G4Media.ro

Ce ne spune Electric Castle despre România. Șapte concluzii despre un eveniment…

Ce ne spune Electric Castle despre România. Șapte concluzii despre un eveniment rarisim

40 de hectare în interiorul cărora am văzut o Românie perfect funcțională, cu reguli respectate, cu muzică excelentă și zeci de mii de oameni mulțumiți. Asta înseamnă Electric Castle, un eveniment pe care îl credeam improbabil într-o țară guvernată mai degrabă de hazard și arbitrariu. La ieșirea din cele 40 de hectare am dat cu nasul de realitatea dură a României unde statul îți face viața un iad.

  • Concluziile mele după cele câteva zile la festivalul de la Castelul Bánffy (comuna Bonțida, județul Cluj):

1. Din punct de vedere artistic, Electric Castle e în topul evenimentelor din România. Nume mari (Gorillaz, Twenty One Pilots, Altin Gun, Molchat Doma, Lola Marsh, Vița de Vie etc.) au avut spectacole excepționale, atmosfera a fost desăvârșită, la fel ca și organizarea în interiorul domeniului. Zeci de mii de oameni au avut de ales între concertele de pe cele zece scene, micile distracții din zonă (roata, baloanele cu aer cald, călușei, mașinuțe electrice, magazin de cărți, cinematograf în aer liber).

Nu întâmplător am auzit în jurul meu oameni vorbind maghiara, engleză, franceză sau italiană. La Electric Castle nu vin doar români, ci și vecini din Ungaria, expați stabiliți în România și fani din străinătate ai trupelor de top.

2. Organizare internă impecabilă, cu excepția transportului. Atenție, vorbim de un eveniment uriaș: 5 zile de festival, 10 scene, 300 de artiști și peste 272.000 de participanți. A fost cea mai mare ediție de până acum, ceea se înseamnă unul dintre cele mai mari evenimente culturale organizate în România. Logistic, asta înseamnă un efort imens.

Cu excepția transportului (voi reveni asupra detaliului), organizarea evenimentului e ireproșabilă. E o atmosferă perfect occidentală, fără nici o stridență, fără aerul de bâlci care însoțește multe evenimente organizate în România. Scenele corect amplasate, spațiul uriaș în care poți face ce vrei, lacul și părculețele unde îți poți trage sufletul după un concert, standurile de mâncare și băutură la îndemână, eliminarea totală a cash-ului, predictibilitatea, curățenia și siguranța personală – toate contribuie la senzația că ești în inima Europei, nu la porțile Orientului.

Au fost cozi uneori la toalete și la mâncare, firește. Dar asta s-a întâmplat cu 50.000 de oameni prezenți concomitent la festival, și e normal să apară astfel de moment. Până la urmă, la orice restaurant din România se formează cozi sau aștepți ceva mai mult la orele de maximă aglomerație.

De fapt, totul se bazează pe adoptarea de reguli de bun simț, comunicarea lor și respectarea cu strictețe. E o soluție deloc magică, simplu de enunțat, dar extrem de greu de respectat. Tocmai asta face din Electric Castle un eveniment profund occidental, de aceea mulți spectatori revin an de an.

Revenind la problema transportului spre/dinspre festival: vineri a fost ziua horror pentru mii de participanți, când autobuzele și trenurile nu au făcut față afluenței. Organizatorii și serviciul de transport privat au fost copleșiți, mai ales că unul dintre drumurile de acces – un drum de pământ (vezi mai jos) s-a blocat la un moment dat. Au fost oameni care au așteptat și 3-4 ore să plece acasă. Abia sâmbătă situația s-a rezolvat, după o soluție radicală: organizatorii au interzis accesul mașinilor noaptea pe drumul de pământ, pentru a evita blocajele.

3. Există o piața/un public pentru astfel de evenimente. Asta e o veste excelentă pentru România. E un eveniment cu 272.000 de participanți, fără mici, fără bere în valuri, fără manele ori artiști plătiți de primărie. Un eveniment cu prețuri peste medie (bilete, mâncare și băutură), care atrage spectatori din toată România.

Electric Castle arată o evoluție a societății, o creștere a standardelor și a așteptărilor publicului. E un indiciu că în România există un public suficient de larg cu disponibilitate financiară și de timp.

Am avut o plăcută senzație de normalitate în mijlocul publicului de la Electric Castle. Obișnuit, din cauza meseriei, să privesc cu un ochi critic realitatea din jur, am descoperit uimit că nu prea m-a enervat nimic. Dimpotrivă, am regăsit atmosfera lejeră din Vest, relaxarea oamenilor care se simt bine împreună, lipsa agresivității, a intratului peste coadă, a ochilor injectați de ură. E o parte de Românie – mare, mică, nu știu – care a internalizat cultura occidentală a politeții, răbdării și respectului față de regulă.

4. Electric Castle e și o poveste despre succesul mediului privat. În fond, Electric Castle e un business, și succesul său înseamnă dezvoltare, extindere, mai mult spectacol. Asta înseamnă capitalismul, așa se dezvoltă orice societate sănătoasă. Iar meritul organizatorilor e că au intuit corect piața, au găsit resursele pentru organizare, au identificat an de an artiștii potriviți și au dezvoltat afacerea.

Și să nu uităm că de pe urma festivalului câștigă toată zona. În satul Bonțida au fost cazați în casele sau curțile oamenilor 10.000 de oameni, în orașul Cluj și localitățile din jur alte mii de participanți. Asta înseamnă bani în economia locală, plus taxe și impozite virate autorităților locale, județene și centrale.

E încă o dovadă că, lăsat să performeze și să inoveze, mediul privat din România are resurse mari de creativitate și capacitatea de implementare. Repet, tot ce se întâmplă pe cele 40 de hectare e un business 100% privat, cu contractori și subcontractori privați, unde statul nu are nici o implicare.

Și o scurtă comparație cu privat vs. stat când vine vorba despre astfel de evenimente. Mai țineți minte Cerbul de Aur, celebrul festival organizat în anii 90-2000 de Consiliul Județean Brașov, Primăria Brașov și TVR? A intrat în agonie și irelevanță din două motive: incapacitatea Statului de a identifica un public-țintă și organizarea scăpată de sub control.

5. Așa ajungem și la statul român și incapacitatea lui de a ține pasul cu mediul privat. M-aș fi gândit că, dacă au în grădină o astfel de afacere, autoritățile locale și județene vor face tot ce e posibil ca să o ajute. Departe de adevăr. Cea mai mare problemă la Electric Castle e accesul fizic al spectatorilor, dat fiind că la castelul Bánffy se poate ajunge doar pe câteva drumuri comunale. Unul dintre acestea e o cărare îngustă de pământ în câmp, lungă de vreo 3 km, unde accesul e dificil și se produc blocaje constante. M-aș fi așteptat ca primăria ori consiliul județean să o pietruiască și să o lărgească în limite rezonabile – o cheltuială de câteva zeci de mii de euro. Ei bine, nu. De zece ani, cărarea e tot de pământ și tot îngustă, în ciuda nevoii evidente de spațiu.

6. Transilvania e conectată perfect la vestul Europei, Bucureștiul și sudul sunt tot mai izolate. Călătoria dinspre Bonțida/Cluj spre București într-o zi de week-end devine o misiune imposibilă. Pe Valea Oltului și Valea Prahovei blocajele sunt permanente, cei 400 de km pe vechile drumuri naționale cu o bandă pe sens se transformă într-o călătorie de 10-12 ore. La propriu. Singura opțiune decentă e DN 1A (prin Vălenii de Munte și Cheia), dar viteza de rulare scade, iar distanța e semnificativ mai mare.

În timp ce Bucureștiul și sudul țării sunt semi-izolate de Transilvania, în vestul țării infrastructura s-a dezvoltat enorm. Aproape toate marile orașe din Ardeal sunt conectate între ele, dar și cu vestul Europei, iar pentru clujeni ori timișoreni e mult mai la îndemână o călătorie spre Budapesta ori Viena decât un drum de coșmar spre București. Lipsa conectivității fizice între București și Transilvania face ca cele două regiuni istorice să se depărteze de facto, iar locuitorii să se înstrăineze rapid. Scriu de ani buni despre acest fenomen, acum mi se pare mai acut decât oricând. Fără autostrăzile care să treacă munții, pericolul unei tensiuni politice între estul și vestul țării crește rapid.

7. Disfuncționalitatea actualului sistem administrativ-teritorial. Acum, DN1A e împărțit perfect în două bucăți distincte. Porțiunea din județul Brașov e asfaltată ca-n palmă, cu marcaje proaspăt făcute, cu parapete moderne. Porțiunea din județul Prahova e plină de gropi, cu marcaje șterse, un drum lăsat în paragină. Asta arată că actuala împărțire administrativă a României, cu 41 de județe – fiecare cu baronul local și puzderia de instituții supradimensionate – e pur și simplu depășită, sistemul e nefuncțional.

E inadmisibil ca pe același drum să vezi amprenta diferită a două județe – unul care își face treaba, altul care nu și-o face. Numărul județele trebuie scăzut drastic, aceasta e rezolvarea rapidă și fără probleme de constituționalitate a situației absurde din România. Dar mă îndoiesc că liderii de la centru ai vreunui partid, Ciolacu și Ciucă, au curajul să-i înfrunte pe puternicii baroni locali care și-ar pierde fieful în urma reorganizării teritoriale.

Revenind la Electric Castle, creșterea constantă și sănătoasă a festivalului demonstrează atât foamea de evenimente după pandemie, dar și maturizarea unei părți din societatea românească. Un eveniment care poate fi un coșmar din punct de vedere logistic a devenit în realitate un spectacol care ne mai apropie cu un pas de modernitate, de cultura occidentală, în sens larg, la care jinduim de ani buni.

P.S.: G4Media a fost partener media al Electric Castle, dar nu a existat nici o componentă comercială a acestui parteneriat. Textul a fost publicat după încheierea festivalului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

65 comentarii

  1. Ba da summer well cum e? Imaginea cui? La ce trupe faine au acolo…

    • Mă mut în Cluj, Bihor, Arad sau Sibiu.
      Sunt salarii mari, multe locuri de muncă, o viață decenta.

    • Banat și Transilvania au primit amprenta imperiului Austro Ungar, viața este mai puțin stresanta.
      Este plăcut să trăiești în vestul și nordul țării, nu este canicula.

    • @Laure

      Am 2 cumnați în Bihor. Știu destul de bine ce e acolo. Unul din ei e sătul deja de țepe luate de la angajatori locali, pe lângă salariile mici. Să mai zic de clanul Micula sau maneliști de pe acolo?

      @Razv

      Mai răcoare? Cu 36-37 grade acum în nord-vest? Sau nu știi poziția geografică a Oradiei, Timișoarei sau Aradului la câmpie cu caniculă?

      Mult PR în Transilvania.

      P.S. am soția ardeleancă. Cunosc bine zona. Ardealul real e foarte departe de PR-ul din presă.

    • @Razv Amprenta de care zici e cea a Imperiului Habsburgic care a durat vreo 200 de ani. Monarhia austro-ungară a fost o realitate scurtă, de doar 51 de ani.

    • Stai că nu durează mult și-o să-l confiște și p’ăsta benzile de ma fiotzy de la botoanele pârghiile mashin4riei de sklavetzi daci !.. Că lor oricum nu le place’n niciun fel: nici dacă mee ceva rău – atunci critică și vor la putere – și nu le place nici dacă ceva mee bine’n țara asta!

  2. Daca voi spuneti ca organizarea interna a fost impecabila este clar ca ati fost parte din aia VIP care erau separati de poolime si care se priveau arogant din Mercedes in timp ce tu stateai de 4 ore la coada. Ma verificati cozile la toalete, mancare, bautura…
    De droguri nimic? Nu am mai vazut de mult atatia oameni prajiti intr-un loc si uitasem cum e sa fi abordat de 4-5 flacai pe seara care sa iti vanda ceva. Noroc ca pe la noi prin zona is mai responsabili si nu isi dau pana se sinucid.
    Daca vreiti sa vedeti organizare ireprosabila mergeti va rog pana in Budapesta, la Sziget, ca sa vedeti cum arata un festival adevarat. Plus de asta, ungurii nu aduc mai multe branduri decat artisti consacrati la festival.

    • Lasa-ma bre cu ungurienii tai. Ungaria e mai aproape de coreea de nord decat de europa.

    • cainele moare de drum lung si românul de grija altuia.
      in 2008 mureau romanii de grija grecilor leneşi si falimentari, in 2014 de grija americanilor care au cazut in dictatura si acum de grija ungurilor ajunsi si ei ca nord-coreeni.

      noi sa fim sanatosi, ca avem lectii de dat la toţi. la noi toate bune in rest…

    • Oameni prajiti la festival de muzica electronica? Ba ej nebun. Dumnezeule mare..Nici nu mi-ar fi trecut prin cap asemenea grozavie.

  3. daca participantii si-ar face un pic de timp si pentru un protest atunci cand e cazul…

    • Momentan nu pot,ca fiind ciuma galbena la putere,coruptia nu mai ucide; dar daca ramane doar ciuma rosie la putere,sa vezi ca se reactiveaza tefelistii ipocriti.

    • A 8-a concluzie ar fi ca participantilor (romani) de la eveniment nu le-a pasat de protestul privind legile securitatii. Exceptand vreo 200. Arata exact cine suntem.

  4. Interesantă perspectiva,mulțumim G4!
    To

  5. Cum, nene, că pe hotnews se plângeau ăia că organizarea a fost varză și că e din ce în ce mai rău de la un an la altul…
    Probabil că ați fost la festivaluri diferite….

  6. Pt. punctul 5, sa-i transmiteti multumiri baronului Paunel Tise, sef peste judetul Cluj, finutzul lui Bocila si renumit pt. racolarile de primari PSD pt. a castiga alegerile; asta pe langa impotenta administrativa specifica clanului Bocila.

    • N-am auzit de clanul Bocila, cine e asta ? Sper ca nu e vorba de Boc, nu cred ca face cineva aici glumite atat de infantile…

  7. ” Transilvania e conectată perfect la vestul Europei, Bucureștiul și sudul sunt tot mai izolate.”
    Moldova nici macar nu e luata in calcul de catre dl. Pantazi, nu exista. Atitudine tipica pt cineva din sud, fie troglodit, fie erudit.

    • Mergi te rog pe drum sau pe cale ferată de la Nădlac (ca să nu zic Budapesta) la Iași, vezi cât timp iți ia – 9 ore jumate ca sa faci 730 de km, asta dacă nu prinzi vreun accident. In condirtiile astea, mai iei Moldova in calcul ca sa mergi la un festival? Nu. La fel cum nu iei in calcul nici Muntenegru ca destinatie de vacanța.

    • Moldova nu exista…ce ai de comparat cu restul tarii cand vorbesti de Moldova? Chiar, a mai ramas cineva in Moldova?

  8. Adevarul e ca Pantazi are si fatza tipica de clubber.
    Parca il vad imbracat in blugi rupti, tricou psihedelic, fluier in gura, sclipici in par si jointul in coltul gurii.

  9. care a fost proportia români- străini? dar media de vârstă? ocupatie? 270.000 de oameni sunt ca o picatura in oceanul roșu al delăsării si imposturii mare de vreo 19milioane…mai am si altele…e bine totusi ca sunt astfel de ocazii de civilizare si educare…

    • 270.000 de oameni e un inceput bun, nu o picatura.

      Noi, romanii, avem niste probleme mari: lipsa de incredere in ceilalti si pesimismul crunt in privinta bunului mers al tarii. Ati putea sa vedeti ca „oceanul ala rosu” e format din doar cateva milioane de oameni. Si atat. Oceanul in Romanie e, de fapt, un ocean de indiferenta, de oameni care gandesc ca singura solutie de „salvare” e individuala.

      Schimbarea se va produce cu adevarat in Romania cand oamenii or sa inteleaga cate pot realiza impreuna, daca au incredere unul in celalalt. Cand se va intampla asta? Cand sondajele vor arata ca la intrebarea „aveti, in general, incredere, in oamenii din jurul dumneavoastra” vor raspunde cu DA cam 40%. Acum suntem la 15%. E atat de usor si atat de greu, in acelasi timp.

    • „bujetari lenesi” si „puie msd” nu sunt neaparat sloganuri care sa promoveze increderea si solidaritatea sociala… zic si eu… 🙂

    • Da, fix asta e problema romanilor, ca nu merg la festivaluri. HAHAHAHA

    • 19 milioane?! De ce, că așa vrea STS?

  10. ”Fără autostrăzile care să treacă munții, pericolul unei tensiuni politice între estul și vestul țării crește rapid.”
    Greșit! Tensiunile sunt între Transilvania și Moldova pe de-o parte și București+Muntenia & Oltenia pe de alt parte.
    Cei din urmă sunt beneficiarii dintotdeauna a centralismului dâmbovițean. În detrimentul Moldovei, că Transilvania, datorită moștenirii maghiaro-săsești, se descurcă. Mentalitățile central europene împământenite timp de 1000 de ani încă nu au fost complet șterse de agresiunea balcanică organizată de cei din sud.

    • Robika, tată, ce vrei sa spui cu „datorită moștenirii maghiaro-săsești, se descurcă. Mentalitățile central europene împământenite timp de 1000 de ani încă nu au fost complet șterse de agresiunea balcanică organizată de cei din sud.”
      Moștenirii austriece!!!! Că dacă nu erau ei, era mentalitatea turcă peste voi, cei care vă văitați că sunteți aici de 1000 de ani.
      Agresiune balcanică organizată? Ai vreo dovadă? Te simți agresat? Când vii în valuri ca năvălitor și cotropitor, nu mai agresezi?

    • Robert maica, nu reusiti, neam, sa- va depasitii complexul de minoritar etnic in fata natiei majoritare bastinasa! Moldova e inclusa la „plesneala” in comentariu, musai sa iasa in evidenta „aversiunea” Ardealului impotriva sudului…Adevarata democratie inseamna reguli respectate de toti, inclusiv toate minoritatile de toate felurile, discriminarea pozitiva a adus numai neajunsuri democratiei. In rest, admir si respect cunoasterea dvs. a limbii nationale, ceva foarte rar in randul co-etnicilor dvs.! P.S. Eu credeam ca drumurile nationale sunt administrate de MT prin CNAIR si nu de administratiile locale, asta referitor la starea DN1 descrisa in articol.

    • (2) Sectoarele de drumuri naţionale, incluzând şi lucrările de artă, amenajările şi accesoriile aferente, situate în intravilanul reşedinţelor de judeţe şi al municipiilor, sunt în administrarea consiliilor locale respective.

  11. Aceleași lucruri le-ați fi putut scrie și despre SAGA, dar ați ales să prezentați trunchiat festivalul ca fiind unul al drograților.

    • Parcă la Saga crăpase unu de supradoză. La EC n-a crăpat nimeni deocamdată, deci concluzia e că ori consumă responsabil, ori nu-s atâtea droguri.

    • Haha, da, la asta mă gândeam și eu. Personal nu mă interesează niciunul, dar am observat că Saga a fost făcut muci în presă, pe când la EC au fost inorogi și turtă dulce.

  12. 270000 oameni? Cum i-ati numarat? La orice festival se numara abonamentele vandute pentru intreaga perioada + numarul de bilete de zi vandute. Ori voi ati numarat aceiasi 40-50K oameni de 4 ori!
    Tocmai am revenit de la un mare festival din Belgia, organizat tot intr-un camp, la tara, cu drumuri inguste. Toata logistica si organizarea de acces/ evacuare era facuta de catre cei cu festivalul, nu de catre primarii sau guvern! Golirea intregului spatiu in care erau in fiecare zi aproape 100 000 de oameni concomitent dura maxim o ora. Mai intai plecau autocarele care duceau oamenii spre orasele mari, apoi eliberau parcarile din jur in ordine, etc. Totul tine de doar de organizare.

