Ce mesaje au transmis politicienii de Ziua Mondială a Libertății Presei: Orban – apreciez activitatea de jurnalist / Ciolacu – presa trebuie să țină piept șuvoiului de știri false propagate de la vârful statului. Președintele Iohannis nu a transmis nimic
Mai mulți politicieni români, de la premierul Ludovic Orban, la președintele PSD, Marcel Ciolacu, sau liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au transmis duminică mesaje de apreciere față de activitatea jurnaliștilor cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.
Au fost însă și tăceri notabile cu această ocazie, printre care se numără cea a președintelui Klaus Iohannis.
Premierul Ludovic Orban a afirmat, duminică, că este un susţinător ferm al libertăţii de exprimare, al libertăţii presei, ca garanţie a oricărei democraţii funcţionale.
„Apreciez şi înţeleg activitatea de jurnalist, eu însumi cochetând cu această profesie la început de carieră. Sunt un susţinător ferm al libertăţii de exprimare, al libertăţii presei, ca garanţie a oricărei democraţii funcţionale. Consider însă la fel de important dreptul cetăţenilor de a fi corect informaţi şi resping orice formă de răspândire de ştiri false în numele libertăţii de exprimare. Calitatea informaţiei şi adevărul trebuie să primeze în spaţiul mediatic, în sprijinul interesului public. Dreptul jurnaliştilor de a relata liber este garantat în România şi aşa vă asigur că va rămâne. Astăzi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, evocăm cu tristeţe situaţii din diferite părţi ale lumii în care presa continuă să fie cenzurată, jurnaliştii hărţuiţi, arestaţi sau chiar ucişi şi ne dorim ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciunde”, a declarat Orban, într-un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei transmis AGERPRES de Guvern.
El a adăugat că Ziua Mondială a Libertăţii Presei este sărbătorită anul acesta într-un context marcat de urgenţa unor măsuri în plan sanitar, social şi economic, care amplifică nevoia de informare a oamenilor.
„Trecem, de mai multe săptămâni, România şi alte ţări din întreaga lume, printr-o perioadă marcată de emoţiile şi îngrijorările legate de pandemia de coronavirus şi efectele ei, dar şi de volumul de informaţii şi opinii expuse pe această temă. Presa, vectorul principal al acestor informaţii către cetăţeni, este şi ea angrenată în acţiunea globală împotriva unui virus care pune în pericol sănătatea a milioane de oameni şi care ne-a schimbat viaţa radical. De la primele ştiri despre apariţia noului coronavirus, jurnaliştii au relatat despre eforturile medicilor din prima linie, au transmis către populaţie mesajele autorităţilor privind măsurile de protecţie sanitară necesare şi au adus în atenţie aşteptările oamenilor. De aceea, este firesc să le mulţumim pentru munca lor, cu atât mai mult în această perioadă în care informarea publicului este vitală pentru siguranţa sanitară”, a afirmat premierul.
Orban a mai declarat că Guvernul, ministerele şi toate instituţiile publice abilitate „comunică în mod constant şi transparent” toate deciziile luate pentru combaterea răspândirii virusului şi protejarea sănătăţii cetăţenilor, „iar industria mass-media şi jurnaliştii au un rol esenţial pentru ca informaţia să ajungă rapid, clar şi nedistorsionată la publicul larg”.
„Ne preocupă în acelaşi timp constrângerile economice cu care se confruntă acum mass-media şi jurnaliştii. Am decis, în acest sens în cadrul Guvernului, să demarăm o campanie de informare a publicului pe care o vom susţine şi în sprijinul industriei media, fără a afecta în vreun fel independenţa presei”, a menţionat şeful Guvernului.
Marcel Ciolacu: Presa românească traversează o perioadă extrem de complicată, trebuie să lupte pe două fronturi
Presa din România, care traversează o perioadă complicată, trebuie să lupte pe două fronturi, atât pentru a rezista crizei economice grave, cât şi pentru a ţine piept „şuvoiului de ştiri false propagate de la înălţimea celor mai înalte instituţii ale statului român”, a afirmat duminică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD.
„Ziua Mondială a Libertăţi Presei este cea mai bună ocazie pentru a transmite un mesaj puternic de apreciere şi susţinere pentru toţi jurnaliştii. Presa este unul dintre motoarele principale ale progresului unei societăţii şi consolidării unei democraţii autentice. În aceste vremuri presa românească, la fel ca întreaga societate, traversează o perioadă extrem de complicată. Trebuie să lupte pe două fronturi. Atât pentru a rezista crizei economice grave care a afectat profund şi acest sector, cât şi pentru a ţine piept şuvoiului de ştiri false, propagate de la înălţimea celor mai înalte instituţii ale statului român. Fără presă liberă, minciunile grosolane ale preşedintelui Iohannis legate de profesorul Streinu-Cercel sau de aşa zisul experiment al redeschiderii şcolilor din Franţa ar fi rămas nesancţionate la nivelul opiniei publice. Dacă legea nu ar fi aplicată doar pentru cei incomozi şi care spun adevărul, site-ul prezidenţial ar fi fost de mult închis de instituţiile statului”, a susţinut Ciolacu, într-un mesaj de Ziua Mondială a Libertăţi Presei postat pe Facebook.
