G4Media.ro

Ce se întâmplă dacă Putin închide gazul? Jumătate din gospodăriile germane se…

Sursa/Gazprom Facebook

Ce se întâmplă dacă Putin închide gazul? Jumătate din gospodăriile germane se încălzesc cu gaz / Rezervele de gaz sunt la limită 

Președintele Rusiei refuză să garanteze că după lucrările de întreținere a conductei Nord Stream, gazul va mai ajunge în Germania. Agenția Federală pentru Rețele avertizează cetățenii Germaniei că urmează vremuri grele, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Situația devine riscantă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a Germaniei: miercuri (13.07.2022), compania rusă Gazprom a anunțat că nu este sigură că aprovizionarea cu gaz rusesc va continua spre Germania, după încheierea lucrărilor de întreținere la conducta Nord Stream, care trece prin Marea Baltică. Lucrările de întreținere vor dura până pe 21 iulie.

Oficial, Gazprom justifică anunțul prin faptul că o turbină importantă, la care s-au făcut recent lucrări de întreținere în Canada, nu ar fi fost încă returnată concernului. Guvernul german spune, la rândul său, că odată cu livrarea turbinei din Canada, n-ar mai exista niciun motiv pentru a reduce livrările de gaze. În ultimul timp, s-au mai livrat numai 40 de procente din cantitatea obișnuită de gaz rusesc.

Gazul din Rusia este extrem de important pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei, în special pentru industrie și gospodăriile private. Circa jumătate din casele din Germania se încălzesc cu gaz.

Cu alte cuvinte, președintele Rusiei, Putin, folosește aprovizionarea cu gaz a Germaniei ca armă politică. Cel puțin asta au subliniat în mai multe rânduri ministrul federal al Economiei Robert Habeck și cancelarul Olaf Scholz. Habeck a declarat pentru postul TV RTL: ”Aș minți, dacă aș spune că nu mi-e teamă de această situație”. Dependența Germaniei de gazul rusesc este mare, deși guvernul a luat deja diverse măsuri, pentru a o minimiza.

Responsabilă pentru decizia referitoare la cine și cât gaz primește în Germania este Agenția Federală pentru Rețele, o autoritate de stat. Șeful acesteia, politicianul ecologist Klaus Müller, subliniază mereu că gospodăriile private sunt cele care primesc în primul rând gaz. Acesta a declarat pentru ”Redaktionsnetzwerk Deutschland”: ”Legea germană și europeană prevede protecția gospodăriilor private, până în ultimul moment”. Chiar dacă ministrul Economiei, Robert Habeck, nu mai e sigur că acest lucru va fi posibil. Habeck a pus la îndoială prioritizarea de până acum a consumatorilor privați față de clienții din zona industrială, dacă se ajunge la sistarea livrării de gaze.

Creșteri uriașe de prețuri

Clar este că nervii sunt întinși la maximum – conform sondajelor, scade și sprijinul pentru sancțiunile împotriva Rusiei. Șeful Agenției Federale pentru Rețele, Klaus Müller, a declarat că persoanele private din Germania ar trebui să se pregătească de pe acum pentru o triplare, anul viitor, a costurilor la gaze: ”Pentru cei care își primesc acum factura la încălzire, costurile sunt deja duble. Iar consecințele războiului din Ucraina nu au fost încă luate în calcul.” Clienții care plăteau până acum în jur de 1.500de euro pe an pentru gaz, trebuie să se aștepte la facturi viitoare de 4.500 de euro.

Ideea lui Habeck de a nu mai pune consumatorii privați pe primul plan, dacă se opresc livrările de gaz, este văzută critic, mai ales de către organizațiile sociale. Președinta celei mai mari asociații sociale din Germania, VDK, Verena Bentele, a declarat pentru grupul media ”Funke”, că mai ales familiile cu copii mici, persoanele cu dizabilități și cele în vârstă, bolnavii cronici și cei care au nevoie de îngrijire sunt dependenți de o aprovizionare sigură cu gaze. Iar CEO-ul Fundației Germane pentru Protecția Pacienților, Eugen Brysch, e de părere că un ministru, precum Habeck, nu e în măsură să decidă cine primește gaz și în ce cantități. ”Bundestagul trebuie să ia o decizie finală cu privire la chestiunea prioritizării”, a spus Brysch, într-un interviu acordat publicației ”Osnabrücker Zeitung”.

Rezervele de gaz nu ajung

Rezervele de gaz sunt la limită în Germania. Iar prețul e foarte mare. Conform legislației, în Germania rezervele trebuie să ajungă la 80% până la 1 octombrie și la 90% până la 1 noiembrie. În acest an, este foarte puțin probabil să se ajungă acolo. În prezent, rezervele se află la 65% – insuficient pentru a asigura aprovizionarea pe timpul iernii. De fapt, e posibil ca Bundestagul să decidă din nou cine va primi gaze în mod prioritar.

