G4Media.ro

Ce produse cumpără canadienii panicați din cauza coronaviruslui?

Foto: G4Media

Ce produse cumpără canadienii panicați din cauza coronaviruslui?

Magazinele din orașele canadiene încep să fie treptat golite de cumpărătorii panicați că raspândirea coronavirusului va duce la dispariția produselor, alimentele și produsele de curățenie aflându-se pe lista celor mai căutate achizitii. Carnea, lamâile și cartofii dispar treptat de pe rafturile magazinelor în Montreal, Vancouver sau Toronto, unde cumpărătorii caută, de cele mi multe ori fără succes, să își facă provizii. Dar care sunt produsele aflate la cea mai mare căutare și ce recomandă experții să ai în vremurile de criză?

De câteva saptamâni, marile lanțuri de magazine alimentare din Montreal, cel mai important oraș din provincia Quebec, sunt luate zilnic cu asalt de cumpărători panicați. Magazinele apartinând Costco, Metro, Walmart, Super C sau Provigo resimt din plin disperarea cumpărătorilor, multe dintre produsele lor dispârând de pe rafturi. Aici e vorba atât de alimente, cât și de produse de curățenie sau cele dezinfectante.

Adăugați la aceasta și magazinele supraaglomerate și aveți tabloul dramatic al efectelor crizei. Sunt niște imagini nefirești pentru Canada în particular și pentru America de Nord în general, căci cei care trăiesc în aceast parte de lume nu sunt deloc obișnuiți să vadă rafturile goale și cumpărători cautând cu disperare piept de pui, apă sau hârtie igienică. „Este o amenințare psihologică pentru percepția despre abundență existentă în cultura noastră,” a scris revista canadiană Maclean’s.

Printre produsele alimentare cele mai căutate de locuitorii din Montreal se numără carnea de pui, porc și vită (mai puțin cele organice, ale căror prețuri mari țin deocamdată lumea departe), cartofii, fructele proaspete, lamâile (a căror cantitate pare că este încă suficientă), orezul, zahărul sau făina. De asemenea, cutiile de paste sunt din ce în ce mai puține, la fel c și supele la cutie. Din această cauză, unele magazine au luat decizia de a limita numărul produselor achiziționate de un cumpărător.

În câteva magazine vizitate de reporterul G4Media.ro, rafturile rezervate baxurilor de apă îmbuteliată erau și ele goale pe jumătate.

În ceea ce privește produsele de curățenie și cele dezinfectante, magazinele de pe insula Montreal și din împrejurimi nu mai au de ceva vreme săpunuri antibacteriene, șervețele dezinfectante sau măști de protecție. Rafturile unde se aflau pâna de curând aceste produse au fost înlocuite cu anunțuri prin care magazinele își cer scuze pentru epuizarea stocului.

Un manager de la un magazin Jean Coutu, care este specializat și în produse medicale și farmaceutice, ne-a declarat de exemplu că nu mai au măști de protecție pentru față „de câteva saptamâni” și că „oricum, spitalele au acum prioritate la aprovizionare.”

Ce se cumpără la Toronto

Jurnaliștii de la revista Maclean’s au vorbit despre anxietatea justificata a canadienilor din aceste zile, adăugând însa că criza a scos în evidență „cele mai rele instincte ale noastre – facând provizii cu mai mult decât avem nevoie, în detrimentul altora care nu au suficient.”

Aceasta în ciuda faptului că autoritățile au dat asigurări că depozitele companiilor producătoare sunt pline și că nu există riscul epuizării alimentelor. În Ontario, de exemplu, o declarație comună a ministrului Sănătății, Christine Elliott, și a ministrului Agriculturii, Alimentației și Afacerilor Rurale, Ernie Hardeman, a afirmat: „avem o mulțime de produse alimentare care vor continua să ajungă la magazinele alimentare în mod regulat.”

Ziariștii de la revista canadiană au făcut și ei o listă a produselor preferate de către locuitorii metropolei din Toronto în această perioada. Ei au prezentat, de asemenea, lista cu produsele alimentare care nu sunt cumpărate de canadieni.

Ce se cumpără:

* lamâi, colțunași simpli, produse de carne, legume congelate (amestec, porumb, fasole verde, mazăre), pizza individuale, vită învelită în slănină și piept de pui umplut, paste sub diferite forme (bucatini, fettuccelle, spaghettini, penne, vermicelli, spaghetti și linguine)

Ce nu se cumpără:

* lime, colțunași congelați (cu diferite umpluturi, printre care cartofi cu usturoi, afine, varză acră, cartofi și brânză etc), rață și grăsime de rață, varză de Bruxelles, pizza gluten-free, pizza cu blat de conopidă și pizza cu trei cărneturi, quinoa cu aromă de lamâie și arpagic, curcani congelați, brânză rasă și sos de roșii au aromă de busuioc, spaghete multicereale și lasagna, sucuri congelate, cartofi prăjiți congelați, inele de ceapa congelate

Ce recomandă specialiștii

Dar, totuși, care ar fi produsele alimentare recomandate de specialiști în cazul unei crize sau al unei stări de urgență? Site-ul Ready.gov susține că oamenii ar trebui să își facă provizii de alimente neperisabile. Recomandările guvernului de la Washington sugerează aprovizionarea cu produse la conservă, amestecuri uscate și alte articole care nu „necesită congelare, gătit, apă sau preparare specială.”

Ready.gov recomandă păstrarea unor produse cum ar fi „carne la conservă gata de consum, fructe și legume – tot la cutii sau borcane – și un deschizător de conserve, care sunt ușor de depozitat.

Alte produse alimentare din lista Ready.gov includ untul de arahide, fructele uscate, sucurile din conserve, lapte pasteurizat neperisabil, alimente cu energie mare și alimente pentru sugari.

„Este, de asemenea, o idee bună să aveți la îndemână ustensile de mâncare,” spun specialiștii.

Site-ul recomandă păstrarea acestor alimente în recipiente acoperite pentru protecție, adăugând că probabil nu este sigur să mâncați alimente „din conserve umflate, lovite sau oxidate, chiar dacă produsul poate părea sigur pentru a fi mâncat.”

În sfârșit, în cazul în care alimentarea cu energie electrică se va întrerupe, este recomandat să lăsăți frigiderul și congelatorul să fie închise cât mai mult timp posibil. „Frigiderul va menține mâncarea la rece timp de aproximativ 4 ore dacă nu este deschis,” precizează site-ul. „Alimentele refrigerate sau congelate trebuie păstrate la 40 ° F (4 ° C) sau mai putin pentru depozitarea corectă a alimentelor,” explică Ready.gov.

FoxNews l-a citat recent pe doctorul Carl Batt, profesor de științe alimentare în cadrul Department of Food Science de la Cornell University, care a detaliat cele cinci produse pe care ar alege să le păstreze în adăpostul personal. Expertul a ales aceste produse în funcție de rezistența lor și de cantitatea de proteine și nutrienți necesari pe care le oferă.

El a afirmat, de asemenea, că mâncarea din conserve, deși „durează mult timp,” nu este sigură de consumat odată ce conserva „a fost compromisă.”

În opinia lui Batt, oamenii ar trebui să își faca provizii de: biscuiți sărați, mâncare la conservă, spam (un amestec de carne de porc, condimente și azotat de sodiu), năut uscat și Jell-O (făcut din gelatină și arome de fructe).

Surse: Maclean’s, FoxNews, Ready.gov

Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează