Ce reforme în justiție promite guvernul Viktor Orban pentru a primi cele 7 miliarde de euro fonduri europene
Guvernul Ungariei a trimis Comisiei Europene un proiect cu reforme ale sistemului judiciar în încercarea de a debloca accesul al fondurile europene, transmite Politico. Comisia Europeană a recomandat în septembrie tăierea a 70% din fondurile UE destinate Budapestei din cauza atacurilor constante la statul de drept.
Comisia a dat însă ocazia Budapestei să propună măsuri pentru deblocarea fondurilor, iar guvernul Viktor Orban a trimis un document în acest sens. O decizie finală a Consiliului UE e așteptată pentru 6 decembrie.
Angajamentele de reformă judiciară ale guvernului ungar, conform unui proiect datat 4 noiembrie și consultat de POLITICO, se concentrează în mare parte pe consolidarea Consiliului Judiciar Național (similar CSM), un organism de supraveghere care în prezent nu poate exercita o supraveghere eficientă.
Budapesta a declarat că va da consiliului puterea de a emite avize obligatorii cu privire la o serie de decizii luate de președintele Oficiului Național pentru Sistemul Judiciar, o funcție numită politic. Astfel, noul organism consolidat va putea revizui numirea judecătorilor și a conducătorilor de instanțe, va putea revizui transferul și revocarea judecătorilor fără consimțământul acestora și va putea să se pronunțe asupra caracterului adecvat al candidaților pentru Oficiul Național al Justiției.
În plus, Budapesta s-a angajat să asigure independența operațională a organismului și să îl doteze cu un buget adecvat, precum și să se consulte cu acesta cu privire la propunerile legislative legate de sistemul judiciar. De asemenea, consiliul ar putea face propuneri legislative către guvern.
De asemenea, guvernul s-a angajat să reformeze Kúria, curtea supremă a Ungariei, cu scopul de a-i consacra independența. În special, Budapesta a propus ca organismul de supraveghere nou consolidat să aibă un cuvânt de spus cu privire la caracterul adecvat al nominalizărilor guvernului la curtea supremă.
De asemenea, guvernul a enumerat o serie de garanții menite să asigure că instanța acționează independent și în conformitate cu legea. În special, acesta s-a angajat să elimine obstacolele juridice pentru judecătorii care doresc să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
De asemenea, guvernul a declarat că va elimina pevederea care permite instituțiilor guvernamentale să conteste hotărârile definitive ale Curții Constituționale. De asemenea, guvernul s-a angajat să se consulte cu grupurile societății civile cu privire la reformele propuse.
Potrivit documentului, toate reformele propuse ar trebui să intre în vigoare până în primul trimestru al anului viitor și ar trebui să fie finalizate până la o dată stabilită, care urmează să fie determinată. Proiectul guvernului maghiar prevede că reformele ar trebui să fie finalizate înainte ca Ungaria să facă vreo cerere de plată către Comisie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii