Ce sancțiuni riscă persoanele care trec nepăsătoare pe lângă victima unui accident și ce spun psihologii despre comportamentul acestora. Filmarea în care o victimă de 15 ani zace inconștientă pe asfalt și e ocolită de unii șoferi a șocat opinia publică
Modul în care unele persoane s-au raportat de curând la suferinţa unei victime care a fost lasată inconștienta pe asfalt după ce autorul accidentului rutier a fugit de la faţa locului a reușit să șocheze opinia publică. În timp ce unii pietoni s-au dus la victimă pentru a vedea în ce stare se afla, unii dintre șoferi au ocolit-o pentru a-și continua drumul. Doar doi dintre conducătorii auto, susțin polițiștii, ar fi plecat de la fata locului pentru a-l urmări pe șoferul fugar. Pe filmare se poate vedea cum alţi 5 şoferi trec nepăsători pe lângă victima de 15 ani întinsa pe asfalt. Cele relatate au avut loc sâmbătă trecută în Capitală.
Poliţiştii rutieri consultaţi de G4Media.ro susţin că în cazul persoanelor care trec nepăsătoare pe lângă victimele unui accident, legea este foarte clară: închisoare de la o lună la trei ani, sau amendă. Fapta nu constituie infracţiune atunci când viaţa le este pusă în pericol.
„Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa”, spune articolul 203 din Noul Cod Penal.
Psihologii spun că persoanele care dau dovadă de lipsă de empatie în astfel de situaţii extrem de grave cred că niciodată nu vor fi în locul victimei.
„Este genul de gândire care spune că mie nu mi se poate întâmpla niciodată ce a păţit victima pentru că eu sunt precaut, am șansă de a evita orice pericol, iar ceilalți sunt în situații dificile pentru că ei au greșit într-un fel și atunci trebuie să suporte consecințele, şi că nu este în responsabilitatea lor să se implice direct. Empatia este legată de disponibilitatea persoanei de a înţelege şi a ajuta o persoană aflată într-o situaţie specială. Necesită un efort psihic şi o responsabilitate atunci când situaţia o cere şi este mai comod să fii indiferent, pentru că nu te implică. Nu te implici nici emoţional şi nici comportamental şi să nu uităm că în ultima perioadă, individualizarea pune accent pe neimplicare socială şi din ce în ce mai mult, întâlnim astfel de persoane.”, a declarat pentru G4Media.ro, Keren Rosner, psiholog.
Potivit datelor oficiale, din 2020 până în prezent, în Bucureşti s-au produs 132 de accidente rutiere grave în care s-au efectuat cercetări pentru părăsirea locului accidentului. În urma acestor accidente au murit 8 persoane și 124 au fost rănite grav. Procentul de identificare a autorilor reprezintă aproximativ 90%. În toate accidentele mortale, au fost identificați autorii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.