G4Media.ro

Ce riscă Trump după dezvăluirile despre situația sa financiară

Ce riscă Trump după dezvăluirile despre situația sa financiară

Dezvăluirile publicate de ziarul New York Times despre declarațiile fiscale ale președintelui Donald Trump, potrivit cărora liderul de la Casa Albă ar fi plătit sume infime ca impozite federale pe venit în 2016 și 2017, după ani de zile în care a raportat pierderi mari pentru companiile sale, nu vor avea darul de a modifica opinia celor mai mulți dintre alegători și nici nu vor influența semnificativ rezultatul scrutinului din 3 noiembrie, cred analiștii americani.

Aceștia consideră că, cel mai probabil, Trump nu va fi afectat politic pe termen scurt de informațiile publicate de New York Times, riscurile cele mai mari pentru președinte fiind de natură legală și, mai ales, de ruinare a imaginii sale, foarte atent creată, de om de afaceri de succes.

Context

New York Times a scris că a analizat declarațiile fiscale referitoare la președintele Trump și la companiile deținute de Trump Organization datând din anii 90 și până acum, precum și declarațiile sale fiscale personale pentru 2016 și 2017, anul în care a candidat la președinția SUA, respectiv primul său an de mandat la Casa Albă.

Potrivit acestora, președintele a plătit doar 750 de dolari în impozite federale pe venit atât în 2016, cât și în 2017, în timp ce nu a plătit deloc impozite pe venit în 10 din ultimii 15 ani, „în mare parte pentru că a raportat că a pierdut mult mai mulți bani decât a câștigat.”

Ziarul susține, de asemenea, că „cele mai multe” dintre marile afaceri ale lui Trump – cum ar fi terenurile de golf și hotelurile – „raportează că au pierdut milioane de dolari, dacă nu chiar zeci de milioane de dolari an după an.”

„Această ecuație este un element-cheie al alchimiei finanțelor domnului Trump: folosirea veniturilor rezultate de pe urma celebrității sale pentru cumpărarea și susținerea afacerilor riscante, folosindu-și apoi pierderile pentru a evita impozitele,” a scris publicația.

De exemplu, ziarul susține că președintele Trump a câștigat în total 427,4 milioane de dolari până în 2018 din venituri de pe urma emisiunii de televiziune „The Apprentice,” precum și din acorduri de imagine în care organizațiile plăteau pentru a-i folosi numele. El a avut, de asemenea, un profit de 176,5 milioane de dolari investind în două clădiri de birouri.

Cu toate acestea, New York Times afirmă că președintele nu a plătit aproape niciun impozit pe aceste venituri considerabile, deoarece a raportat că afacerile pe care le deține și le conduce au înregistrat pierderi semnificative.

De asemenea, într-o declarație financiară anuală pe care este obligat să o facă în calitate de președinte, Trump a precizat că a câștigat cel puțin 434,9 milioane de dolari în 2018. Ziarul contestă acest lucru, susținând că declarațiile sale fiscale arată că președintele a înregistrat nu câștiguri, ci pierderi, care au totalizat 47,4 milioane de dolari.

New York Times a mai precizat că președintele este responsabil personal pentru împrumuturi de peste 300 de milioane de dolari, care vor fi scadente în următorii patru ani.

New York Times a scris, de asemenea, că Trump și-a redus veniturile impozabile plătind taxe de consultanță către Ivanka Trump, fiica sa, care este și consilier senior la Casa Albă. În dezvăluirile financiare depuse în 2017, Ivanka a raportat că a primit 747.622 dolari de la o companie de consultanță unde este co-proprietară. Aceeași sumă în taxe de consultanță a fost solicitată ca deduceri fiscale de către Trump Organization pentru proiecte hoteliere, a scris The Times.

Ziarul a afirmat, de asemenea, că președintele Trump a folosit o prevedere din codul fiscal care le permite proprietarilor de afaceri „să reporteze pierderile rămase pentru a-și reduce impozitele în anii următori.” De exemplu, The Times precizează că cea mai mare stațiune de golf a președintelui Trump, Trump National Doral, lângă Miami, a înregistrat pierderi de 162,3 milioane de dolari de când a cumpărat-o în urmă cu opt ani (2012). În mod similar, cele două terenuri de golf din Scoția și unul din Irlanda au raportat un total de 63,6 milioane de dolari în pierderi.

New York Times dezvăluie, de asemenea, că unele dintre afacerile președintelui Trump au primit bani de la „lobbyiști, oficiali străini și alții care caută întâlniri, acces sau favoruri” de la președinte. Ziarul a scris că a folosit evidențele fiscale pentru a afla cât de mult câștigă președintele din companiile sale din străinătate, susținând că a realizat venituri de 73 milioane dolari din străinătate în primii doi ani de mandat la Casa Albă. O mare parte din acești bani au provenit de la cursurile sale de golf din Irlanda și Scoția, dar New York Times a scris că Trump Organization a primit și bani din „acorduri de acordare a licențelor în țări cu lideri cu tendință autoritară sau geopolitică dificilă.” Astfel, potrivit dezvăluirilor, acordurile de licențiere au generat 3 milioane de dolari din Filipine, 2,3 milioane de dolari din India și un milion de dolari din Turcia.

Dezvăluirile, care au fost făcute cu doar două zile înainte de prima dezbatere televizată dintre Trump și rivalul său democrat, Joe Biden, indică „pierderi cronice și ani de zile de evitare a impozitelor,” concluzionează New York Times.

Reacția președintelui

Președintele Trump a numit materialul din The Times „fake news,” adăugând: „De fapt, am plătit impozite. Și veți vedea că de îndată ce declarațiile mele fiscale – sunt în curs de audit, au fost sub audit de multă vreme…IRS (Internal Revenue Service) nu mă tratează bine … mă tratează foarte rău.”

Liderul de la Casa Albă a afirmat că a plătit impozite de „multe milioane de dolari,” dar că a avut dreptul la deduceri și credite fiscale.

Trump Organization s-a alăturat președintelui negând și ea acuzațiile din articolul din New York Times. Directorul juridic al companiei, Alan Garten, a declarat pentru ziar că „majoritatea, dacă nu chiar toate faptele prezentate par a fi inexacte.”

„În ultimul deceniu, președintele Trump a plătit guvernului federal zeci de milioane de dolari în impozite personale, inclusiv plata unor milioane de dolari în impozite de la anunțarea candidaturii sale în 2015,” a spus Garten.

Înainte de a deveni președinte, Donald Trump a fost cunoscut ca un om de afaceri și un magnat imobiliar faimos, având imaginea unui miliardar de mare succes. Dar New York Times a scris că declarațiile sale fiscale transmise IRS „înfățișează un om de afaceri care împrumută sute de milioane de dolari pe an, dar acumulează pierderi cronice pe care le folosește agresiv pentru a evita plata impozitelor.”

Câteva explicații

Dezvăluirile făcute de New York Times nu i-au surprins pe analiști. De ani de zile, presa de peste ocean a afirmat, citând surse apropiate lui Trump, că imperiul său de afaceri este clădit pe terenuri mișcătoare: pierderi de zeci de milioane de dolari, o mulțime de datorii, exagerări ale cheltuielilor de afaceri, plăți suspecte către membrii familiei sale și încercări repetate de a evita să plătească impozite mari. Informațiile publicate de ziar nu fac altceva decât să confirme acest lucru, cu cifre și date exacte. Din acest punct de vedere, imaginea sa de om de afaceri de succes, care și-a creat propriul brand, cunoscut si respectat în întreaga lume, suferă o lovitură teribilă.

Comentatorii americani au reamintit faptul că Trump s-a confruntat cu provocări legale pentru refuzul de a face publice documentele privind averea și afacerile sale. Republicanul este primul președinte din ultimii peste 40 de ani care nu și-a făcut publice declarațiile fiscale, deși acest lucru nu este impus de lege. Avocații săi au susținut că el se bucură de imunitate totală în timp ce se află în funcție și că Congresul nu are nicio justificare validă pentru a-i vedea situatia financiară. În contextul dezvăluirilor făcute de The Times, refuzul constant al președintelui de a-și face publice declarațiile fiscale poate fi privit dintr-o altă perspectivă, deloc favorabilă imaginii sale.

Democrații au profitat din plin de dezvăluirile făcute de The Times și au criticat „aranjamentele fiscale” la care a recurs Trump pentru a evita să plătească impozite conforme cu veniturile sale. Team Biden a difuzat deja clipuri de campanie în care afirmă că americanul de rând plătește impozite mai mari decât Trump. Foarte probabil însă, informațiile despre situația financiară a președintelui nu vor avea darul de a modifica opinia multor alegători și nici nu vor influența semnificativ rezultatul scrutinului din 3 noiembrie, consideră comentatorii americani.

Explicația este foarte simplă: cei mai mulți alegători americani au decis deja cu cine votează. Pentru cei care îl critică pe președinte și vor vota cu Joe Biden, dezvăluirile din New York Times nu fac altceva decât să le confirme decizia de a-l alege pe democrat. Pentru susțănătorii președintelui, materialul publicat de ziar nu este decât o tentativă nereușită de a-l ataca pe Trump, la fel cum, în opinia lor, au fost sute de astfel de articole în ultimii patru ani. BBC a citat de altfel suporteri de-ai lui Trump care afirmă că dezvăluirile sunt un atac politic înainte de dezbaterea cu Biden și cu doar o lună înainte de alegeri.

A plătit Trump prea puțin în impozite pe venit? Potrivit US Bureau on Labor Statistics, gospodăria americană medie a plătit 9.302 dolari în impozitul federal pe venit în 2018, cu o cifră medie a veniturilor de 78.635 dolari. „Americanii bogați, așa cum este președintele Trump, folosesc adesea strategii sofisticate de evitare a impozitelor pentru a-și maximiza averile,” a scris USA Today.

„Fără să fie confundată cu evaziunea fiscală, care este ilegală, eludarea fiscală este legală, chiar dacă mulți o consideră nedreaptă.” Cu alte cuvinte, ceea ce a făcut Trump nu este ilegal, ci imoral.

Articolul BBC citat anterior publică, de altfel, declarația unui suporter de-ai lui Trump care afirmă că „a făcut și el ce a făcut președintele” prin evitarea de a plăti impozite mari și că „toată lumea o face.” Trump s-a lăudat în anii trecuți de abilitatea de a se folosi de orice lacună din ceea ce el susține că este un sistem fiscal corupt, un lucru pe care mulță dintre susținătorii săi îl consideră o apărare suficientă.

În plină luptă electorală, ancheta din New York Times reprezintă o veste proastă pentru Trump. Motivul? Adversarii săi politici beneficiază acum de o nouă muniție electorală, cu care îl pot ataca repetat și pot distrage atenția de la alte lucruri. De exemplu, Casa Albă se află în prezent în plin proces de confirmare a judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă. Orice lucru prin care democrații pot abate discuția de la procesul confirmării este o bilă neagră pentru eforturile lui Trump de a mări numărul magistraților conservatori în forul suprem. Un presedinte care este mereu în ofensivă trebuie, din nou, să facă un pas înapoi și să se apere. Subiectul controversat al taxelor sale a picat în cel mai prost moment pentru liderul de la Casa Albă.

Consecințele legale pe care Trump le-ar putea suferi din cauza aranjamentelor sale fiscale nu sunt de neglijat. Newsweek a vorbit de acest lucru, citând declarații ale unor experți financiar și avocați care afirmă că președintele ar putea fi acuzat de evaziune fiscală. În urmă cu câteva săptămâni, New York Magazine vorbea despre „The People v. Donald J. Trump,” cazul penal împotriva președintelui în care acuzatiile de fraudă fiscală jucau un rol esențial.

Articolul din New York Times a scos din nou în evidență problemele pe care Trump le are cu devotamentul și loialitatea celor din jurul său. Ziarul a precizat că informațiile prezentate în articolul publicat „au fost furnizate de surse cu acces legal la ele,” ceea ce i-a facut pe analiști să afirme că, cel mai probabil, Trump a fost „trădat” din nou de un apropiat care a furnizat documentele fiscale jurnaliștilor de la The Times.

Imperiul de afaceri al lui Trump continuă să fie cercetat cu minuțiozitate de o presă decisă să examineze cât mai atent o afacere de familie care timp de decenii a fost un secret bine păzit. Zidul care proteja aceste secrete începe însă acum să se fisureze. Trump se confruntă în prezent, mai mult decât oricând, cu examinări amănunțite ale afacerilor sale controversate, precum și ale aranjamentelor sale financiare cel putin suspecte, care ar putea duce în final la anchete penale privind posibile infracțiuni. Presa dovedește că, în ciuda atacurilor la care este supusă, continuă să fie câinele de pază al democrației.

În avalanșa de dezvăluiri făcute de New York Times s-a strecurat însă și o veste bună pentru președintele Trump. Declarațiile fiscale nu au indicat că liderul american a primit bani de la mafia rusă sau alte personaje controversate, așa cum a fost suspectat și acuzat de democrați. Din acest punct de vedere, articolul din New York Times reprezintă o confirmare a ceea ce Trump a susținut mereu și anume că „nu este omul lui Putin,” iar „isteria Rusia, Rusia, Rusia” care i-a marcat o bună parte din acest mandat a fost creată de rivalii săi politici pentru a-l sabota.

În sfârsit, trebuie să punctăm că scandalul creat de dezvăluirile din The Times nu este nici pe departe prima controversă pe care Trump trebuie să o depășească înaintea unor alegeri. Republicanul a câștigat scrutinul pentru Casa Alba din 2016 în ciuda unui număr mare de acuzații cu caracter sexual, inclusiv a unui clip audio în care folosea un limbaj vulgar la adresa femeilor.

Surse: New York Times, Newsweek, BBC, New York Magazine, The Globe and Mail

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Votantilor lui Trump nu le pasa ca Trump nu plateste taxe si comite frauda, ei ar vota pe oricine ii ataca pe democrati, atat ii duce capul. Chiar si cand Trump se contrazice singur in discursuri, votantii lui nu observa, pentru ca sunt plini de ura, invidiosi pe vietile de succes ale democratilor. Republicanii sunt ca PSD-ul, ticalosi si plini de ura.

  2. Declarațiile fiscale nu au indicat că liderul american a primit bani de la mafia rusă sau alte personaje controversate, așa cum a fost suspectat și acuzat de democrați. Din acest punct de vedere, articolul din New York Times reprezintă o confirmare a ceea ce Trump a susținut mereu și anume că „nu este omul lui Putin,” iar „isteria Rusia, Rusia, Rusia” care i-a marcat o bună parte din acest mandat a fost creată de rivalii săi politici pentru a-l sabota.

    OHOHOHOHOHO

  3. Cand si New York Times iti zice ca esti beat, du-te si te culca.

    • cand nytimes si washington post scriu un articol despre trump poti sa-l ignori complet.

    • ion din balon e un cunoscut postac rus, el asculta numai minciunile de la RT si Sputnik, nu surse reputabile precum NYT.

  4. Un fomist, totul e doar show, unul ieftin. Altfel nu ii lasa gura apa dupa bistarii lui Livake. Donald e un individ lipsit de morala si care a tratat functia de Presedinte ca pe un simplu bizniz personal. Inca un faliment pe lista lui lunga, nimic mai mult. In loc sa fie un role model a ajuns un exemplu de „asa nu”. Ne asteapta vremuri tulburi si instabile. Iar Ivan isi freaca mainile de bucurie in timpul asta si asteapta la cotitura.

  5. Michael Bloomberg , miliardar pe bune cu o avere de 50 mld $ , fost primar general al New York- ului spunea de Trump ca este un om de afaceri de paie si plin de procese legate de afaceri.

    • De-asta a plecat Trump din New York, toata lumea de acolo il considera o gluma.

      Trump a gasit fraieri in Florida, oameni atat de prosti incat chiar cred ca Trump e bogat.

  6. NYT sunt un fel de Antena 3, pe vremea când candida Băsescu la al doilea mandat.