G4Media.ro

Ce poți să faci pe litoral de Rusalii, dacă ești cucerit de…

sursa foto: heritageconstanta.com

Ce poți să faci pe litoral de Rusalii, dacă ești cucerit de farmecul otoman al locurilor? Traseul geamiilor și cișmelelor care pot fi vizitate în județ/ Constanța de azi a fost Kustengeul sultanilor aproape jumătate de mileniu (galerie foto)

Dacă te afli pe litoral de Rusalii și ești cucerit de farmecul otoman al locurilor, de istoria lor sau pur și simplu vrei să vezi moștenirea otomană din județul Constanța, heritageconstanta.com (prima arhivă digitală a monumentelor istorice din județ) îți arată o hartă a moștenirii otomane sub forma unui traseu al geamiilor, caselor/hanurilor, moscheilor și cișmelelor.

Constanța de azi a fost Kustengeul sultanilor aproape jumătate de mileniu, după ce Dobrogea a intrat în componența Imperiului Otoman după moartea lui Mircea cel Bătrân, domnitorul Țării Românești (se consideră că intrarea sub turci s-a făcut între 1418-1421).

Dobrogea a redevenit pământ românesc la 1878, sub Regele Carol I, după înfrângerea Imperiului Otoman de către Imperiul Rus, cu ajutorul armatei române.

Moscheea Carol I, Constanța

sursa foto: heritageconstanta.com
sursa foto: heritageconstanta.com
  • Clădirea necesită lucrări de renovare, fiind afectate mai multe elemente. Este unul dintre obiectivele turistice majore ale orașului Constanța.
  • Monument istoric A; cod LMI CT-II-m-A-02796;
  • Moscheea a fost construită între anii 1910-1913, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu;
  • Este situată în apropierea Pieței Ovidiu, pe Str. Crângului, nr.1.

Lucrările la Moscheea Carol I au început în iunie 1910, în ziua de 24 a lunii, când în prezența ministrului Spiru Haret, muftiului Hafuz Rifat, ministrului Imperiului Otoman acreditat la Bucureşti și a mai multor oficialități s-a dat citire actului fondator, depus apoi într-o casetă zidită în fundație. Trei ani mai târziu, pe 31 mai 1913, Regele Carol I, Regina Elisabeta, ministrul Cultelor, Take Ionescu, ministrul Imperiului Otoman la București, corpul consular de la Constanța, toți au participat la inaugurarea celui mai nou și mai important lăcaș de cult musulman din țară. Detalii despre istoria monumentului și galerie foto, aici. 

Geamia Hunkiar, Constanța 

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare generală relativă. Este un obiectiv turistic al orașului.
  • Monument istoric A; cod LMI CT-II-m-A-02851;
  • A fost construită în perioada 1861-1869;
  • Este situată în centrul vechi al Constanței, pe Bulevardul Tomis, nr. 41.

Geamia Hunkiar este cel mai vechi edificiu de cult musulman din oraș. Construcția a început în același an cu domnia Sultanul Abdul Aziz, ctitorul lăcașului de cult, în 1861 și a fost dată în folosință în 1869. În vara anului 1941, bombardamentele aviației sovietice au avariat grav geamia. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, primarul Constanței, colonelul N. Oprescu, a cerut chiar demolarea edificiului, pretextând tocmai avarierea lui în timpul bombardamentelor.

În mai 1942, chiar solicită demolarea Ministerului Culturii Naționale și Cultelor, iar ministrul Ion Petrovici, înaintează cererea Comisiei Monumentelor Istorice, condusă de istoricul Alexandru Lapedatu, care a respins categoric cererea de demolare, dat fiind că lege prevedea ca monumentele istorice să fie renovate rapid. În timpul regimului comunist, între anii 1956-1958, zidurile, acoperișul și minaretul au fost refăcute, dar fără geamie să fie deschisă și redată rugăciunii. Abia după 1989 a fost redeschisă cultului. Detalii și galerie foto, aici. 

Cișmeaua otomană, Constanța 

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Dezgropată și reabilitată complet în 2016
  • Monument istoric categoria B; cod LMI: CT-II-m-B-02787;
  • A fost construită în 1864;
  • Bd. Tomis colţ cu Bd. Aurel Vlaicu, în incinta R.A.J.A. – Complex „Cişmea”;

Se întâmpla în anul 1864, în timpul domniei sultanului Abdul Aziz, când autoritățile otomane au decis construirea acestei cișmele ce se afla la mai bine de 5 kilometri de porțile vechiului oraș. Frumos proporţionată, ridicată din piatră masivă, cu o cupolă specifică, frumos arcuită, fără ornamente exterioare sau inscripţii religioase, cu o linie sobră, cişmeaua otomană a Constanţei este o splendidă piesă de arhitectură a mijlocului secolului al XIX- lea. Și pentru Geamia Hunkiar, și pentru Cișmeaua otomană a fost folosită piatră din vechea cetate a Tomisului. Construcțiile în stil otoman cu piatra trainică folosită de greci la ridicarea vechii cetăți a Tomisului reprezintă esența istoriei celui mai vechi oraș din România. Detalii și galerie foto, aici.

