G4Media.ro

Ce legătură există între numărul de testări și cazurile raportate de coronavirus?…

Ce legătură există între numărul de testări și cazurile raportate de coronavirus? Teoria elevului Orban

Premierul Ludovic Orban se laudă constant în ultimele zile cu măsurile luate pentru combaterea epidemiei și compară situația din România, unde se înregistrează doar câteva mii de cazuri, cu cea din Italia, Spania sau Franța, care numără zeci de mii.

Mai mult, spune premierul, deși primele cazuri au fost raportate cam în aceeași perioadă, adică la sfârșitul lunii februarie, cazurile de infectare au explodat în țările menționate în timp ce România a reușit să le țină sub control grație măsurilor luate la vreme. Meritele Guvernului sunt cu atât mai mari, sugerează Orban, cu cât peste 250 de mii de români au revenit în țară tocmai din țările lovite grav de pandemie.

Realizatoarea Digi24 l-a avertizat, joi seara că ”sunt voci care ar putea să spună că în alte țări se testează masiv și că la noi capacitatea de testare este la un nivel destul de scăzut”, dar premierul Orban a negat că ar exista vreo legătură între numărul mic de testări și numărul mic de raportări.

”Am auzit această teorie. Este o teorie falsă, este o teorie mincinoasă. România a crescut capacitatea de diagnosticare. Sunt alți parametri după care se evaluează numărul de persoane diagnosticate. Nu depinde numai de capacitatea de diagnosticare. Am plecat de la câteva sute de teste pe zi și am urcat la peste 2.500 de teste pe zi. Până la finalul săptămânii avem obiectivul să depășim 3.000 pe zi”, a explicat Orban.

Cu aceste explicații, premierul Orban jignește inteligența publicului, dar și țările cu care se compară în mod abuziv.

La întrebarea ”unde găsim mai multe cireșe stricate, într-o cană sau într-o găleată?”, cam 99 la sută dintre elevii din ciclul primar știu răspunsul corect. Ludovic Orban face parte din categoria celor 1%, care pun semnul egal între cană și găleată.

Dacă cineva îndrăznește să-i explice că într-o cană sunt, în cifre absolute, mai puține cireșe stricate decât într-o găleată din simpul motiv că totalul cireșelor dintr-o cană este mai mic decât totalul cireșelor dintr-o găleată, elevul Orban răspunde fără să clipească: Teorie falsă. Numărul cireșelor stricate îi stabilim după alți parametri.

Cireșele din cana mea sunt mai frumoase decât cireșele din găleata colegului de bancă, pentru că eu sunt mai deștept, iar el este prost. Cine-l pune să numere atâtea cireșe?

În mod normal, elevul Ludovic Orban nu trecea clasa după aceste răspunsuri, repeta clasa. Iată-l ajuns, totuși, premier.

Din 26 februarie, de când s-a înregistrat primul caz în România și până în data de 2 martie, România a realizat 475 de teste. Din doi martie până în 2 aprilie au fost făcute alte 28.000. Acest lucru nu înseamnă că au fost testate 28.000 de persoane, ci mai puțin, întrucât o persoană poate fi testată de mai multe ori.

Astfel, România raportează azi puțin circa 3000 de cazuri de infectare și 116 decese.

Italia raportează azi, la peste o lună de la izbucnirea pandemiei, 115.000 cazuri de infectare și aproape 14.000 de morți, dar a realizat aproape 600.000 de teste, potrivit https://ourworldindata.org/covid-testing

Franța raportează puțin peste 56.000 de cazuri și aproape aproape 5400 de morți. Nu e clar câte teste a realizat.

Marea Britanie raporteză puțin peste 33.000 de cazuri și aproape 3000 de decese, însă a efectuat aproape 200.000 de teste.

Germania înregistrează aproape  85.000 de cazuri și  1107 decese, dar a realizat aproape 800.000 de teste, cel mai mare număr de testări din Europa.

Totuși, cireșele din cana lui Orban sunt mai frumoase decât cireșele din găleata vecinilor. Tare mi-e teamă că, în cazul României, întreg pomul s-ar putea să se dovedescă în final mai stricat decât cel al vecinilor, dar continuăm să ne lăudăm prostește că cireșele noastre din cană arată totuși mai bine decât găleata lor.

Sigur că România a impus restricții de circulație și a declarat stare de urgență mai repede decât Italia, Spania sau Marea Britanie, unde Boris Johnson făcea experimente sociale și testa teoria imunizării de turmă pe propriul popor.

Aceasta este o realitate, un fapt de netăgăduit, care poate a făcut o mică diferență între România și alte țări lovite din plin de epidemie. Spun poate deoarece nu știm cum stăm în realitate, în absența unui număr relevant de testări.

Dar la fel de adevărat este că România a minimalizat epidemia după apariția primului caz, pe data de 26 februarie. La o săptămână după, când se înregistrau deja 15 cazuri, premierul Orban și președintele Iohannis încă visau la alegeri anticipate, ezitau dacă să închidă sau nu școli, se jucau cu demisia guvernului în Parlament.

Minimalizarea epidemiei a întârziat achizițiile esențiale de aparatură și echipamente de protecție, dovadă că azi, la mai bine de o lună, încă vorbim despre ele.

După ce trece criza, va trebui stabilit dacă decizia politică de a minimaliza, în prima fază, și de a subraporta epidemia a pus în pericol sănătatea și viața cetățenilor, iar dacă există o legătură clară, cineva trebuie să răspundă pentru amânarea unor decizii-cheie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

112 comentarii

  1. Sunt din ce in ce mai uimit de cum scrie Tapalaga,zici ca e Gadea.
    E ceva ciudat la mijloc cum de in campanie calca in picioare USR si acum ii face pres se sters pe jos tocmai pe aia pe care ii lauda.
    Nu ca m-ar deranja dar cu cat da mai tare in PNL si Klaus cu atat nu mai are sanse dreapta sa ajunga la putere dupa alegeri.
    Tot asa baieti ca imi place teribil.

    • cand are Tapalaga o fixatie nu mai vede nimic in fata…… ( nu uitati de fixatie cu Dancila – Iohannis )

      cu ce ii ajuta pe nemti si pe britanici ?…..nu mai mor, nu se mai raspandeste virusu, nu te mai poti infecta ?…..care e rostul sa tratezi fara scop ?

      japonezii au facut 34000 de teste la 134 mil de persoane, au pana in 3000 de infectati si 63 decese……ba frate adica japonezii manipuleaza cifrele ???

    • Ce spune Tapalaga e la mintea cocosului. Normal ca noi nu gasim bolnavii cand testam cazurile grave, contactii si medicii infectati. Majoritatea deceselor au confirmare de infectare cel mai devreme cu o zi inainte.
      Daca voia sa gaseasca cu adevarat cazurile, trebuia sa testeze macar si cazurile cu simptome usoare spre medii din cei intorsi din strainatate si aflati in izolare si carantina. Sunt convins ca mai gaseau cateva sute macar.
      In ritmul de crestere de acum, cazurile de infectare vor atinge 1000 pe zi peste o saptamana. Ritmul de crestere a capacitatii de testare e INFERIOR. Cum vor reusi sa ii detecteze pe acei 1000 cand vor rebui facute sute de teste pentru confirmarea vindecarii, sute de teste vor fi facute pentru siguranta medicilor potential infectati (10-20% din suspecti vor fi confirmati). Asta inseamna ca cei 1000+ de infectati zilnici trebuie sa fie gasiti cu cele aprox 1200-1500 de teste zilnice. Eu zic ca nu vor reusi. Si daca testare nu tine pasul cu infectarea, vom ajunge in punctul in care doar constatam decese.

    • @catalin: culmea ca exista chiar aceasta suspiciune. Cazurile in japonia erau o perioada extrem de scazute si Japonia era data exemplu, dar incep sa creasca incetul cu incetul de cand au renuntat la olimpiada. Scoate graficele actuale si uita-te. Acuma, nu exista dovezi, dar arata suspicios. Cred ca au sub-raportat cazurile crezand ca pot influenta decizia, dar presiunea a fost prea mare, au renuntat la Tokio 2020 si acum dau cifrele.

    • Un editorial lucid. Italia, Spania şi Franţa nu vor uita comparaţia, percepută ca jignitoare, şi avem români acolo. Iar intern, subestimarea importanţei testelor va fi sigur exploatată electoral, îndeosebi de Firea şi de PSD.

    • @catalin
      Cine a vorbit despre „tratament”? De cand e testarea un tratament? Cauta in Dex si pe urma comenteaza daca ai ce spune.
      Tu si cu Orban ce sunteti destepti tare. Coreea de Sud, Germania, UK si SUA sunt pline de tampiti, dar noi avem noroc cu Orban si Catalin. Mda

    • Care dreapta? Doar nu la Orban 1,2,3 te referi (tocmai a dat Gorghiu o mostra de lege pentru absolvirea infractorilor demna de Iordache). In rest, cu habarnisti si gargaragii ca Vela, Citu, Anisei, Turacn etc., PNL (= USL + PDL + gunoaie adunate de prin PSD) nu are nici o sansa sa ajunga la putere, poate nici macar in Parlament.

    • Argumentul cu cireșele este greșit, pentru că testarea nu se face aleatoriu.

    • Sa remarcam ca in cana de cirese a Romanieise regasesc multi politicieni si bastani care isi fac testul pentru ca pot si pentru ca ei sunt mai presus fata de restul populatiei!

  2. Doamne, Doamneeee! Ce mai poate fi spus… Să-i transmită cineva domnului Orban, dacă vrea să scadă numărul infectaților să reducă numărul testelor, când va dori să fie pus capăt epidemiei, să pună capăt oricărei testări. Cu adevărat acești oameni sunt nebuni, le-o fi halit COVIDUL creierul și dramul de raționament pe care-l mai aveau!!!

    • Oare cand a avut PNL rationament.
      Cand ma gandesc cum il faceau toti pe Klaus mare geniu politic ca a castigat el cu peste 60% alegerile.
      Acu daca il suspenda parlamentul pentru genocid nu ar mai vota nici dracu la un eventual referendum ca la Basescu.

    • USL = PSD + PNL, hoti la drumul mare , alesi de idioti

  3. De fapt politicile de carantina nediscriminatorie (la noi si prost organizata, un infectat imbolnaveste pe toti cei din carantina – asa s-a intimplat) sint nu numai ineficiente, dupa cum ne dovedesc clar cazurile Italiei, Frantei, Spaniei in pofida eforturilor uriase ale propagandei de a demonstra contrariul, dar chiar periculoase.
    Politicienii care iau astfel de masuri (potrivite pentru combaterea unor germeni care ataca in mod nediscriminatoriu populatia, ceea ce nu e cazul cu prezentul carcalac) sint criminali, din prostie sau cu intentie nici nu mai conteaza.

  4. Dane, poate ca face Orban clasa I, dar tu nu treci nici gradinita; pentru ca indiferent de rata de testare, raman cifrele absolute; chiar daca se testau 100,000 sau ramaneam la aia 400, la inceputul lui martie numarul de decese ramane acelasi; pentru ca, pana la urma, asta este masura exacta a pandemiei – victimele (decese sau, sa zicem, cazurile grave); ori Romania, cu sau fara testare are acum putin peste 300 (din care marea majoritate, din pacate, distrusi dinainte de alte boli mortale), Italia si Spania, vezi si tu… mie, unul, mi se pare mai ok metodologia asta de a testa simptomaticii si contactii decat sa iei aleatoriu cum vrea Firea sau tu; plus masurile de distantare solciala care, macar la noi, unde totusi nu exista aglomerari urmane ca la ceilalti; a face din testare o marota si a face din asta miezul evaluarii pandemiei, e doar o vrajeala de a te pozitiona si tu in opozitie; practic nimeni nu detine reteta universala, pentru ca la unii a mers, la altii nu; faci si mata politica, aia e…dar, pe bune, nu ajunge ca mint sau ca, in fine, elucubreaza inocent aia, trebuie sa plusati si voi?

    • Ai pretentia sa iti raspunda ??????
      Tare naivi sunteti voi dreapta daca credeti ca presa e corecta ,totul e legat de bani mai baieti.
      A vazut ca pierde cititori pentru ca PNL gafeaza si se pozitioneaza astfel incat sa para de partea poporului.
      Popor care va uita de Dragnea si va vota iar PSD ,spre oftica multora.

    • Corect!
      Atata timp cat numarul de decese nu este masluit, acesta este cel mai bun indicator al starii reale.
      Pe de alta parte Italia si Spania s-ar putea sa treaca cu greu, dar mai rapid peste punctul maxim. Adica peste inca cateva saptamani la ei va fi vizibila o imunizare mai larga a populatiei.
      Pe cand la noi se va tot trage luni bune.

    • Cred ca ideea articolului este si ca, atat timp cat nu se fac suficiente teste, nu putem determina numarul real de decese cauzate de COVID. Pana acum vreo saptamana, pacientii cu simptome respiratorii nu erau testati decat daca avusesera contact cu un bolnav confirmat. Poate ca o parte din ei au murit sau vor muri fara a li se face vreun test.

      In lipsa testarii, rata de decese cauzate de COVID va putea fi estimata doar dupa revenirea la normal, prin comparatia ratei de decese din aceasta perioada cu rata de decese dinainte si de dupa epidemie.

    • @stefan – chiar nu intelegeti importanta testarii, nu? singurul lucru pe care-l poti face tu e sa numeri mortii? pai poate ai observat ca pentru multi din cei raportati victime covid rezultatele au venit dupa deces. ti se aprinde cumva o lampa? sau le ai pe toate arse? poate, ca din cauza ca nu se testeaza, sunt si decese provocate de covid dar neraportate? sa zicem ca ai X decese azi. tu testezi doar Y. din aceste teste rezulta ca Z decese sunt pentru persoane infectate cu covid (Z < Y). cu cat testezi mai putin cu atat risti sa ai persoane infectate cu covid care au decedat si nu le-ai detectat. dar e bine asa, da bine la statistici, nu? la urmei ce mai conteaza motivul, oamenii mor oricum tot timpul, nu? problema e ca s-ar putea sa inceapa sa moara medicii, vezi tu, in tampenia ta nu te-ai gandit la asta. SI DOAR TESTAREA MASIVA POATE PREVENI ASTA! si sa te vad atunci ce faci fara medici. oricum, mai sunt si alte avantaje foarte importante ale testarii masive dar esti prea prost ca sa incerc sa-ti explic, e pierdere de timp. sper ca ia familie, parinti, bunici. o sa vezi pe pielea ta in curand efectele prostiei

    • Acum Tapalaga il baga pe Orban la cremenal ca ne ascunde mortii. Daca am avea aceeasi contaminare ca-n Italia, am avea si mortalitate exploziva
      Deci, Orbane, scoate repede mortii la control ca te baga Tapalaga de nu te vezi!
      Mai acu vreo cateva zile era criticat guvernul ca pune mortii normali, aia carora le venise oricum ceasul, in carca covidului ca sa faca panica.
      Acum, nu-i raporteaza pe toti, ca sa… ce?

    • @bug; nu am minimalizat testarea, spuneam doar ca la unii a mers la altii nu, asta nu o stii nici tu, nu o stiu nici eu; tu spui ca extinderea ei in masa e necesara, eu spun ca nu cred; ok, se va vedea; dar daca tot ai deschis subiectul povesteste te rog cum vezi tu asta? aliniem 18 milioane de romani si le luam din nas? dupa ce se termina o luam de la capat? pentru daca azi esti negativ maine poti sa o iei; mergem pe grupe de risc? pe sexe? pe pile? dar cine stabileste asta? e al dracului de diferit meciul din teren fata de cel din tribune

    • @stefan – pe puncte ca la idioti:
      – „spuneam doar ca la unii a mers la altii nu, asta nu o stii nici tu, nu o stiu nici eu” deci tu recunosti ca nu ai idee, presupui ca nici eu nu am idee (probabil ai un glob de cristal) dar afirmi ca la unii nu a mers. pe bune? ce e in capul tau? cati ani ai? 5 ani?
      – testarea extinsa se poate face de exemplu ca in SK. cauta si tu sa vezi cum fac. si-a inchis SK economia? e eficienta testarea extinsa? pai la ei merge, deci se poate. de ce? ti-am mai explicat. uite si alte argumente desi am zis ca e pierdere te timp cu tine. esti batut rau in cap. testarea extinsa ajuta la izolarea rapida si eficienta a focarelor si deci incetineste raspandirea masiva. castigi timp sa iti pregatesti sistemul medical. de ce se intampla asta? gandeste! ai cap doar ca sa nu-ti ploua in gat?!

    • Am citit comentariul tau de mai multe ori ca sa fiu sigur ca am inteles bine. Inainte de a spune ceva jignitor cuiva, ar trebui sa te uiti la tine! In primul rand verifica rata mortalitatii in Itali, Spania, Franta, in afara pandemiei de Covid. Verifica numarul de boli pulmonare din nordul Italiei, predispunerea oamenilor care traiesc acolo in a se infecta cu orice tip de virus, bacterie. Si nu in ultimul rand, ce populatie are Italia, Spania si ce populatie are Romania. Guvernul asta compus din Orban-Iohannis( spun Iohannis pentru ca a precizat in nenumarate randuri ca el vrea guvernul lui) este, pe departe, cel mai incompetent guvern pe care il puteam avea in situatia de fata. L-am votat pe Iohannis la ambele alegeri, am sustinut PNL din cauza lui Rares Bogdan, parea o speranta, dar totul a fost din cauza PSD ului. Ajunsi in fata faptului implinit, avem un guvern care s-a legat de scaun, numai sa nu plece “de la vila”, plin de incompetenti( si cand zic incompetenti, ma refer nu la oameni prosti, ci oameni care nu au ce cauta intr-o functie de conducere). Inteleg ca este un trend cu carantina, inteleg ca trebuie sa facem si noi ce face toata lumea, dar hai sa facem tot, nu doar o parte.

    • @stefan – nu te pot înțelege! Ce sens și ce rost are să intri în dialog cu un imbecil (ca să folosesc limbajul care-l caracterizează) de teapa acestui bug?

    • Informati-va apoi postati! Ca fapt divers, voi stiti ca aproape 75% din infectatii cu covid sunt asimptomatici? E la mintea oricarui imbecil ca numai facand teste aleatorii gasesti pe cei care transmit virusul.Nemtii fac intr-o zi teste aleatorii cate vom facem noi in trei luni, de aceea au cazuri asa multe.Si la noi 100% avem zeci de mii de cazuri asimptomatoce.In tarile cu populatie mare gen america asimptomaticii au trecut de milion 100%.de ce credeti ca americanii au rraportat in cinci zile cazuri cu nemiluita? fiindca testeaza!

