Ce prevede protocolul Alianței USR PLUS: Candidații comuni la locale și parlamentare vor fi stabiliți pe baza sondajelor de opinie dacă nu este posibil consensul. Nu vor putea candida persoanele cu probleme penale, nici cei care, ”majori fiind, au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990”
Principalele prevederi ale protocolului de asociere dintre USR și PLUS privind constituirea alianței politice, obținut de G4Media.ro, vizează obiectivele acesteia, modul de desemnare a candidaților comuni la prezidențiale, locale și parlamentare – inclusiv sondaje de opinie dacă negocierile nu duc la consens -, precum și criteriile de integritate, potrivit cărora nu pot candida persoane cu probleme penale, foști colaboratori ai poliției politice comuniste sau cei care, ”majori fiind, au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990”.
În ceea ce privește capitolul integritate, protocolul prevede:
- Nu vor putea fi desemnați drept candidați ai Alianței persoane trimise in judecata, fără a fi intervenit între timp o decizie definitivă de achitare sau încetare a urmăririi penale sau a procesului penal, sau care au suferit condamnări penale definitive pentru infractiuni savarsite cu intentie, dacă nu a intervenit o situație care înlătură consecință extrapenală a condamnării (n.r. reabilitarea, amnistia, dezincriminarea).
- De asemenea, nu vor putea fi desemnați drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau, major fiind, a semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi / colaboratori / informatori ai unui serviciu de informații sau persoane care promovează violența, ideologii totalitare, discriminarea de gen, anarhismul, rasismul, șovinismul, separatismul etnic sau teritorial și orice alte idei ori acțiuni extremiste
Potrivit protocolului, Alianța USR PLUS va avea candidați unici la toate cele trei runde de alegeri care urmează: prezidențiale, locale și parlamentare.
Obiectivele asumate de cele două partide sunt câștigarea de către Dan Barna a alegerilor prezidențiale din toamna acestui an, câștigarea unui număr cât mai mare de mandate de primar și consilier la localele din 2020 și câștigarea celui mai mare număr de mandate de parlamentar la alegerile generale de la finalul anului viitor și formarea unei coaliții de guvernare, având drept prim-ministru un reprezentant al Alianței (Dacian Cioloș).
În ceea ce privește desemnarea candidaților comuni la locale și parlamentare, unul dintre cele mai disputate puncte în cadrul negocierilor, protocolul prevede că ”sunt încurajate negocierile”. Însă, ”în cazul imposibilității obținerii unui acord”, listele de candidați pentru consilieri ”vor fi constituite în baza unor sondaje”, iar candidații pentru primar, președinte de CJ și primar general vor fi stabiliți ”prin mijloace acceptate de către ambele părți (…) precum alegeri primare, sondaje etc”.
La rândul lor, listele pentru parlamentare vor fi constituite prin negocieri la nivel de circumscripție. ”Numărul de poziții eligibile revenind fiecărui partid în fiecare circumscripție electorală va fi stabilit prin sondaje de opinie realizate la nivel județean sau, respectiv, la nivelul Municipiului București”, mai prevede protocolul.
De asemenea, USR și PLUS au menționat în protocolul alianței politice și domeniile pe care își vor axa politicile publice: reforma constituțională, justiția independentă și statul de drept; educația și cultura; sănătatea și mediul; infrastructura; strategia de dezvoltare competitivă antreprenorială și industrială; eradicarea sărăciei și dezvoltarea rurală; politică externă și de apărare.
Decizia la nivelul Alianței va fi luată de Comisia Națională, compusă din președinții USR și PLUS și din Birourile Naționale ale celor două partide. Protocolul prevede că deciziile Comisiei Naționale se iau cu votul cumulat a cel puțin 66% dintre membrii Biroului Național al USR și cel puțin 66% dintre membrii Biroului Național al USR.
Conducerile USR și PLUS au agreat marți ultimele modificări la protocolul de alianță politică, urmând ca zilele următoare documentul să fie semnat.
Citește și:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii