G4Media.ro

Ce salarii propun sindicatele pentru profesori: 4000 de lei net pentru debutanţi,…

Foto: Pexels.com

Ce salarii propun sindicatele pentru profesori: 4000 de lei net pentru debutanţi, 7000 de lei net pentru cei la final de carieră

Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7000 de lei lunar, potrivit News.ro.

Nistor spune că profesorii au respins categoric propunerea Guvernului de acordare a unor „stimulente” profesorilor debutanţi şi celor care lucrează în zona defavorizate, subliniind că profesorii nu sunt asistaţi social.

Întrebat duminică seară, într-o emisiune la B1 Tv, care sunt salariile angajaţilor din educaţie, Marius Nistor a dat exemple concrete: cel mult 2000 de lei pentru personalul nedidactic (îngrijitoare, bucătărese, infirmiere, fochişti), 2580 de lei salariul unui profesor debutant, la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2700 lei, aproape 3800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani şi 4200 – 4500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de carieră.

”Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2500-2700 de lei ar ajunge la aproape 4000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6900-7000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, a spus Marius Nistor, întrebat care ar fi salariile pe care şi le doresc cadrele didactice.

Acesta precizează că profesorii au respins categoric ideea acordării unor stimulente unor categorii de cadre didactice, avansată de oficialii guvernamentali la discuţiile de duminică.

”A existat o astfel de propunere din partea guvernanţilor, nişte stimulente care să fie acordate personalului didactic debutant şi colegilor noştri care au lucrat în medii sociale sau în medii mai defavorizate, adică zone izolate, cu anumite probleme. Fără supărare, reacţia colegilor noştri din teritoriu a fost foarte clară: nu avem nevoie de aşa ceva, nu suntem asistaţi social, nu asta cerem noi în momentul de faţă. (…) Nu suntem asistaţi social, suntem angajaţi în învăţământ. Nu acceptăm să fim trataţi în acest mod. Asta este reacţia majorităţii colegilor noştri din teritoriu”, a adăugat Marius Nistor, potrivit News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Am terminat politehnica+master = 6 ani de studii superioare, am mai făcut un curs de specializare de 1 an si am ajuns la 4000 net dupa 5 ani de muncă. Mai exact de ce ar trebuisa aiba un debutant 4000 de lei ca profesor?

    • Pai și un profesor face 5 ani de facultate pt 2 module psiho pedagogice pe o perioada de 2 ani și are salariu între 2200 și 2500. Ti se are ok?

    • Fiindca sunt intr-o pozitie care le permite sa santajeze statul. Asta fac bugetarii de cand se stiu. Daca le zici ca salariile la bugetari sunt mult mai mari decat la privat, nu-i intereseaza. Iti zic sa te duci undeva unde esti platit mai bine sau sa te duci la patron si sa ceri salariul mai mare. La cum arata economia in primele luni, treaba e nasoala rau de tot. Fara taxe noi sau taxe majorate, n-o sa poata da la toti bugetarii care intra in greva. Sa nu ne miram daca Tva o sa creasca la vreo 22%.

    • Pentru ca apoi sa-i ceri performanta…de unde sa triezi cand platesti aproape cu salariul minim?

    • Degeaba ati facut facultate daca nu v-ati gandit ca acei profesori pregatesc urmatoarea generatie

    • fix asta doresc ciolacii de la guvernare,sa ne uitam la „capra vecinului”…eu am optat sa nu intru in invatamant acum 25 de ani,dar mi-as dori ca profesorii sa castige in confruntarea asta fiindca au tot fost umiliti si lasati la usa.Iar pasul urmator ar trebui sa fie impunerea unor criterii de performanta,daca vrei banii sa si prestezi,faptul de a fi absolvit o facultate nu-i suficient…

  2. Atatia bani ca sa scoata tāmpiti pe bandă. Usl ar trebuie sa le dea, vor avea masa de manevra suficienta sa-i mentina la putere mult si bine

  3. iar Mutul face ce știe mai bine…tace

  4. Daca pana la publicarea acestui articol eram de acord cu greva profesorilor, in momentul de fata mi se pare ca a ajuns nesimtire. Am si eu o curiozitate, cate ore pe saptamana lucreaza un profesor debunant care o sa ia 4000 de lei in mana, dar unul cu vechime, ca sa castige 7000 de lei, pe langa alte beneficii? Nu as avea nimic impotriva daca s-ar face o alta grila de salarizare, in care sa se tina cont de performanta. Daca dau profesorii nota 10 la toti copii din clasa, nu inseamna performanta, ar trebui sa urmeze obligatoriu cursuri de specializare, an de an, si la cativa ani sa dea examene, ca sa fie cat de cat corect. Sunt multe alte discipline unde deja se intampla lucrurile acestea. Daca nu mergi la cursuri iti pierzi licenta/gradul/cum mai vreti voi sa ii spuneti. Mie mi se pare ca deja e nesimtire din partea profesorilor, mai ales ca majoritatea dau meditatii si in privat, tocmai pentru ca mare parte nu isi fac treaba la clasa. In ce alte domenii un absolvent de facultate si master mai castiga 4000 de lei net? Daca se accepta salariile pe care „si le doresc” cred ca o sa ma fac si eu profesor. Nici cu salariul de 7000 bani in mana pentru cei cu experienta nu sunt de acord. In ce domeniu castiga un specialist 7000 de lei in mana, fara a avea si responsabilitati de conducere/supraveghere? Daca vin si alte responsabilitati pentru a castiga cei 7000 de lei, ar fi altceva. Nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu, sa creasca salariile doar pentru ca se acumuleaza vechime. Poti fi la fel de prost sau dezinteresat ca in prima zi, chiar daca vechimea se acumuleaza.
    P.S. Acum inteleg de unde vin de fapt pretentiile absolventilor care nu au habar de nimic, dar vor salarii de 4000 in mana. Mai si spun ca trebuie sa ii invatam noi, ca la scoala nu ii invata mare lucru.

    • Extraordinar, acum nu mai ești de acord cu greva. Crezi ca interesează pe cineva?
      Cererile sunt întemeiate, nu sunt deloc salarii mari sau spectaculoase, sunt doar niște creșteri.
      Nu va pune nimeni sa va angajați în alte părți pe salarii de nimic ca apoi sa va plângeți aici ca primesc oamenii ăștia salarii mari, auzi la el..

  5. Un chirurg, medic primar (maximul profesional), cu maximul de vechime, cu câteva gărzi de 24 de ore pe lună, are în medie 11.500 de lei net. Sânge, boli, moarte, risc de infecție (orice chirurg care muncește se înțeapă accidental anual), stres serios.
    Ceea ce cer profesorii pentru profesia lor lejeră este o lăcomie nejustificată de rezultatele școlii românești.

    • Lejeră este doar mintea ta în toată ecuația asta. Să zici ca este o profesie lejeră înseamnă ca prea mult nu te duce dibla.

    • Profesoraș, stai relaxat, 90% din profesori citesc lecția din manual, nu o pot preda liber. Mai sunt și vacanțele.
      În învățământ rămân doar cei care vor un job scurt, lejer, cu pauze lungi și dese.

  6. Foarte bine, doar bătăușii care se fac jandarmi sunt speciali pentru statul român? Fie să elimine diferențierea asta și să scadă salariile la toti bugetarii, fie să le dea la toti!

  7. Unul n-ar cere criterii de performanță…

  8. Profesori nu mai ies la pensie ! Cit de timpit poti fi sa nu iti dai seama ca politicul mentinind inflatia aceste salarii mai se vor topi . Toti trebue sa contribuim la scaderea inflatiei , mai ales politicul reducind personalul bugetar mai ales personalul primariilor si al parlamentului . Reduceti numarul de parlamentari si desfiintati locurile caldute din consiliile de administratie v. Pensiile speciale sa fie desiintate . Toti suntem egali , asa scrie la Constitutie .

    • Ai perfectă dreptate, dar USL-ul are alte priorități. 90% dintre profesori votează USL-ul pentru că „le dă”.