  5. Nimic surprinzator, avem o traditie solida in a face lucrurile sa iasa bine pe hartie.

  6. Sa comparam cazurile ROMANIA si MAREA BRITANIE, o sa vedeti de ce:

    ROMANIA – aprox. 28.000 teste – 2700 cazuri – 116 decese
    MAREA BRITANIE – 200.000 teste – 33.000 cazuri – 3000 decese.

    Deci daca am aproxima ca MB a facut de 10 ori mai multe teste decat RO si am pastra proportiile, atunci noi la 280.000 teste ar trebui sa avem 27.000 cazuri. Dar daca acesta ar fi cazul, cum explicam diferenta enorma in numarul de decese???

    Practic acesta din urma cred ca este parametrul la care se raporta premierul (fara sa il numeasca din cauze evidente).
    Numarul de decese ne ofera o imagine mai reala asupra numarului de infectii. El este, daca ne uitam la toate tarile, undeva la 10% din cazuri totale (deci inclusiv cazuri vindecate). Oricum privim, la 116 decese nu cred ca e posibil sa avem zeci de mii de cazuri de imbolnaviri…sau cel putin am avea cea mai mica rata de deces din toate tarile de pana acum. gresesc?

    • tapalaga iti va spune ca da; asta e narativul, asta livreaza

    • Cand UK avea aproximativ 3200 de cazuri, aveau cam tot atatea decese cate avem noi acum. Dar sa tinem cont ca UK a marsat o vreme pe imunitatea coletiv, deci nu s-au obosit sa testeze. Cand au vazut in ce ritm decoleaza cazurile si decesele, au inceput sa testeze masiv.
      Problema e ca noi, desi am vrea, nu vom putea testa cat pot ei. Dar infectatii vor creste fara sa tina cont de asta. O saptamana mai tarziu UK avea peste 11600 cazuri si 578 de morti. Au gasit peste 1000 de cazuri noi zilnic. Noi ne vom chinui cu capacitatea de testare sa facem asta.
      Sa dam calendarul UK o saptamana mai tarziu. de la 11600 au sarit la 33700. Peste 3000 cazuri zilnic, in medie. Decese 2921.
      Estimez ca o saptamana vom reusi cu chiu cu vai sa tinem pasul cu testarea, dar peste 2 saptamani, daca nu DUBLAM chiar TRIPLAM capacitatea de testare, nu vom face fata. Daca nu facem fata, iluzia ca dupa mijlocul lui aprilie atingem maximul de infectari zilnice nu se va materializa. Cazurile vor creste necontrolat.

    • @tiberius – ok, dar noi deja suntem aproape la nivelul maxim de distantare sociala. Eu vb cu fratele meu care sta in Barcelona si are voie sa faca cam ce am si eu in Timisoara. Deci cu sau fara teste, ce altceva am putea face pentru a incetini ritmul de raspandire? Tot vad aceasta idee ca testarea mai in masa ar reduce rata de infectie, dar eu nu inteleg in ce fel. Prin carantinarea mai multor persoane? Avem unde face asta?

    • @tiberius – si sa tinem cont ca atunci cand in UK erau 3000 cazuri, inca nu aveau masuri de auto-izolare. Noi la 3000 cazuri deja avem auto izolare obligatorie de 2 saptamani, dar practic stam mai mult peacasa de aproape o luna deja.
      Personal sper sa se vada aceste efecte.

    • @ Sergiu
      O forma de izolare au adoptat, nu atat de aspra ca la noi totusi. Oricum, viteza de crestere pana la nivelul de 3000+ cazuri seamana cu cea a noastra. Ma astept sa urmam tiparul lor in continuare.
      In plus, noi avem sute de mii de cetateni intorsi in tara din zone grav afectate. Si continua sa vina, deci nu stiu aici cum se compara cu UK.

    • @tiberius – ai dreptate la aspectul diaspora…cred ca aici e elementul cheie in cum se va raspandi pana la urma virusul in RO. Eu nu inteleg totusi acele estimari ca vor intra 200.000 de romani in tara pana la Pasti. Daca vin din Italia, Spania, Germania sau Anglia nu inseamna ca intra direct in carantina 2 saptamani? Carantina in containere cu alti suspecti de covid, deci nu auto-izolare la domiciliu…In aceste conditii oamenii aleg sa vina totusi acasa? Eu nu pot intelege asa ceva…

    • @Sergiu, Un numar mai mare de teste ar duce la depistarea mult mai timpurie a celor infectati. De aici un numar mult mai mic de noi infectati daca acea persoana este separata inainte de a prezenta simptomele. La noi testarile se fac doar daca esti pe moarte si am convingerea ca sunt foarte multi morti carora inca nu le-a iesit rezultatul testelor sau care nu au fost testati deloc. Pe de alta parte, depistarea timpurie ajuta sa se inceapa tratamentul inainte de a intra in stare grava care sa necesite intubari si altele….deci, numai avantaje vad eu, pana si costurile pentru sistem scad caci e clar mai costisitor un pacient intubat in ATI decat un test Covid.

  7. Ce, e numar mic de decese in Ro?
    Asteptati 1 saptamana sa vedeti cum se tripleaza

  8. Elevul Orban, președintele Țăndărei…. Chiar ai crezut în ticăloșii ăștia? Mai bine se dădeau la o parte și făceau mai puțin rău. Pai, să-i ducem, ca pedeapsa, într-o găleată cu cetățenii lui din Țăndărei și Suceava cu toate familiile lor. Afara, armata și închideți granitele…

  9. Dane, ai ajuns sa scrii de parca avea niste teste de vanzare si guvernul nu vrea sa ti le cumpare

  10. Nr de morți contează pana la urmă. România nu are capacitate de testare masivă, din contra, dar totuși aici mor mai puțini oameni ca în alte țări. România are un sistem sanitar inferior și totuși aici se moare mai puțin. Chiar e greu sa apreciezi asta, Mr. Tapalaga?

    România, populație 19,5 milioane – 116 morți
    Elveția, populație 8,5 milioane – 565 morți
    Belgia, populație 11,4 milioane – 1143 morți
    Olanda, populație 17,8 milioane – 1339 morți
    Suedia, populație 10 milioane – 308 morți
    Danemarca, populație 5,6 milioane – 123 morți
    Exemplele pot continua…

    Nu ajuta cu absolut nimic sa ii porcaim acum pe medici plus personal auxiliar. Poate dacă i-am încuraja și răsplăti cu aplauze, asa cum fac alți europeni, i-am face sa se simtă cu adevărat apreciați. Dar noi fiind sălbatici și plini de ura, găsim ca e mai ușor sa ne suflam mucii-n tastatură.
    Dacă D. Tapalaga ar fi cu adevărat un jurnalist desăvârșit ar fi mobilizat prin scriitura munți de ambiție și dăruire din partea celor azi conduc. Pacat ca nu poate face asta. Poate o va face la un moment dat Cătălin Tolontan.

    • @Dan 13. Pt a cunoaste mortalitatea datorata virusului ar trebui sa testezi toti decedatii, indiferent de cauza mortii; imposibil a posteori. La noi au fost testati cei ce s-au prezentat la spital in situatie grava. Majoritatea cazurilor grave, testate, au decedat. Daca continuam asa vom avea o morbiditate mica si o mortalite mare. Statisticile nu au valoare decat acolo unde se fac testari masive. Singurul indicator valabil va fi mortalitatea generala din 2020, comparata cu cea din 2019. E simplu de inteles. Tapalaga are dreptate.

    • @sincer
      citeste numarul testarilor raportat la total populatie si vei vedea ca rapoartele sunt apropiate.
      asemenea, evaluarea celor decedati se face peste tot la fel, nciunde nu sunt testati toti decedatii.
      asa ca musiu talalaga bate campii!

    • Sunt trei lucruri diferite:

      1) Numarul de decese – iti da o imagine destul de buna despre numarul de infectari, folosind rata mortalitatii. Dar asta presupune sa ii testezi pe toti decedatii, caci daca ai scapari de, sa zicem, 15% din decedati … poti sa scrii ce vrei tu in statistici, ca oricum nu conteaza.

      2) Alta este numarul de teste facute tintit in populatie , care iti permite sa-i depistezi pe cei simptomatici si sa-i urmaresti, pentru a avea un calcul corect la punctul 1.

      3) Alta este numarul de teste facut aleator (caci iti trebuie si numarul de pre-simptomatici si vindecati fara simpome deosebite), care iti permite sa reglezi din butoane, cat de cat, morbiditatea, prin masurile de carantina si sa aplatizezi sau ascuti curba ratei imbolnavirilor zilnice.

      Acum, in cazul particular al domnului Orban, de verficiat daca vorbeste prostii sau nu, testul e simplu. Ii duci teoria la una din extreme si vezi daca „tine”. Ce a zis el? „Nu exista o legatura de proportionalitate directa intre numarul de teste si numarul de cazuri confirmate! Sa o ducem la limita din stanga si sa vedem cum glasuieste teoria dansului: La ZERO teste pentru COVID19, pot avea un numar oarecare de cazuri confirmate cu COVID19 (el nefiind automat 0). Dar cum dracu’ le-ai confirmat pe alea!?! Stop joc! Stai jos. Doi!

