G4Media.ro

Ce mize strategice urmărește România la întâlnirea Biden – Putin: implicarea Americii…

Ce mize strategice urmărește România la întâlnirea Biden – Putin: implicarea Americii în Marea Neagră și deplasarea interesului SUA către China

Va încerca Joe Biden să-și asigure neutralitatea lui Vladimir Putin în confruntarea tot mai deschisă dintre SUA și China? Dacă da, cu ce preț? Care va fi impactul discuției de azi de la Geneva asupra mutării soldaților americani din Germania către țările din Est? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pune diplomația română înaintea întâlnirii de grad zero din Elveția.

Pentru România, mizele legate de cooperarea cu SUA sunt imense. Principal furnizor de securitate al României, America e implicată serios în bazele de la Câmpia Turzii, Mihail Kogălniceanu și la Deveselu – toate cu cheltuieli de miliarde de dolari. Orice mică deplasare a politicii de securitate din administrația SUA poate produce efecte semnificative în România, de aceea summitul Biden – Putin e un eveniment-cheie, care suscită un interes major la București, ca și la Varșovia ori Sofia.

Nu întâmplător președintele Biden a discutat luni la Bruxelles separat cu liderii din România, Polonia și țările baltice despre agenda întâlnirii sale cu Vladimir Putin: a fost o deschidere maximă către aliații NATO care au nevoie permanentă de reasigurare în fața posturii tot mai agresive a Rusiei.

Una dintre marile teme ale discuției Biden – Putin va fi China, după cum arată majoritatea analiștilor americani. Pentru SUA, China a devenit o amenințare existențială, Beijingul dorind să-și impună agenda la nivel global, în detrimentul intereselor americane. Or, mulți dintre analiștii americani indică faptul că administrația Biden și-ar dori ca Rusia să nu devină un aliat al Chinei în această super-bătălie politică, economică și ideologică. Aceasta ar fi una dintre mizele summitului, după cum arată fostul ambasador american la Moscova Michael McFaul într-un articol publicat în Foreign Affairs.

E dispus Biden ca, în schimbul unei atitudini mai degrabă neutre a Rusiei în chestiunea chineză, să accepte diferite cereri ale lui Putin legate de estul Europei, așa cum se discută intens în multe cancelarii europene?

Realitatea ne arată că aceste presupuse ”trocuri” sunt mai degrabă greu de realizat. Motivele sunt multe. SUA nu pot avea încredere în Rusia și în promisiunile Kremlinului. SUA au un angajament real, concret în această zonă a Europei, și interese care depășesc agenda unei singure administrații sau ale unui singur partid.

De altfel, zilele acestea au demonstrat încă o dată că America rămâne profund angajată în estul Europei, și mai specific – și de interes pentru noi – în Zona Mării Negre. În concluziile ultimului summit NATO, desfășurat fix înaintea summitului Biden – Putin, e menționată de patru ori ”Marea Neagră”, cu accent pe asigurarea aliaților din zonă. Or, Marea Neagră e pivotală pentru strategia Rusiei de a-și menține și extinde influența în zonă. Accentul tot mai puternic pus de NATO pe Marea Neagră, după insistențele României din ultimul deceniu, arată că SUA sunt convinse că trebuie să investească în continuare în asigurarea securității aliaților din regiune.

Deocamdată, nu avem nici un motiv concret, palpabil să credem că SUA își vor schimba radical strategia la Marea Neagră. Oricât ar vrea Rusia ca SUA să se retragă din zonă și să elibereze spațiul, e greu de crezut că vom trăi prea curând o asemenea mișcare seismică în geopolitică.

Un alt subiect de interes pentru România e eventuala mutare a trupelor americane din Germania. Anunțul din 2020 al Administrației Trump că va reloca în estul Europei câteva mii de soldați staționați în Germania a suscitat un interes imens. Venirea câtorva mii de soldați americani în România ar însemna nu doar un aport suplimentar de securitate, ci și un beneficiu economic major, așa cum se întâmplă de altfel și în Germania. Administrația Biden a pus însă toată mutarea între paranteze în luna februarie, dornică să refacă relațiile cu Germania – puternic afectate de fostul președinte Trump.

