G4Media.ro

Ce șanse are Gabriela Firea să câștige Bucureștiul în fața lui Nicușor…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce șanse are Gabriela Firea să câștige Bucureștiul în fața lui Nicușor Dan / Marile semne de întrebare de care depinde scorul final

Intrarea Gabrielei Firea (PSD) în cursa pentru București, alături de Sebastian Burduja (PNL) schimbă dinamica electorală, după ce candidatul desemnat inițial de Alianță, Cătălin Cîrstoiu, s-a dovedit un eșec. Firea are șanse minime să-și ia revanșa în fața lui Nicușor Dan, care a învins-o acum patru ani. PSD va obține însă cu ea un scor semnificativ mai bun decât ar fi luat cele două partide la un loc cu Cîrstoiu.

De ce intră Firea cu a doua șansă în campanie?

  • 1.  Candidatul PSD a intrat la sacrificiu, după dezastrul de imagine lăsat în urmă de medicul-manager. Acuzat de incompatibilitate într-o anchetă HotNews.ro, medicul Cîrstoiu s-a apărat total neconvingător. Prestația sa electorală a arătat, în cele câteva săptămâni de campanie, lamentabil. Altfel spus, Firea trebuie să refacă imaginea PSD după dezastrul lăsat în urmă de Cătălin Cîrstoiu, propus și asumat de Marcel Ciolacu drept candidat comun.
  • 2.  Firea împarte voturile anti-Nicușor Dan cu Cristian Popescu Piedone, candidatul susținut de Dan Voiculescu, cu Sebastian Burduja, PNL și cu Marian Enache, AUR. Cum alegerile se desfășoară într-un singur tur, Firea are capacitate limitată de creștere câtă vreme toți ceilalți rămân în cursă. Fiecare în parte văduvește candidatul PSD de câteva procente. În unele sondaje interne realizate în martie de cele două mari partide, Firea ieșea umăr la umăr cu Nicușor Dan, chiar un procent în plus. Era măsurată însă din poziția de candidat comun al Alianței, fără să împartă voturile liberalilor cu Burduja. După eșecul lui Cîrstoiu și după spargerea Alianței în București, este de așteptat ca Firea să aibă mult mai puțin în sonaje.
  • 3. Nu este clar ce interes ar avea Marcel Ciolacu să mobilizeze partidul pentru Gabriela Firea. Să nu uităm motivele pentru care cei doi lideri ai coaliției au făcut tot posibilul să evite desemnarea unui candidat din eșaloanele de lideri ai PSD și PNL. Amândoi s-au temut de apariția unui rival intern. Având în spate legitimitate electorală maximă în cazul câștigării Capitalei, le-ar fi periclitat poziția de șefi de partid, dar și o eventuală candidatură la președinția României. Aceste temeri sunt la fel de valabile și azi. Nu s-a schimbat nimic între timp. Ce interes ar avea Ciolacu să tragă pentru Firea? De ce și-ar bate singur un cui în talpă? Sigur că prin înlocuirea lui Cîrstoiu cei doi lideri au încercat in extremis să evite un scor dezastruos în București.

O catastrofă în Capitală risca să antreneze explozii în lanț, să afecteze grav rezultatul la europarlamentare, prezidențiale și locale. Numai că la fel de limpede este că nici unul nu-și dorește ca Gabriela Firea sau Sebastian Burduja să câștige. Nici chiar așa. Un loc doi-trei la un scor cât de cât onorabil. Asta e maxim ce vor Ciucă și Ciolacu. În rest, Nicușor poate să câștige al doilea mandat. Liderii celor două mari partide vor ciocni discret și ei un pahar de șampanie în cinstea lui. Imposibil să treacă neobservat, de pildă, faptul că Marcel Ciolacu a adus în discuție scandalul Azilelor Groazei, repetând că Firea s-a dovedit nevinovată, fără să fie întrebat de presă. Alții au sesizat ironia din prima reacție a liderului PSD dintr-o postare pe Facebook în care îi ura succes Gabrielei Firea: ”Cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol”.

  • 4. Nu subestimați niciodată rivalitățile interne din marele partid. Liderii PSD se ucid între ei ca nimeni alții. În nici un alt partid nu există rivalități interne atât de mari care merg până la sabotaje în campanie. Să nu uităm că nu doar Firea și-a dorit mult candidatura la primăria. Robert Negoiță și Daniel Băluță au visat și ei să facă saltul de la primăriile lor de sector la primăria Capitalei. De ce ar trage cu entuziasm pentru Firea? Veți spune că trag în primul rând pentru ei, ca primari de sector, numai că n-au rivali ca să sune mobilizarea. Nici pentru Firea n-o vor face, dacă tot partidul a primit ordin pe loc repaos.
  • 5. Sansele Gabrielei Firea depind inclusiv de susținerea mediatică a marilor trusturi. Îi va face campanie sau anti-campanie Dan Voiculescu la Antene? Îl va retrage pe Piedone în urma negocierii cu Firea/Pandele sau îl va menține în cursă până la capăt micșorând astfel șansele candidatului de a fi ales? Va mai dori Ciolacu să se retragă Piedone? Unii vor dori să iasă urgent din cursă, alții să rămână până la sfârșit. Sebastian Burduja se va mulțumi cu locul patru/ cinci sau se va retrage la rândul său din cursă pentru a-i da voturile candidatului PSD? Cel mai probabil rămâne.

Greu de crezut că Firea va câștiga înainte de toate lupta internă și va depăși toate aceste obstacole pentru a avea o șansă în lupta cu Nicușor Dan. Adăugați la toate cele de mai sus și faptul că electoratul anti-PSD/ PNL se va supramobiliza din cauză că Firea stârnește emoția negativă de care Nicușor Dan are nevoie în campanie.

Pe de altă parte, candidatul PSD este un politician abil, cu experiență administrativă și un bun comunicator. Calitățile ei politice nu vor fi însă de ajuns pentru a câștiga Bucureștiul, mai ales că de această dată nu a intrat pentru că și-a dorit, ci pentru că așa i-a cerut partidul. Motivația internă a Gabrielei Firea este infinit mai slabă decât acum câteva luni, când își dorea să fie candidatul comun sau măcar susținut de PSD dar fără atât de multe bețe în roți.

În fine, candidează dintr-o poziție confortabilă, cu plasa de siguranță a mandatului de europarlamentar sub ea. Nu luptă din poziția totul sau nimic, ceea ce reprezintă încă un dezavantaj competitiv.

Dacă va pierde Capitala, chiar dacă va lua un scor bun și un onorabil loc doi, Firea nu va mai fi un rival intern pentru Ciolacu. Va pleca la Bruxelles pentru a-și prelua mandatul de europarlamentar. Pentru următorii cinci ani va fi departe de politica internă. Cam greu de revenit dintr-o înfrângere, trimisă apoi de Ciolacu cât mai departe de București, în exil la Bruxelles.

Nu-i va rămâne decât să pândească de la depărtare un eventual eșec al lui Marcel Ciolacu la prezidențiale sau parlamentare.

Cam la fel își rezolvă și Nicolae Ciucă problemele interne cu Sebastian Burduja, puternic susținut de alte grupări din afara PNL. În cazul lui vom afla în sfârșit câte parale face acest politician care a ocupat mereu funcții importante, dar n-a dat niciodată piept cu alegătorii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Una extrem de mică și depinde de 2 condiții:
    1. Dacă se retrage manelistul.
    2. Dacă participarea la vot va fi mică.

  2. Votam firea la primărie și ciolacu la pușcărie….pardon, la președinție.

  3. as putea spune ca ana si liza ta sunt la fel ca lafel. dar vazand votantii 🙂 , si candidatii 🙂 mai rau 🙂 eu cu cine votez? 🙂

  4. „selectie naturala” ultimul care placa stinge lumina. brucan bag de sea ma c a fost optimist

  5. si la intrebarea marel;ui ganditor din articol ——–mari sanse. 30% moldoveni, si restul….5% bucuresteni. e normal sa fiti deschisi la provincie. dup cunm zicea @alain delon #bucuresti #rahova #ferentari. sa nu subestimati ca va mancam

  6. Eu nu cred ca prostia are limite. Fara piedone firea iese primar.

  7. Parafrazându-l pe Creangă: Alegeri ca anul acesta, ca anul trecut și ca de când sunt n-am văzut niciodată.

  8. Nu prestigiul PSD sau PNL sau alte orgolii au contat, ci uriasele interese mafiote, inadite la banul public, au primat. Se dau de ceasul mortii sa scape de Dan fiindca el lupta serios impotriva abuzurilor si ilegalitatilor, deranjeaza mafia imobiliara ca si celelalte mafii. Iar o eventuala victorie a gruparii anti-mafie trebuie evitata cu orice pret.
    Aceste mafii au influenta nu numai in televiziuni, nu numai in justitie sau politie. Dupa cum se vede din nou, ele dicteaza (sau includ) partidele de la varful puterii.
    De ce Firea si nu Cirstoiu? Probabil, din calculele pe care l-au facut „savantii” sociologi aflati in serviciul lor, a rezultat ca aceasta e varianta cea mai buna: Firea, Piedone si Burduja, atacandu-l toti pe Nicusor Dan, unul dintre ei va reusi. Nu mai conteaza cine.

  9. Risc să plictisesc, dar acum chiar că Nicușor aleargă singur. Hai cu mandatul doi, domn primar!

  10. daca bucurestenilor le place sa dea spaga , atentii, cadouase la primarie, sa aleaga piedone, fiere-rea, burduja, stim ca imobiliarilor le place asta, dar ei sunt putini

  11. Pentru ca si-a cumparat presa, partidul comasat a uitat sa vorbeasca in public. Pentru ca nimeni nu-i ataca public, ei nu mai stiu sa vorbeasca. S-a vazut ce raspunsuri de 2 lei da Klaus la intrebarile serioase adresate in Coreea de Sud. Si pentru ca n-au cui da socoteala, au ajuns in frunte cei mai slabi lideri vazuti vreodata dupa 1989. Sunt de toata jena.

  12. minus minus minus :-))

  13. Și „pentru că n-au cui da socoteală”, acești îmbuibați au senzația că ei, din 1989, au făcut pactul cu eternitatea.
    Îi lăsăm să creadă asta? Sau nu?