Ce n-a spus von der Leyen în „Starea Uniunii”
Deloc surprinzător, discursul despre Starea Uniunii ținut de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a început cu câteva gânduri despre invazia brutală a Rusiei în Ucraina, scrie EUobserver citată de Rador.
În mod corect, convingător – și cu Olena Zelenska în calitate de invitată de onoare în Parlamentul European -, von der Leyen a afirmat că războiul contra Ucrainei e un război contra valorilor europene, contra viitorului nostru colectiv.
Miza lui e „democrația împotriva autocrației”.
Dar von der Leyen abia a menționat că democrația europeană e sub atac nu numai din partea unor pericole externe, ci și a unora din interior. Două dintre țările lumii cel mai avansate pe drumul către autocrație sunt membre UE.
Chiar și când a vorbit despre „caii troieni ai autocrației” care atacă democrația europeană „din interior”, nu a fost foarte clar la cine se referea ea.
Iar claritatea este aici vitală. Viktor Orbán a demantelat democrației Ungariei, dar continuă să participe la Consiliul European în calitate de egal.
Independența justiției poloneze a fost necontenit atacată de guvernul Partidului Lege și Justiție condus de Jarosław Kaczyński.
Italia e pe punctul de a-și alege o neo-fascistă în guvern, poate chiar ca premier.
Democrații Suedezi inspirați de Trump sunt al doilea partid din Suedia și au ajuns acum la guvernare.
Chiar dacă președinta von der Leyen s-a angajat la modul abstract să lupte pentru democrația din Europa „zi de zi”, lupta Comisiei ei rămâne amorfă și prost concepută. Când a menționat într-adevăr, dar în trecere, problemele cu membrii UE, ea a evitat cu consecvență termenul „democrație”, vorbind despre „stat de drept” și protejarea bugetului UE de „corupție”.
Suntem dezamăgiți, dar nu surprinși, de acest concept sărăcăcios de democrație.
Să aprofundăm ce înseamnă „democrație”
În cercetările noastre am examinat peste 100 de discursuri recente ale membrilor Comisiei Europene. Am constatat din nou și din nou că comisarii și președinții Comisiei acordă prioritate unui concept rigid juridic și tehnocrat de democrație: „Democrație fără politică”.
Or democrația înseamnă mult mai mult decât stat de drept și separarea puterilor. Democrația este un răspuns normativ și politic la pluralismul politic.
În democrație e vorba de viziuni cu adevărat alternative despre societate intrând în competiție între ele într-o sferă publică sănătoasă.
De aceea este atât de tulburător să vezi presa liberă sufocată în Ungaria sau să-i vezi pe universitarii polonezi hărțuiți prin tribunale fiindcă critică guvernul.
Deși este important ca von der Leyen să ia atitudine contra atacurilor la statul de drept, nu e și suficient. Firește că statul de drept e vital pentru democrație. Dar trebuie să gândim în termeni mai generali decât statul de drept ori separarea puterilor – ce vedem noi acum este demantelarea sferei publice democratice în mai multe state membre UE.
Este o criză a autocrației.
În fața acestei crize a autocrației Comisia Europeană trebuie să folosească urgent toate instrumentele pe care le are pentru a sprijini democrația pluralistă.
Discursul lui von der Leyen e doar cel mai recent exemplu de întoarcere a capului de la proprii autocrați în curs de devenire ai UE și de la deficitul democratic din UE în sens mai general.
Cel mai inovator element în această privință a fost anunțul ei cum că „Comitetele Cetățenești care au fost cruciale pentru conferință [despre Viitorul Europei] vor deveni de acum un aspect uzual al vieții noastre democratice”. Totuși, rămâne neclar cum pot Comitetele, care nu au absolut nici o rezonanță în nici o sferă publică europeană, să lupte în mod eficient cu criza autocrației și să contribuie la democratizarea UE.
Dacă vrem cu adevărat să protejăm democrația pluralistă în Europa, trebuie să ne gândim cu ce pot contribui toți actorii din spațiul politic european. Avem nevoie de o mobilizare generală pentru a ne apăra societatea civilă și sfera publică.
Partidele, eurogrupurile, statele membre, ONG-urile și sindicatele ar trebui să joace cu toate un rol în sprijinirea actorilor democratici din Ungaria, Polonia și din toate țările UE.
În loc să așteptăm o inițiativă a Comisiei care poate nu va veni niciodată, ei ar trebui să întrebe ce pot face acum. Cum pot contribui la apărarea presei libere. Cum îi pot ajuta pe actorii progresiști ai societății civile împotriva autoritarilor.
Autocrații în devenire vor califica astfel de activități drept ingerință în treburile lor interne. Însă nu zice nimeni că aici e necesară neutralitatea! Integrarea europeană înseamnă că libertatea civică a absolut fiecărui cetățean UE e legată de a tuturor celorlalți. Parafrazându-l pe Martin Luther King, autocrația oriunde în UE este o amenințare la adresa democrației din întreaga UE.
Locul central ocupat de invazia rusă din Ucraina în discursul despre Starea Uniunii a fost o alegere corectă, iar retorica lui von der Leyen în această privință a fost solidă. Însă războiul din Europa nu trebuie să ne distragă de la criza autocrației din UE. Trebuie să așezăm în centrul preocupării noastre politica democratică pluralistă.
Sursa: EUObserver/ Rador/ Articol de Tom Theuns (profesor de teorie politică la Universitatea din Leiden și cercetător la Sciences Po, Paris) și Alvaro Oleart (politolog, cercetător la Universitatea din Maastricht) / Traducere: Andrei Suba/asuba/rlambru
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii