G4Media.ro

„Ce mincinos”: de ce se urăsc atât de mult Elon Musk și…

Sursa foto: Wikimedia (colaj G4Media)

„Ce mincinos”: de ce se urăsc atât de mult Elon Musk și Sam Altman?

În ultimele ore, Elon Musk nu a încetat să atace OpenAI și pe șeful său, Sam Altman. Motivul: anunțul proiectului Stargate, lansat de creatorul ChatGPT, specialistul în cloud Oracle și gigantul japonez de investiții Softbank. Acesta va permite investirea a „cel puțin 500 de miliarde de dolari în infrastructura IA în Statele Unite”, după cum a anunțat Donald Trump la Casa Albă pe 21 ianuarie, transmite BFM TV.

Un proiect pentru care OpenAI va avea „responsabilitatea operațională”, ceea ce a atras reacția lui Elon Musk. „De fapt, nu au bani”, a comentat el pe X, în timp ce compania anunța că va “începe să desfășoare imediat 100 de miliarde de dolari” cu Softbank.

 

Acuzații de trădare și manipulare

Deși Sam Altman a răspuns rapid, negând comentariile sale, Elon Musk nu s-a oprit aici, multiplicându-și atacurile împotriva cofondatorului OpenAI. „Altman a mărturisit literalmente în fața Congresului că nu va primi nicio compensație de la OpenAI și acum vrea 10 miliarde de dolari! Ce mincinos!”, a spus miliardarul pe rețeaua sa de socializare, preluând un mesaj postat de contul Tesla Owners Silicon Valley.

Acesta susține că „OpenAI ia măsuri pentru a transforma o organizație non-profit într-o afacere profitabilă”, împărtășind în același timp un articol Reuters. „Sam Altman primește 7% din companie în cadrul unei noi întreprinderi cu scop lucrativ”, a adăugat contul.

Această schimbare de statut este sursa disputei dintre Elon Musk și Sam Altman. Reamintim că cei doi miliardari au co-fondat împreună OpenAI în 2015 ca organizație non-profit. Dar în 2019, aceasta a devenit o companie cu scop lucrativ plafonată, o schimbare de statut care a venit la un an după plecarea lui Elon Musk și care i-a permis să obțină investiții uriașe din partea Microsoft.

Proprietarul X l-a acuzat pe Sam Altman că l-a manipulat să investească milioane de dolari în companie, dar și că l-a trădat pe el și scopul organizației non-profit, potrivit unei plângeri depuse împotriva companiei în august anul trecut. Această plângere a venit după retragerea unei plângeri inițiale depuse la sfârșitul lunii februarie din motive similare.

O schimbare de statut necesară

Ca răspuns la aceste acuzații, OpenAI s-a apărat într-o lungă postare pe blog publicată în martie 2024. În aceasta, compania a revenit la misiunea sa de „a se asigura că AGI (inteligența artificială generală) aduce beneficii umanității în ansamblu”. Cu toate acestea, au realizat că dezvoltarea acestei AGI necesită mai multe resurse decât și-au imaginat.

Aceasta înseamnă „miliarde de dolari pe an, mult mai mult decât credeam noi, în special Elon, că putem strânge ca organizație non-profit”, explică Sam Altman și ceilalți co-fondatori în acest articol.

Împreună cu Elon Musk, ei au recunoscut că era nevoie de o entitate cu scop lucrativ pentru a dobândi aceste resurse. Dar miliardarul dorea să fie în fruntea acestei entități, pe care dorea, de asemenea, să o fuzioneze cu Tesla, considerând că aceasta era singura modalitate de a ajuta OpenAI să concureze cu Google. Ceilalți cofondatori nu au fost de acord cu el și a părăsit compania, „declarând că probabilitatea noastră de succes era 0” și că își va proiecta propriul concurent în cadrul Tesla.

„Cineva pe care îl admiram profund”

Patru ani mai târziu, în 2022, OpenAI a cunoscut totuși un succes mondial, cu ChatGPT. Elon Musk, între timp, și-a lansat propriul start-up de inteligență artificială, xAI, în iulie 2023. Această companie se află în spatele Grok, o AI care este mai puțin limitată decât rivalii săi și este disponibilă gratuit pe X de câteva săptămâni.

El continuă însă să acuze OpenAI că l-a trădat, mai ales că aceasta și-ar putea schimba din nou statutul pentru a deveni o companie cu scop lucrativ ca oricare alta și a genera astfel profituri nelimitate. Creatorul ChatGPT susține însă că Elon Musk a înțeles că misiunea sa nu presupunea ca AGI să fie deschisă, după cum arată capturile de ecran ale schimburilor de e-mailuri.

„Pe măsură ce ne apropiem de dezvoltarea IA, va avea sens să începem să fim mai puțin deschiși. Deschiderea în OpenAI înseamnă că toată lumea ar trebui să beneficieze de roadele IA odată ce este dezvoltată, dar este perfect acceptabil să nu împărtășim știința…”, a declarat Ilya Sutskever, cofondator al companiei, care a demisionat anul trecut. La care Elon Musk a răspuns „Yup”.

La începuturile sale, OpenAI dorea să „colaboreze liber” cu alții, adoptând o abordare open source, de unde și cuvântul „open” din numele său. Cu alte cuvinte, scopul era de a oferi informații cu privire la datele utilizate pentru a forma un sistem sau prin punerea la dispoziția tuturor a codului informatic pentru instrumentele sale.

Cu toate acestea, în 2023, când a prezentat GPT-4, compania a recunoscut oficial că această abordare nu era cea potrivită din motive de securitate și concurență. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Elon Musk să își continue atacurile la adresa OpenAI și a lui Sam Altman. Compania deplânge această animozitate.

„Suntem triști că s-a ajuns aici cu cineva pe care l-am admirat profund – cineva care ne-a inspirat să țintim mai sus, apoi ne-a spus că vom eșua, a lansat un concurent, apoi ne-a dat în judecată atunci când am început să facem progrese semnificative spre misiunea OpenAI fără el”, a afirmat compania.

Într-un tweet final, publicat joia aceasta, Sam Altman și-a rezumat în cele din urmă poziția față de Musk: „Nu cred că este drăguț sau că ne tratează corect, dar trebuie să îl respecți pe tip și ne împinge pe toți să fim mai ambițioși”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Musk are probleme cu alt miliardar? Nu stim cine e celalalt,dar celai probabil are dreptate. Drogurile pot disruge chiar si ce mai „beatiful mind”. Dovezile sunt online si nu au mai mult de 2-3 zile de la data producerii „incidentului”.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.