    • @Dan13, ai făcut o analiză inutilă.
      România a fost lovită de Covid mai târziu decât toate țările menționate. La noi au început să se înmulțească cazurile după ce superba diaspora a intrat în țară fugind din țările care deja erau lovite rău.

    • In RO nu sunt la fel de multi batrani peste 70 ani ca in vest. E irelevant sa spui ca sistemul de sanatate este mai bun pentru ca sunt se moare mai putin in RO, din moment ce sunt populatii diferite.

  11. Ce mai tura – vura d.le Tapalaga ! Nu mai bine si-ar da demisia Guvenul Orban si Presedintele ….. sa vina unii mai buni ( cine sa fie , cine sa fie ) ? Ca asa ar veni , dupa cum spui matale ! PS – Sunt inspaimintat cind vad cit de orbi si patimasi pot fi unii ziaristi romani !!! Vezi si cazurile Nistorescu , cristoiu , Ene Dogioiu …. primii sunt pe bani grei ce e drept !

  12. Intrebarea este daca numarul de morti raportați de autorități ca avand la baza boala COVID19 este corectă….pentru ca din nou daca nu testezi toți morții și aici mă refer nu numai la cei din spitale, dar și cei care mor acasă, atunci chiar nu are sens sa încerci sa scoti o statistică ce arată cât de bine controlează statul răspândirea bolii.

    • Nu am incredere in cifrele oficiale. Au control absolut pe informatie.
      Daca le luam de bune inseamna ca Romania are un popor mai tanar si mai rezistent si ca majoritatea celor se molipsesc sunt asimptomatici sau fac forme usoare. Este exclusa o alta alternativa. Ori suntem dati dracului de rezistenti, ori cifrele referitoare la morti nu-s bune.

    • Da , ai putea gasi ca si cei electrocutati sa fi avut covid19, si cei calcati de masina. La fel cum au fost trecuti la CoVID si cei care au avut accident vascular. Oare nu e mai simplu ca ci care au intrat in contact cu raposatul sa intre direct in izolare la domiciliu pe 2 sptamani pentru a nu mai strica teste inutil.

  13. Dl Tapalaga dar si unii preopinenti gresesc in mod evident pentru ca densitatea (numar /unitate de volum) de cirese stricate nu este egala in cele doua cazuri. Densitatea in cana este mai mare fiindca in cana sa-u selectat de la inceput cazurile cele mai probabile (ancheta epidemiologica) pe cind in galeata este o distributie mult mai putin probabila. In plus ecista si argumentul ca daca erau tot atita cazuri si in galeata acestea apareau deja in spitale.
    Masurat nemasurat cazul de imbolnavire ajunge la spital, cu mica cirectie daca sunt cazuri usoare.
    Asadar Dl Orban are perfecta dreptate!

  14. ok, maestre, sa zicem ca e asa cum spui; let’s do the math, vba englezului: Italienii au facut 600000 de teste, fata de 28000 ale noastre, deci de 22.43 ori mai multe; cazuri, 115000, daca impartim la 21.43 iese 5366 cazuri, noi avem 3000, deci aproape jumatate…14000 morti impartit la 21.43 fac 653 motri, noi avem 116, deci de 6 ori mai putin…stam mai bine decat ei? deocamdata, da…let’s be optimistic, vba aceluiasi englez 🙂

  15. România-19.638.000 locuitori- 3000 infectati/ Italia-60.359.840 locuitori- 115.000 infectati/ Franta -68.303.234 locuitori- 56.000 infectati/Germania-82.366.300 locuitori-85.000 infectati……..

  16. Exemplul cu ciresele este nesatisfacator si evident gresit interpretat chiar si statistic nu este corespunzator exprimat . Textul nu ne spune daca sunt cirese de mai , cirese de iunie sau unele dintre sutele (miile imi sopteste cineva ) de soiuri de cirese existente pe planeta . Ciresele ca si oamenii sunt unele mai rezistente ,altele mai apoase , altele mai dulci , altele nu sunt bune decit de gem s.a.m.d. pina indentificam toate soiurile de cirese de pe planeta . Premierul , daca cineva a ascultat in intregime spusele, se refera nu la actiune de testare numerica heirupista ce mai mult deformeaza adevarul . Premierul se refera la actiunea de testare facuta in conditii de securitate medicala ,in locatii protejate si igienizate , cu testare ce au un procent spre 90 la suta adevar corect exprimat in procente , actiune facuta de persoane specializate sau macar purtatoare a unui curs recent de specializare in domeniul respectiv . Ideea ca intr-a cana sunt trei cirese stricate si ca intr-o galeata ar trebui sa fie mai multe nu are relevanta globala . Poate fi si invers functie de conditiile si persoanele aflate in zone diferite si clar neuniforme din multe puncte de vedere. Matematica nu are decit la nivel statistic o aplicatie imediata . Sunt zone in tara unde virusul nu apare in cana dar si zone unde apare in toata galeata . Singura solutie este deocamdata izolarea pe cit mai mult posibila si tratarea cazurilor (chiar daca nu exista tratament clar )acasa la pacient . Numarul mare de infectari aparut in spitale si intre cadrele medicale, produce pe mai tirziu efecte ce tin de neincrederea viitoare in locatiile unde acesti semeni ai nostri au fost cazati (spitale ,policlinici , sali de sport etc etc ). Foarte putini dintre noi vom mai dori sa ne internam si sa fim tratati in mediul spitalicesc ce a cunoscut cazuri de coronavirus . Testarea este mai mult o problema de imagine prin care se da o speranta cetateanului si determina unitate tocmai prin grija astfel manifestata de stat . Pandemia va dispare de una singura ,iar speranta noastra este ca acest lucru sa se intimple cit mai repede si sa nu mai revina cu aceiasi intensitate in viitor . Singura grija este insa protejarea totala a medicului si a celor din sistem ce se ocupa direct si asta se poate face doar cu combinezoanele si mastile izolatoare si cu trecerea in partea non infectata a spitalului prin curatare gen iesirea din navetele spatiale a astronautilor , lucru pe care noi nu il putem face si nici nu am fost vreodata pregatiti pentru asa ceva . Testarea trebuie sa cuprinda si parte de personal specializat care sa introduca date in sistem si sa stie cum sa le interpreteze functie de regiune ,virsta , grad de infectare zonala si multe altele . Premierul a cam spus in mare toate acestea , dar curios este ca – ciresele inca necoapte – rotunde fiind si nu- crete- , sunt date de exemplu cu atita convingere . Eu abia astept sa apara ciresele pietroase si imi lasa deja – apa in gura – de pofta , inca pe de acum, cind ma gindesc la gustul lor . Dar voua ?

    • @mafalda
      Sper sa apara repede ciresele pe care le astepti, dar pana atunci mi-ar placea sa ne spui si noua in ce fel deformeaza adevarul actiunile de testare? Care e realitatea pe care o deformeaza si cum anume o deformeaza?
      Mai sunt lucruri in comentariul dumitale care miros a cirese vechi („Matematica nu are decit la nivel statistic o aplicatie imediata” – nu zau?! :))
      Daca admitem, de dragul discutiei, ca porcaria asta de virus e la fel de contagios la noi ca si in celelalte parti, atunci cifrele n-au cum sa fie reale pentru simplul motiv ca nici spitalele si nici noi n-am avut experienta unor epidemii serioase, cu atat mai putin experienta unor pandemii atat de contagioase (situatiile din spitale sunt relevante si elocvente pentru ce spun aici, iar cultura neaosa nu spune nimic despre spalatul foarte des al mainilor). Avand in vedere cele ce preced, daca ambele premise sunt adevarate (e la fel de contagios + nu stim sa ne aparam) atunci cel putin cifrele referitoare la numarul de purtatori (sa nu ii numim bolnavi) sunt nerealiste.
      Mergand mai departe cu logica (si evitand ciresele pana apar cele care-ti plac dumitale), numarul de cazuri serioase si de decese este extrem de redus fata de orice extrapolare simpla (indiferent cu ce tara comparam, chiar si cu Coreea de Sud). Pe cale de consecinta inseamna ca romanii sunt mult mai rezistenti si mult mai tineri decat cei din Franta, Germania, UK, US si altele ca ele.
      Nu s-a terminat hora, ramane de vazut daca si in ce masura gresim amandoi sau doar unul dintre noi.

    • Se pare ca iti plac zarzarele mai mult decit ciresele , dar nu este nimic fiecare are dreptul la o opinie ,cit despre o parere ar trebui ceva mai mult argumentatie . Nu concuram pe site ,doar incercam sa mai aratam si alte modalitati de a intelege lucrurile, in cazul nostru celor carora nu le plac ciresele rotunde ci doar alea crete .Nu e cazul tau desigur . Cit despre concluzii asteapta culesul si apoi vedem ce si cum .

    • Multumesc frumos pentru raspuns.
      Cu siguranta ar fi fost fericita situatia in care ne explicati (macar) cum deformeaza testele realitatea, dar ma multumesc si cu urari de bine.
      Iei ce-i mai bun de la fiecare si le la dumneavoastra atat iau.

