G4Media.ro

Ce punem pe grătar de 1 Mai? / Câteva idei despre cum…

Sursa foto: Unsplash / Iulia Buta

Ce punem pe grătar de 1 Mai? / Câteva idei despre cum să faci din grătar o masă sănătoasă

Ce punem pe grătar de 1 Mai? Grătarul strânge oamenii laolaltă. Într-o curte în care se face un grătar, atmosfera este de obicei una veselă. Partea bună la un grătar este că meniul este foarte variat. De obicei, indiferent de preferințe, toată lumea găsește câte ceva de mâncare. Ce se mănâncă de obicei la un grătar? În mare parte, carne și legume. Lucrurile sunt simple. Dar hai să vedem cum poți face dintr-un grătar o masă sănătoasă.

Chiar dacă nu mănânci carne, poți opta pentru varianta legumelor pe grătar și a peștelui sau a brânzei. Legumele foarte gustoase pe grătar sunt ciupercile, ardeii, ceapa, roșiile, dovleceii. Alături de o salată verde cu ceapă și ridichi, masa nu are cum să nu fie una reușită.

Sunt două aspecte care nu fac din grătar o opțiune sănătoasă:

1. Preponderenta grăsimilor. Multe persoane folosesc carne grasă atunci când fac grătar. Fie că vorbim de pielita de pui sau de grăsimea de porc, cantitatea de grăsimi se poate acumula rapid.
Folosiți pulpă de porc, pulpă de pui sau curcan și lăsați-o în baiț peste noapte (în bere, în iaurt, mustar, condimente, puțin ulei și lămâie). Vă asigur că o să fie la fel de fragedă ca bucățile ce conțin grăsime.
Dacă mâncați pește și fructe de mare, includeți-le și pe ele în meniu.

2. Metoda de gătire a cărnii la temperaturi înalte creste riscul dezvoltării de produși cancerigeni ce modifică AND-ul și creste astfel riscul de a face cancer. Produsele procesate din carne conțin substanțe cunoscute a avea potențial cancerigen. În special atunci când gătim carne grasă, ce se topește în foc și degajă fum ce se întoarce înapoi în carne, riscul este mai mare.

Sunt două categorii de substanțe cu potențial cancerigen ce pot apărea atunci când gătim carnea pe grătar:

– una apare atunci când proteinele reacționează la temperaturi înalte. Cu cât carnea stă mai mult pe grătar, cu atât aceste substanțe se concentrează. Arsura de pe marginea fripturii asta arată;

– a doua categorie apare atunci când grăsimea se topește și cade în foc, degajând fum. Plămânii tăi inspiră și ei o cantitate bună din aceste substanțe;

Grătarele pe gaz sau electrice scad riscul producerii de carcinogeni față de grătarele clasice pe cărbuni.
Pentru a scădea cantitatea de substanțe periculoase pentru sănătatea ta, încearcă să aplici următoarele ponturi:

  • porționează carnea astfel încât ea să aibă nevoie de mai puțin timp de gătit;
  • întoarce carnea frecvent de pe o parte pe alta, astfel încât să nu se ardă;
  • poți să învelești bucățile de carne în hârtie de copt, pentru ca ele să se gătească mai repede și ca grăsimile să nu cadă direct în foc;
  • marinează carnea înainte. Poți chiar să o pre-gătești la cuptorul de aragaz, iar afară pe grătar doar să o rumenești puțin;
  • înlătură grăsimea de pe carne înainte să o pui pe grătar sau dă la o parte grăsimea arsă atunci când mănânci;
  • ai grijă ca la fiecare grătar să ai și multe legume și salate. Conțin fibre, vitamine și substanțe naturale, cunoscute a fi anticancerigene. Piersicile, perele, ananasul pe grătar vin să adauge o savoare deosebită unei salate, alături de o bucată de friptură.

Pe lângă friptură, de multe ori pe grătarele noastre se află și micii. Ingredientele din care sunt făcuți sunt carne, grăsime, bicarbonat de sodiu, condimente. Ca orice altă carne tocată, dacă nu este foarte bine gătită poate transmite bacterii neprietenoase către tractul nostru digestiv. Aveți mare grijă de unde îi consumați, mai ales în anotimpul cald.

Nu sunt considerați o variantă sănătoasă de hrană prin prisma abundentei grăsimilor saturate și a necesității expunerii lor îndelungate la foc. Consumați-i de poftă, ocazional, în cantități moderate și numai din surse sigure.

Un mic conține aproximativ 100kcal (50grame). Scutiți multe calorii dacă îi mâncați alături de o salată de morcovi și țelină de exemplu sau simpli cu muștar și puțină pâine versus o porție de cartofi prăjiți.

Nu uitați că la un grătar trebuie să lăsați loc și de ceva băutură. Dacă nu vreți să vă îngrășați de pe urma unei singure mese, fiți zgârciți cu gustările și aveți atenție la garnituri. S-ar putea ca ele să facă diferența.
În locul unor prăjituri, de exemplu, alegeți 1-2 pahare de prosecco sau vin rose sau 1 bere.

Cred că ne putem bucura de absolut tot ceea ce ne place să facem. Important este să o facem cu moderație și să alternăm cât mai mult modul în care ne hrănim și alimentele pe care alegem să le punem pe masă.

Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...