Este întâlnirea de la Geneva un moment care va influența decizia viitoare a Administrației Biden legată de eventuala mutare a trupelor din Germania în estul Europei? Puțin probabil ca cei doi lideri să discute în acești termeni, și mai puțin probabil ca SUA să accepte o asemenea condiționare din partea Rusiei – ar arăta o Americă nepermis de slabă. Viitoarea decizie luată de Administrația Biden în legătură cu trupele staționate acum în Germania va avea la bază, probabil, nu dorința Rusiei, ci relația bilaterală cu Germania și interesele strategice al SUA.

Pe de altă parte, există decizii recente ale SUA care au suscitat îngrijorări legitime în estul Europei. Cea mai recentă este ridicarea surprinzătoare a sancțiunilor pentru compania care construiește Nord Stream 2, o decizie care ajută enorm Rusia. Atât de criticatul Donald Trump se împotrivise din răsputeri gazoductului ruso-german, iar pro-europeanul Joe Biden i-a dat undă verde, în ciuda îngrijorării tuturor statelor din estul Europei. Nu întâmplător, vicepremierul ucrainean Olha Stefanishyna spune într-un interviu pentru G4Media.ro că după decizia SUA, ” lecția cu adevărat importantă pentru noi e că nimeni nu va lupta pentru țara noastră, suntem doar noi”. În acest caz particular, îmbunătățirea relațiilor SUA-Germania a contat mai mult decât necesitățile strategice ale Ucrainei.

Un subiect care se află în mod cert pe agenda discuției e spionajul tot mai agresiv al Rusiei în SUA, dar și în restul statelor aliate. România a expulzat recent un oficial rus din ambasada pentru activități de spionaj, cum au făcut-o și Cehia, Polonia ori Bulgaria. Rusia încearcă să influențeze decizii politice și procese economice atât în SUA, cât și în țările din proximitatea sa. Or, potrivit analiștilor americani, Biden va pune pe tapet această chestiune.

Summitul Biden – Putin de azi va dura 4-5 ore, potrivit informațiilor New York Times. Vor exista și martori, miniștrii de externe Lavrov și Blinken. Mizele SUA au fost explicate pe larg de Adrian Novac într-o analiză dedicată evenimentului. Cât despre mizele României – vom descoperi în zilele și lunile următoare dacă această mult mediatizată întâlnire va fi schimbat cu vreun grad orientarea busolei strategice a SUA sau nu.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Romania are interesul mafiei si coruptiei endemice.

    • Asa e.
      Dar, daca USA pierde (teoretic) jocul in aceasta zona, RO ce va face?

    • Escrocii Ro au coalizat rapid cu infractorii SUA ce sunt anchetati de FBI, nu cu politicieni onesti ce reprezinta SUA.

  2. Să fim serioși, despre ce miză vorbim, de vreme ce lucrurile nu depind de noi..
    România va face strict ceea ce îi va spune SUA să facă.
    Nu comentez dacă e bine sau rău, însă e limpede că asta vom face.

    • dupa ce dau noroc si cinstesc o tuica, cei doi lideri vor suna la Catu sa afle ce mize strategice urmareste Romania

      Cei doi sunt foarte atenti la problemele Romaniei. Un detasament de badante este deja pregatit sa atace pampersii gerontocratului,

  3. Miza VA fii 8-10 miliarde de dolari. Pt o noua scula sau sistem. Cumparare.

  4. „Stabilitatea strategica” se obtine prin sacrificii strategice. Atunci cand Biden a dispus ridicarea sanctiunilor pentru North Stream 2 am realizat ca America a ajuns la o intelegere cu Rusia in privinta Europei, iar lucrurile sunt cat se poate de clare. Biden isi permite sa sacrifice aliatii europeni de pe flancul estic al NATO pentru a-si atrage de partea sa Rusia in noul razboi rece cu China. Putin va trage niste linii rosii care vor include probabil si bazele militare americane din Romania sau Polonia. Marea problema pentru Biden, dupa cum ati spus si in articol, o reprezinta lipsa de incredere in Rusia si faptul ca Putin nu respecta tratatele si intelegerile dintre el si altii. Isi permite oare SUA sa sacrifice parteneriatul cu Romania si sa „uite” sacrificiile facute de tara noastra in teatrele de operatiuni si in lupta impotriva terorismului? Romanii cred sincer in democratie si in SUA si au incredere in America. Cum abordeaza Biden problema avand in vedere toate acestea?

  5. Unii nu cunosc, sau sunt Gica Contra, dar de câțiva ani buni Armata Americana este cel mai mare investitor în România. Câteva miliarde de dolari anual.