    • @mafalda
      Toti ziaristii sunt certati cu matematica, inca din clasele primare, altfel nu se faceau ziaristi, mergeau catre o meserie „lucrativa” care le asigura un venit mai sigur, e drept, poate cu ceva transpiratie si bataturi.
      (asta explica cumva si campania din ultimii ani, cand presa face si drege, scapata de dictatura, impotriva predarii stiintelor exacte in scoli si degradarea invatamantului pe partea stiintelor pozitive … dar asta e o alta tema).
      Chiar si cei care sunt re-calificati din ingineri, tot din cauza asta s-au reorientat, ca nu s-au impacat cu matematica si nu si-au gasit vocatia in meseria pentru care i-au trimis parintii pe la scoli.
      Asadar, ei incearca demonstratii cu matematica de nivel clasa a patra, pe care oricum nu le inteleg, si le iese ce vor ei, nu ce demonstreaza cifrele sau logica matematica.

  17. de vreo luna de zile,de cand tapalaga critica guvernul orban ca nu inchide scolile(desi la vremea respectiva masura se discuta in comitetul situatiilor de urgenta si la scurt timp chiar s a si luat)am zis sa nu i mai citesc articolele!!!stiam din start ce tenta au si ca pnl ul va fi „desfiintat” de catre deontologul tapalaga,care e „cel mai tare”,le stie pe toate!el si multi altii cum bine zicea cineva mai sus,ii pun laolalta ca acum toti seamana intre ei-cristoiu,dogioiu,gadea,ciutacu,etc.).pnl a facut greseli in aceasta criza,dar in general nu s au miscat rau!ai face vinovati de orice fara sa spui nimic de nenorocitii de la psd alde care au lasat tara in curul gol(fara rezerve de materiale ptr pandemii in stoc si fara bani in buget),seamana cu a trece de partea nenorocitilor!!!bine,ca tapalaga in realitate trage ptr oportunistii de la usr plus stie multa lume,dar nici macar asta nu i iese,ci apare drept un psdist ca si gadea!

    • pai probabil ca astepta si el de la liberali ceva cascaval cand au venit la putere si a fost foarte dezamagit …. cati ziaristi „de marca” crezi ca traiesc doar din salariu?

  18. Incepe sa vedem directia g4media…
    Nu exista articol al lui Tapalaga in care sa nu repete obsesiv ca a ezitat Orban, dupa 3 zile închiderea scolilor! In ce manual scrie ca trebuia actionat ca domnu ziarist?? Tapalaga de ce nu mentionezi de acum ca Firea a fost prima care a declarat ca trebuie inchise scolile! Urmeaza sa o auzi si pe asta!
    Cand alte state au inchis scolile dupa saptamani ….
    Nu ne zice domnu ziarist si corelatia dintre astea 2 :neinchiderea scolilor imediat a avut impartul acesta in raspandirea virusului!Cifre vreme! Macar un caz! Nu vorbe goale!
    La primul caz trebuia inchisa intreaga tara??

  19. una dintre cele mai mari dezinforari pe care le promovati (din greseala, sunt sigur pt ca va respect si urmaresc de peste 10 ani).
    Va atasez doar un document comparativ in lume care arata numarul de teste raportat la intreaga populatie :

    https://www.statista.com/statistics/1104645/covid19-testing-rate-select-countries-worldwide/

    mai exact un clasament in jurul nostru e asa :

    Spania 645 teste la 1 milion de cetateni
    Franta 559 teste la 1 milion de cetatetni
    Slovacia 496
    Elvetia 461

    Romania 427

    Lituania 404
    Olanda 404
    Polonia 344
    USA 313
    Ungaria 312
    Croatia 307
    etc.

    sunt convins ca este loc de mai bine. Dar nu avem destul persoanal calificat. Nu ne putem compara cu germania care are peste 100 de centre de cercetare medicala (Bayern, Berlin Chemie etc).
    Capacitatea creste asta e important.
    Mult succes in cea ce faceti!
    Adi.

    • nu e nicio greseala, evident ca este de rea credinta, se poate deduce chiar din titlu si din celelalte articcole la fel de „obiective”….
      excelenta statistica,
      multumesc!

  20. Testare sau nu , deocamdata avem in tara doar 116 decese ,oameni batrini in principal ,evident cu alte probleme medicale grave si care nu sunt chiar foarte sigur ca au murit numai de coronavirus . Multe decese in spitale ,de unde si indolenta celor care trebuiau sa gestioneze corect situatia , cadre medicale fiind ,ca aceasta extindere a coronavirusului . Guvernul a facut tot ceea ce putea sa faca in aceasta situatie grea .

    • Ești sigură că-s doar cei raportați? Când tu ai capacitate să testezi 1000 de oameni pe zi, pe care-i testezi întâi, p-aia care au murit recent să zicem și s-ar fi calificat ca si simptomatologie, sau pe cei care-s încă vii și mai au o șansă?

  21. Chiar credeti ca suntem mai buni decat tarile vest-europene?

    • Tocmai pentru că știm că nu suntem mai buni am luat măsuri mai dure și mai repede. Astfel de articole desconsideră grav acele eforturi uriașe și acei oameni dedicați care sunt pe baricade de la început…

    • Nu suntem mai buni, dimpotriva, am speriat si virusul asta, simte ca n-are sanse cu noi.

  22. Gresiti, face parte din expresia “ stim teoria dar practica ne omoara” si faceti o greseala comparand galeata cu cana pentru cazul de fata. E adevarat normal daca faci la toata lumea testele stii la un moment dat cati ai, dar peste o saptamana pot creste nr de infectari exponential ce faci iar testezi toata lumea, de aceea in SUA si in rest s-au facut aplicatii de tracking si screening! La noi se face screening pe hartie si tracking epidemiologic! Problema e ca lumea nu respecta recomandarile, distanta fizica, spalare pe maini si fata dupa orice contact etc. Are dreptate Orban. Cu siguranta ca nu e foarte precis determinat nr exact, asta o poti face daca ai cele doua aplicatii si dai la toata lumea smartphone si anunti prin Ro Alert mesaje de igiena!

  23. Daca asta numesti analiza, ma intreb la ce foloseste meseria de jurnalist. Decat un articol scris pe genunchi, mai bine citeai inca o data printre randuri statistici (de aici si aiurea), te informai mai bine si reuseai sa incropesti o pagina care sa se apropie de „analiza” Asteptam urmatoarele saptamani poate aflam ce e cu ciresele alea.

  24. Vrei să-ți spun eu despre 2 testați pozitiv care-s internați în spital și alți doi, fără simptome, dar care au stat în aceeași casă izolați 2 săptămâni toți la un loc și care nu sunt testați?

    Așa ‘măsluiești’ numerele. Când 4 persoane stau în aceeași casă 2 săptămâni și 2 dezvoltă simptome și 2 nu, sigur cei fără simptome nu sunt infectați, nu? Doar n-au mâncat la aceeași masă.

    Asta vis-a-vis de numărul testelor. Iar vis-a-vis de numărul morților, eu cred sincer că sunt foarte mulți care nu sunt înregistrați ca fiind morți de coronavirus. Vezi ce s-a întâmplat la Suceava.

    Ambele se întâmplă dintr-un sigur motiv: capacitate redusă de testare. Când tu n-ai capacitatea să testezi pe toți contacții celor îmbolnăviți, de ce să testezi un mort? Să-l raportezi ca mort de coronavirus? Dar nu poate să spună Orban așa ceva pe post, c-asta ar însemna să spună adevărul.

    Și da, Tapalagă are dreptate să dea-n Orban, lucrul aceasta se întâmplă dintr-un singur motiv: habar n-au să gestioneze o situație de criză. Păi când ei se jucau de-a guvernul, trebuiau să facă de fapt planuri pentru aprovizionare și distribuire a resurselor. Așa cum privații și ONG-urile făceau atunci planuri pentru asta.

    Ce face Orban acuma? Ne spune ce bine stăm noi, când de fapt, suntem praf. Mai multe face societatea civilă pentru spitale decât statul.

  25. Pentru cei care au o logica falfaitoare si se agata de parametrul numarului de morti din cauza Covid 19, ca sa-si sustina preferatii politic, de parc-am fi la galerie, la fotbal, pot doar sa le spun ca decedatului netestat nici nu i-a mirosit a carcalac, cu atat mai putin statisticilor care l-au consemnat. Ideal ar fi sa se raporteze numarul total al deceselor, ca da ne facem o idee clara si sa putem compara. In rest, sper ca zguduirea asta sociala, urmata de cea economica, sa ne dea tuturor destula minte ca sa facem pasul de la populatie la popor si sa nu ne mai agatam de ipocrizia unor false solutii politice, care, cu schimbul, ar fi unele mai bunele ca altele. Io as vrea sa se dea examene, dure, si pt politicienii, si pt cei din administratie, si d-abia dup-aia sa se gandeasca sa mai candideze… C-asa, dupa placeri, era sa ne trezim cu dl. manager Rimbu, de la Suceava, la Sanatate.

  26. Marea greseala cu testarea in Romania nu e in numarul total de teste. Nu au testat acolo unde era nevoie si nu au testat macar ocazional printre cei 250k care au intrat in tara. Doar Albania s-a mai confruntat cu o asa problema, la ei au revenit >100k intr-o singura saptamana.

    Vor incepe in curand sa moara de alte boli pentru ca toate spitalele si clinicile s-au inchis de doua saptamani si nu vad niciun semn ca se vor redeschide.

  27. Dle Tapalaga, va rog sa fiti foarte atent nu la ce spune Orban, la ce spune Iohannis, nici macar la ce spune ministrul sanatatii sau cei trei din grupul inutil…. fiti atent la ce spune profesorul Rafila. Pentru mine profesorul Rafila reprezinta o persoana pe care trebuie sa o iei in considerare pentru ca stie despre ce e vorba.

    Ce spune profesorul Rafila?
    Spune simplu: nu are rost sa testezi in masa, ci pe cei simptomatici. Adica trebuie testati doar aia care au niste simptome care ar putea fi gripa, dar care, in urma testarii se dovedesc ca sut coronavirus.
    De ce spune asta?
    Pentru ca, simptomele fiind similare, acestea constituie baza de la care trebuie pronit in verificarea contaminatului, pentru ca cel confirmat pozitiv trebuie supravegheat la maximum sa nu raspandeasca.
    Aceasta pentru ca, la fel ca gripa, si coronavirusul da in pneumonie, diferenta fiind data de violenta in manifestari.

    De ce trebuie facut asa?
    Raspuns: Nu exista un plan infailibil al nimanui de pe planeta care sa aiba eficienta maxima in raspandirea (NU IN COMBATEREA) virusului. Raspandirea se va realiza in masa, iar asta nu era necesar sa v-o mai spuna nimeni cata vreme v-au spus-o cei de la WHO, cand au spus ca se estimeaza o raspanidera la nivelul a cca 70-80% din populatia globului. Asadar, daca la nivel global va fi aceasta pondere, cum ar putea fi altfel in Romania?
    Ori, daca deja se stie cam care va fi raspandirea la nivel global, ceea ce trebuie facut este ca RASPANDIREA SA SE FACA IN MOD CONTROLAT, in conditiile in care NU EXISTA NICIUN TRATAMENT EFICIENT, CI DOAR SE EXPERIMENTEAZA DIFERITE COMBINATII DE TRATAMENT SI IN CARE NU EXISTA UN VACCIN EFICIENT.

    Cum poate fi controlata raspandirea?
    Raspuns. Singura masura este aceea a DISTANTARII SOCIALE, care stie toata lumea ce inseamna: NU MAI INTRAM IN CONTACT FIZIC UNII CU ALTII, fie ca acest lucru se intampla voluntar (statele nordice) sau non voluntar (masuri impuse de oficialitati a caror executare se realizeaza cu forta politieneasca sau militara).

    De ce e necesara controlarea raspanidirii?
    Raspuns:
    1. pentru ca exista RISC DE RASPANDIRE RAPIDA A INFECTIEI (nu a contaminarii). Am mai explicat difrenta dintre contaminare si infectare. Daca spitalele vor fi ocupate la refuz in bolnavi in stadiu de infectie (plamanii incep sa se umple de lichid), iar multi dintre ei raman in comunitate, raspandesc infectia, adica boala in stadiul evoluat (de aia se spune ca virusul sufera mutatii), iar organismele care ar fi putut rezista contaminarii si ar fi putut trece prin boala, imunizandu-se, cedeaza tocmai din cauza unui ptential contact cu o persoana in stadiu de infectie;
    2. pentru A CREA CONDITIILE IMUNIZARII CONTROLATE A CELOR CONTAMINATI, in medii separate (statul acasa nu inseamna doar ca scade riscul de a nu te contamina rapida, ci inseamna si ca daca te-ai contaminat nu exista riscul de a contacta si alte complicatii mediclae in afara celor pe care deja le are contaminatuli.
    Aici se include si ceea ce eu presupun ca s-a intamplat cu contaminarea personalului medical, lucru care s-a petrecut in scop de imunizareimediata a celor care urmeaza sa acorde ajutorul medical. E ideal ca personalul medical sa se imunizeze primul pentru ca asa se poate mentine o capacitatea aproape de maxim a personalului medical care urmeaza sa acorde tratament celor care vor veni in spitale (in perioada de varf a epidemiei – deja a avut loc raspandirea pe scara larga si urmeaza sa creasca repede numarul celor infectati care necesita tratament medical – e nevoie de personal medicla numeros, ca sa existe sansa reducerii la maxim a deceselor). Probabil ca asta i-a speriat pe medici si din cauza asta au protestat sau si-au dat demisia.

    Concluzie
    Dle Tapalaga, 70-80% din populatia globului inseamna 6 miliarde de oameni. Din acesti 6 miliarde, 15 milioane inseamna populatia Romaniei, daca se are in vedere procentul raspandirii.
    Ca atare, intrerbarea corecta este: CUM AR FI PUTUT ROMANIA SA TESTEZE 15 MILIOANE DE OAMENI, IN CONDITIILE IN CARE, IN CAZUL CORONAVIRUSULUI, PERIOADA DE INCUBATIE SI INFECTIE CUMULATE INSEAMNA 20 DE ZILE?
    Iata de ce e inutila testarea tuturor: pentru ca nu conteaza absolut deloc in ce zone din Romania a ajuns virusul, pentru ca deja am aratat ca oricum acesta se va raspandi, indiferent daca se va face mai devreme sau mai tarziu, iar procentul de raspandire nu l-au indicat guvernantii nostri, ci cei care se pricep.
    Nimeni nu poate opri imunizarea de turma, insa ceea ce se poate controla este numarul deceselor. Pentru asta este toata lupta, iar decesele vor fi mult mai numeroase acolo unde contaminatii au devenit infectiosi, transmitand virusul „cu mutatii” altora, fie contaminati, fie necontaminati. Desigur, vedem ca cei care au si alte boli asociate care creeaza conditii propice maniestarii violentei virusului au sanse de supravietuire spre zero.

    • @Area,
      In conditii normale as fi dat cu coarnele de pamant la acest comentariu, dar cum am luat hotararea sa ma…autocenzurez pe perioada Situatiei de Urgenta…
      Doar o mica intrebare am: cu cei asimptomatici, dar care pot contribui la raspandirea lui Coviduț19 cum facem? (daca nu stii bancul cu Coviduț, te rog sa ma informezi!)

      PS. In…larga ei siretenie, duamna Galetusa-Fierea a ”mirosit” oportunitatea reprezentata de ideea lui Veneticu-Cercel, aceea cu ”esantionul reprezentativ”…! Daca va fi facut ”ca la carte” si nu asa cum sunt facute sondajele politice, adica pentru cel ”care da banu’ ”, metoda sondajului ne va oferi o imagine clara ref la situatia reala, bineinteles, cu o marja de eroare de cca +_ 3%…

    • @Scara

      Cu cei asimptomatici nu trebuie sa facem altceva decat facem cu noi insine … ei sunt deja contaminati si dau mai departe, in cantitati mai mici (acasa, rudelor) sau in comunitate (la magazin etc). Face parte dinraspandirea fireasca a virusului.
      Tocmai pentru ca nu stim cine sunt, ei trebuie sa se distanteze social, ca oricare dintre noi, fie ca vor, fie ca nu vor …

    • Bati campii cu testarea in masa. Tapalaga nu scrie despre asa ceva.

    • 1) Din ce zici, virusul sufera mutatii numai in faza severa a bolii, ceea ce stiintific nu pare sa fie corect. Un link?
      Ce este periculos in faza severa este ca odata cu pneumonia incepe si partea bacteriana, ceea ce creste riscul bolnavului respectiv, chiar fara comorbiditati.

      2) In niste explicatii pe care le-am citit, parca de la OMS erau(dar nu mai am linkul 🙁 ) , zicea ca nu exista asimptomatici, decat ca rare exceptii, ci presimptomatici, adica persoane care au avut fie o durere in gat usoara, fie o tuse neproblematica, fie o crestere nealarmanta a temperaturii – lucruri pe care nu le prea bagam in seama, de obicei.
      Dar complet asimptomatici, nu prea.
      Asta doar ca sa fim exacti.

    • @Sanitarul

      „The best way to prevent and slow down transmission is be well informed about the COVID-19 virus, the disease it causes and how it spreads. Protect yourself and others from INFECTION by washing your hands or using an alcohol based rub frequently and not touching your face. ”
      sursa: https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1

      Contamination = the act of contaminating, or of making something impure or unsuitable by contact with something unclean, bad, etc.

      Medical Definition of Infection
      Infection: The invasion and multiplication of microorganisms such as bacteria, viruses, and parasites that are not normally present within the body.

    • Ca sa va fie si mai usor sa intelegeti ca exista o diferenta neta intre „contaminare” si „infectare”:

      „Militari specializaţi în intervenţii la dezastre vor DECONTAMINA şi DEZINFECTA municipiul Suceava”

      Sursa: https://www.g4media.ro/militari-specializati-in-interventii-la-dezastre-vor-decontamina-si-dezinfecta-municipiul-suceava.html

      Banuiesc ca aveti incredere ca armata stie sa foloseasca concepte….

    • Și totuși, singurul orășel din Italia unde nu mai e niciun caz de Coronavirus este Vo, unde primarul a fost considerat nebun ca a testat toată populatia și pe cei pozitiv i-a pus in carantina la timp. Q.e.d.

  28. Poate ca elevul Orban a vrut sa faca ciresata si doar se stie ca cireasa stricata fermenteaza la fel de bine ca cireasa neatinsa, iar daca cireasa mai e si bio si mai are si ceva…carnita…!

    PS. Adevarul e la mijloc, in sensul ca nu-i vad pe multi guvernand fara greseala intr-o perioada cum e aceasta, iar daca mai inlocuim si cuvintele:”nu s-a testat decat un numar de”, cu:”nu s-a putut testa mai mult, stiuta fiind neputinta si indolenta functionarilor statului in astfel de situatii..”, atunci ne-am mai putea gandi inainte de a ridica piatra…

    • @Scara:
      Iohannis spunea romanilor prin 27-28 februarie ca acest virus da o forma de gripa mult mai usoara decat gripa sezoniera ! Era inca in saptamana in care spera alaturi de Orban ca se va ajunge la anticipate !
      Acum le cere „dragilor romani din Diaspora sa stea acasa pt ca e groasa rau ! iar pe medici incearca sa-i „mituiasca” precum un alt „preten” ( doar ca Oha promite valuta in vreme ce sinistrul ala promitea cate-o suta de leuti !

      PS. Zau daca nu il prefer ca in primul mandat, adica „Ficus”, decat vorbaret si ticalos !

      PS. Si o tine intr-una ca el va trece impreuna cu noi prin aceasta epidemie !

    • @Susu…
      Pai, la vremea aia, toti, fie medici fie ingineri sau juristi, na ca sa nu te las deoparte, credeam ca-i asa, mai putin niste panicarzi de meserie, pe care eu unul nu-i iau niciodata in serios, oricare ar fi riscul.
      Deci, hai sa-i dam si ficusului circumstante atenuante

    • @Su,
      Klaus nu e singurul. Si alti de la ”case mai mari” l-au subestimat pe Coviduț-19 (Bozo, Cracanel, Cimpanzeul Boris) …Si nu uita, te rog, ca cei care-i vor supravietui lui Coviduț-19 vor trebui sa reia lupta cu bacilul de Ciuma Rosie de la momentul la care au fost nevoiti s-o abandoneze la sosirea lui virusache de Wuhan si nu cred ca poti sa spui cum ca KWI n-ar putea fi unul din cei care ar putea sa stropeasca cu dezinfectant catacombele de Kiseleff10…
      PS. Sa stii ca nu s-a putut inca demonstra cum ca consumul de cafea proaspat macinata ar afecta cumva efortul de combaterea pandemiei…!

    • „Uitați” să specificați că Iohannis a dat și un procent acolo când a zis de forma ușoară a bolii…

    • @Scara:
      Asa o fi (de fapt asa e) dar pe noi cu ce ne incalzeste asta ?

  29. Cătălin,

    „algoritmul de testare acordă prioritate în ordine descrescătoare astfel:

    1. Persoanelor simptomatice cu istoric de călătorie internațională;
    2. Contacților apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate;
    3. Personalului medico-sanitar simptomatic;
    4. Cazurilor de pneumonie fără alta etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele
    5. Cazurilor de SARI fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;
    6. Persoanelor instituționalizate simptomatice
    7. Pacienților înainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare”

    ( sursa: https://sibiu100.ro/administratie/190601-spitalul-judetean-sibiu-a-facut-primele-teste-cu-noul-laborator-de-coronavirus-10-medici-si-asistenti-testati-deja/ )

    Contacții de care zici, și care au prioritate mare la testare, să anunțe poliția dacă este așa cum zici tu. Îi rog eu foarte mult!! Apropo, s-a încheiat ancheta în acest caz?

    De la ultima raportare s-au găsit 445 noi cazuri și vreo 20 vindecați, dintr-un total de 2878 teste. Deci vreo 2400 de teste s-au făcut degeaba. Eficiență 20%.

    (sursa nr testari azi: https://www.g4media.ro/live-ministrul-sanatatii-conferinta-de-presa-despre-epidemia-de-coronavirus.html)

  30. Elevul orban va ureaza condoleante. Nu, nu a baut orban apa dupa veorica ci, a fost conectat gresit la damigeana. Daca era veorica premier si inchidea granitele neprimind in tara niciun diasporez privilegiat de pnl sa voteze 3 zile? Ce ar fi sarit penelistii ca nu sunt respectati cetatenii romani. Lasa ca va saturat ludovicul de empatie pentru diaspora care trimite bani in tara. Apropo, unde ajung banii trimisi de diaspora in tara? Banii sunt cheltuiti in mall-uri, supermaketuri, etc care externalizeaza profitul, asadar banii se reintorc in tarile de unde au fost produsi sau…furati!

  31. Elevul orban va ureaza condoleante. Nu, nu a baut orban apa dupa veorica ci, a fost conectat gresit la damigeana. Daca era veorica premier si inchidea granitele neprimind in tara niciun diasporez privilegiat de pnl sa voteze 3 zile? Ce ar fi sarit penelistii ca nu sunt respectati cetatenii romani. Lasa ca va saturat ludovicul de empatie pentru diaspora care trimite bani in tara. Apropo, unde ajung banii trimisi de diaspora in tara? Banii sunt cheltuiti in mall-uri, supermaketuri, etc care externalizeaza profitul, asadar banii se reintorc in tarile de unde au fost produsi sau…furati!

  32. Celor care-l injura pe Tapalaga pentru ca-i da lui Orban peste ochi cu prostiile spuse la TV, le reamintesc doar atat: in ianuarie 2017 Tapalaga si Pantazi au fost printre cei foarte putini care au spus ceva despre golania de OUG 13/2017. Drept urmare nenea Iohannis s-a dus sa prezideze sedinta de guvern.
    Am votat PNL, asta am votat mereu (cu exceptia Ilustrei Perioade USL). Orban si restul sunt acolo si pentru ca eu am votat PNL, desteptilor.
    Premierul bate campii si mi-am castigat dreptul sa spun cand si cine ii bate. Cine-si inchipuie ca orice critica la adresa lui Orban e un manifest de sustinere al PSD… e un sustinator clasic al PSD si ar face bine sa voteze cu PSD; nu esti cu nimic mai breaz decat un pesedist daca gandesti asa.

  33. Sa presupunem ca am fi atit de destepti si am putea face o testare in momentul X a tuturor cetatenilor romaniei si am descoperi un milion de infectati pe care ii izolam ,stie cineva care este rezultatul unui alt tex peste cinci minute si citi vor trebui izolati in secunda urmatoare . Virusul nu se propaga doar de la om la om, el exista peste tot si are o viata exprimata in minute functie de locul unde se afla . Testarea este asadar doar o modalitate de linistire a populatiei prin grija arata de stat cetatenilor . Desigur exista modalitatti de calcul , de selectie si interpretare , de statistica provizorie ,dar totul se rezuma in final la numarul de decese atunci cind pandemia se opreste din motive climatice sau de alta natura pe care nu le stim inca .

  34. Da, clar… Să anunțe poliția… M-a sunat DSP-ul că vine și n-a mai venit. Îl aștept în casă de 2 zile.

    Poate nu m-am făcut înțeles: dacă tu vrei să fii corect, să raportezi cum trebuie numărul de infectări, faci testare. Oamenii au fost plecați toți din țară. S-au întors, responsabil s-au auto-izolat. Din proprie inițiativă, pentru că nu era obligația atunci și nici n-au venit din zonă marcată. După 10 zile, 2 din 4 au simptome și sunt internați, confirmați cu COVID-19, sub tratament. Ceilalți doi stau în casă, probabil unde vor sta și pentru următoarea lună. N-au simptome, dar probabil sunt purtători asimptomatici. Sunt infectați? Eu cred 100% da. Pot/puteau să-i îmbolnăvească și pe alții? Clar… Că-s ei oameni cu capul pe umeri și au înțeles pericolul și-au stat acasă de când s-au întors, e altceva. Dar pentru fiecare caz ca el, cred că sunt 3-4 care au venit de afară și n-au făcut la fel. S-au plimbat la liber peste tot. Stai să vezi ce-i urmează la Țăndărei.

    Apar cei doi în cifrele oficiale? Nu… Despre cifre era vorba în articol și despre măsurile pe care le-a luat guvernul Orban pentru a se asigura că trecem cu bine peste asta. Că în asta se măsurau toate acțiunile lor, în numărul de infestați și morți, nu?

    Ce anchetă? Aștepți 2 zile să vină DSP-ul și nu apare? Să suni tu după ei, bă veniți totuși… și tot să nu vină. Nici măcar să mai dai de telefon înapoi. S-o fi încheiat ancheta.

  35. Am înțeles cazul tău și consider și eu că cele 2 persoane trebuiesc testate cu prioritate. Au trecut 2 zile, n-a venit DSP-ul. Nu știi de ce, dar zici că așa se „măsluiesc” numerele și că e un singur motiv: capacitatea redusă de testare. Ți-am arătat că 80% se testează „degeaba”, ies negative.
    În locul tău, m-aș asigura că procedurile sunt respectate… i-aș suna zilnic până se rezolvă într-un fel sau altul cazul.. ( poate le-a murit faxu’ și la ăștia?)

  36. „2. Contacților apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate;”

    ok.. de-abia acum am citit atent.. Deci cazul nu e așa prioritar până la urma, conform algoritmului de testare…. Ai zis că cele 2 persoane nu au simptome.. Dacă vor avea, vor ajunge în capul listei…

  37. Numărul internaților la ATI ar putea să reflecte cel mai bine răspândirea bolii. E mai greu de contestat acest număr.

