G4Media.ro

Ce mâncăm: Aproape jumătate din probele de roșii din programul ”Tomate românești”…

Foto: lantulalimentar.ro

Ce mâncăm: Aproape jumătate din probele de roșii din programul ”Tomate românești” au conținut reziduuri de pesticide

Din totalul celor 419 probe de roșii cultivate în cadrul programului ”Tomate românești” care au fost analizate de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale, 192 de probe (46%) au fost depistate cu reziduuri de pesticide, din care una a conținut reziduuri peste nivelul maxim admis, anunță publicația Lantul Alimentar.

227 de probe ( 54% ) nu au conținut reziduuri de pesticide, potrivit raportului publicat de Agenția Națională Fitosanitară, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

Alte 256 de probe de tomate, fără precizarea dacă au fost prelevate și din culturi înscrise în program, au fost analizate de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse din Plante Mureș, rezultatele indicând un procent de 31,64 % ( 81 de probe ) cu reziduuri de pesticide și 68,36% ( 175 de probe ) fără reziduuri de pesticide. Potrivit datelor furnizate de laboratorul din Mureș, legumele cu cel mai mare procent de reziduuri de pesticide sunt salata, roșiile și castraveții.

Pesticidele utilizate în legumicultură, deci și în cultura de tomate, sunt: cipronidil, clorotalonil, carbendazim, boscalid, fludioxonil, etc.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Naivilor, ce credeati ? Ca daca sunt „romanesti” – a la Dragnea – n-au pesticide ? Au mai multe ca cele din import, pentru ca taranul roman da cu nemiluita, nu citeste eticheta si apoi…s-a smecherit si el. „Bio”, creste pretul si te indoapa cu pesticide.

    • Din 419 probe una a depasit nivelul maxim de pesticide.
      Acuma testati din rosile care ajung pe la noi din Italia, Spania, Turcia…stiu…nu aveti curaj si nici aprobare de la stapani.

    • Pai ce, nu stiati ca Impuscatul Nicolae era supranumit Geniul Carpatilor, iar Incarceratul Nicolae, aflat in razboi cu UE, Geniul tomatelor romanesti? Si cum le infuleca Lifache-Dandanache, si cum le lingea, si cum le sugea! Nici macar portarul din Kiseleff nu credea ca se poate asa ceva. Ca, deh, adevarul, in spumoasa Junta psd, umbla cu capul spart. Si asta pentru ca gruparea de crima organizata, traind intr-un univers ingust, populat de paranoici, de ura nevrotica voiau sa impresioneze poulimea cu baliverne rancezite.

    • ba tu ești tare prost.

  2. Nu se poate! Dar Daddy și Hamsterică mușcau amândoi cu atâta poftă din tomata coaptă !? Oare de la acea roșie s-o fi îmbolnăvit drăgălașul rozător, de a trebuit să fie ras fără pic de milă ? Înseamnă că Daddy nu mai trebuie privit ca un asasin, ci trebuie privit ca un eutanasiator calificat? Irinuca ce rol o fi avut in această tragedie? I-o fi alinat lui Hamsterică suferința cu savarina…?

  3. @Vasile&@Scaraoțchi Voi chiar ați citit ce scrie în articol ?!? Bineînțeles că nu, la voi totul este presetat.

  4. bai nebunilor nici bunica in gradina ei nu mai face nimic ecologic , bio tot stropeste de daunatori sau diferite boli pe bucatica ei acolo dar in regim industrial unde totul se axeaza pe profit . Subventiile din agricultura sunt mai daunatoare decat toate chimicalele administrate . Bani aruncati pe apa sambetei fara niciun control din partea autoritatilor , aceste subventii au ajuns pe mana tot felul de analfabeti si mafioti care nu au nimic in comun din agricultura . Intrati pe site la Apia sau alte de specialitate sa vedeti cate scheme de plata cate sute de milioane de euro se acorda , iar agricultura este gaura neagra in bugetul tarii prin evaziune fiscala , delapidari cu fonduri dar cel mai grav cu munca la negru de au depopulat satele.

    • @Aiurel Ajutorul de minimiș pentru tomate și alte scheme de minimiș sunt singurele subvenții care ajung exact acolo unde trebuie, la producătorul real. Dacă celelalte subvenții cum ar fi cele pe suprafață sau pentru pajiști ajung, o bună parte dintre ele, în buzunarele altora este altă poveste.