    • Ca accesul organizat de festival sa funcționeze ai nevoie de cai de acces. Alea numai autoritățile publice le pot furniza, de aia se cheamă drum public.
      La Tomorrowland ai fost?

    • Eu an de an tot spun dupa fiecare editie Untold, ca prezenta la cele 4 zile de festival, e mult umflata, ptr ca se numara prezentele zi de zi, desi grosul de public e dat de posesori de abonamente care sint prezenti cele 4 zile, adica de la o zi la alta publicul nu este un altul. Daca sotia si cu mine am merge la Untold cele 4 zile, ne-ar numara ca si cind am fi fost 8 (opt) persoane. Absurd. La Untold sint aprox 70k de prezenti zilnic. Daca festivalul ar tine 14 zile, ar raporta 1.000.000 de persoane prezente (presupus unice) ? Cine i-ar crede ?
      Acum vad aceeasi abordare umflata si la Electric Castle. Spun c-au fost 272k in cele 5 zile, dar recunosc simultaneitatea de doar 50k in chestiunea cozilor la toalete sau mincare. Presa n-ar trebui sa accepte voluptos cifrele umflate comunicate de organizatori, ci doar cele rezultate din biletele si abonamentele vindute raportate la Fisc.

  13. Referitor la punctul 5, mie personal imi place drumul de pamant si e o imperfectiune care face parte din specificul si farmecul festivalului EC. Sper sa nu vina cu idei si sa ramana cararile, ulitele, pietrele si pamantul asa cum e. Cine stie ce idei le mai vin daca fac infrastructura rutiera, imediat vine domnul capitalist cu un bloculet, un hotel, cateva magazine la parter si se distruge tot.

  14. Transilvania e conectată perfect la vestul Europei, [..]

    Domnule Cristian Pantazi, cum ati ajuns la aceasta afirmatie fara nici o legatura cu realitatea… spuneti-mi va rog cum e conectata perfect Transilvania la vestul Europei? E cea mai mare aberatie posibila. Cum e conectata Transilvania? Cum se ajunge din orice parte a Transilvania in Ungaria la autostrazi? Pe drumuri cu 1 banda pe sens prin sate domnule! Cam aceeasi infrastructura din evul mediu ramasa. Nu mai prostiti lumea sau nu mai fiti dumneavoastra prost.

    În timp ce Bucureștiul și sudul țării sunt semi-izolate de Transilvania, în vestul țării infrastructura s-a dezvoltat enorm. Aproape toate marile orașe din Ardeal sunt conectate între ele, dar și cu vestul Europei, [..]

    Din nou, citest si mi se pare ireal ce scrieti. Vestul tarii are infrastructura dezvoltata enorm? Aroape toate marile orase din Ardeal sunt conectate intre ele? Domnule Cristian Pantazi dumneavoastra unde traiti si pe unde ati circulat? Aberatii mai mari nici ca se pot spune… Comparand infrastructura din sud si Bucuresti cu cea din Ardeal, Ardealul este cu 100 de ani in spate. Daca ne gandim si la drumurile care sunt in lucru in sud, ajungem sa zicem ca suntem cu 200 de ani in spate in Ardeal. Nu mai scrieti aberatii domnule! Autostrazi Pitesti, Ploiesti, Constanta, drum expres Craiova si altele multe in lucru, unde este in Ardeal asa ceva?

    • De acord. Recomand un drum Baia Mare – Constanța prin Valea Prahovei. Faci vreo trei sferturi din timp până la Paralela 45 și de acolo e drum lat și întins. Cu excepția weekendului când merge București la mare.