Momentan, Comisia Europeană de la Bruxelles se așteaptă ca Rusia să sisteze complet livrările de gaz către Europa, încă în acest an. Există un proiect pentru un plan de urgență, care prevede ca instituțiile publice și comerciale, de exemplu, să fie încălzite până la maximum 19 grade Celsius, începând din toamnă. Cert este că toamna și iarna vor fi grele pentru clienții din Europa, dependenți de gaz.


 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Cetateanul german trebuia sa o ia de guler pe mamare Merkel, sa le explice de ce nu a facut diversificare de surse!!! Asa cum spuneau afaceristii din Qatar , inainte de 24 februarie nici nu te puteai apropia de min energiei din Germania pentru ca coridoarele erau pline cu Ilici si Ivani care lingeau clantzele !!!

    • Le puteau cărbunii??? Baba tremurânda merkel a crezut ca da lovitura cu gazele rusești???
      Germania și-a făcut un obicei în a distruge Europa. Doua războaie mondiale, chemarea migranți lor, distrugerea economiei tarilor europene, afaceri pe sub mana cu putin… Mai nou, este matracuca de ursula, care, după ce a distrus cu succes armata germana, a început sa distrugă și Europa cu aberațiile lor. Toată aceasta nebunie a fost susținută de către cățelul gerontofil Macron, care se visează mare lider mondial și se face de ras peste tot pe unde se duce.
      Asa ca din partea mea, nemtii sa se încălzească la lumânare, ca și-au făcut-o cu mana lor.

  2. Raspunsul e simplu: ajuta Bruxelles-ul sa-si implementeze politica de independenta energetica fata de Rusia.
    Parca asta vor, nu ?

  3. Nemții se plâng de șantaj ,dar cu rezervele de 300 de miliarde furate de la banca centrala a Rusiei cum e, ăla nu e furt!
    Ați vrut război economic,acum inghetati

    • Stai tu linistit ca nu ingheata neamtul, ca el produce si are bani de gaze.
      Mai bine vezi cat este kg de peleti…

  4. Ce rău îmi pare de „săracii” germani, care n-au lăsat Ucraina să intre în NATO și au aruncat Georgia peste bord ca să continue să cumpere gaz ieftin de la dictatura rusească.

    • Taci scursura ruseasca, ati lins fundul germanilor toata viata voastra si acuma va prefaceti ca nu-i mai inghititi. Daca urla scholz sparanghel va bateti sa sclavagiti in germanistan.
      Voi sunteti platiti de rusi cu gaz ieftin sa distrugeti si sa deztabilizati uniunea.
      Hai, plimba ursu in germanistan.

  5. Ce răi sunt muscalii!

  6. Da, rusii pot inchide pomparea si pe Nord Stream 1. Dar nu pot transfera tot gazul catre China si India fiindca nu au capacitate de transport. Iar campurile de gaze nu pot fi inchise ca la robinet. Daca le inchizi, 90% ai sanse sa pierzi sondele si …. pa si pusi!!!! Asadar……. rugati-va sa taie rusii complet gazul! Intr-un an…… aleluia faimoasa Rusie!

    • Iar ai băut gaz mai Mariusica, poate rușii nu închid sondele și deversează gazul in atmosfera numai de ai dracu sa nu le de-a la nemți.Simti un frig pe sira spinării!

    • Metanul e un gaz de sera puternic, cu degajarea în atmosferă vor contribui la încălzirea planetei, deci toată lumea va folosi mai puțin gaz….,

  7. Cum adica ce se intampla?
    Respecta sanctiunile ce i sau impus.

  8. Sa stea fermi nemtii, noi la iarna stam cu un pulover pe noi dar rusnacii se vor manca intre ei.

  9. Pentru toti adeptii gurului Putin va fi apocalipsa iar pentru ceilalti putin acolo care nici nu se va vedea.

  10. @caaucazian – au rămas și rușii și nemții fără cartofi? Nașpa! Vezi că și pompele .de căldură mai au nevoie de gaz, asa mai putin, _dar cica il taie tot. Cat despre panouri, da, arde soarele ceva de speriat in Germania, abia se poate face plaja la Marea Nordului și Marea Baltică…

  11. Iar Germania? Guvernul lor parcă face înadins să-i scoată pe nemți în stradă ca scuză să mai ocolească din sancțiuni.

  12. Alo, neomarxistii!!!
    Voi chiar ați luat-o în serios cu cenzura!
    Ne gândim cu groaza cum va fi dacă va câștiga drulă…
    Sa nu publicați comentariul asta, că va faceți de râs !

    • Paote ar trebui sa iti mai blocheze dintre postari sa vada daca are efect de recurs la capsorul tau.

  13. Nu o sa se intample nimica decat ca unii vor fi fomisti iar ailalti vor rade de ei cat de prosti sunt.

  14. Primesc ajutor de la Cotroceni.??!! Slavă românilor ce l-au votat pe Klaus să primească mașini sh ieftine din Germania!!!