Potrivit acestuia, „fără presă liberă nu s-ar fi aflat niciodată de tunurile Guvernului PNL pe timp de pandemie sau de comerţul cu românii pe care îi trimite la export fără cele mai elementare măsuri de protecţie legală şi sanitară”.
„Sunt convins că presa îşi va păstra independenţa şi va aduce la lumină toate mârşăviile celor care se folosesc de o criză sanitară pentru a stoarce capital electoral sau pentru a-şi umfla buzunarele. Jurnaliştii vor rămâne liberi, indiferent câte teancuri de bani le va flutura Orban”, a mai afirmat liderul interimar al PSD.
Călin Popescu Tăriceanu: Vă doresc să aveţi tăria să rămâneţi liberi
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, le urează jurnaliştilor „să aibă tăria să rămân liberi” şi susţine totodată că „Guvernul Orban, sub masca unei campanii de comunicare pe tema COVID-19, încearcă cel puţin cumpărarea bunăvoinţei mass-media.
„La mulţi ani tuturor jurnaliştilor din România! Vă doresc să aveţi tăria să rămâneţi liberi! De ziua libertăţii presei, atrag atenţia asupra modului în care guvernul Orban, sub masca unei campanii de comunicare pe tema COVID-19, încearcă cel puţin cumpărarea bunăvoinţei mass-media, ca să nu folosesc un termen mai dur”, a afirmat Tăriceanu într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.
Jurnaliştii pot fi repere pentru societate dacă apără o cauză dreaptă într-o lume plină de interese, spune liderul Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, într-un mesaj adresat de Ziua Mondială a Presei.
„Jurnaliştii pot fi repere pentru societate dacă apără o cauză dreaptă într-o lume plină de interese. Tuturor jurnaliştilor curajoşi care îşi iubesc meseria şi o slujesc cu responsabilitate le mulţumesc şi le urez mult succes în continuare. Libertatea de exprimare, prin atitudinea voastră, dă sens democraţiei”, a scris Tomac pe Facebook.
Presa reprezintă un pilon important al societăţii, iar informaţia corectă şi imparţială este o necesitate pentru societate, a declarat duminică ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
„Presa reprezintă un pilon important al societăţii, informaţia corectă şi imparţială este o necesitate pentru public, în orice timpuri am trăi. Mulţumesc jurnaliştilor pentru curajul lor de a se afla uneori în zone cu risc, şi departe de familiile lor câteodată, pentru ca noi să rămânem informaţi”, a afirmat Bogdan Gheorghiu, într-un mesaj de Ziua Mondială a Libertăţii Presei postat pe Facebook.
El a subliniat că jurnaliştii se află în această perioadă „în prima linie”, alături de medici şi de reprezentanţii forţelor de ordine.
„Acum, în această perioadă, ei se află în prima linie, alături de medici şi de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Susţinerea şi promovarea libertăţii de expresie a presei, a pluralismului mediatic, cât şi protecţia jurnaliştilor trebuie să rămână o constantă în viaţa noastră. La Mulţi Ani şi multă energie pentru a transmite informaţia către oameni, tuturor celor care lucrează în presă”, a adăugat ministrul Culturii.
În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei.
Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei
adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”, dar şi ca răspuns la o chemare a jurnaliştilor africani, care, în 1991, a condus la Declaraţia Windhoek privind pluralismul şi independenţa mijloacelor de informare în masă.În 2020, tema campaniei mondiale pe care UNESCO o lansează pe canalele media şi social media, pune accentul pe „Jurnalismul fără teamă sau favoruri” într-un peisaj mediatic din ce în ce mai complex. De asemenea, organizaţia supune atenţiei subiecte, precum: asigurarea siguranţei jurnaliştilor, atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor şi a lucrătorilor din mass-media, susţinerea activităţii în mass-media independentă şi profesională, fără implicare politică şi comercială, respectarea egalităţii de gen în toate aspectele mass-media, potrivit https://en.unesco.org/.
În condiţiile create de pandemia COVID-19, UNESCO recomandă ca marcarea Zilei mondiale a libertăţii presei la nivel naţional şi la nivel local, în întreaga lume, să se desfăşoare sub formă de dezbateri şi ateliere online.
Regatul Ţărilor de Jos (Olanda) este gazda evenimentelor dedicate Zilei mondiale a libertăţii presei în 2020. Conferinţa dedicată acestei zile, care fusese programată, iniţial, în perioada 22-24 aprilie, la Haga, a fost reprogramată în perioada 18-20 octombrie. Atunci va fi o celebrare comună a Zilei mondiale a libertăţii presei (3 mai) şi a Zilei internaţionale de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor (2 noiembrie). Decizia de a amâna conferinţa a fost luată pentru a reduce costurile şi riscurile pentru toţi cei implicaţi, ca urmare a deciziei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a declara COVID-19 o pandemie globală.
Conferinţa mondială a libertăţii presei este cea mai mare sărbătoare la nivel global a libertăţii presei şi a fost organizată de UNESCO în cooperare cu statele membre încă din 1993. Atât UNESCO, cât şi Regatul Ţărilor de Jos doresc să se asigure că această tradiţie şi moştenire să continue, potrivit menţiunilor de pe site-ul en.unesco.org.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Cornel Putan
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.