G4Media.ro

Ce obstacole sunt în calea vaccinării mai rapide din Marea Britanie: criza…

Sursa: Facebook/ Boris Johnson

Ce obstacole sunt în calea vaccinării mai rapide din Marea Britanie: criza de flacoane de sticlă și numărul de vaccinători

Cu Marea Britanie în carantină și o nouă variantă de răspândire mai rapidă a Coronavirus, țara este într-o cursă contratimp pentru vaccinare. Dar campania de vaccinare se lovește de obstacole greu de surmontat, potrivit unei analize BBC, citată de Radio France Internationale.

Prim ministrul Boris Johnson dorește ca tuturor celor peste 70 de ani, celor mai vulnerabili din punct de vedere clinic și celor din prima linie medicală să li se ofere un vaccin până la jumătatea lunii februarie, pentru a permite reducerea restricțiilor.

Acest lucru necesită ca aproximativ 13 milioane de persoane să aibă posibilitatea de a fi vaccinate – dar până acum doar un milion au primit vaccinul, iar asigurarea unei lansări rapide a restului este plină de dificultăți.

Există cantități de vaccin suficient în țară, potrivit BBC, dar ar putea fi îngreunată de:

  • o lipsă globală de flacoane de sticlă pentru ambalarea vaccinurilor;
  • lungi așteptări pentru verificări de siguranță;
  • procesul de asigurare a existenței unui număr suficient de vaccinatori

Lipsa de sticlă

Două vaccinuri Covid au fost acum aprobate – unul produs de Pfizer-BioNTech și altul fabricat de Universitatea Oxford și AstraZeneca.

Guvernul britanic a comandat 140 de milioane de doze (40 de milioane din primul și 100 de milioane din cel de-al doilea) – suficient pentru ca întreaga populație să primească două doze.

Primul obstacol este fabricarea vaccinului. Aceasta implică două etape cruciale – producerea substanței și apoi un proces numit umplere și finisare prin care vaccinul este introdus în flacoane și ambalat pentru utilizare.

A apărut o îngrijorare cu privire la ultima etapă, disponibilitatea ingredientelor și echipamentelor cheie, inclusiv flacoanelor de sticlă.

Ofițerul medical șef-adjunct al Angliei, prof. Jonathan Van-Tam, spune că umplerea și finisarea este o “resursă deficitară în întreaga lume”.

Fabricile din Marea Britanie au produs în jur de 15 milioane de doze de vaccin Oxford-AstraZeneca. Dar doar patru milioane au trecut prin procesul de umplere și finisare.

Marea Britanie a folosit fabrici în Germania și Olanda pentru a face o produce loturile timpurii. Guvernul a investit și într-o fabrică din Wrexham, Țara Galilor, pentru a se asigura că există capacitate internă.

Între timp, vaccinul Pfizer-BioNTech este fabricat în afara Marii Britanii – provine dintr-o fabrică din Belgia. Când ajunge în Marea Britanie, el este deja plasat în flacoane.

Dar până acum, au fost livrate mai puțin de cinci milioane de doze – mai puțin de jumătate din numărul care ar fi trebuit – din cauza problemelor de fabricație, inclusiv a procesului de umplere și finisare.

Durează prea mult verificările finale?

Chiar și odată ce un vaccin este în flacoane, mai este încă un pas înainte ca Serviciul Național de Sănătate (NHS) să poată începe să îl folosească.

Fiecare lot trebuie verificat și certificat de Agenția de Reglementare pentru Medicamente și Produse Medicale (MHRA) și pot trece câteva săptămâni până când vaccinul poate fi administrat oamenilor.

Aproximativ patru milioane de doze de vaccin Oxford sunt disponibile de câteva săptămâni – ele fiind puse în flacoane anul trecut – dar până acum doar puțin peste 500.000 au fost certificate ca fiind sigure de utilizat.

Surse apropiate programului de vaccinare NHS au declarat că aceasta a fost una dintre limitările cheie – spunând că durează până la 20 de zile pentru ca loturile să fie testate și eliberate pentru folosință.

MHRA a declarat că fiecare lot trebuie să fie testat biologic pentru calitate, în timp ce documentația producătorului care descrie producția și procesul de testare a controlului calității a fost revizuită. Ambele vaccinuri trebuie să treacă prin acest proces.

Spitale, medici de familie și hipodromuri

Odată ce loturile au fost certificate, acestea sunt gata să fie distribuite la centrele de vaccinare NHS.

În cele din urmă, va exista o rețea de peste 1.000 de centre locale în Marea Britanie. În prezent, puțin peste 700 funcționează.

Acestea sunt amplasate într-o mare varietate de locuri, de la spitale și dispensare la centre comunitare, hipodromuri și, probabil, în viitor, centre de conferințe și stadioane.

Instabilitatea Pfizer-BioNTech a fost bine documentată. Trebuie păstrat într-un spațiu cu temperatura de -70C și, odată dezghețat, utilizat în termen de cinci zile.

Acest lucru a însemnat că este depozitat în marile spitale și oferă centrelor locale de vaccinare doar câteva zile pentru a consuma loturile după livrare. Vaccinul Oxford poate fi păstrat la temperatura frigiderului, ceea ce face mai ușor de distribuit.

Penurie de vaccinatori

Dar chiar și odată ce sunt la aceste centre de vaccinare, administrarea ambelor vaccinuri depinde de disponibilitatea numărului adecvat de personal.

În prezent, medicii de familie, asistenții medicali, asistenții medicali și farmaciștii administrează vaccinurile. Dar pe măsură ce campania de vaccinare se lărgește, vor trebui vaccinatori suplimentari.

S-a prevăzut pregătirea altor profesioniști din domeniul sănătății, de la kinetoterapeuți și dentiști până la dieteticieni. Dar au apărut relatări cu privire la o “supraîncărcare birocratică” – inclusiv cursuri obligatorii de siguranță împotriva incendiilor și prevenirea radicalizării – încetinește această instruire.

Guvernul a spus că va încerca să reducă birocrația – pe fondul avertismentelor din partea Biroului Național de Audit, va fi nevoie de o armată de aproape 50.000 de vaccinatori, deși în acest moment, se crede că există suficient personal pentru a face față cantității limitate de vaccinuri disponibile.

Jumătatea lui februarie – țintă realistă?

Aproape un milion de doze au fost administrate de când oamenii au început să primească vaccinul Pfizer-BioNTech, pe 8 decembrie.

Și odată cu utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca din această săptămână, NHS speră să dubleze acest număr în următoarele șapte zile.

Surse guvernamentale au declarat că dacă nu se va ajunge la două milioane de doze pe săptămână până la sfârșitul lunii ianuarie, aceasta va fi o dezamăgire. Acest lucru – cel puțin – va fi necesar pentru a atinge obiectivul de la jumătatea lunii februarie.

Dar chiar și atunci, și presupunând că majoritatea oamenilor din aceste grupuri prioritare au fost vaccinați, impactul nu ar fi imediat. Durează câteva săptămâni până când răspunsul imunitar începe să se manifeste.

Deci, ar fi începutul lunii martie înainte ca impactul total al vaccinării acestor grupuri prioritare să fie resimțit.

După aceea ar putea avea un efect semnificativ. Aproape nouă din 10 decese Covid au fost înregistrate în aceste grupuri prioritare. Ei vor fi primit o singură doză, care, pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca, este eficientă în prevenirea a 70% din infecții.

Dar dovezile sugerează că acest lucru va fi suficient pentru a opri formele grave de Covid. Deci, dacă totul merge conform planului, se întrezărește calea către reducerea semnificativă a restricțiilor.

Dar natura complexă a lanțului de aprovizionare, împreună cu complexitatea administrării vaccinurilor unui număr mare de oameni, înseamnă că va e nevoie de un singur lucru să meargă greșit pentru a provoca probleme serioase care să împiedice Marea Britanie să iasă din carantină la termenul sperat.

Sursa: Radio France Internationale

Sursa Foto: Facebook/ Boris Johnson

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. vaccinatori????? Iata ce urmari poate avea lipsa lecturii (adica cititul cartilor). Brava mai baieti! Treaba e si mai grava deoarece nici unul dintre ceilalti editori nu a corectat deviatia, de unde rezulta ca sunt toti la fel…

    • Care e problema? Asa se numesc, vaccinatori. Din frantuzescul „vaccinateur”. Sau, daca preferi, din englezescul „vaccinator”, care intamplator se potriveste cu singularul din limba romana.

      Grav e altceva, timp de 8 ore nu te-a contrazis nimeni.

    • @Vlad. Nu e grav ca nu m-a contrazis nimeni atata timp. Am in familie un medic cu doctorat luat pe bune. Cat timp a studiat medicina nu a intalnit termenul. E adevarat ca cuvantul exista pe internet. Se folosea pe la noi inainte de al doilea razboli mondial. Pe internet poate scrie oricine ce vrea. Poti gasi ca exista tot felul de cuvinte. Eu as vrea sa gasesc o lucrare medicala serioasa scrisa in ultimii 70 de ani care sa contina cuvantul dar nu cred ca am sanse. Pana la urma e un tremen de specialitate si ar trebui eventual folosit doar de specialisti.

    • Acum, sincer sa fiu nici mie nu-mi suna prea grozav acest cuvant. Daca ar fi sa inventez unul le-as zice „inoculatori”. Dar din pacate, spre deosebire de „vaccinatori”, nu gasesti „inoculatori” in dictionar. Ghinion.