  38. Exact… contacți simptomatici… dacă n-ai simptome, ieși nene și plimbă-te prin oraș, să vezi câți infectezi. El când iese din izolare? Când știe că e sigur pentru ceilalți să iasă? Că pentru e clar, că nu e nicio problemă.

  39. TelVerde la numărul 0800.800.358.
    https://cetrebuiesafac.ro/

    poate se pot obține niște informații de-acolo…

  40. @Inapasevedeinvers:
    Nu sunt de acord cu tine ! Dimpotriva eu i-as da circumstante agravante ! Epidemia incepuse. Era evident ca mai devreme sau mai tarziu avea sa ajunga si in Europa si deci si la noi ! Inconjurat de specialisti care ar fi putut sa il consilieze Iohanis trebuia sa renunte la planul sau intrucat epidemia- lebada neagra a orientat lucrurile intr-o cu totul alta directie mult mai grava ! Ori Iohannis nu a putut sa rationeze decat cu intarziere de 7-10 zile !

    • Asta, pentru ca nu prea il ai la suflet, dar inconjurat de specialisti, esti dependent de „organele de simt”. De unde sa stii ca arde, daca senzorii tactili spun ca e doar caldut?
      Toti maharii au luat-o. (aia din dictaturi nu se pun, ca uite de exemplu kim a eradicat-o din fasa iar la altii nic nu exista)
      Mai mare leapsa mi se pare mie ca a luat cu spitalul din Suceava, unde a fost dus de mana ca un papitoi, ca sa se faca mai tarziu de… de nu-l mai spala zece Dunari.
      Cred ca ii joaca acum in cap numai fluturi.

  41. @Scara:
    Asa o fi (de fapt asa e) dar pe noi cu ce ne incalzeste asta ?

  42. Ma uit la sustinatorii PNL care au postat comentarii aici si am o singura concluzie: sunt la fel de fanatici ca enoriasii aia ortodocsi din Cluj care in plina epidemie s-au dus sa se impartaseasca toti cu aceeasi lingurita.

    Vorba cuiva: fanatismul e atat de crunt ca si daca preotul ala si-ar baga lingurita-n fund, enoriasii aia tot s-ar impartasi cu ea. Asa si voi cu PNL-ul fratilor. Daca unii din voi sunteti cointeresati, pt ca sunteti PNL-isti care fura din banul public la fel ca Flutur la Suceava sau Chirica la Iasi sau atatia altii, inteleg, dar daca inca sustineti PNL dezinteresat atunci va spun: oameni buni, treziti-va! Nu mai bagati in gura aceeasi lingurita. PNL e la fel de corupt si la fel de incompetent ca PSD. N-am nicio sansa nici cu astia. Aceeasi mizerie. Ciuma Rosie, Ciuma Galbena, tot aia e. Unul si acelasi USL!

    • Si cu ce sa ii inlocuim? Cu harnicul si dibaciul Gotiu, cu preacinstitul Iliuta Barna, cu IT-istul drulica reprofilat pe drumuri si poduri ca e mai usor sa dai din gura, sau cu adunatura de panarame din care si-a facut Ciolos guvernul?
      Sau poate vrei PMP, infectat cu unpr!

  43. africa de sud face 30 000 teste zilnic(sursa BBC);dupa testare vin ventilatoarele !? cite are sanatatea romineasca?
    deciziile politice din multe tari,civilizate chiar,dar nu sofisticat de civilizate, au marit numarul persoanelor decedate

  44. Eu cred ca statisticile si raportarile actuale privind numarul de infectari cu coronavirus nu dau indicii suficiente asupra indicatorului de morbiditate in niciuna dintre tari ,indiferent de numarul de testari efectuate.Cred ca e impropriu spus persoane infectate cu COVID ,caci de fapt se face vorbire despre numarul de persone testate pozitiv la COVID,ceea ce nu e totuna ,caci printre persoanele testate pozitiv ,sunt si cele asimptomatice,care nu dezvolta boala,deci infectia virala cu COVID, dar o pot transmite si acestea par sa fie cele mai multe potrivit referintelor mediatice de pana acum.Cu cat procentul persoanelor asimptomatice,care nu dezvolta boala, in randul persoanelor testate pozitiv cu COVID 19 este mai mare cu atat indicele de morbiditate este mai mic.
    Persoanele care dezvolta boala sunt cele simptomatice, testate pozitiv cu COVID 19,din cele ce s-a relatat pana acum in articolele de referinta pe tema in discutie.Acestea sunt internate ori monitorizate medical cu scheme de tratament in toate tarile aduse in discutie in articol si evident ca sunt si testate pozitiv pentru coronavirus .
    Ori aici totul depinde de ce criterii se folosesc in tarile aduse in discutie pentru testare,lucru pe care nu-l stim sau cel putin nu reiese din articol.
    Daca criteriile de testare vizeaza testarea aleatorie a persoanelor,indiferent daca exista simptomatologie de COVID sau nu ,ea este nerelevanta sub aspectul indicelui de morbiditate,caci procentul testelor negative la COVID 19 ,ori pozitive la virus,dar care vizeaza persoane asimptomatice,deci care nu dezvolta boala si nu pot fi diagnosticate clinic cu infectie virala cu COVID 19 este mult mai mare , decat in cazul in care testarea ar fi orientata cu preponderenta pe criterii stricte,precis determinate, cum ar fi persoanele simptomatice si contactii acestora ,asa cum stim ca prevede procedura in Romania.
    Daca aceste criterii de testare aplicate in Romania,ar fi avute in vedere si in tarile evidentiate in articol, inseamna ca oricum teoretic ar sta mai rau ca noi pe planul indicelui de morbiditate decat noi, caci in respectivele tari au existat mai multe persoane cu simptomatologie de COVID 19 ori contacte ale acestora care au necesitat testarea.
    Daca nu se testeaza toate persoanele simptomatice,atunci acest lucru se vede in datele de spitalizare sau tratament, dar mai ales in decese,pentru ca procedura impusa in Romania este de a face testarea pentru COVID 19 si persoanelor decedate, care au avut simptomatologie specifica.
    Ori depinde din ce unghi privim lucrurile:
    -daca ne referim la numarul total al testatilor pozitiv de pana acum,care include si persoanele asimptomatice si perisimptomatice in proportii foarte mari,datorita criteriilor aleatorii de testare,persoane care nu dezvolta deci infectia virala cu COVID 19 ,dl.Tapalaga are dreptate, situatia e mai buna in tarile vizate in articol,care au efectuat mai multe testari si asta intereseaza pentru stabilirea dinamicii raspandirii virusului;
    -daca ne referim insa la numarul total al testatilor pozitivi de pana acum,indiferent de numarul total de testari efectuate,care include in proportii mai mici persoanele asimptomatice sau perisimptomatice,datorita unor criterii mai stricte de testare la COVID 19,cum ar fi aplicarea doar la suspecti de contaminare cu coronavirus prin simptomatologie sau la contacti ai acestora, asa cum se prevede in Romania, deci la capacitatea clinica de diagnosticare , atunci dl.Orban are dreptate si aceasta intereseaza in stabilirea indicelui de morbiditate si se vede in numarul mai mic de persoane spitalizate,aflate sub tratament sau decedate dintre cele testate pozitiv in Romania, in comparatie cu persoanele aflate in aceeasi situatie din Italia, Spania sau celelalte tari vizate in articol.Ori din declaratia redata textual in articol reiese ca dl.Orban la aceasta situatie s-a referit,adica la testatii pozitiv prin prisma capacitatii clinice de diagnosticare,indiferent de numarul de persoane testate.
    Astfel de analize vizeaza evident situatia din perioada actuala, dar relevanta zic eu sub aspectele referite va fi perioada cand pandemia va atinge varful si in Romania.

  45. Analiza este logică, rațională, deci corectă. Sunt de acord cu dvs. D-le Tapalagă. Guvernul trebuie să spună adevărul despre ce intenționează și anume că nu vrea să testeze mai mult pentru a nu suprasolicita sistemul. Adică de ce să-și bată cui în talpă dacă nu e necesar?

  46. Dacă ar testa masiv. Nu ar însemna decât un singur lucru.. cei găsiți negativ. Vor fi negativi doar la momentul testării. Presupunând că e reală vrăjeală asta există riscul să se infecteze după testare oricând. Cei pozitivi să fie doar răciți.. că regele mă îndoiesc că fac diferența. Iar cei numărul celor într-adevăr Covidati.. să crească, dar asta aruncă în ridicol rata de mortalitate a virusului și deci nu mai justifică starea de urgență!

  47. Conduceti acest proiect. Astazi ati alaturat stirea despre sarbatoarea Floriilor de cea privind acuzatia de abuz sexual la o manastire. Sunteti un bun jurnalist: stiti ce inseamna asta. Cat de ticalosi puteti fi!

  48. Mai trezitii odata pe astia de la noi, nu se poate ca lista galbena sa fie realizata netinand cont de numarul de teste realizate, de exemplu in Franta se realizeaza 357000 de teste pe 5.05.2021 si sunt cca 20000 de cazuri iar romania face 5000 de teste si au 1000 de cazuri iar noi stam la mana lor ca sa venim acasa fara carantina ssmd. Lasati teoriile politicienesti , este purul adevar eu nu inteleg de ce nu se mediatizeaza acest lucru , doar sa dam impresia ca ce bine gestionam noi.