se aplică celor condamnați la pedepse mai mari de un an, dar care nu depășesc 3 ani și regimul închis se aplică deținuților cu pedepse mai mari de 3 ani, dar care nu depășesc 13 ani. Condamnaților cu pedepse mai mari de 13 ani li se aplică regimul de maximă siguranță. De notat este că, în unele situații, stabilirea regimului de detenție se face și în funcție de alte criterii, dar acestea reprezintă excepții.
Pe lângă sentința definitivă de 9 ani, din dosarul ”Retrocedărilor”, la întoarcerea în România, pe Radu Mazăre îl mai așteaptă sentințele în alte trei dosare aflate pe rol. Toate trei au trecut de prima instanță.
Foto: InquamPhotos / Florin Cornel
Citește tot articolul pe Info Sud Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii