G4Media.ro

Ce s-ar putea întâmpla în seara alegerilor din SUA? Câteva scenarii

sursa foto: Pexels

Ce s-ar putea întâmpla în seara alegerilor din SUA? Câteva scenarii

Democratul Joe Biden ar putea să câștige detașat alegerile de la Casa Albă, iar președintele Donald Trump își va recunoaște înfrângerea. Liderul republican va fi reales, iar rivalul său democrat îl va suna să îl felicite. Niciunul dintre cei doi candidați principali pentru Casa Albă nu va avea un avantaj clar, iar suspansul anunțării numelui următorului președinte american se va prelungi. Acestea sunt câteva dintre scenariile vehiculate de presa de peste ocean pentru seara alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, în contextul uneia dintre cele mai tensionate, controversate și neplăcute campanii electorale din istoria recentă a Statelor Unite.

Alegătorii americani vor vota în 3 noiembrie nu doar pentru a decide următorul lider de la Casa Albă, o cursă în care actualul preșdinte, republicanul Donald Trump, se va confrunta cu rivalul său democrat, Joe Biden. Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 35 din cele 100 de mandate din Senatul Statelor Unite sunt scoase la bătaie. (În plus, americanii vor alege treisprezece guvernatori și vor vota în numeroase alte alegeri locale și la nivelul statelor).

Cea mai urmărită confruntare însă este, fără îndoială, cea pentru fotoliul de președinte. Dacă la începutul acestui an președintele Trump părea că va câștiga fără probleme al doilea mandat la Casa Albă, situația actuală este complet diferită. Pandemia de coronavirus și criza economică ce a însoțit-o fac ca democratul Biden să aibă cele mai mari șanse de câștig, potrivit sondajelor. De luni de zile, fostul vicepreședinte american îl conduce constant pe Trump în sondajele de opinie, atât la nivel național, cât și în statele swing, cele care vor decide scrutinul.

Marți, agregatorul de sondaje RealClearPolitics indica o diferența între cei doi de 8.6 puncte procentuale, cu 51.1% în favoarea lui Biden și 42.5% pentru Trump. Cea mai mică diferență – de doar 3 puncte – apărea în sondajul IBD/TIPP, în timp ce ancheta USC Dornsife arăta un decalaj uriaș, aproape insurmontabil, de 12 puncte în favoarea democratului.

Într-un climat electoral atât de tensionat și având în vedere eșecul aproape pe linie al institutelor de opinie publică din urmă cu patru ani, când nu au reușit să anticipeze victoria categorică a lui Trump, cei mai mulți analiști se feresc să dea ca sigură victoria lui Biden. În opinia lor, seara alegerilor ar putea oferi mai multe scenarii posibile.

Joe Biden va câștiga detașat scrutinul. Dacă sondajele se dovedesc exacte și americanii intervievați nu mint, Biden este pe cale să se întoarcă la Casa Albă, acum în calitate de președinte. Acest lucru este susținut  de cele mai multe dintre sondaje, care afirmă în același timp că șansele de câștig ale lui Trump sunt minime. Potrivit comentatorilor, dacă Biden va avea un avans clar în Carolina de Nord și Florida, este posibil ca el să fie declarat câștigător în seara alegerilor, fără să se mai aștepte rezultatele din Colorado și Arizona. De asemenea, este posibil ca Biden să obțină cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga Casa Albă la câteva ore după închiderea urnelor, însă abia după luarea în calcul și a voturilor din Colorado și Arizona.

În acest scenariu, cu o victorie clară a democratului, Trump ar putea fie să-și accepte înfrângerea, fie să conteste rezultatul final (Team Trump ar putea cere renumărarea voturilor prin corespondență, respingerea unora dintre ele ori să conteste rezultatul în justiție).

* Donald Trump va fi reales președinte. Nu ar fi prima dată când omul de afaceri devenit președintele Americii ar produce o surpriză electorală de proporții. În urmă cu patru ani, candidatura lui a fost ridiculizată, iar șansele lui de câștig erau minime. Cu mici excepții, sondajele de opinie au indicat că Hillary Clinton va câștiga alegerile cu o diferență uriașă. După cum bine știm, acest scenariu nu s-a materializat, iar Donald Trump a obținut o victorie categorică: 304 voturi electorale față de doar 227 de voturi pentru Clinton.

Unii comentatori au vorbit despre acest scenariu posibil, referindu-se la alegătorii care îl susțin pe Trump, dar care, din diferite motive, nu au menționat aceasta atunci când au fost chestionați de realizatorii de sondaje. În plus, analiștii atrag atenția că rata de nefavorabilitate ridicată a președintelui Trump (50%, conform indicelui de marți al celor de la Rasmussen Reports – nu se traduce în mod necesar în voturi împotriva lui. Dacă va câștiga în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, Trump ar putea recâștiga președinția, năruind speranțele democraților de revenire la Casa Albă după o pauză (dureroasă) de patru ani.

De altfel, în urmă cu doar câteva zile, echipa de campanie a lui Joe Biden i-a îndemnat pe susținătorii democratului să nu devină prea încrezători în ultimele săptămâni ale cursei prezidențiale, chiar dacă sondajele sugerează că fostul vicepreședinte se află în fața președintelui Trump în mai multe state-cheie. „Adevărul real este că Donald Trump poate câștiga în continuare această cursă și fiecare indiciu pe care îl avem arată că acest lucru (cursa) va fi foarte strânsă,” a scris managerul campaniei lui Biden, Jen O’Malley Dillon, într-un document trimis suporterilor. „Realitatea este că această cursă este cu mult mai apropiată decât ar sugera unele dintre analizele pe care le vedem pe Twitter și la televizor. În statele-cheie în care se vor decide aceste alegeri, rămânem la egalitate cu Donald Trump.” Un avertisment care arată că Team Biden își amintește cu neplăcere de cele întâmplate în urmă cu patru ani și vrea să se asigure că alegătorii democrați nu se vor lăsa pe tânjală și vor vota în număr mare în cursa prezidențială din această toamnă.

În cazul victoriei clare a lui Trump, Biden ar putea alege fie să-și recunoască înfrângerea, fie să aștepte o eventuală renumărare, să conteste unele buletine de vor, să apeleze la justiție etc. Cei mai mulți comentatori cred însă că, dacă diferența de voturi va fi mare în favoarea republicanului, candidatul democrat își va accepta galant nereușita și-l va suna pe Trump.

Unul dintre candidați va fi în frunte în seara alegerilor, dar va pierde după numărarea tuturor voturilor. Nu este un scenariu de neglijat. Mulți comentatori au susținut că, în seara alegerilor, Trump ar putea să fie în față, deoarece susținătorii lui au mers la secțiile de vot și și-au exprimat opțiunea electorală în persoană. (Marea majoritate a studiilor indică că republicanii sunt mai dispuși să voteze în mod fizic decât democrații). După numărarea zecilor de milioane de voturi prin corespondență, Joe Biden va câștiga însă teren și, în final, va avea un număr suficient de mare de voturi electorale pentru a revendica victoria.

Este greu de anticipat cum vor reacționa cei doi candidați în acest caz. Cel mai probabil, Trump se va declara câștigător în seara alegerilor, refuzând să accepte declararea ulterioară a lui Biden ca președinte. Dilema electorală va ajunge cu siguranță să fie lămurită de Curtea Supremă. (Varianta ca Biden să apară în frunte în ziua alegerilor, iar Trump să câștige în final este puțin probabilă)

* Cei doi rivali au fiecare 269 de voturi electorale. Întrr-o cursă atât de disputată și de strânsă, de ce să nu luăm în considerare și acest scenariu în care niciul dintre cei doi candidați nu obține cele 270 de voturi electorale necesare din totalul de 538? Conform celui de-al 12-lea amendament la Constituția SUA, dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor Colegiului Electoral, atunci Camera Reprezentanților îl alege pe președinte din primii trei clasați. Acest lucru s-ar întâmpla și în situația în care există o egalitate de 269–269 în Colegiul Electoral.

Următorul Congres, care își va începe lucrările în ianuarie, va decide astfel președinția. Democrații controlează acum Camera Reprezentanților și sunt favoriți să-și mențină majoritatea aici și după alegerile din noiembrie.

Dar, conform formulării celui de-al 12-lea amendament, nu majoritatea membrilor Camerei îl alege pe președinte, ci majoritatea delegațiilor din state. Aceasta înseamnă că reprezentanții SUA ai fiecărui stat se reunesc pentru a da un singur vot. Așadar, de exemplu, cei 53 de reprezentanți ai Californiei, dintre care 45 sunt în prezent democrați, ar avea aceeași pondere în alegerea președintelui ca și votul exprimat de singurul reprezentant republican din Wyoming.

În total, în Camera Reprezentanților sunt în prezent 232 de democrați și 197 republicani. Dar, dacă se iau în considerare statele, republicanii au majoritatea a 26 de delegații de stat, în timp ce democrații controlează 22. Acest scenariu îl avantajează clar pe Trump și, dacă lucrurile se vor desfășura așa, este greu de crezut că Joe Biden nu va contesta rezultatul în justiție.

Election Day nu va avea un învingător clar imediat la Casa Albă. Aceasta este scenariul vehiculat tot mai mult de analiști. Motivele sunt numeroase: numărul extrem de mare de voturi prin corespondență din acest an (unii experți estimează cel puțin 80 de milioane), operațiunile de votare care vor dura mult mai mult decât de obicei din cauza regulilor de distanțare socială, dificultățile în numărarea voturilor trimise prin poștă, precum și reținerea celor doi candidați principali, Trump și Biden, de a-și recunoaște înfrângerea. Toate acestea ar putea face ca numele următorului președinte al Statelor Unite să nu fie cunoscut în seara de 3 noiembrie și nici în primele câteva săptămâni de la scrutin. Un scenariu foarte posibil, care ar putea naștere unei situații haotice, a cărei rezolvare ar putea fi decisă în final doar printr-o decizie a Curții Supreme de la Washington.

Situația nu este una nouă. În 2000, cursa electorală dintre Al Gore și George W. Bush a fost decisă după 36 de zile de o hotărâre strânsă (5 la 4) a celor nouă judecători ai Curții Supreme. Ceea ce diferă în acest moment este climatul politic, social și economic care există în America. În urmă cu 20 de ani, Gore le-a cerut în mod public susținătorilor săi să-i accepte înfrângerea, după ce Curtea Supremă i-a dat dreptate lui Bush și i-a oferit republicanului victoria în Florida și, prin consecință, Casa Albă. De data aceasta, la fel ca în 2016, Trump a refuzat să se angajeze că va accepta rezultatele și a spus că acest lucru va depinde dacă va câștiga sau nu.

Dacă Biden va fi declarat în final învingător, este foarte posibil ca amenințările lui Trump să fie reale, iar el să nu accepte rezultatul și să-și cheme suporterii să iasă în stradă pentru a face presiuni asupra oficialilor. După cum foarte bine este posibil ca  afirmațiile sale să fie doar de spectacol, iar liderul republican să accepte că a pierdut și să plece de la Casa Albă fără prea multă zarvă.

Este de așteptat, de asemenea, ca în perioada de incertitudine până la lămurirea definitivă a rezultatului alegerilor, opinia publică americană să fie bombardată cu știri false, informații negative, declarații dubioase și controversate făcute de reprezentanții celor două tabere, precum și de campanii de dezinformare și manipulare desfășurate de adversarii externi majori ai Americii, Rusia și China.

Surse: TIME, Washington Post, New York Post, Buzzfeed

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Curtea Suprema va decide presedintele, SUA nu e o democratie, a zis-o Mike Lee (R – Utah).

  2. Adrian Novac: având în vedere eșecul aproape pe linie al institutelor de opinie publică din urmă cu patru ani, când nu au reușit să anticipeze victoria categorică a lui Trump

    Facts: în tot cursul anului 2016 Hillary a dominat sondajele cu un avantaj în fața lui Trump de aprox 4%. Avantajul a crescut la 6% în ziua când a ieșit înregistrarea cu Trump ”grab them by the pussy”, și a scăzut înapoi la 4% când directorul FBI James Comey a emis beșina mentală cu ”ancheta lui privitoare la emailurile lui Hillary. În seara alegerilor sondajele o dădeau pe Hillary câștigătoare cu 4%. Hillary a câștigat cu 2%, ceea ce se înscrie în marja de eroare. Sondajele au fost CORECTE. Trump nu a câștigat categoric, ci A PIERDUT :))), dar cei 2% nu au fost de ajuns, având în vedere tembelismul alegerilor prezidențiale americane, cu colegiu electoral.
    Sperați ca la o dominare Biden de 8% pentru întreg anul 2020, scăzând marja de eroare de 2-3%, Trump să câștige din nou colegiul electoral? Good luck with that :))))

  3. Media are nevoie de suspans adrenalina ”stati lipiti de tv nici nu stitit ce urmeaza….dar imediat dupa publicitate desigur” , trump e ejectat din cauza\datorita crizei coronavirus. cum va accepta deja eneimportant , e doar subiect bun de marketing tv. A fost un experiment util democratiei

    • Da. Asa e.

    • Da. Asa e. Exact.
      Adica esti pe langa.
      Mai studiaza.
      Nota 4 stai jos.

  4. O analiza părtinitoare ca mai de altfel reflectarea întregului proces electoral din SUA în „analizele” g4media. Dincolo de dorința „progresistilor” de a scăpa de Trump și de a îl înlocui cu nu contează cine (serios vorbind, ce reprezinta senilul biden, ce aduce nou în politica după 45 de ani, ce sentimente trezește în afara de mila?), lucrurile ar trebui privite mai echilibrat pentru ca din păcate rezultatul alegerilor acestea va avea consecințe și pentru România.
    Din punct de vedere al României e de preferat o victorie a republicanilor. O fi primit Obama premiul Nobel pentru pace (oare de ce?), dar în ceea ce privește contracararea Rusiei a fost eșec pe toată linia. Ma rog, Obama numea eșecul ” flexibilitate”
    https://www.reuters.com/article/us-nuclear-summit-obama-medvedev-idUSBRE82P0JI20120326
    Asta ca să știm cam cum vor sta lucrurile în cazul unei victorii a democraților. Negocieri pe la spate și vorbe mari. Sa facem sa dregem sa construim un viitor blabla.
    Bineînțeles ca nici trump nu e un sfânt. Dar parca modul cum s-au mișcat lucrurile pare a fi mai serios, vezi cazurile 5g și reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.
    Mai vedem și peste 2 săptămâni

  5. Aceste alegeri sunt într-adevăr și foarte complicate dar și cu uriașe mize pentru viitorul Americii. Datorită modului în care decurg alegerile, este foarte probabil ca să nu se cunoască imediat un câștigător detașat, mai degrabă vor fi probabil momente în care când unul, când celălalt pretendent pare câștigător. Pornind de la declarațiile sale anterioare și luând în considerare personalitatea lui Trump, e foarte posibil ca această eventuală perioadă de incertitudine să fie folosită de el pentru a se declara câștigător și că orice alt rezultat ar însemna fraudarea alegerilor. În cazul în care rezultatele îi sunt defavorabile, cu mare probabilitate va apela la Curtea supremă. Iată unde apare importanța numirii lui Amy Coney Barrett în postul devenit vacant din Curtea Supremă de Justiție, înainte de alegeri. Cu această numire, ”raportul de forțe” în Curtea Supremă devine de 6:3 pentru Trump. Un lucru e aproape sigur, orice e posibil.

  6. Inca nimeni nu poate spune cine cistiga scrutinul electoral . La nivel de accepare a infringerii sau de recunosterea a ei exista posibilitatea ca Biden sa cistige votul universal , dar daca pierde alegerile sa conteste in justitie si sa nu accepte ca un reprezentat dintr-un stat oarecare sa fie decidentul intregului parcurs electoral . Daca biden cistiga decisiv si statele chiei sau parte din ele avind si votul universal cistigat , Trump nu are ce face nici juridic si nici faptic , trebuie sa se recunosca invins . Daca trump cistiga toate statele chie , fara a cistiga votul universal este presedintele nou ales . Sa nu uitam insa si strada . O America aflata la o rascruce .NATO il agreaza pe Biden , PAPA (de la Roma ) se pare ca este tot de partea lui Biden. Sondajele il dau cistigator tot pe Biden . Media este in intregime de partea lu Biden, cu mici exceptii .UE si ea se pozitionaza ,la nivel de majoritate, de partea lui Biden , analistii , clarvazatorii , formatorii de opinie, sunt majoritar de partea lui Biden . Daca Trump cistiga o sa ne aducem aminte cu totii de cuvintele domnitorului Lapusneanu .

  7. Inca nimeni nu poate spune cine cistiga scrutinul electoral . La nivel de acceptare a infringerii sau de recunostere a ei exista posibilitatea ca Biden sa cistige votul universal , dar daca pierde alegerile poate sa conteste totul in justitie si sa nu accepte ca un reprezentat dintr-un stat oarecare sa fie decidentul intregului parcurs electoral . Daca Biden cistiga decisiv si statele cheie sau parte din ele avind si votul universal cistigat , Trump nu are ce face nici juridic si nici faptic , trebuie sa se recunosca invins . Daca Trump cistiga toate statele cheie , fara a cistiga votul universal ,este presedintele nou ales . Sa nu uitam insa si strada . O America aflata la o rascruce .NATO il agreaza pe Biden , PAPA (de la Roma ) se pare ca este tot de partea lui Biden. Sondajele il dau cistigator tot pe Biden . Media este in intregime de partea lu Biden, cu mici exceptii .UE si ea se pozitionaza ,la nivel de majoritate, de partea lui Biden , analistii , clarvazatorii , formatorii de opinie, sunt majoritar de partea lui Biden . Daca Trump cistiga o sa ne aducem aminte cu totii de cuvintele domnitorului Lapusneanu .

    • ce scenarii ,ce baliverne , totul este jucat . biden cistiga in orisicare dintre situatii . desigur modalitatile vor fi diferite .

  8. Situația în care ne aflăm este UNICĂ de la încheierea celei de a doua conflagrații mondiale. Chiar daca articolul citit nu o spune explicit. Indiferent care dintre protagoniști cîștigă alegerile în SUA . Totul va depinde de POZIȚIONAREA CELORLALTI – UE +CHINA + RUSIA + INDIA + BRAZILIA + ORIENTțUL APROPIAT + MAREA BRITANIE ETC ETC În funcție de ”rezultate ” vor apare rapid regrupări și replieri MAJORE de forțe,iar așa ceva nu va mai ”semăna ”deloc cu ceea ce am fost obișnuiți privitor la ”echilibrul” geopolitic mondial.