Ce rezolvă Iohannis cu nominalizarea lui Cioloș. Ce șanse are liderul USR de a forma un guvern
Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloș să formeze guvernul, dar sunt slabe șanse ca liderul USR să strângă o majoritate în Parlament. Acest lucru ar însemna ca liberalii să cedeze poziția de premier, PNL-ul condus de Cîțu să-și umilească liderul proaspăt ales, iar președintele unui partid de puțin peste zece la sută în sondaje să conducă România. Puțin probabil.
Nominalizarea pare pur formală, o propunere făcută doar pentru a reveni ulterior din nou cu varianta Cîțu sau alt lider PNL. După mandatul de premier din 2016, relațiile lui Dacian Cioloș cu liberalii și cu șeful statului s-au răcit considerabil. Comportamentul lui Cioloș din campanie i-a ostilizat pe mulți liberali iar ieșirea/ scoaterea USR de la guvernare a alterat pe termen lung relația dintre cele două partide.
Apoi, să nu uităm ce am văzut totuși cu ochii noștri în aceste zile: Florin Cîțu și Klaus Iohannis au atacat mai mult USR decât PSD. Au încercat să-l scoată drept principalul responsabil de aruncarea României în criză politică. Prin urmare, este foarte greu de crezut că liberalii și șeful statului au revenit brusc la sentimente mai bune față de Cioloș și USR și că abia așteaptă acum să-l vadă instalat premier la Palatul Victoria.
Cinic vorbind, la ce iarnă urmează, chiar ar fi o mutare inteligentă din partea PNL să se extragă temporar de la guvernare și să-i pună liderului USR în brațe toate marile probleme nerezolvate: facturile la energie, eșecul statului în fața valului patru, bugetul pe anul viitor etc. L-ar scoate, probabil, din cursa pentru Cotroceni la ce decont politic vine pentru oricine preia acum guvernarea.
Numai că, iarăși, este greu de crezut că liberalii au mintea atât de limpede. Mirosul miliardelor de la UE le-a tulburat-o grav și nu vor accepta în veci ca fondurile UE și cele din bugetul național să fie împărțite de marele lor adversar politic, USR. Tocmai l-au sărit de la împărțirea miliardului pentru primari, dacă vă amintiți.
Altfel spus, cu nominalizarea lui Cioloș, președintele Klaus Iohannis și liberalii își rezolvă mai multe probleme. În primul rând, pun candidat de sacrificiu, obligați de decizia CCR de anul trecut care îl oprește pe șeful statului să vină tot cu Florin Cîțu după ce premierul a pierdut majoritatea în Parlament. De ce să sacrifice un lider liberal, oricare ar fi el, când pot să-l pună pe un rival de-al lor să joace rolul de kamikaze?
Apoi, președintele Iohannis arată că n-are nimic de împărțit cu USR, oricât i-a criticat, și ar fi dispus să refacă guvernarea cu ei, oferindu-le chiar mai mult decât s-ar fi așteptat, adică funcția de premier. Pentru marele public este o mutare care șterge și mai mult din acuzațiile de blat cu PSD.
În fine, nominalizarea lui Cioloș arată o situație de win-win pentru liberali. Dacă prin absurd Cioloș va reuși să strângă o majoritate (să zicem cu ajutor de la PSD) liberalii scapă de povara guvernării într-o perioadă dificilă, dar și de un potențial candidat la funcția de președinte. Nu-mi pot imagina cum un politician poate ieși bine după iarna horror care se anunță. Undeva prin primăvară, liberalii s-ar putea întoarce pe post de salvatori.
Dacă, în schimb, Cioloș nu va reuși să strângă o majoritate, liberalii îi vor acuza din nou pe useriști că au aruncat țara în criză politică majoră fără să aibă soluții reale de a guverna mai departe. Dacă Cioloș nu va găsi majoritate, șeful statului va putea reveni cu Florin Cîțu. Decizia CCR nu mai zice dacă la a doua nominalizare se poate sau nu.
Dacă nu vrea totuși să riște un scandal politic și mai mare, președintele Iohannis poate nominaliza alt liberal, pe Nicolae Ciucă, Lucian Bode sau Rareș Bogdan, în jurul căruia să încerce formarea unui guvern. Socoteala ar fi că a doua nominalizare trece oricum, deoarece parlamentarii nu au chef de anticipate și nu vor risca declanșarea lor.
Puțin neclar de ce a acceptat Dacian Cioloș să intre în acest joc. Până vineri, și USR părea decis să nu facă nici o propunere de premier. Foarte probabil că s-au gândit că au mai puține de pierdut dacă încercă să formeze un guvern și nu reușesc, decât dacă nu se bagă deloc însă riscă să devină legendari cu fuga lor de responsabilitate în momente grele. Mai ales că de această dată guvernul a căzut și cu votul lor, chiar dacă pe moțiunea inițiată de PSD.
Una peste alta, președintele Klaus Iohannis a executat o mutare de șah, destul de curajoasă, însă va trebui să vedem cum o vor contracara celelalte partide, plus facțiunea Orban. Vor face liberalii temporar un pas lateral și-l vor lăsa pe Cioloș să se sinucidă la guvernare sau l-au scos puțin în geam doar pentru a ajunge la a doua nominalizare, fie ea tot Florin Cîțu sau alt liberal?
Dacă se va ajunge aici, chiar dacă pică și această variantă, anticipatele nu se declanșează automat. Potrivit Constituției, președintele poate declanșa alegeri anticipate, dar poate să nu le declanșeze și să vină cu varianta trei, patru și tot așa. Asta ar însemna perpetuarea crizei politice, greu de imaginat totuși că va întinde coarda atât de mult.
Pe scurt, suntem încă departe de rezolvarea crizei politice, iar la cum arată lucrurile acum, foarte probabil că ne vom îndrepta către un guvern minoritar condus tot de un liberal, Florin Cîțu sau altul, cu sprijin cel puțin dintr-o anumită parte a PSD.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
157 comentarii