G4Media.ro

Ce schimbări ar putea aduce permisiunea acordată Ucrainei de a lovi adânc…

Sursa foto: Wikipedia / http://sill-www.army.mil

Ce schimbări ar putea aduce permisiunea acordată Ucrainei de a lovi adânc în teritoriul Rusiei cu rachete americane ATACMS

Chiar la sfârșitul mandatului său, președintele american Joe Biden a făcut ceea ce Kievul îi cerea de luni de zile: a ridicat interdicția privind loviturile cu rachete balistice ATACMS pe teritoriul Rusiei, scrie BBC.

New York Times și Washington Post au fost primele care au raportat duminică decizia lui Biden, iar apoi CNN și CBS au primit aceeași informație.

Surse anonime au declarat că Biden a luat această decizie ca răspuns la trimiterea de trupe nord-coreene pentru a ajuta Rusia în regiunea Kursk.

„Un oficial a declarat că mișcarea a fost parțial menită să descurajeze Phenianul să trimită mai multe unități. Liderul nord-coreean Kim Jong Un trebuie să realizeze că trimiterea primelor unități a fost o greșeală costisitoare, a spus oficialul”, relatează Washington Post.

ATACMS (Army Tactical Missile System) sunt rachete balistice tactice care sunt lansate, în special, din instalațiile HIMARS. Raza maximă de acțiune este de aproximativ 305 km.

Până acum, Washingtonul și-a explicat reticența de a da permisiunea pentru atacurile cu rachete pe teritoriul Rusiei prin teama de escaladare. CNN explică faptul că Rusia, în opinia SUA și a altor țări NATO, ar putea răspunde, de exemplu, cu sabotaje pe teritoriul lor.

Aceste îngrijorări rămân, potrivit sursei citate. Acesta este motivul pentru care consecințele utilizării rachetelor cu permisiunea lui Biden ar fi „foarte specifice și limitate”, potrivit unei surse.

„Nu cred că [permisiunea] va fi decisivă”, a declarat pentru BBC un diplomat occidental de la Kiev, care a cerut să rămână anonim.

„Este o decizie simbolică de a crește miza și de a demonstra sprijin militar pentru Ucraina, care este de mult așteptată. Aceasta ar putea crește costul războiului pentru Rusia”, a adăugat diplomatul.

Expertul militar al Carnegie Endowment for International Peace, Michael Kofman, a declarat pentru Washington Post că autorizarea atacurilor ATACMS ar permite ucrainenilor să apere cu mai multă încredere o parte din regiunea Kursk pe care au cucerit-o în august.

După cum scriu corespondenții BBC din SUA, administrația Biden spune Ucrainei că o va ajuta să păstreze mica bucată de teritoriu rusesc pe care o ocupă în prezent, ca monedă de schimb puternică în eventuale negocieri viitoare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara: „Astăzi, mulți din mass-media spun că am primit permisiunea de a întreprinde acțiuni corespunzătoare. Dar loviturile nu se fac cu vorbe. Astfel de lucruri nu sunt anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine. Categoric”.

Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO și fost reprezentant special pentru Ucraina în prima administrație Donald Trump, a declarat pentru BBC: „Prin limitarea razei de acțiune la care Ucraina poate folosi armele americane, SUA au impus în mod unilateral restricții nejustificate privind autoapărarea Ucrainei”.

Volker consideră că decizia de a limita utilizarea ATACMS a fost „complet arbitrară și luată de teama de a «provoca» Rusia”. „Cu toate acestea, este o greșeală să anunți public o astfel de schimbare [în politică]. Aceasta anunță Rusia în avans cu privire la posibilele atacuri viitoare din partea Ucrainei”, consideră el.

Președintele rus Putin a declarat cu ceva timp în urmă că atacurile cu rachete adânc în teritoriul rus ar însemna că NATO este direct implicat în război.

Conform logicii lui Putin, această participare directă va fi exprimată prin faptul că astfel de rachete necesită ghidare prin satelit, iar Ucraina nu are sateliți proprii – rachetele vor fi ghidate către ținte din Rusia cu ajutorul sateliților NATO.

Mulți observatori militari consideră că permisiunea de a lovi cu rachete pe teritoriul Rusiei nu va aduce un punct de cotitură în război, deși poate ajuta Ucraina să-și mențină apărarea.

Potrivit CNN, SUA nu vor oferi ucrainenilor suficiente rachete pentru a schimba cursul războiului. De asemenea, Evelyn Farkas, care a supervizat relațiile SUA cu Rusia și Ucraina în cadrul Ministerului Apărării din această țară sub Barack Obama, afirmă același lucru.

„Desigur, întrebarea principală este câte rachete vor avea. După cum am auzit, Pentagonul a avertizat deja că este posibil ca SUA să nu furnizeze Ucrainei atât de multe dintre aceste rachete”, a declarat Farkas pentru BBC.

Serhii Kuzan, șeful Centrului ucrainean pentru securitate și cooperare, este, de asemenea, de acord că ATACMS nu va fi un panaceu. „Nu va schimba cursul războiului, dar cred că va echilibra mai mult forțele noastre”, a declarat el pentru BBC.

Potrivit lui Kuzan, permisiunea lui Biden va ajuta la respingerea unei ofensive majore a trupelor ruse și nord-coreene în partea capturată a regiunii Kursk, pe care armata ucraineană o așteaptă în orice moment.

Duminică seara, presa specula deja că decizia lui Biden de a autoriza lovituri pe teritoriul rus cu rachete americane ar permite Marii Britanii și Franței să autorizeze, de asemenea, astfel de lovituri cu rachetele lor de croazieră Storm Shadow/SCALP. Cu toate acestea, nu au existat încă declarații oficiale pe această temă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.