G4Media.ro

Ce rol are Spania în NATO și ce obligații are în cazul…

Sursa foto: Twitter / Ministerio Defensa

Ce rol are Spania în NATO și ce obligații are în cazul unui al treilea război mondial?

Spania a devenit membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 1982, în timpul guvernului socialist al lui Felipe González. Aderarea la această alianță a reprezentat un pas foarte important în integrarea Spaniei în politica și securitatea internațională în urma tranziției democratice, potrivit Rador Radio România. Acest angajament pentru securitatea colectivă a fost consolidat după decenii de neutralitate, timp în care Spania a căutat să-și consolideze poziția în Europa și să-și sporească relevanța geopolitică. De atunci, țara a fost un aliat ferm al NATO, contribuind cu forțe și resurse la diferite misiuni internaționale. Astfel, și-a îndeplinit rolul de apărare a spațiului euro-atlantic. Dar care este rolul Spaniei în NATO și ce obligații ar avea de îndeplinit în cazul unui al treilea război mondial? O analiză Infobae preluată de Rador.

Spania s-a impus ca un partener valoros în cadrul NATO. Potrivit informațiilor de la Ministerul Afacerilor Externe, participarea sa nu include doar desfășurarea de trupe în diferite misiuni internaționale, ci și furnizarea de capacități militare și de infrastructură critice. Un exemplu clar în acest sens este sediul Centrului de Operațiuni Aeriene NATO din Torrejón de Ardoz (Madrid), care controlează spațiul aerian peste jumătatea de sud a Europei, asigurând securitatea în această zonă cheie a continentului.

În plus, Spania găzduiește mai multe sedii NATO, inclusiv Cartierul General Terestru de Înaltă Pregătire din Bétera (Valencia), Cartierul General Maritim de Înaltă Pregătire din Rota (Cádiz) și o capacitate aeriană similară în Albacete. Aceste centre sunt esențiale pentru planificarea și executarea operațiunilor comune de apărare. Spania joacă, de asemenea, un rol proeminent în lupta împotriva amenințărilor specifice, cum ar fi dispozitivele explozive improvizate, datorită Centrului de excelență împotriva dispozitivelor explozive improvizate din Hoyo de Manzanares (Madrid).

În ceea ce privește capacitățile defensive, Spania contribuie activ la Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO, baza navală Rota găzduind distrugătoare americane AEGIS. Această locație este crucială pentru apărarea împotriva potențialelor amenințări din afara zonei euro-atlantice.

În ceea ce privește desfășurările sale, Spania este prezentă în locații strategice din Europa și nu numai, contribuind la consolidarea apărării colective a NATO. În Letonia, Spania conduce un batalion multinațional în cadrul prezenței avansate consolidate a NATO, oferind mijloace terestre și unități de apărare aeriană. În România, desfășoară un radar de supraveghere care sprijină poliția aeriană, iar în Turcia menține o baterie de rachete Patriot ca parte a apărării regiunii.

În calitate de membru NATO, Spania este supusă angajamentelor care decurg din articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Acest articol stabilește apărarea colectivă, un principiu fundamental al alianței. Conform acestui principiu, dacă o țară membră este atacată, ceilalți membri consideră atacul ca un act de agresiune împotriva tuturor. În cazul unui al treilea război mondial sau al unui conflict de amploare care afectează o țară aliată, Spania ar avea obligația de a răspunde apărării acesteia, ceea ce ar putea implica mobilizarea de trupe, utilizarea bazelor și resurselor sale strategice și sprijin militar în operațiune.

Cu toate acestea, acțiunile specifice pe care le-ar întreprinde Spania ar depinde de tipul de atac și de decizia comună a țărilor membre NATO. Deși articolul 5 cere apărare colectivă, nu implică un răspuns automat în ceea ce privește lupta directă. Fiecare țară are puterea de a decide cum să contribuie în funcție de capacitățile și circumstanțele sale. În ciuda acestui fapt, NATO se bazează pe principiul solidarității între membrii săi, ceea ce înseamnă că Spania, ca parte a alianței, ar trebui să participe activ la apărarea colectivă.

Viitorul NATO și angajamentul membrilor săi, inclusiv Spania, sunt, de asemenea, influențate de factori geopolitici. Tensiunile tot mai mari între marile puteri, precum războiul din Ucraina, amenințarea unui conflict mai larg în Europa de Est și disputele comerciale internaționale ar putea duce la o escaladare care ar putea implica membrii NATO, inclusiv țările Uniunii Europene. În plus, NATO se confruntă cu alte provocări legate, de exemplu, de securitatea cibernetică și terorism, ceea ce extinde domeniul de aplicare a potențialelor angajamente militare și de informații.

Sursa: INFOBAE / Rador Radio România / Traducerea Cristina Zaharia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.