    • Cluj Tg Mureș, 1,30h.
      Cluj Sibiu, 2h.
      Cluj Deva , 2h
      Cluj Timișoara , 3 h
      Cluj Arad, 3,30h.
      Toate pe autostrada.
      Distanțele între ele le găsiți dvs.
      O seara buna

    • Grigore nu mai polei atat drumurile din sud … sunt vesnic in lucru sau cu accident pe ele stf!

  15. Avem nevoie de o noua Vama Veche pentru a reinvia spiritul de libertate. Poate ca astfel de festivaluri vor putea sa reuneasca oameni de calitate, care sa lege prietenii adevarate si sa schimbe aceasta societate.

    • oameni de calitate gasesti si la festivalul enescu, si la festivalul de jazz de la garana, si la festivalul crizantema de aur.

      believe it or not, si printre manelari sunt oameni de calitate. am 2 prieteni care au fost olimpici la mate si au facut universitati prestigioase ca oxford sau princeton (si acum lucreaza unul in UK si altul in DE) si n-ar asculta altceva decat manele.

      impartirea lumii dupa genul de muzica sau festival frecventat este infantila.

    • Da, fix. Fix festivalurile o sa fie salvarea tarii. Acolo, la festivaluri, se vor reuni cei mai buni oameni care vor lega prietenii si vor schimba tara. MUHAHAHA Pot sa pun pariu pe cat vrei tu ca cei mai multi dintre cei care merg la festivaluri ii doare la patina de tara si nu au mai citit stirile de prin 1900 toamna. Genul ala de oameni carora vrei sa le spui una alta despre ce se petrece in tara si te someaza sa incetezi ca ei se pregatesc pentru urmatorul festival.

  16. O mica observatie: Ciuca nu este lider de partid, el este o marioneta.

  17. Foarte buna descriere. Minusurile se vor rezolva, iar altii vor ramane pe veci acasa sa se planga cat de rau le merge lor si zonei in care locuiesc. Numarul de participanti creste in fiecare an si tot in fiecare an este prezenta la datorie armata de plangaciosi. E ca si cand e coada la intrarea dintr-un restaurant si altii urla cat de nasol e sa mananci acolo. :))

  18. Cateva puncte despre electric castle in smart city:
    – dl Pantazi pune semn de egal intre existenta unor festivale de calitate si dezvoltarea unei societati. Nostim.
    – dl Pantazi sugereaza ca organizatorii festivalului ar trebui scutiti de orice vina pentru ca nu au putut asigura si transportul din f’ing smart city si f’ing electric castle
    – problema cu transportul existase in trecut iar organizatorii nu au gasit altceva mai bun de facut decat sa vinda mai multe bilete (ceeeeea mai mare editie)
    – dl Pantazi continua cu statul si autoritatile care nu-si fac treaba si ajunge la concluzia cu statul care trebuie descentralizat (nimic in neregula aici)
    – io as putea sa pun pariu cu dl Pantazi ca 90% din participantii la festival habar n-au cine e si nu i-au citit vreun articol.
    Judecand premisele acestui articol si solutia la care dl Pantazi ajunge nu pot decat sa concluzionez: festivalurile sunt necesare, la fel ca si odihna. A fost frumos la festival dar dl Pantazi mai trebuie sa se odihneasca putin inainte sa scrie.
    Festivalul salveaza Romania! (nici macar nu e la feminin, ca sa sune frumos)

  19. Cine votează PSD cel mai mult? Moldova și Oltenia, „elitele”.

  20. Spuneți că se vede diferența dintre in județ și altul după modul în care este administrat același drum .
    După care trageți concluzia că soluția este o unitate administrativă mai mare.
    De unde aveți siguranța că această unitate nouă nu va urma modelul județului prost administrat ?
    In legătură cu un alt raționament, nu vreți să radem munții Carpați de frică să nu se rupă Romania ?

