Ce să vedem în vacanță în Roma ”antică”? Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu despre moștenirea civilizatoare a romanilor
Dacă luăm copiii într-o vacanță în Italia, una dintre destinațiile favorite ale românilor, cum am putea să ne organizăm itinerariul astfel încât să fie și o experiență educațională pentru cei mici și, de ce nu, pentru adulți? Dincolo de soare, distrație, înghețată și pizza, Italia este mai întâi de toate leagănul civilizației noastre, spune profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu într-un interviu pentru Edupedu.ro.
De la alfabetul pe care-l folosim, până la structura socială pe care o avem, „romanii ne-ar fi influențat și astăzi viața de zi cu zi, chiar dacă n-ar fi existat pe teritoriul țării noastre o provincie romană”, spune Martinescu. Unul dintre lucrurile care impresionează turiștii la Roma este scara la care construiau romanii, care indică o organizare și o ordine arhitecturală mai bună decât a multor orașe moderne.
Orașul antic era gândit pentru viața publică a tuturor cetățenilor, nu se construia haotic și prost, nu se construia urât, existau niște rigori foarte strict respectate. De ce? Pentru că la baza societății existau niște valori militărești aproape, de la care cetățenii nu se abăteau, printre care se numără responsabilitate, hărnicie, prudență, austeritate, igienă.
„Romanii și-au trasat orașele pe baza aceluiași stil milităresc care îi caracterizează”, iar „grija față de ceea ce se află în jurul tău și cinstirea înaintașilor erau unele din valorile cele mai importante promovate de romani. O astfel de abatere ar fi fost văzută de societatea romană drept o pată neagră asupra întregii familii și a modului în care și-au crescut copiii”, a explicat Andreea Laura Martinescu.
Vedere panoramică asupra Forului din Roma © Dmitry Vartanian | Dreamstime.com
Citește interviul complet pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii