G4Media.ro

Ce prevede programul de 600 de miliarde de dolari al G7, de…

sursa foto: Facebook/ Boris Johnson

Ce prevede programul de 600 de miliarde de dolari al G7, de care beneficiază și România: contracararea faimosului program chinez ”Belt and Road” 

Analiză RADIO EUROPA LIBERĂ, via Rador:

Liderii celor mai industrializate șapte țări din lume (G7) iau zilele acestea, în Germania, o serie de decizii pentru contracararea expansiunii Chinei și limitarea efectelor cauzate de războiul dus de Rusia în Ucraina.

Programul G7 urmărește să strângă 600 de miliarde de dolari care să fie investiți în dezvoltarea infrastructurii în țările cu venituri mici și mijlocii, potrivit anunțului făcut de Casa Albă. Grupul G7 a lansat, duminică, Parteneriatul pentru infrastructură și investiții la nivel mondial (Partnership for Global Infrastructure and Investment – PGII).

El este menit să contracareze programul chinezesc „Belt and Road Initiative” (BRI), care a fost implementat de mai multe țări în curs de dezvoltare.

Președintele SUA a declarat că planul va aduce beneficii pentru toată lumea și că „nu este vorba de ajutor sau de caritate”. PGII este „o investiție care va aduce beneficii pentru toată lumea, inclusiv pentru poporul american și pentru cetățenii tuturor națiunilor noastre. Va stimula toate economiile noastre și este o șansă pentru noi de a împărtăși viziunea noastră pozitivă pentru viitor și de a permite comunităților din întreaga lume să vadă cu ochii lor beneficiile concrete ale parteneriatului cu democrațiile”, a pus Joe Biden, potrivit comunicatului publicat de Casa Albă.

G7 are în componență Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Țările din programul Chinei, îngropate în datorii

Spre deosebire de programul de stat al Chinei, cunoscut sub numele de „Inițiativa Centura și Drumul”, cel propus de G7 ar urma să asigure finanțarea în mare parte de la investitori privați. Statele Unite au promis că vor strânge 200 de miliarde de dolari din suma totală prin granturi, fonduri federale și investiții private, în timp ce UE a anunțat alte 300 de miliarde de euro. Diferența ar urma să vină de la celelalte țări membre G7.

Oficialii occidentali au susținut că inițiativa Chinei folosește tactici de forță care prind țările în capcana datoriilor și angajează investiții care avantajează China mai mult decât țările participante la program.

Printre țările care au semnat acorduri BRI pe termen lung se numără Afganistan, Iran și Ungaria, transmite RFE/RL. De asemenea, liderii occidentali au afirmat că țările care au încheiat parteneriate cu China ajung să regrete acest lucru și să concluzioneze că Beijingul este mai interesat să stabilească puncte de sprijin economic și geostrategic decât să le ajute să se dezvolte. (sursa foto: Facebook/ Boris Johnson)

Citește tot articolul pe Radio Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ne pusesera aia pe centura, ne iau G7 inapoi si ne dau joburi decente.

  2. Vrajeala pentru sclavi prosti.

  3. Beijingul e interesat sa planteze microfoane si camere in infrastructura creată pentru a-si continua invazia intimității si furtul datelor cu caracter personal in afara granițelor.(tiktok cineva?) Ungaria a demonstrat încă o data slăbiciune si distanțare față de perspectivele de odinioară. Disperare asemănătoare unor nații africane pe care le consideram slab dezvoltate. Viitorul arată sumbru pentru vecinii noștri

  4. Contracare, este neologism?

  5. Din pacate in Africa au pierdut startul. China e peste TOT. Si pe anumite tari din Europa le-a indatorat pana la maxim.

  6. au lasat mareata china sa se faca de ris si acum preiau frinele peste tot in lume .

  7. china deja si-a frint aripile inselind pe multi .

  8. 1. China acorda imprumuturi numai prin intelegeri bilaterale secrete (bineinteles ca aici intra si spagi catre oficialii straini)
    2. China devine coproprietar in proiecte (de ex. finanteaza o hidrocentrala si preia 50% din ea prin statul chinez)
    3. China nu impune conditii legate de democratie

    Problema americanilor nu e cati bani au, ci daca ii primeste cineva cu conditiile lor politice si de transparenta.

    Problema Chinei e ca in viitorul apropiat va trebui sa se angajeze militar pentru a proteja regimurile corupte din tarile unde au investitii, fiindca americanii vor incerca sa incite proteste si revolutii. Ei deja stiu asta si au inceput sa includa in tratatele bilaterale trimiterea de trupe de politie chinezesti in tarile straine.