    • Daca ale noastre nu-s bune mîncați turcești cu 2 euro hg tot anu ca cele românești rămîne la 1leu hg e o propagandă proasta ca sa nu se mai dea subvenția pentru tomate

  5. Oricum, cu pesticide sau nu, din Romania sau de aiurea, majoritatea au gust de plastic.

    • Nu iau apărarea și nu voi lua în viata mea apărarea infractorilor cu funcții publice, gen Dragnea & Co, dar hai sa nu blamam în neștire un singur om/partid, când de fapt este o problema mai profunda.
      Scurt citat din articol:
      „Pesticidele utilizate în legumicultură, deci și în cultura de tomate, sunt: cipronidil, clorotalonil, carbendazim, boscalid, fludioxonil, etc.
      În 31 ianuarie, MADR, condus de liberalul Nechita-Adrain Oros, a publicat pe site un proiect de HG pentru continuarea programului inițiat de PSD în 2017.
      În 2018, suprafața cultivată cu legume proaspete ( inclusiv pepeni și căpșuni ) în sistem ecologic, a scăzut la 983.10 ha, față de 1458,78 ha, cât a fost în 2017.”
      Nu ne mai facem bine în tara asta cu partidele astea istorice, sa fim serioși.

    • Din articol se subintelege zic io ca tot ce este romanesc este toxic si depaseste normele in materie dar intr-un laborator din zona unde romanescul este in minoritate considerat. Daca se facea un clasament pe tari producatoare cu probe din laboratoare diferite teritorial sauneutre international atunci poate ziceam ca este ok. Statistica cimitirelor spune ca in toate statele din jurul Romaniei populatia scade dramatic si mortii putrezesc mai greu(peste 15 anj) asta inseamna ca pesticidele sunt folosite in doze aproape egale in estul europei unde controlul alimentelor se face vizual si olfactiv fara testare in laborator. La oratoarele au disparut si laborantele pe unde mai ezista sunt fufeoze de partid sau lucreaza la analize medicale la constatari decese. Cati prieteni aveti care lucreaza in analize alimentare? Laboratoarele au disparut. In comunism erau laboratoare in vama si marfa statea in carantina un timp iar acum trec direct pe taraba ca in romania nu se fac analize decat atunci cand vor sa aiba iz interetnic si sa insulte producatorul roman. Un articol rusinos si tendentios

  6. Da, cretinilor… Dragnea e vinovat ca si agricultorii romani folosesc pesticide..

    • Nu, Înțelepciunea Ta, Dragnea decât manca kkt in piata publica si nu se stergea la gura ci se lingea pe bot de placere. 😉

      Dar lasa-ne sa ne impartasim de la interpretarile tale briliante cu privire la comentarii. Mai ai? 😆

  7. cand numarul PFA(persoana fizica autorizata ) si II(intreprinde individuala) este net superior celor a SC ( societatilor comenrciale ) din aceasta cauza agricultura nu va merge niciodata o spune ministrul agriculturii care este cel mai competent si realist ministru al agriculturii pe care ROMANIA l a avut il are si nu o sa mai aiba :
    https://www.zf.ro/eveniment/au-nevoie-micii-fermieri-dezvolta-piata-desfacere-forta-munca-putina-birocratie-accesarea-fondurilor-europene-subventii-mari-ministrul-agriculturii-sustine-crea-cursul-anului-2020-spatii-colectare-18847267

  8. Mai trebuia cautat si altceva, nu numai pesticide. Noi nu avem climă care să asigure două culturi pe an. Si nici sere încălzite nu prea exista. La noi există solare, cu incalzire de la soare, de unde si denumirea. Costa mult o centrala termica si instalatiile aferente, pentru a face o sera cu incalzire centrala. Nu mai vorbim de tona de lemn.
    Acum urmeaza intrebarea. Cum se coc rosiile din ciclul 2,in lunile octombrie, noiembrie si decembrie?
    Nici in ciclul 1 nu este prea clar, căci pe 15 iunie trebuie incheiata recoltarea, iar fără căldură suplimentara nu prea este posibil acest lucru.
    Prin acest program intra mai multă chimie in bucataria noastră. Producatorul este lacom si cam fara conștiința. Copii lui nu mănâncă din tomatele prinse in acel program care, necontrolat cum este, seamana cu un genocid.

    • Exact, lăcomia este factorul determinant. Producătorii de tomate nici nu consumă din prima recoltă, deci nu se pune problema de necunoaștere. Trebuie verifită marfa, te- a prins, pa, nu mai ai voie să vinzi ani. Se poate produce cu îngrășământ și stropeli naturale, dar nu cantități industriale.

    • Lăcomia? Nu știu, ai da de 2 ori mai mult pe roșii dacă ar fi într-un singur ciclu pe an? Te-ai mulțumi să mănânci roșii numai 4-5 luni pe an la un preț de 2 ori mai mare?
      Eu zic că e vorba de cerere și ofertă, piață liberă.

  9. nu cumpar rosii romanesti inainte de luna iunie!

  10. Toate chimicalele folosite in agricultura noastră dăunează grav sănătății oamenilor. Autoritățile statului sunt nepăsătoare sau fac parte din această mafie. Orice produs adus pe piața trebuie controlat în teren permanent mai ales acolo unde statul acordă ajutoare . Criterii dure de acordare a subvențiilor colaborate cu controalele permanente din teren vor schimba fața agriculturii românești.

