G4Media.ro

Ce n-a spus von der Leyen în „Starea Uniunii”

Sursa Foto: Facebook/ Comisia Europeană

Ce n-a spus von der Leyen în „Starea Uniunii”

Deloc surprinzător, discursul despre Starea Uniunii ținut de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a început cu câteva gânduri despre invazia brutală a Rusiei în Ucraina, scrie EUobserver citată de Rador.

În mod corect, convingător – și cu Olena Zelenska în calitate de invitată de onoare în Parlamentul European -, von der Leyen a afirmat că războiul contra Ucrainei e un război contra valorilor europene, contra viitorului nostru colectiv.

Miza lui e „democrația împotriva autocrației”.

Dar von der Leyen abia a menționat că democrația europeană e sub atac nu numai din partea unor pericole externe, ci și a unora din interior. Două dintre țările lumii cel mai avansate pe drumul către autocrație sunt membre UE.

Chiar și când a vorbit despre „caii troieni ai autocrației” care atacă democrația europeană „din interior”, nu a fost foarte clar la cine se referea ea.
Iar claritatea este aici vitală. Viktor Orbán a demantelat democrației Ungariei, dar continuă să participe la Consiliul European în calitate de egal.
Independența justiției poloneze a fost necontenit atacată de guvernul Partidului Lege și Justiție condus de Jarosław Kaczyński.
Italia e pe punctul de a-și alege o neo-fascistă în guvern, poate chiar ca premier.

Democrații Suedezi inspirați de Trump sunt al doilea partid din Suedia și au ajuns acum la guvernare.

Chiar dacă președinta von der Leyen s-a angajat la modul abstract să lupte pentru democrația din Europa „zi de zi”, lupta Comisiei ei rămâne amorfă și prost concepută. Când a menționat într-adevăr, dar în trecere, problemele cu membrii UE, ea a evitat cu consecvență termenul „democrație”, vorbind despre „stat de drept” și protejarea bugetului UE de „corupție”.

Suntem dezamăgiți, dar nu surprinși, de acest concept sărăcăcios de democrație.

Să aprofundăm ce înseamnă „democrație”

În cercetările noastre am examinat peste 100 de discursuri recente ale membrilor Comisiei Europene. Am constatat din nou și din nou că comisarii și președinții Comisiei acordă prioritate unui concept rigid juridic și tehnocrat de democrație: „Democrație fără politică”.
Or democrația înseamnă mult mai mult decât stat de drept și separarea puterilor. Democrația este un răspuns normativ și politic la pluralismul politic.

În democrație e vorba de viziuni cu adevărat alternative despre societate intrând în competiție între ele într-o sferă publică sănătoasă.
De aceea este atât de tulburător să vezi presa liberă sufocată în Ungaria sau să-i vezi pe universitarii polonezi hărțuiți prin tribunale fiindcă critică guvernul.

Deși este important ca von der Leyen să ia atitudine contra atacurilor la statul de drept, nu e și suficient. Firește că statul de drept e vital pentru democrație. Dar trebuie să gândim în termeni mai generali decât statul de drept ori separarea puterilor – ce vedem noi acum este demantelarea sferei publice democratice în mai multe state membre UE.

Este o criză a autocrației.

În fața acestei crize a autocrației Comisia Europeană trebuie să folosească urgent toate instrumentele pe care le are pentru a sprijini democrația pluralistă.

Discursul lui von der Leyen e doar cel mai recent exemplu de întoarcere a capului de la proprii autocrați în curs de devenire ai UE și de la deficitul democratic din UE în sens mai general.

Cel mai inovator element în această privință a fost anunțul ei cum că „Comitetele Cetățenești care au fost cruciale pentru conferință [despre Viitorul Europei] vor deveni de acum un aspect uzual al vieții noastre democratice”. Totuși, rămâne neclar cum pot Comitetele, care nu au absolut nici o rezonanță în nici o sferă publică europeană, să lupte în mod eficient cu criza autocrației și să contribuie la democratizarea UE.

Dacă vrem cu adevărat să protejăm democrația pluralistă în Europa, trebuie să ne gândim cu ce pot contribui toți actorii din spațiul politic european. Avem nevoie de o mobilizare generală pentru a ne apăra societatea civilă și sfera publică.

Partidele, eurogrupurile, statele membre, ONG-urile și sindicatele ar trebui să joace cu toate un rol în sprijinirea actorilor democratici din Ungaria, Polonia și din toate țările UE.

În loc să așteptăm o inițiativă a Comisiei care poate nu va veni niciodată, ei ar trebui să întrebe ce pot face acum. Cum pot contribui la apărarea presei libere. Cum îi pot ajuta pe actorii progresiști ai societății civile împotriva autoritarilor.

Autocrații în devenire vor califica astfel de activități drept ingerință în treburile lor interne. Însă nu zice nimeni că aici e necesară neutralitatea! Integrarea europeană înseamnă că libertatea civică a absolut fiecărui cetățean UE e legată de a tuturor celorlalți. Parafrazându-l pe Martin Luther King, autocrația oriunde în UE este o amenințare la adresa democrației din întreaga UE.

Locul central ocupat de invazia rusă din Ucraina în discursul despre Starea Uniunii a fost o alegere corectă, iar retorica lui von der Leyen în această privință a fost solidă. Însă războiul din Europa nu trebuie să ne distragă de la criza autocrației din UE. Trebuie să așezăm în centrul preocupării noastre politica democratică pluralistă.

Sursa: EUObserver/ Rador/ Articol de Tom Theuns (profesor de teorie politică la Universitatea din Leiden și cercetător la Sciences Po, Paris) și Alvaro Oleart (politolog, cercetător la Universitatea din Maastricht) / Traducere: Andrei Suba/asuba/rlambru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Faptul ca dreapta mai mult sau mai puțin extremista scoate „capetele” de balaur la lumina in multe tari din EU se datorează exagerărilor progresiștilor neo-marxiști care conduc UE.

    • Kremlinul a cheltuit peste 300 de milioane de euro pe peste 150 de formațiuni extremiste de dreapta din Europa, ca să creeze cât mai mult haos, fiindcă Rusia e incapabilă să evolueze și să atingă același nivel de prosperitate.

    • @Vladimir: Rusia face asta de 10-20 de ani, si totuși de abia acuma se întâmpla o revenire al dreptei la scara mare. Asta înseamnă ca sunt alte cauze mult mai importante decât banii Rusiei, care in termeni europeni sunt doar mărunțiș.

    • Ai mințit atât de mult, încât ai ajuns și tu să crezi ce minți, rusule.

    • 300 de milioane insemana mai putin de 1 euro /cap de locuitor… prosperitatea europei nu vine din qurism. Se vrea indusa ideea ca nu se poate sa o ducem bine daca nuavem si propaganda lgbtista

    • ati invatat si voi niste cuvinte fancy gen: progresist neo-marxist, leninist bla bla. Apoi va dati fuduli pe net sau la aprozar cu vanzatoarele. Vai de voi

    • Ineptia pe care ai scris-o este la fel ca tine.De kckt.Phu Tien Bot de m@13t.

    • Faci o greșeală in mesajele tale, mesaje cu care sunt de acord. Numesti tari, când e vorba despre grupuri de indivizi care cumpărând mijloace de propaganda, cumpara o țara cu totul si pe o perioada nedeterminata. Eu le-as spune state capturate.

  2. Exista unii oameni care nu isi doresc democratie, pur si simplu asa sunt construiti. Ei numesc libertate, suveranitate, drepturi egale doar cand un dictator actioneaza dupa bunul plac. In acel moment, acele persoane se simt mai in siguranta pentru ca limitarea drepturilor si a libertatilor este egala intre ei. Cel mai des se intampla atunci cand oamenii se simt neajutorati, sunt incapabili sa se descurce singuri. Vor cere pumnul de fier a unui dictator ca mana salvatoare pentru incapacitatea in care ei se afla. Asta…. pana se satura sa fie subjugati si vor iar democratie.

    • Vorba vine democrația e aleasă dar interesele ei ale cui sunt?Ale noastre?Avem democrație de 32 de ani,trebuie să facem un inventar să vedem unde suntem,s-a ajuns la îndatorirea maximă pe timp de pace din toată istoria acestui stat numit România, se văd rezultatele?
      Briții au sărit,la țanc pentru ei,din UE,ce ne pregătește lumea anglosaxonă mai încă?
      Rezultatele se văd pe plan mondial.Poate că și UE e o precolonie mai mare în devenire.
      Cred că sistemul de finanțare e cauza faptului situației de azi,aflat fest în mâini elitare că nu au găsit altă soluție până acum,comunismul și-a devorat proprii copii, să dezvolți o ideologie inspirată din ”comuna primitivă” e totuși ceva vintage.
      Cum spunea marele nostru Poet ”Împărat și proletar”.

    • UE ne-a dat peste 48 de miliarde de euro și toată susținerea tehnică să ne ridicăm din mocirlă. Nu e vina UE că românilor le place în mocirlă.

  3. Autorul articolului e evident partinic. De unde tragem concluzia că actorii progresiști și socialismul cu origini marxist-leniniste e mai bun decât conservatorismul? Trebuie să ne trezim la realitate. Democrația la fel de bine ca autocrația poate deveni o utopie, și a devenit de câțiva ani încoace. Cât despre UE bine ar fi să rămână o comunitate economică, fără aspirații de a deveni un nou Imperiu Roman. Nu de alta, dar francii și germanii s-au gândit mereu la burta lor, decât la soarta altora…

    PS. Și dacă tot se folosește cuvântul extremism atât de des pe această reacție: Extremele văd extreme. Punctum

    • Dacă e așa bună dictatura, de ce e Rusia ta o hazna unde se pune antifurt pe conservele de carne?

    • 👍
      Si as mai completa: cum poti vorbi de democratie cand Parlamentul Europei nu are drept de initiativa legislativa ? Comisia, nealeasa direct, vine cu initiative, iar Parlamentul voteaza ca oile.

    • vladimire: esti in eroare, ca de obicei, las-o pe aia cu rusia, astia te-au dat rusiei, trebuie schimbati, vrem o europa de centru-dreapta, obositilor.

  4. poate contribuabilii sunt satui sa fie ignorati de 30 de ani incoace, zic.

    • La tine în Rusia, toți sunteți niște sclavi.

    • Noroc ca de astia ca tine nu s mai mult de 5% … ce tot insisti cu mutatul in Rusia când e clar ca sunteți o minoritate insignifianta? Daca scrieți fiecare de pe 7 conturi nu ajuta cu nimic . Rezultatele se vad la alegeri

  5. Nu a spus ca ei(UE) e de vina pentru dependenta europei de tot ce se importa din Rusia,decenii intregi au alimentat pe rusi cu triliarde de $ si asta fac si acum cu importurile chineze…pana isi arata si chinezul fata adevarata.

    • Europenii sunt oameni civilizați, nu înțeleseseră ce animale sunteți de fapt voi, rușii.

  6. Daca nu dansam toti cum canta Ursula, nu e frumos…

  7. Atunci cand UE este condusa de lideri cu iz marxist …nu te poti astepta la minuni. Este clara lipsa de viziune a acestor indivizi, precum si blocajul ideologic si politic in care se afunda UE. Atata timp cat cel mai mare partener comercial al Europei este China, iar energia a venit aproape gratis pentru Germania pana la invazia rusa, nu cred ca putem spera la o UE cu adevarat democratica.

    • Nu înțelegi tu democrația, rusule. N-ai fost niciodată liber. Te trage Putin de zgardă.

  8. Vladimir@ co
    Da cateva luni înapoi și judecă cu capul tau: nu waxx..nu ai voie afară…îti suna cunoscut?? Curata ..” democrație”..si da aceiași ” distinsa” urs’ sula ..te a salvat de carcaletele..să poți manca greierași crocanți in fața televizorului…led….aaaaa plus…de caldura nu poate fi vorba..la voi in ” metavers” e oricum mereu cald si bine

    • La tine în Rusia, nici cartofi prăjiți nu mai aveți, șobolanilor. Mașinile de spălat le furați din Ucraina, că la voi acasă în Rusia nu aveți. Iar noile mașini Lada sunt ca cele din anii ’80, fără electronice. Tu vorbești? Tu ești nimic și așa te vede Putin.

  9. daca a-ti renuntat la cenzura afisati prostia pe care „a-ti detectat-o”

  10. ‘Apa de ploaie ” discursul ultimului președinte UE ales în mod autocratic. Măsurile de plafonare a prețurilor sunt pur economie politica comunistă. Chiar si in „talciocul” din Merei se practică piata liberă. UE este o birocrație concepută pentru a stoarce ultimele avuții naționale ale țărilor membre sau de a le folosi ca ‘prostituate”. Cine nu vrea pace în Europa, vrea sa poarte povara unei vieți anoste fara perspective. Cine trimite arme pentru naziștii ucraineni, este adeptul „prostituției europene”. Foarte curând occidentul va desființa locurile de munca ale rezidenților, nesustenabile pe timp de criza economica sau război..Ne vom întoarce acasă și vom fi și mai înverșunați împotriva lui Putin pentru că așa ne-a învățat propaganda occidentală. Dar cei care nu au lemne de foc sau bani să-și plătească facturile la utilități sau pentru traiul zilnic sărăcăcios, ce vor face? Gazele rusești, este evident că nu vor mai ajunge in Europa. Mai devreme sau mai târziu Rusia i-și va găsi clientii. Pentru a deveni puternica o tara are nevoie de oameni harnici, tehnologie și energie. Multe din țările Europei, de foarte curând au renunțat la traiul indestulator. Războaiele civile în masă și convulsii sociale extreme bat la porțile Europei