Geamia Esmahan Sultan, Mangalia

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare generală foarte bună. Renovată recent, cu menţinerea elementelor iniţiale. Punerea în valoare şi a cimitirului înconjurător. Foarte bine pusă în valoare în plan local şi regional, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din judeţ.
  • Monument istoric de categoria A; cod LMI CT-II-m-A-02901
  • A fost construită în 1575
  • Str. Oituz, nr.1, Mangalia

Ridicată de Esmahan Sultan, fiica sultanului Selim al III-lea (1566-1574). Geamia din Mangalia este cea mai veche construcţie otomană integral în picioare de pe teritoriul României. Ea a fost extrem de cunoscută pe întregul teritoriu al Imperiului Otoman, călătorul Evliya Celebi subliniind că un pelerinaj la geamia din Mangalia ar fi avut aceeaşi valoare religioasă precum cel de la Mecca. Detalii și galerie foto, aici.

Hanul Abdul Hagi Zaid, Constanța

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare generală proastă. Clădirea este abandonată, deşi nu distrusă. Are nevoie de o reabilitare generală.
  • 1885-1890
  • Constanţa, strada Ecaterina Varga 3

Hanul lui Abdul Hagi Zaid este o construcţie tipic balcanică (cu influenţe otomane), de locuire pentru oaspeţi. A fost ridicat pe un singur nivel, cu camere, din piatră, cu o curte interioară în care erau adăpostite atelajele cu cai şi în care, în timpul vremii frumoase, se putea lua masa. Este singura clădire de tip otoman cu destinaţie turistică din România. Abdul Hagi Zaid a fost, după Unirea Dobrogei cu România, una dintre cele mai bogate şi importante personalităţi ale Constanţei. El deţinea locuinţe cu etaj şi prăvălii la parter şi în casele din zona “Lupoaică” de astăzi şi o casă de locuit în strada Negru Vodă (încă în picioare). În calitate de consilier comunal al Constanţei a recepţionat, la 8 noiembrie 1894, localul Şcolii urbane mixte “Principele Ferdinand şi Principesa Maria”, actualul sediu anexă al Muzeului de Artă, prima şcoală ridicată în Constanţa după Unirea Dobrogei cu România. Detalii și galerie foto, aici. 

Geamie, cartierul Anadalchioi, Constanța

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare generală foarte bună. Este folosită curent de către credincioșii musulmani din zona adiacentă.
  • Monument istoric B; cod LMI CT-II-m-B-02810
  • Geamia a fost construită în perioada 1868-1869
  • Strada Farului 22A, Cartier Anadolchioi, Constanța.

Anadolchioi a fost o comună aflată în suburbia Constanței, unde exista un celebru hipodrom și unde avea loc un important târg de vite. Abia în perioada interbelică, în ani 30, comuna a intrat în componența orașului Constanța. Numele vechiului sat, devenit un cartier, ar însemna „satul mamelor”, iar o veche explicație ar fi aceea că în timpul războaielor era aproape în întregime părăsit de bărbați, rămânând doar femeile. Geamia a fost construită în anii 1868-1869, dar nu există indicații sigure cu privire la constructor sau la cei care au comandat lăcașul de cult. Detalii și galerie foto, aici. 

Geamia Abdul Medgid, Medgidia 

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare generală foarte bună. Foarte bine întreţinută, utilizată la locaş de cult, pusă în valoare în plan local şi în plan regional. Nu face parte din traseele turistice recomandate.
  • Monument istoric de categoria A; cod LMI CT-II-m-A-02904
  • Construită între 1857-1865. Construcţia începe odată cu semnarea firmanului din 2 septembrie 1857 de către sultanul Abdul Medgid (1839-1861)
  • Str. Decebal, nr. 20, Medgidia, judeţul Constanţa

Geamia Abdul Medgid este cea mai veche clădire de pe teritoriul municipiului Medgidia şi a fost ridicată la ordinul ctitorului oraşului, sultanul Abdul Medgid. Localitatea, inexistentă până la Războiul Crimeii (1853-1856), a fost stabilită de sultan cu tătari refugiaţi din Peninsula Crimeea, aflată în Imperiul rus, după înfrângerea acestei ţări în războiul cu Imperiul Otoman şi semnarea păcii de la Paris (1856). Detalii și galerie foto, aici. 

