G4Media.ro

Ce se întâmplă când vorbește Marcel Ciolacu / Limitele candidatului PSD la…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce se întâmplă când vorbește Marcel Ciolacu / Limitele candidatului PSD la prezidențiale

Nimic. Pur și simplu nimic. Nici un gram de emoție, de empatie, de energie în vocea aceasta obosită, ușor răgușită și monotonă. Marcel Ciolacu citește într-o cadență și intonație care amintesc puțin de Congresele PCR și Nicolae Ceaușecu.

Nici o variație, nici un moment de conexiune cu pesediștii adunați sâmbătă în sala Romexpo să-și realeagă președintele și candidatul la prezidențiale.

Ciolacu a ratat complet momentul care trebuia să fie de maximă emoție. Nici atunci când a vorbit despre părinții săi nu a ridicat nasul din hârtii. A citit mai departe ca un politruc pasaje foarte personale menite să-l umanizeze la maxim pe candidatul PSD și să smulgă audienței măcar un oftat, dacă nu cumva lacrimi. Nici un fior n-a străbătut sala.

Aici trebuia, probabil, să lase hârtiile deoparte, să-și scoată ochelarii și să se adreseze, cu cuvintele lui, celor prezenți în sala. Până la urmă voia să le o facă confesiune. Epic fail.

Am fost acolo, între ei, tocmai ca să văd pe viu capacitatea de mobilizare a candidatului PSD, puterea lui de a electriza armata de partid înainte de marea bătălie din iarnă.

Este probabil cel mai netalentat orator dintre liderii partidului iar dintre candidați, la mare concurență cu Nicolae Ciucă. Neclar care dintre cei doi reușește să adoarmă mai repede audiența.

Cea mai mare problema a candidatului PSD Marcel Ciolacu este prestanța și prestația de prezidențiabil. Nu pare din acest film și nici el nu insuflă convingerea că vrea să joace acest rol. Nu pare liderul care inspiră armatele de partid înainte de bătălie că merge la victorie sigură.

A avut, în schimb, parte de un discurs foarte bine scris, echilibrat, fără exces de lozinci sau exagerări inutile. A atins toate temele ideologice și politice mari și relevante pentru un prezidențiabil. Pe conținut, aproape fără cusur.

Consilierii săi și echipa de campanie au căutat să-l prezinte drept liderul care a schimbat din temelii partidul moștenit de la Liviu Dragnea, l-a reformat și repus pe calea europeană, dar și un politician simplu, un ”om normal” care  nu pretinde că este mai mult decât este.

Ciolacu a anunțat câteva noutăți care merită marcate.

În primul rând, a ținut să sublinieze că va împărți puterea. ”România are nevoie  un președinte care să accepte că într-un stat normal puterea trebuie împărțită! Nu acaparată de un singur om”. Este anunțul care a stârnit cea mai mare nedumerire printre pesediști. Cum adică? Dacă vom câștiga Cotroceniul, nu vom mai avea funcția de premier? Cu cine altcineva vrea să împartă Ciolacu puterea?

În al doilea rând a declanșat atacul la președintele Klaus Iohannis. Nu i-a pronunțat numele, dar a utilizat toate sintagmele iconice pentru președintele absent, avioane private, crose de golf, pârtii de schi și paltonul prezidențial.

Cum ar veni, l-a lovitul cu pămătuful. A fost exact ca la wrestling: adversarii se lovesc nemilos, dar la reluare se vede că pumnul nu atinge fața. Asta spune multe despre relația Marcel Ciolacu – Klaus Iohannis și cu puterea din umbră care-i ține pe toți la un loc.

Ruperea de Cotroceni se produce timid, fără atacuri frontale, dar Ciolacu pare să înțeleagă că nu are cum să evite răfuiala cu trecutul dacă vrea să fie un candidat credibil. Pasul următor ar fi să-i pronunțe numele lui Klaus Iohannis atunci când se preface că lovește.

În al treilea rând, merită marcată oferta economică. Ciolacu a proiectat așa  numitul triunghi strategic, ”industrie-agricultură-servicii”, drept ”partea crucială a planului de creștere în următorii zece ani”.

Jumătate de discurs a vorbit ca un viitor premier,  nu ca un viitor președinte. Propuneri ca scutirea de impozit pe zece ani pentru banii aduși în țară de românii din străinătate țin de puterea executivă. Nu intră în atribuțiile președintelui, care tocmai a anunțat că vrea să împartă puterea.

Pe scurt, Marcel Ciolacu a dat impresia la Congresul PSD de sâmbătă că se simte mai bine în haina de premier, că nivelul său maxim de competență este puterea executivă. Gesticulează încă total neconvingător în poziția de candidat la președinție.

Chiar dacă strategii săi vor să-l proiecteze drept ”un om simplu, din popor, fără școli înalte”, golurile din educație se văd tot mai clar. Pe măsură ce ambițiile liderului PSD cresc și vrea să sară o treaptă mai sus, pe cea mai înaltă poziție din statul român, se împiedică tot mai tare în propriul CV. Îl trădează ”vocea și talentul”.

Marcel Ciolacu și-a atins limitele în funcția de președinte PSD, unde a reușit într-adevăr să schimbe fața partidului și să-l facă frecventabil. Se opintește din greu să facă față funcției de premier, unde încă nu e clar ce rezultate pune pe masă.

Nici un președinte PSD de dinaintea lui care a intrat în cursa prezidențială din poziția de premier nu a câștigat. Adrian Năstase, Victor Ponta, Viorica Dăncilă, cu toții au pierdut. Funcția de premier oferă avantajul unei vizibilități sporite, dar vine și cu pasive greu de dus în campania electorală.

Cea mai mare bătaie de cap a candidatului PSD este azi recalcularea pensiilor. În loc să defileze în campanie cu creșterea lor, premierul Ciolacu se confruntă cu un val de nemulțumiri în rândul alegătorilor de bază ai PSD.

Va reuși Marcel Ciolacu să scape de blestemul candidatului-premier? Își dorește cu adevărat să ajungă la Cotroceni și ”să împartă puterea”?

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Ba se intampla ceva, domnu’ Dan: mie, in timp ce-l ascultam pe Ciolacu batand campii si mintind cu buna stiinta, mi-a inghetat apa plata in sticla.

    • Nici tăierea salariilor nu intră în atribuțiile președintelui, dar am avut un președinte a decis asta.

    • @ argonautu asta pentru ca avea premierul. Daca nu ai premierul poți sa zbieri cât vrei, nu vei reuși sa tai pensii, sa faci autostrăzi, sa investești în cai ferate, în sănătate. Un prim-ministru bun sau rău intenționat îți face viața un coșmar ca președinte, de aia se spune ca cine are majoritatea în Parlament de fapt conduce RO, nu președintele și cel mai bine s-a văzut asta în epoca Dragnea. Acum e la fel, doar ca fără fum.

    • Ai încercat să scoți sticla de apă din congelator?

  2. Cu atât mai bine pentru Geoană.

    • Daca Ciolacu nu spune și nu inspira nimic, Geoana e asta la pătrat.

    • E un pic prea bine pentru Geoana, sondajele îl clasează pe primul loc.

      Geoana și Ciolacu ar trebui să-și împartă voturile pesediștilor în așa fel încât în turul al doilea să ajungă doar unul dintre ei.

      Felul în care se petrec lucrurile acum îi arată pe amândoi în turul al doilea, ceea ce o fi bine pentru ei, dar nu e bine pentru noi.

  3. „puterea din umbră care-i ține pe toți la un loc”. Te pomenești că „statul paralel” chiar există.

    • Multe lucruri exista care ai crede ca nu exista, dovada aceste pseudocomentarii (sint de fapt sopirle) pseudoclasice. Da, exista, numai ca e exact in partea cealalta, de unde se vorbeste despre „statul paralel”. De fapt, nici nu e paralel, e singurul stat care exista cu adevarat, ce se vede sint doar holograme.

    • Leon, tu ai înțeles ce ai vrut să spui?

    • Grija e că n-a înțeles Argonautu. Fiind o fraza mai lungă…

  4. Poftim?!!! Ai dreptate, Ciucă citește mai frumos, produce emoție, ce mai, e candidatul ideal!

  5. „make no mistake”. fiecare pesedist , de la săteanul dependent de ajutor social dat de primarul psd , trecand prin viitorul pensionar special din politie , jandarmerie etc , până la functionarul din minister, toți vor vota cu 2 mâini cu ciolacu pentru ca ştiu ca deal-ul lor actual cu sistemul va continua in acest fel.
    Va exista însă şi o masă obscură de votanți fideli psd care vor vota cu George Simiin (Aur) in turul 1 pentru a-l duce in turul 2 şi pe acesta. Modelul este deja verificat cu voturile psd pentru udmr in judete gen ialomița sau giurgiu etc

  6. Va multumesc, domnule Tapalaga! Si mie mi s-a parut ca discursul a fost foarte bun si ca ideile lansate de acest discurs merita atentie.
    Comentand la un alt articol pe aceasta tema, am incasat o mustruluiala, desi am subliniat ca laud discursul, nu PSD!
    Da, discursul este bine gandit si scris cu dibacie. Contine idei bune, multe adevaruri, dar si „omisiuni”.
    A deplans distrugerea industriei, dar a uitat sa spuna ca in cea mai mare proportie este opera PSD.
    A criticat ultimii doi presedinti, dar nu s-a legat de cel care a declansat dezastrul, de Iliescu.
    A afirmat ca toate domenile s-au degradat, dar l-a omis pe cel cu cea mai mare degradare: justitia. Dimpotriva, crede ca ea le va corecta toate.
    Totusi, a indicat defectiuni reale si a venit cu idei, solutii. Chiar daca sunt doar electorale, cand apar niste idei bune, e o prostie sa le desfiintezi pe motiv de apartenenta politica,

  7. Nu sunt de acord cu cei care afirma ca obiectivele pe care si le-a propus Ciolacu nu sunt valabile, fiindca nu intra in atributiile presedintelui.
    Poate ca executia lor efectiva. Dar cine are atributia de a avea o viziune clara despre ce trebuie facut pentru tara, de a spune celor care executa. daca este ceva ce trebuie facut?
    Cum sa interzici presedintelui dreptul de a enunta, de a sugera public guvernului cele necesare, chiar dc a-si face aliat poporul, atunci cand guvernul se opune?
    Nu asa il determini sa fie un „presedinte absent”?

  8. Aceeasi monotonie si lipsa de inflexiune in voce o are marci si in clipurile electorale si care impreuna cu miscarea ochilor dovedesc ca omul citeste de pe panouri plasate langa camerele care-l filmeaza. Un lider adevarat cu discurs sincer si din inima, exact asta nu e smecherul asta sustinut de un electorat needucat sau manat de interese proprii (afaceri cu statul, neamuri, amante, prieteni sau chiar ei cu slujbe la stat).

  9. Eu cred ca nu vocea si talentul il vor ingropa de Ciolac, ci CV-ul. S-a aflat, intr-un moment critic, intr-un anturaj critic, langa un personaj considerat terorist, cautat si prin alte state pentru chestii grave. Desigur, nu se gasea intamplator acolo. Dar, simplu bagator de seama si informator sa fi fost, este o tinta pentru sirieni, o vulnerabilitate.
    Pe langa asta, Omar Haysam-Varanu-Coldea-Ciolacu = un careu instabil de asi.
    Oare este o simpla coincidenta ce i se intampla lui Coldea de cateva saptamani? Se stia dintotdeauna ce face si cu ce se ocupa; de ce a plesnit buba acum? Cine a ordonat spargerea ei? De ce? E razbunare? Ori e incercare de a-l opri sa-i puna bete in roate Ciolacului, sustinut de alta grupare din servicii? Coldea va sta cu mainile in san? Ce urmeaza?
    Ciolacu genereaza instabilitate si nesiguranta, nu cred ca va fi acceptat de partenerii strategici, nu lasi pa mana Ciolacului dubios secretele NATO. Candidatura si pierderea alegerilor sunt modalitatea de a-l trage pe linie moarta.

  10. Apropo electoratul psd ”neducat”, are Ciolacu o ”viziune” despre educatie, sau nu a mentionat acest lucru? Ori se da pe el ca exemplu, uite unde am ajuns si fara atata educatie, ceva in genul ”marinarului”.

    • Interesant de vazut clipuri cu el nai vechi, au fost cateva, atunci iti dai seama si mai bine cine este, de unde vine.

  11. Lipsa de emotie si empatie?? Pe bune? Cand il ai deja pe Iohanis cu 0 empatie si 0 sentimente, sa afirmi despre oricine altcineva treaba asta e ceva absurd. Chiar ma asteptam la mai mult. Si se merita a fi facuta o observatie – in sfarsit, apare un om politic care aduna in jurul lui o echipa de oameni comptenti! I-a promovat pe cei mai buni primari din Bucuresti si a adus in partid oameni cu un discurs foarte interesant (am vazut-o intamplator pe doamna cu ONGurile – tanara, frumoasa si suuper desteapta). Astea cred ca ar fi puncte de subliniat, domnilor „jurnalisti”.

  12. D-aia zic eu ca Geoană e peste toți!

  13. Va imparti puterea asa cum o imparte si acum. Ati uitat de Dragnea? Ati uitat de Basescu?

  14. Domnul M Ciolacu e un reprezentant (average person) al acestui popor. Cam la fel și domnu cu stele, urmat de celălalt patriotard. La momentul actual istoric, ei sunt ”spuma” acestui popor. Apoi, dar nu face parte din această spumă, e dna Lasconi, om gospodar, tenace și răbdător. Acesti oameni sunt tot mai rari…