G4Media.ro

Ce se întâmplă cu pacienții cu variola maimuței: sunt izolați în spital…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ce se întâmplă cu pacienții cu variola maimuței: sunt izolați în spital sau la domiciliu până la căderea ultimei cruste, pot ieși din casă cu mască, le sunt interzise raporturile sexuale – metodologie INSP

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a stabilit regulile care trebuie urmate în cazul pacienților cu variola maimuței (monkeypox). Potrivit metodologiei publicate în urmă cu circa trei săptămâni, persoanele diagnosticate cu variola maimuței sunt izolate în spital sau la domiciliu până la căderea ultimei cruste, pot ieși din casă cu mască de protecție pe față și haine care să le acopere leziunile și le sunt interzise raporturile sexuale.

Ce prevede metodologia INSP:

Cazul probabil va fi izolat și tratat în secțiile/spitalele de boli infecțioase. În cazul în care acesta va fi confirmat, în funcție de evaluarea făcută de medicul specialist de boli infecțioase, se recomandă:

  • pentru cazurile cu formă ușoară – izolarea la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie,
    până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă;
  • pentru cele cu formă medie/severă – izolarea în spital cu posibilitatea externării conform deciziei
    medicului specialist de boli infecțioase dacă simptomatologia s-a ameliorat, cu continuarea izolării la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă.

Cazul confirmat izolat la domiciliu trebuie monitorizat zilnic de medicul de familie sau de către DSP în cazul în care nu este înscris la un medic de familie (de exemplu, prin apeluri telefonice) și poate părăsi temporar locuința (de exemplu, pentru programări medicale), cu condițiile de a purta o mască medicală care să acopere nasul și gura și vestimentație care să acopere leziunile (pantaloni lungi, bluză cu mâneci lungi). Aceste persoane trebuie instruite să evite contactul apropiat sau intim (îmbrățișare, sărut, contact prelungit față în față în spații închise) cu alte persoane. Cazurile trebuie să practice abstinență sexuală în perioada izolării.

DSP va efectua ancheta epidemiologică a cazului confirmat și va identifica contacții apropiați ai acestuia care includ: partenerii sexuali, persoanele care trăiesc în aceeași gospodărie sau cu care utilizează în comun aceeași lenjerie de pat sau îmbrăcăminte.

Toți contacții apropiați identificați vor fi monitorizați prin medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către medicii epidemiologi din DSP, zilnic, timp de 21 de zile după ultima expunere, pentru febră și celelalte simptome caracteristice bolii.

Contacții la care apar simptome pe durata perioadei de supraveghere epidemiologică vor fi izolați
în secțiile/spitalele de boli infecțioase și li se vor preleva probe biologice pentru stabilirea diagnosticului.

Contactul care va prezenta simptome clinice va fi raportat imediat de către medicul de familie la DSP.

Toți contacții apropiați identificați trebuie să practice abstinența sexuală pentru o perioadă de cel puțin 21 de zile de la data ultimului contact cu cazul confirmat sau până când infecția este exclusă.

În această perioadă, contacții apropiați trebuie să evite contactul fizic apropiat cu copiii mici, femeile însărcinate, vârstnici și persoanele imuno-deprimate în această perioadă.

Animalele de companie care au avut contact cu un caz confirmat de MPX, vor fi izolate pentru o perioadă de 21 de zile de la data ultimului contact cu cazul confirmat.

De asemenea, contacții apropiați ai unui caz MPX trebuie amânați de la donarea de sânge, organe
sau măduvă osoasă pentru cel puțin 21 de zile de la ultima zi de expunere.

Citește și Primul caz de variola maimuței în România/ Un bărbat de 26 de ani din București al cărui partener a călătorit în mai multe țări din Europa cu numeroase cazuri

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Izolarea in spital a cazurilor medii si grave înseamnă acces foarte rapid la medici si la echipamente de terapie intensiva, inteligenta creativa (cenzurează ăștia cuvinte gen r e. Tar) ce ești… ai învățat placa de la hoașca de … cum o cheamă pe drezina aia de urla pe la tv

  2. Te izolează în spital dacă ești caz mediu sau sever, adică atunci când fără un tratament mai serios poți să mori. Dacă tu vrei să mori cu drepturile în brațe ești liber, pleci pe semnătură și aleluia.

  3. Pai si pluseristii urmeaza sa fie izolati?

    • Ce, vă e teamă să nu vă plictisiți in izolare? Nu-i problema, că sunteți între voi conservele ascunse. Sau nu vă place că nu va mai puteți uni între voi, in alianța românilor verzi, cel puțin două săptămâni!

  4. Nu mai bine interzicem manifestările Pride, anul asta?..băieții veseli nu sunt cuminți de loc, cum sunt mai multi, cum iese orgie, sistemul sanitar nu are nevoie de o nouă nebunie…

    • Buey bobină te-aș respecta dar ești uncă cat cu ochi!

    • Se putea să nu profite interzicătorii, ăia cu instaurarea regimului creștino-fascist? Bă băieți, vă înțelegem frustrările din seara zilei de 7 octombrie 2018, dar ajunge! Fanatici religioși din toate țările, LĂSAȚI-NE!!!

  5. E trist ca peste tot apar texte care sunt scrise catre persoane care nu stiu sa se exprime. Izolarea in spital suna ciudat. De fapt vor sa spuna ca recomanda internarea in cazuri severe, si atunci e nevoie de izolare, adica un salon doar pentru pacient, nu sta cu alti 7 in acelasi salon, chiar un avantaj. Ce nu inteleg e cum vor intezice relatiile sexuale ale celor care raman in casa? Le pun camere video de supraveghere?

  6. Faceți o gravă confuzie între libertate și libertinaj. De ce ar trebui să sufere și alți oameni apropiați celui spitalizat datorită inconștienței „partenerului” de viață al celui în cauză ? De ce să nu-i lăsăm pe cei care trec prin asemenea situații să se vindece într-un cadru instituționalizat și în același timp specializat ? Bineînțeles că nu aștept niciun răspuns din partea dumneavoastră !

  7. Dar izolarea in caz de Hotie nu este obligatorie? Ca e cea mai grava boala nationala.

    • Sau vreun vaccin ???
      Iti dai seama că l ar mazili pe Răfăilă si aR.ah.at daca ar „sugera” obligativitatea vaccinarii impotriva hoției???Ar prefera să se umple de bube negre dar nu s ar vaccina !!

  8. Mă mihai te-aș respecta dar ești uncă cat cu ochi!

  9. Nu prea sunt de acord cu interzicerea raporturilor sexuale 🤭🤭🤭

  10. Centuri de castitate cu cod de la dsp, va rog. Cetateni, fiti vigilenti!

  11. am ajuns sa ne kkm pe noi la fiecare virus. Milioane de ani de coexistenta si in timpul acestei generatii isterice am ajuns sa ne dam la fund sub pat. No pun intended (oare?)