  21. După starea drumului către eveniment pot spune cu certitudine ca aparține de usl.

  22. Indiferent cum vrei sa imparti judetele, problema nu e acolo. E vorba de caracterul omului. Transilvania e net superioara restului tarii. Si apropo, ideea comunistoida sa lea dea cei harnici de la ei si celor lenesi, nu mai tine. N-o sa faciu tu un Brasov mia mare numai pt ca ala din Prahova nu-si face treaba. Nu, stimabile. Transilvania isi va vedea de drumul ei central-european, iar miticii pot s-o ia inapoi spre evul mediu linistiti.

  23. Ce sărăcie de jurnalist să te vinzi pentru niște bilete VIP la electric castle, JALNIC!!!!

  24. Diferenta de infrastructura dintre Ardeal si restul tarii este o componenta de strategie militara terestra la nivel international… ca si alte asazise anomalii!
    Facem parte din globalizare. Carpatii au fost si sunt o granita strategica! La est de Carpati zona de sacrificiu, blocarea deplasarii si incetinirea unei ofensive (Ucraina este un exemplu, este „brazdata de autostrazi”). La vest zona de siguranta!
    Indiferent cine va guverna România va trebui sa se supuna! Orice incercare de a schimba lucrurile este sortita esecului… autostrada intre Ardeal si Moldova, autostrada Bucuresti Suceava, doar baliverne electorale!
    Din pacate asta este realitatea!

  25. S-a vândut pe o legitimație privată de clubber

  26. Dar dacă viața i s-a schimbat în urma evenimentului cu rădăciniLE ÎNFIPTE la TNB 2013, foarte frumos. Poate că nu se înșeală cu privire la replicarea experimentului sole privat.

  27. Fixatia „sa fie drum pentru autovehiculul meu, din patul meu pana la X” identifica omul care a pus bani de Dacie in anii 1980.

    Locurile unde olandezii si germanii fac festival cu 100-150 mii de platitori se umplu cu corturi si dughene pliante, la care oamenii sunt adusi cu avionul, si de la aeroport cu autobuzul. Daca tot urmeaza sa traiesti la comun si sa schimbi variola mamimutei in fata Marii Formatii Vita de Vie, ce sens are s-o arzi nobil-izolationist cu o ora inainte?

    Iar daca vrei sa auzi vorbitori de limbi straine, glasuind plin de relaxare si cultura, du-te la capsuni.

  28. Adica, avem 2 Romanii: o Romanie in Transilvania, cu mari orase pe model occidental, cu oameni care muncesc ca sa faca bani…
    Si o Romanie, care cu exceptia marilor orase(Bucuresti, Craiova, Iasi) a ramas in subdezvoltare, saraca, imbatranita, parasita, cu majoritatea oamenilor traind din ajutor social, o Romanie rupta de cealalta Romanie!

  29. Se cunoaste ca ati luat bani seriosi de la EC, un eveniment cu o oragnizare execrabila…. sa spui ca organizarea a fost impecabila mi se pare lipsa de bun simt.
    Sa arunci vina pe autoritati pentru blocajele la transport mi se pare lipsit de obiectivitate. Cand „occidentalii” de la EC au organizat credeau ca vor avea autostrada pana in parcarea festivalului? Nu stiau cum e cu accesul? O organizare impecabila inseamna ca avand in vederea realitatea din teren, sa organizezi astfel incat sa nu se produca blocaje.
    E ca si cum as avea un hotel de 15 etaje si daca nu ajunge apa la etajele superioare as da vina pe autoritati in loc sa instalez o pompa.
    Ca sa nu mai spunem de consumul de droguri…. cine stie ce o fi prizat si domnul Pantazi.

  30. 270.000 de tineri amatori de muzică electronică nu sunt reprezentativi pentru 19.000.000. Dar aşa e când te chinuie talentul şi observi lucruri semnificative pentru o întreagă ţară, acolo unde nu sunt lucruri semnificative pentru o întreagă ţară.

  31. Andrei, cum ai vrut tu sa-l scoti pe boculet mare politician … dar nu ti-a iesit! 🙂 e doar un biet executant uselist pus pe capatuiala ca restul

  32. Cocalari pt cocalari

  33. Dacă articolul purta semnul de publicitate, era explicabil. Așa… e doar penibil.