Geamia Sultanului Mahmut al II-lea, Hârșova

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare general bună, pusă în valoare în plan local, dar fără informaţii accesibile rapid despre monument şi fără trasee turistice regionale sau locale care să o amintească.
  • Monument istoric de categoria A; cod LMI CT-II-m-A-02892
  • Construită la 1812
  • Str. Vadului, nr. 8, Hârşova

Geamia a fost ridicată în 1812, din ordinal sultanului Mahmut al II-lea (1808-1839). Ca obiectiv strategic, într-unul dintre cele mai importante puncte otomane de pe malul Dunării (Hârşova), geamia era menită să sporească autoritatea în provincie, mai ales după ce, tot în 1812, Imperiul Otoman a cedat Basarabia către Imperiul rus. Geamia este compusă dintr-un minaret înalt, din piatră, păstrat în forma iniţială, şi dintr-un imobil în formă cubică, specific clădirilor musulmane de cult din Dobrogea, acoperit cu olane. Interiorul geamiei şi minaretul sunt originale, aşa cum au fost concepute la începutul secolului al XIX-lea. Geamia a fost incendiată în 1916, în timpul Primului Război Mondial, de către trupele bulgare care au ocupat Hârşova, şi restaurată periodic în ultimul secol. Detalii și galerie foto, aici. 

Geamia Memet Efendi, Cernavodă

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare generală bună. Este pusă în valoare în plan local dar nu face parte din obiectivele turistice promovate în judeţ şi nici din trasee tematice.
  • Monument istoric de categoria A; cod LMI CT-II-m-A-02874
  • Construită în 1756
  • Str. Crișan, nr. 4, Cernavodă

Geamia din Cernavodă este una dintre cele mai importante realizări arhitectonice ale sultanului Osman al III-lea (1754-1757) şi, datorită particularităţilor şi frumuseţii ei, a fost amintită şi în volumul de memorii al celebrului călător otoman Evliya Celebi. Balconul muezinului a fost rotunjit, de arhitecţi, în forma inedită a unui cuib de rândunică. Construcţia este din piatră, iar acoperişul are olane. Pe una dintre laturi, o plăcuţă istorică din 1886 aminteşte prima restaurare generală a imobilului, în contextul marilor lucrări care legau Dobrogea de România, mai precis podul de cale ferată peste Dunăre. Detalii și galerie foto, aici. 

Casa Omer Bekir Bey, Murfatlar

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare generală foarte deteriorată, în pericol de prăbușire și dispariție. Nu este pusă în valoare și nu face parte din circuitul turistic.
  • Monument istoric de arhitectură de categoria B; cod LMI CT-II-m-B-02871
  • Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea
  • Str. Matei Corvin, nr. 2, Murfatlar

Casă particulară tipică pentru elita turcă și tătară rămasă în Dobrogea după 1878. Imobilul este compus din parter și a fost ridicat din materiale locale perisabile (paiantă, lut, lemn). Cerdacul cu piloni din lemn este deschis și înconjoară pe trei laturi casa, care este acoperită cu olane din lut ars. ferestrele sunt înguste și par a fi mai degrabă elemente de decor. Detalii și galerie foto, aici. 

Casa Mehmet Hagi Samil (Ismail), Mangalia

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare generală precară. Monumentul are nevoie de reabilitare generală, cu păstrarea arhitecturii originale. Nu este obiectiv turistic și nu este pus în valoare, fiind proprietate personală și locuință.
  • Monument istoric de categoria A; cod LMI CT-II-m-A-02897
  • Monumentul de arhitectură otomană a fost construit la finalul secolului al XVIII-lea. Arhitect otoman necunoscut
  • Strada Delfinului, nr. 12, Mangalia

Casa Mehmet Hagi Samil (Ismail) este cea mai veche locuință particulară de arhitectură otomană păstrată în județul Constanța. Specificul arhitectonic este tipic otoman și se regăsește în Peninsula Balcanică și în Turcia europeană. Imobilul este construit cu parter (unde se aflau ateliere meșteșugărești și spații comerciale) și etaj, compus din spații de locuit. Zidurile exterioare sunt din piatră, zidită cu pământ galben. Zidul interior și zidul exterior dinspre sud al etajului sunt din paiantă. Detalii și galerie foto, aici. 

Geamia Giuma, Amzacea

sursa foto: heritageconstanta.com
  • Stare generală proastă. Imobilul nu este îngrijit. Nu este pus în valoare turistică, nu există informaţii despre monument, nu există trasee turistice care să îl includă.
  • Monument istoric de categoria B; cod LMI CT-II-m-B-02864
  • 1850-1858
  • Amzacea, Constanța
  • Geamia Giuma este un imobil tipic construcţiilor religioase rurale otomane de la mijlocul secolului al XIX-lea, din piatră de Dobrogea, cu un minaret scurt şi acoperită cu olane.

Cel mai sigur, geamia a fost ridicată de turcii şi tătarii aşezaţi aici după conflictul din 1853-1856, cunoscut drept Războiul Crimeii, în care Imperiul Otoman a învins Rusia. În toamna anului 1916, în apropierea geamiei a fost linia frontului, în bătălia dintre trupele române, în retragere din Dobrogea, şi cele germane şi bulgare. Detalii și galerie foto, aici. 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Poți să stai acasă, că-i mai sănătos!

  2. Kustenge, pământ ghiauresc!