  11. PSD-MAFIA pune otrava in mancare…asta da stire.

  12. Nu mâncați roșii românești decât atunci când se suprasaturează piata de produse, in lunile iulie, august și început septembrie. Înainte să mâncați din ele, faceți proba cu o roșie, o tăiați în jumătate, dacă partea de la cotor e tare și alba iar interiorul, semințele verzi, sa o aruncați. Nu e comestibila, a fost stimulată sa se coaca. Perioada de coacere la roșii e cam de 2 săptămâni din momentul in care s-au format complet gogoneaua. In plin sezon, producătorii nu mai au interes sa forteze coacerea lor, și le lasă să se coaca de la natura. Asta e tot secretul!

    • Foarte corect.
      Tentatia dupa profit inaintea altora e mare.
      Un consumator informat e solutia…dar nu se vrea.
      Pacat pentru ca la mancare ce se produce aici este de 10 ori mai ok decat ce vine din afara. (cu exceptii de ex multinationalele cu nume romanesc care fac mezeluri de nemancat)

    • @ BPS
      Ce se produce aici e mai ok ca in afara? Daca „din afara” inseamna Turcia, de acord. Dar nu cred ca rosiile din Spania sau chiar Olanda stau asa de prost ca cele romanesti. Au ei alte probleme, dar nu au coruptia si haosul nostru.

  13. O singura proba a depășit limita admisă așa că nu știu care e marea problema oricum toată informația este data că sa fie ceva dat nu ceva concret. Știați că toate roșiile care provin din import ajung in țara verzi și sunt coapte cu etanol in depozitele băieților deștepți.Asa că dacă atât duce pe uni capul sa mănânce legume cu gust de plastic și să le refuze pe cele românești care sunt mult mai gustoase și din 409 una singura a depășit norma admisă.?

  14. Știați că roșiile din import ajung verzi in țara și sunt coapte cu etanol in depozitele băieților deștepți așa că mâncați din import cu gust de plastic și refuzați legumele românești gustoase pentru că sa depășit la o singura proba din patru sute norma de pesticide.Imporurile cine credeți că le verifica? Vai de capul unora.?

  15. Gunoaie de oameni. După ce că sunt aproape dublu la preț” că vezi doamne sunt Românești” le mai și tratează.si mai primesc și subvenții. Doar că la noi, merge și așa. Nimeni nu ia nicio măsură. Iar fraierii cumpără și mor de cancer.

  16. Nu numai in Romania, ci peste tot in lume se ingurgiteaza pesticide, conservanti, edulcoranti, stabilizanti si alte otravuri in cantitati industriale. Explozia bolilor degenerative, a dementelor, cancerelor (inclusiv la copii), a infertilitatii, autismului, nu ingrijoreaza decat lumea stiintifica. Politicienii, atat la nivel national, cat si la nivelul UE, nu intreprind nicio masura concreta pt interzicerea utilizarii acestor porcarii. Daca vrem sa mancam sanatos va trebui sa ne cultivam pamanturile de la tara, cei care mai detinem, care nu le-am vandut inca. De cate ori cumpar produse de pe marile suprafete ma gandesc la cantitatea de otrava pe care o voi ingurgita. Sa va ia naiba pe toti din UE cu politicile voastre agro -industriale.

  17. După ce am distrus agricultura ne plângem că mâncăm din import, suntem țara cu posibilități agricole enorme, am ajuns doar producători de materii prime pentru alții iar noi mâncăm laturile din import.

  18. nu cumpar rosii romanesti inainte de luna iunie.
    cand cumpar rosii romanesti, le aleg pe cele aduse din apropiere, din soiuri care nu rezista timp indelungat.

  19. Firea , aer curat si Dragnea rosii curate autohtone.
    Ne curatam de atata curatenie data de pi$disti.

  20. Sigur erau românesti cele pe care le-au testa???

  21. @ Sanitarul – Cacat amestecat cu pesticid e mancarea ta preferata .

  22. Ha….haaa! Vrei sa traiesti mai mult viu decat mort atunci nu mai fuma nu mai bea nu mai.
    … nu mai …nu da banii pe.prostii si cumpara lanorator mobil sau de sacosa cu testere garantate si spor la cumparaturi. Daca te vad banditii ca faci analize intai te cocoseaza si apoi ai interzis in magazine.si piete. Imi aminteste prostia asta de filmele lui Louis de Funes care prin anii 70 tragea semnale de alarma pe tema asta veche din vremea dacilor si romanilor

  23. Datorită lăcomiei se folosesc in exces îngrășăminte chimice de tot felul care cresc exagerat producțiile, se tratează fructele legumele etc cu tot felul de chimicale că să mărească perioada de valabilitate , in timpul vegetației se stropesc ptr boli și dăunători se erbicidează cu tot felul de substanțe semințele se tratează tot la fel iar populația trebuie să se hrănească cu astfel de substanțe . Nici aplicarea acestor produse nu se face după niște reguli ci se fac după ureche dacă au ajuns tot felul de analfabeți să lucreze cu astfel de substanțe fără nicio pregătire, cursuri , diplome este grav.